Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Mitä Catfish tarkoittaa ja miksi se on televisiosarjan nimi?

Julkaistu

Tällä kertaa lukijoiden kysymyksissä pohditaan sitä, mitä Catfish tarkoittaa, miksi televisiosarjalla on sellainen nimi ja miksi tekaistulla profiililla netissä esiintyvää henkilöä sanotaan ”monniksi”.

Listafriikki etsii vastauksia myös siihen, mikä on suurin koskaan elänyt eläin, miksi kirkonkellot vaikuttavat soivan miten sattuu ja onko autossa turvallista olla ukonilmalla.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mitä Catfish tarkoittaa ja mistä kyseinen televisiosarja on saanut nimensä?

Suomen televisiossa tälläkin hetkellä pyörivässä Catfish-ohjelmassa syvennytään nettideittailun maailmaan ja erityisesti sellaisiin tapauksiin, joissa epäillään huijausta. Usein käykin niin, että netissä tavanneen pariskunnan toinen osapuoli on luonut sosiaaliseen mediaan valeprofiilin tai -profiileja, ja henkilö kuvien ja tarinoiden takana on aivan joku toinen. Sydämiä särkyy, kun paljastuu, että jopa useita vuosia kestänyt parisuhde on perustunut valheisiin.

Ohjelman nimi on tosiaan Catfish ja näitä nettihuijareita kutsutaan samaisella nimityksellä. Mitä catfish sitten tarkoittaa? Suoraan suomennettuna se on monni.

Advertisement

Koko ohjelma pohjautuu juontaja Nev Schulmanin omaan, netissä syntyneeseen suhteeseen, josta hänen veljensä ja ystävänsä tekivät Catfish-nimisen dokumentin. Newyorkilainen Schulman lähti tapaamaan ihastuttavaa Megania Michiganiin, mutta totuus olikin aivan jotain muuta. Romanttisen viestittelyn toisena osapuolena oli naimisissa oleva Angela Wesselman, joka oli ottanut netistä tuntemattoman naisen kuvia ja huijannut Schulmania niillä ja monella muulla tavalla.

Kun totuus lopulta paljastui, haastateltiin dokumenttiin muun muassa Angelan aviomiestä Vince Pierceä, joka kertoi kameralle tarinan kaloista. Laivojen altaissa pidetyt, Alaskan rannikolta pyydystetyt turskat, eivät juuri liikkuneet Kiinaan suuntautuneilla pitkillä kuljetusmatkoilla. Tyynenmeren ylityksen jälkeen niiden liha oli muuttunut mauttomaksi mössöksi. Joku keksi laittaa altaisiin muutamia monneja, jotka pitivät turskat liikkeessä. Näin tehtiin ja kalat pysyivät paremmassa kunnossa kuljetuksen ajan.

Ihmisetkin tarvitsevat monneja elämäänsä, sillä sellaiset pitävät meidät muut varpaillaan. Luojalle kiitos näistä ihmisistä, sillä meidän muiden elämä olisi tylsää ja tasapaksua, jos joku ei olisi välillä näykkimässä meidän eviämme”, kertoo Vince ja antaa ymmärtää, että hän näkee Angelan olevan juuri tällainen catfish.

Vuonna 2010 julkaistu dokumentti ja siihen pohjautuva televisiosarja saivat tuosta vertauksesta nimensä, ja nykyisin sanakirjoissakin catfish-sanan kohdalla on muutakin kuin kala.

Mikä on suurin koskaan elänyt eläin?

Maapallolla on ollut elämää ainakin 3,5 miljardin vuoden ajan, joten tuohon aikaan on mahtunut lukematon määrä erilaisia elämänmuotoja – toiset mikroskooppisen pieniä yksisoluisia, toiset kymmenien tuhansien kilojen painoisia jättiläisiä. Mutta asiantuntijapiireissä ollaan aika yksimielisiä siitä, että suurin koskaan elänyt eläin uiskentelee tälläkin hetkellä maailman merissä.

Jopa yli 30-metriseksi kasvava ja parhaimmillaan 200 000 kiloa painava sinivalas on tunnetuista eläimistä – elävistä ja sukupuuttoon kuolleista – kaikkein suurin. Muutamat dinosaurukset pääsevät pituuden osalta melko lähelle, mutta painoennätystä ei uhkaa mikään.

