Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Kutiavatko kaikki eläimet?

Julkaistu

Tällä kertaa lukijoiden kysymyksissä pohditaan sitä, että kutiavatko eläimet samalla tavalla kuin ihmiset. Ja miksi se kutitus naurattaa?

Listafriikki etsii vastauksen myös siihen, onko jokaisessa eläinlajissa albiinoja. Tällä kertaa kysymyksissä ja vastauksissa tiedossa siis eläimellistä menoa.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Kutiavatko eläimet?

Miksi me kutiamme? Miksi se naurattaa?

Kutiamiselle on monia evolutiivisia syitä. Ensinnäkin havahdumme, jos myrkkykäärme luikertelee kyljessä. Yllättävä kosketus koetaan vaaraksi ja siihen on syytä reagoida. Toisekseen keho kokee kutittamisen hyökkäyksenä ja reagoi nauramalla, mikä viestittää vastustajalle, että nauraja ei ole taistelemassa vastaan. Nämä kaksi syytä ovat olleet aikojen alussa tärkeitä ihmisen selviytymisen kannalta.

Advertisement

Sitten on vielä teoria kutituksen merkityksestä vanhemman ja vauvan välisessä vuorovaikutuksessa. Kun vanhempi kutittelee lastaan ja naureskelee siinä samalla, matkii vauva tuota reaktiota – tämä vahvistaa sidettä kahden ihmisen välillä.

Mutta sitten siihen kysymykseen. Eli kutiavatko muut eläimet? Samanlainen aistimus vaivihkaa lähestyvästä uhasta, esimerkiksi myrkyllisestä käärmeestä, on eläinmaailmassa universaali. Jos vaikka eläimen karvatonta tassua hipsuttelee, vetää se jalkansa herkästi pois. Aistisolut siis aktivoituvat, mutta naurattaako se muita kuin ihmisiä?

Meidän lähimmät sukulaisemme: simpanssit, gorillat, orangit ja bonobot reagoivat kutittamiseen nauramalla. Niillä siis on samanlainen vaste kutitukseen kuin ihmisillä. Hieman yllättäen myös rottien on todettu reagoivan samoin. Kutituksesta vaikuttavat nauttivan myös ainakin koirat, mangustit ja pingviinit.

Hauskaa on myös se, että kaikilla kutitukseen huvittuneesti reagoivilla eläimillä suhtautuminen riippuu mielialasta. Jos on huonolla tuulella, on kutittaminenkin vain ja ainoastaan ärsyttävää. Ja kuka tahansa meistä voi varmasti samaistua tähän!

Onko albiinoja joka eläinlajissa?

Albinismi on harvinainen sairaus, jonka oireet vaihtelevat hyvinkin paljon yksilöstä toiseen. Yksinkertaisesti sanottuna siinä on kyse häiriöstä melaniini-pigmentin muodostumisessa, mutta siitä on monen monta eri muotoa. Yhteinen tekijä on kuitenkin pigmentin puuttuminen kokonaan tai sen vähäinen määrä kehon eri osissa: silmissä, hius- ja karvatupissa ja ihossa.

Vaikka albinismi on erittäin harvinaista luonnossa, tavataan sitä kuitenkin lähes kaikissa tunnetuissa eläinryhmissä. Muilla eläimillä kuin nisäkkäillä (esimerkiksi sammakkoeläimet) albinismi ei aina ole aivan helppo havaita, koska niiden tuottamat muut pigmentit vaikuttavat ihon ja karvojen väritykseen.

Advertisement

Albinismia tavataan merellä, maassa, maan alla ja ilmassa. Eri puolilla maailmaa bongattuihin eläimiin kuuluu muun muassa valaita, krokotiileja, kirahveja, kilpikonnia, lintuja, siilejä, kenguruita, meritähtiä, hyönteisiä, lintuja, matoja, sammakoita, leijonia… Mutta jätänpä listaamisen sikseen, sillä pointti taisi tulla selväksi. National Geographicin sivuilla voi käydä ihastelemassa albiinoeläimiä videon muodossa.

Siihen, esiintyykö albinismia jokaisessa eläinlajissa, on mahdoton vastata. Todennäköisesti kyllä, koska siitä on esimerkkejä niin laajasti lukuisissa eri eläinryhmissä, mutta albinismin harvinaisuuden ja monimuotoisuuden vuoksi lopullista vastausta ei ole saatu selvitetyksi eikä ehkä ikinä saadakaan.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version