Yleistieto

Tiedätkö, mistä hikka johtuu?

Julkaistu

Tänään lukijoiden kysymyksissä selvitetään se, että mistä hikka johtuu. Miksi me hikottelemme ja mitä hikan syyksi on historian saatossa veikkailtu.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(ät)gmail.com (muista muuttaa (ät) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mistä hikka johtuu?

Hikka eli nikotus johtuu siitä, että keho joutuu käsittelemään liikaa jotain, mitä tahansa. Se voi olla ruokaa, juomaa, naurua, itkua, tupakan savua tai ihan vain ilmaa.

Entisaikoina hikalle esitettiin mitä erikoisempia syitä: 100-luvulla elänyt kreikkalainen lääkäri Galenos oli sitä mieltä, että hikottelu on rajujen tunteiden purkautumista ulos kehosta. Joidenkin muiden asiantuntijoiden mukaan hikka oli merkki vakavasta maksatulehduksesta.

Vaikka hikka on edelleen hieman mystinen ilmiö, tiedetään siitä kuitenkin jo paljon enemmän kuin antiikin aikana.

Advertisement

Hikottelu johtuu pallean, joka on keuhkot ja vatsaontelon erottava ohut lihas, äkillisistä supisteluista. Pallea on ihmisen tärkein hengityslihas ja normaalisti sen rauhallinen supistuminen täyttää keuhkot ilmalla. Hikka syntyy jonkin ärsyttäessä mahalaukkua tai ruokatorvea, minkä seurauksena pallealihas rupeaa supistelemaan hallitsemattomasti. Tällöin ilmaa virtaa liian nopeasti sisään, mutta samaan aikaan sulkeutuva kurkunpää estää ilmaa täyttämästä keuhkoja. Kurkunpäässä sijaitsevien äänihuulten äkillinen sulkeutuminen taas saa aikaan hikalle ominaisen äänen.

Nykytiedon valossa hikan uskotaan olevan sikiöaikainen jäänne, sillä nikottelu on aikuiselle ihmiselle täysin merkityksetön toiminto. Toisin on kehittyvälle vauvalle, joka elää ensimmäiset kuukautensa nesteen täyttämässä pussissa silloin tällöin hikotellen. Tutkimusten mukaan sikiöillä on raportoitu hikkaa jopa yhdeksänneltä raskausviikolta lähtien.

Hapen sikiö saa tietenkin napanuoransa kautta, mutta hikan arvellaan olevan kehon refleksimäinen tapa harjoitella hengittämistä. Vauvan hengityslihakset harjaantuvat, mutta hengitystiet pysyvät suljettuina hikan aiheuttamassa ”sisäänhengityksessä”. Hikottelu on sikiölle kirjaimellista kuivaharjoittelua!

Hikka voi kestää hetken tai vähän pidemmän aikaa: 10 uskomatonta faktaa, joita et aiemmin tiennyt tarvitsevasi –listalla kerrotaan historian pisimmästä hikasta. Se aiheutti 68 vuotta kestäneen piinan!

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version