Advertisement

Tietenkään sinivalasta ei voida aukottomasti julistaa maailman suurimmaksi koskaan eläneeksi eläimeksi, mutta tämän hetkisen tiedon ja fossiiliaineiston perusteella kaikki viittaa siihen.

Milloin ja miksi kirkonkelloja soitetaan?

Tämä kysymys ei tullut varsinaisesti lukijalta, vaan Listafriikin Markolta, jota asia on jo jonkin aikaa kummastuttanut. Kirkonkellot ovat oleellinen osa Listafriikin arkea, sillä asumme kirjaimellisesti kirkon vieressä ja kellot kalkattavat päivittäin, mutta ilman mitään säännönmukaisuutta.

Otetaan siis asiasta selvää ja pysytään asian tiimoilta Suomessa.

Kirkonkelloilla on perinteisesti ollut kaksi tärkeää tehtävää: ajan kertominen ja tiedon välittäminen. Kansalaisille on ilmoitettu kirkonkelloja soittamalla muun muassa jumalanpalveluksen alkamisesta ja loppumisesta, jonkun vihkitilaisuudesta tai hautajaisista, jonkun kuolemasta tai ihan vain keskipäivän ollessa käsillä. Mitään varsinaisia sääntöjä ei valtakunnallisesti ole, vaan kussakin seurakunnassa mennään kirkkoherran päättämän käytännön mukaisesti.

Nykyään useimmissa seurakunnissa soivat lauantai-iltaisin kello 18 niin kutsutut ehtookellot, joilla seurakuntalaisille ilmoitetaan pyhän alkamisesta ja annetaan lupa lopettaa arkiset työt. Sunnuntaiaamuisin kellonsoittajat saavat olla koko ajan käsi napilla, sillä tuntia ennen jumalanpalveluksen alkua, eli yleensä yhdeksältä, soitetaan huomenkellot, sitten puolen tunnin kuluttua hoputetaan seurakuntalaisia paikalle ja vielä varttia vaille 10 kajautetaan kuuluville papinkellot – kenties tiedoksi papille, että työt ovat alkamassa!? Sitten messun alkamisen kunniaksi soitetaan kelloja ja vielä sen lopuksikin.

Advertisement

Sanoma- eli kuolinkellot soivat, kun joku seurakuntalainen on menehtynyt. Ajankohta, joka on yleensä arkena ja kirkkoherranviraston aukioloaikana, sovitaan erikseen omaisten kanssa, joten siksi kellot soivat viikolla ilman säännönmukaisuutta. Seurakunnasta riippuen sanomakellot voivat kertoa vainajasta: Soittokerroilla saatetaan ilmoittaa tämän ikä ja/tai erikokoisten kellojen soitolla sukupuoli.

Jos asia kiinnostaa enemmän, niin kannattaa tsekata paikallisen seurakunnan sivuilta: Kelloja ja käytäntöjä on niin paljon erilaisia.

Onko auto hyvä suojapaikka ukonilmalla?

Kun paha ukonilma iskee ja oikein kovasti salamoi, on hyvä siirtyä suojaan. Parasta olisi etsiä katto pään päälle, mutta jos se ei ole mahdollista, niin auto on hyvä vaihtoehto. Mutta vastoin yleistä harhakäsitystä, kumisilla renkailla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Mainittakoon vielä samaan hengenvetoon, että kumisaappaat eivät myöskään suojaa ulkosalla kävelijää salamaniskulta.

Auton ontto metallikuori toimii niin sanottuna Faradayn häkkinä, joka estää salaman sähkövirtaa tunkeutumasta sisälle. Viisto tuulilasi ja mahdollinen kattoikkuna ovat kuitenkin vaaranpaikkoja, ja esimerkiksi Ruotsissa vuonna 2006 salama iski auton kuljettajaan antennin ja edelleen ratin kautta. Iréne Nilsson menetti pelottavassa tapahtumassa kuulonsa, mutta onnistui pakenemaan palavasta autosta ennen kuin se tuhoutui täysin.

Eli jos on autolla liikenteessä ukkosella ja lähistöllä salamoi, on viisainta pysähtyä, sammuttaa auto ja siirtyä mahdollisuuksien mukaan takapenkille odottamaan, että pahin myrsky siirtyy päältä pois.

🤷‍♀️ Miten kirkonkellot soivat sinun kotipaikkakunnallasi? Ja asiasta toiseen: Tiedätkö ketään, joka olisi joutunut catfishin uhriksi? Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme!

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version