Yleistieto

Kuinka monta kertaa paperin voi taittaa? Yleinen käsitys vain 7 kerrasta on virheellinen!

Julkaistu

Tällä kertaa lukijoiden kysymyksissä pohditaan sitä, että kuinka monta kertaa paperin voi taittaa. Yleisen uskomuksen mukaan seitsemän on maksimi, mutta tämä on myytti! Paperin voi todellakin taittaa useamman kerran.

Jutun lopussa vielä viraaliksi noussut video, jolla tamperelainen Lauri Vuohensilta taittelee paperiarkkia hydraulisella puristimella.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Kuinka monta kertaa paperin voi taittaa?

Advertisement

On olemassa urbaanilegenda, jonka mukaan paperin voi taittaa ainoastaan seitsemän kertaa. Paperin koolla, muodolla tai materiaalilla ei ole väliä, sillä seitsemän taitoksen jälkeen homma käy mahdottomaksi. Asia ei kuitenkaan ole näin, sillä virallinen maailmanennätys on 12 kertaa.

Vuonna 2002 kalifornialainen koululainen Britney Gallivan taitteli yhden paperiarkin puoliksi 12 kertaa ja pitää edelleen hallussaan Guinnessin maailmanennätystä.

Haamurajana pidetty seitsemän oli jo entuudestaan rikottu, sillä paperia oli onnistuneesti taitettu kahtia kahdeksan kertaa. Gallivan kuitenkin runnoi ennätyksen moneen kertaan uusiksi. ”Olin ensimmäinen ihminen, joka on taittanut paperin 9, 10, 11 ja 12 kertaa”, kertoo Gallivan Live Science -sivustolle.

Gallivan ei kuitenkaan tyytynyt maailmanennätykseen. Hän myös kehitti yhtälöt, joiden avulla voidaan laskea, montako kertaa mikä tahansa paperi voidaan taittaa kahtia yhteen tai moneen eri suuntaan. Yhtälöt Gallivan esitteli yksityiskohtaisesti vuonna 2002 kirjoittamassaan kirjassa How to Fold Paper in Half Twelve Times.

Idea lähti opettajan antamasta haasteesta

Gallivan lähti taitteluun saadakseen lisäpisteitä matematiikassa. Hän oli onnistunut taittamaan ohuttakin ohuemman kultafolion 12 kertaa ja opettaja haastoi kokeilemaan jotain paksumpaa. Ja Gallivan tarttui haasteeseen!

Hän kertoo aloittaneensa tavallisella kopiopaperilla ja kokeilleensa myös sanomalehden sivua; tuntikausien taittelu ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Hän vietti vapaa-aikansa taitellen kaikkea käsiinsä löytämää litteää materiaalia, mutta homma kävi turhauttavaksi. Gallivan rupesi jo miettimään, että olivatko kaikki tätä samaa aiemmin yrittäneet sittenkin oikeassa; oliko paperin – tai ylipäätään minkään –taittaminen yli kahdeksan kertaa sittenkin mahdotonta.

Advertisement

En kuitenkaan voinut hyväksyä, että taitosten määrä olisi rajallinen”, muistelee Gallivan ajatusprosessiaan. ”Minun oli joko onnistuttava haasteessa tai selvitettävä, mikä rajoitti taitosten määrää”.

Siinä kohtaa peliin astuivat yhtälöt. Gallivan laski, että paperin on oltava ohut ja pitkä, jotta sen voi taittaa mahdollisimman monta kertaa. Mitä useammin paperin taittaa, sitä paksummaksi pinkka tulee. Ja kun pinkan paksuus on suurempi kuin sen pituus, ei ole enää mitään taitettavaa.

Gallivanin kehittämien yhtälöiden avulla voi laskea mistä tahansa arkista, että montako kertaa sen voi taittaa. Ainahan voi toki lähteä kokeilemaan taittelua, mutta jos matikka luonnistuu, niin lopputuleman voi selvittää etukäteen laskemalla.

Ennätysyritys

Sitten Gallivanin piti enää löytää täydellinen pala paperia. Hän tilasi nettikaupasta löytämänsä pisimmän ja mahdollisimman ohuen paperin, jolla oli mittaa 1219 metriä.

Tammikuun 27. päivänä vuonna 2002 Gallivan levitti paperin ostoskeskuksen pitkälle käytävälle ja ryhtyi taittelemaan. Läpikuultavan ohuen paperin käsittely ei ollut helppoa, joten hän vietti käytävällä noin kahdeksan tuntia kontaten edestakaisin. Mutta ennätys tuli tehtyä ja paperi taittui 12 kertaa!

Advertisement

Vaikka olin välillä äärimmäisen turhautunut, niin tämän ongelman ratkaiseminen oli todella hauskaa ja palkitsevaa – opin siinä uskomattoman paljon.”, kertoo Gallivan ylpeänä.

Monet ovat hänen ennätyksensä jälkeen väittäneet pystyneensä samaan ja näille Gallivanilla ei ole kuin hyvää sanottavaa: ”Annan aplodit jokaiselle, sillä tiedän sen ajan ja vaivan, mitä tähän täytyy käyttää”.

Hänellä on kuitenkin myös pahimmille huutelijoille sopivan napakka vastaus valmiina: ”Monet ennätysyritykset on tehty kasaamalla papereita päällekkäin, teippaamalla paloja yhteen tai taittelemalla paperiarkki viuhkaksi – nämä eivät tarkoita samaa kuin kahtia taittaminen. Nämä yritykset osoittavat vain sen, että haastetta ei ole ymmärretty, ja siksi kaikki tähänastiset ennätysyritykset on hylätty.”.

Silti Gallivan uskoo, että joku tulee vielä ylittämään 12 taitoskerran ennätyksen. Hän toivoo kaikkien kokeilijoiden tavoittelevan tähtiin – tai ainakin meitä lähimpää tähteen. Aurinkoon saakka yltävään paperipinkkaan tarvitaan ”vain” 51 taitosta.

Paperintaittelua suomalaisittain

Advertisement

Suomalainen Lauri Vuohensilta sai kansainvälistäkin huomiota lokakuussa 2015 YouTubeen julkaisemallaan videolla, jossa hän taittelee A4-paperiarkin hydraulisen puristimen avulla juuri sen aiemmin maagisena pidetyn seitsemän kertaa. Video on monestakin syystä aivan loistava ja sitä on katsottu nyt jo lähes 27 miljoonaa kertaa.

Vuohensillan video osoittaa ainakin sen, että tutun A4:n taittaminen ei varmasti onnistu kuin seitsemästi!

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version