Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Mistä happy hour on peräisin?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tänään muun muassa sen, mistä happy hour on peräisin ja paneudumme myös sen historiaan Suomessa.

Lisäksi haemme vastausta siihen, montako puuta koko maailmassa on ja miksi laitamme käden haukotellessa suun eteen.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä? Mutta tässä siis tämän kertaisia lukijoiden kysymyksiä!

Mistä happy hour on peräisin?

Happy hour on ravintoloissa ja baareissa eli toisin sanoen anniskelupaikoissa tietty ajankohta, jolloin alkoholia myydään normaalia halvemmalla. Usein kyseessä ovat hanatuotteet, mutta tarjouksessa voi olla myös cocktaileja ja snapseja. Yleensä happy hour on muutaman tunnin ajankohta iltapäivällä tai alkuillasta, jolloin on muuten hiljaista.

Happy hour juontaa juurensa Yhdysvaltain laivastoon, josta se ensimmäisen maailmansodan jälkeen lähti leviämään mantereelle. Laivastoslangissa happy hour merkitsi tiettyä aikaa päivässä, jolloin miehistö pääsi nauttimaan vapaa-ajan aktiviteeteista, jotka aluksilla koostuivat lähinnä paini- ja nyrkkeilymatseista. Alkoholilla ei siis ollut varsinaisesti mitään tekemistä happy hour -termin synnyn kanssa.

Advertisement

Kuten sanottua, meriltä happy hour levisi maalle, jossa oli käynnissä historian synkin ajanjakso; viinan myynnin osalta siis. Kieltolaki oli voimassa, mutta sehän ei tietenkään estänyt juomista. Amerikkalaiset rupesivat kerääntymään salakapakoihin tai järjestämään kodeissaan kiellettyjä cocktailtunteja ennen siirtymistä päivälliselle ravintoloihin, joissa alkoholia ei tarjoiltu. Happy hour omaksuttiin tarkoittamaan tuollaisia salaisia ja laittomia kokoontumisia. Kun kieltolaki vuonna 1933 kumottiin, oli happy hourista tullut jo vakiintunut termi, jonka anniskelupaikat ottivat sankoin joukoin käyttöön.

Suomeen happy hour saapui vasta vuonna 1984, mutta alkoholilainsäädäntö teki siitä käytännön tasolla hankalaa. Yllättyneet käsi ylös. Ravintolat saivat kyllä mainostaa happy houria, mutta siinä tapauksessa alkoholijuomien myyminen alennettuun hintaan oli kiellettyä. Helsingin Sanomien elokuussa 1984 julkaiseman uutisen mukaan asiakkaat saivat sen sijaan maksutta esimerkiksi pientä purtavaa; pähkinöitä ja cocktailpaloja.

Jos taas happy hour haluttiin järjestää myymällä drinkkejä alennettuun hintaan, ei sitä saanut mainostaa mitenkään. Tämän pystyi kiertämään laittamalla ravintolan oveen hinnaston, jossa oli ”asiallisesti” ja alkoholin käyttöön rohkaisematta ilmoitettu esimerkiksi keskioluen hinta tiettyinä kellonaikoina. Happy houria ei kuitenkaan saanut mainita.

Lakia on sittemmin muutettu suuntaan ja toiseen – saa mainostaa, ei saa mainostaa – ja viimeisimmän alkoholilakimuutoksen myötä vuodesta 2018 lähtien ravintoloilla on ollut jälleen oikeus mainostaa happy houria ja esimerkiksi afterworkia.

Montako puuta maailmassa on?

Valitettavasti tähän kysymykseen on mahdoton löytää tarkkaa vastausta, mutta kuten niin montaa muutakin asiaa, niin myös koko maailman puiden lukumäärää on selvitetty. Nature-lehdessä vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan maailmassa on 3,04 biljoonaa puuta. Eli yli 3000 miljardia puuta. Se on kahdeksan kertaa enemmän kuin aiemmin oli arvioitu. Vaikka puiden määrä kuulostaa valtavalta, täytyy pitää mielessä se, että 12 000 vuotta sitten maapallolla oli puita kaksi kertaa enemmän kuin nyt. Se oli juuri ennen kuin ihminen rupesi viljelemään maata.

Lähes puolet kaikista puista kasvaa trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä, ja seuraavaksi eniten puustoa on boreaalisella eli pohjoisella havumetsävyöhykkeellä, johon Suomikin suurimmaksi osaksi kuuluu.

Advertisement

Koko maailman puiden lukumäärä laskettiin analysoimalla satelliittikuvia ja yhdistelemällä niihin informaatiota eri tietokannoista, metsätutkimuksista ja valtioiden omista laskelmista. Tutkijoiden mukaan joka vuosi maapallon puiden määrä vähenee reilulla 15 miljardilla puulla.

Miksi haukotellessa laitetaan käsi suun eteen?

Niin, miksi on olemassa sellainen kirjoittamaton sääntö, että käsi kuuluu laittaa haukotellessa suun eteen? Kuten kaikki varmasti hyvin tietävät, ei se varsinaisesti peitä haukotusta. Nykyisin käden laittaminen suun eteen kuuluu vain hyviin tapoihin, mutta tapa juontaa juurensa aikaan, jolloin maailma oli hieman taikauskoisempi.

Antiikin kulttuureissa uskottiin, että ihmiselämä oli kirjaimellisesti hengityksessä, joten suu oli syytä peittää haukotellessa, jotta elämä ei pääsisi karkaamaan ruumiista.

Keskiajalle tultaessa uskomukset olivat kääntyneet aivan toiseen suuntaan, sillä tuolloin haukotuksen peittämisellä ei pyritty pitämään jotain sisällä vaan estämään jonkin sisälle tulo. Haukottelun näet uskottiin tekevän ihmisestä alttiin pahoille hengille, jotka pääsivät sisään ammolleen levitetyn suun kautta. Aika helpolla sai paholaisen pysäytettyä!?

Jos haluat lukea haukottelusta enemmän: Mistä haukottelu johtuu ja miksi se tarttuu? 10 pirtsakkaa faktaa haukottelusta

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version