Yleistieto

Miten maapallolla voidaan olla yhtäaikaa kolmen eri vuorokauden puolella? 10 hämmentävää faktaa aikavyöhykkeistä – osa 2

Julkaistu

Nyt luvassa on lisää aikavyöhykefaktoja! Maapallo on jaettu aikavyöhykkeisiin, jotta viestintä, matkustaminen ja elämä ylipäätään olisi helpompaa, mutta selkoa tähän touhuun on hankala saada.

Olemme tottuneet siihen, että ulkomaille matkustaessa kelloa täytyy siirtää eteen tai taaksepäin tietty määrä tasatunteja. Paitsi jos reissu suuntautuu suoraan pohjoiseen tai etelään, niin aikavyöhyke pysyy samana. No, ei ole kuulkaa näin yksinkertaista!

Kun aikavyöhykkeet alunperin otettiin käyttöön 1880-luvulla, määriteltiin jokainen niistä 15 pituusasteen levyiseksi vyöhykkeeksi, jolloin niitä tuli kaiken kaikkiaan 24 kappaletta; loogisesti sama määrä kuin vuorokaudessa on tunteja. Tietenkään aikavyöhykkeet eivät ole veitsellä leikattuja kaistaleista, sillä monissa maissa halutaan pitää koko valtion sisällä sama aika, eivätkä rajat tietenkään ole pystysuoria.

Nyt Listafriikki siis paneutuu aikavyöhykkeiden omituisen sekavaan maailmaan.

Lista julkaistaan kahdessa osassa, sillä tässä riittää lukijoille pyöriteltävää ja sulateltavaa pariksikin päiväksi. Mutta perimmäinen syy on toki se, että kirjoittaja pysyy järjissään tässä aikavyöhykkeiden sekamelskassa.

Advertisement

Nyt vuorossa on jälkimmäinen osa ja ensimmäisen voit lukea tästä: 10 hämmentävää faktaa aikavyöhykkeistä – osa 1: Miten kellonaika voi olla näin monimutkainen asia!?

Millä maalla on eniten aikavyöhykkeitä?

Venäjällä tietenkin, sehän on maailman isoin maa. Tai Yhdysvalloilla, koska sillä on paljon merentakaisia alueita.

Venäjä toki on iso, leveä ja yhdeksän aikavyöhykkeen maa. Yhdysvalloissa aikavyöhykkeitä on samat yhdeksän.

Mutta ranskalainen voi herätä omassa maassaan kahdellatoista eri aikavyöhykkeellä.

Ranskalle kuuluu merentakaisia alueita Tyynellämerellä, Kanadan rannikolla, Etelä-Amerikassa, Karibialla ja Intian valtameressä. Suurimmassa osassa rahayksikkönä on euro ja luonnollisesti, ranskalaisina, asukkaat äänestävät maansa vaaleissa. Ranskalle kuuluu myös siivu asumatonta Etelämannerta. Etelämantereen itsevaltaisesta aikavyöhykkeen valinnasta kirjoitimme jo listan ensimmäisessä osassa.

Puolen tunnin taktiikka ja varttituntiperiaate

Yleisimmin valtioiden virallinen aika on koordinoitua yleisaikaa edellä tai jäljessä tasatunteja. On kuitenkin olemassa valtioita ja alueita, jotka käyttävät puolen tunnin taktiikka. Esimerkiksi Iranissa (UTC+3.30 ja kesäaika UTC+4.30 ) ja Afganistanissa (UTC+4.30) tämä johtuu siitä, että kumpikin maa sijaitsee lähes tasan puoliksi kahden aikavyöhykkeen piirissä.

Myös Intiassa mennään puolen tunnin periaatteella, sillä koko maassa on käytössä Intian standardiaika UTC+5.30. Näin on ollut vuoden 1947 itsenäistymisestä saakka. Ja vaikka suuren maan yksi ainoa aikavyöhyke voi aiheuttaa hankaluuksia, on se yksinkertaisempaa kuin siirtomaa-aikana. Silloin Intiassa oli käytössä kolme eri aikaa, jotka oli laskettu tarkasti pituuspiirien mukaan – esimerkiksi Bombayn aika oli UTC+4.51 ja sekunnit päälle.

Advertisement

Ja sitten on Nepal.

Nepalissa ollaan 5 tuntia ja 45 minuuttia UTC:tä edellä.

Mutta sillä ei ole mitään välitä, että Nepal on UTC:tä edellä vartin vajaa kuusi tuntia. Vain sillä on väliä, että Nepalissa ollaan viisitoista minuuttia edellä Intiaa. Tuo vartin erikoisuus johtuu siitä, että Nepalin aikavyöhyke päätettiin 1950-luvulla määrittää Gauri Shankar- vuoren kohdalla kulkevan pituuspiirin mukaan.

Nepalia on painostettu vaihtamaan aikavyöhykkeensä samaan kuin Intia, sillä eihän kyse ole kuin vartin erosta. Nepalilaisille ero on kuitenkin merkittävä ja yksi tapa päihittää massiivinen naapuri.

Arizonan erikoisuus

Yhdysvaltojen Arizonan osavaltiossa ei ole kesäaika käytössä. Näin on ollut jo vuodesta 1968 saakka ja lähes koko osavaltiossa seurataan aikaa UTC-7. Osavaltion sisältä löytyy kuitenkin poikkeus, sillä osittain Arizonassa sijaitsevassa navajo-reservaatissa kesäaika on käytössä. Kesäisin reservaatissa ollaan siis ajassa UTC-6.

Advertisement

Erikoisen osavaltion ajasta tekee se, että navajo-reservaatin sisällä on kaksi hopi-reservaattia, jossa kesäaika taas ei ole käytössä. Ja vielä erikoisemmaksi tilanteen tekee se, että suuremman hopi-reservaatin sisällä on kaksi pientä navajojen eksklaavia.

Jos siis lähtee ajamaan tiettyä suoraa linjaa läpi Arizonan, joutuu kelloa siirtää tunnilla eteen- tai taaksepäin kokonaista seitsemän kertaa.

Miksi leikkiä vain aikavyöhykkeillä, kun voi sekoitella myös päivämääriä?

Vuoden 2011 loppumetreille saakka Samoa sijaitsi päivämäärärajan itäpuolella ja seurasi aikaa UTC-11 – aivan kuten muutaman kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Amerikan Samoa, joka on Yhdysvaltain territorio.

Mutta kun joulukuun 29. päivä tuli päätökseen, siirryttiin Samoalla aikavyöhykkeeseen UTC+13. Tämä tehtiin käytännössä niin, että Samoalla hypättiin suoraan vuoden viimeiseen päivään eli 30. päivä jätettiin kokonaan välistä. Samoalla siis koskaan ole eletty päivämäärää 30.12.2011.

Syynä tähän skippaukseen oli tahto päästä saman vuorokauden puolelle merkittävimpien kauppakumppaneiden – Australian, Uuden-Seelannin ja Kiinan – kanssa. Läheinen naapuri Amerikan Samoa päätti pysyä Yhdysvaltojen kanssa saman päivän puolella.

Toinen esimerkki on niin ikään Tyynellämerellä sijaitseva Kiribati, jonka kaksi kolmesta pääsaariryhmästä kuului vuoteen 1994 saakka päivämäärärajan toiselle puolelle. Kun Linesaarilla (UTC-11) ja Phoenixsaarilla (UTC-10) elettiin vielä perjantaita, oltiin Gilbertsaarilla (UTC+12) lähes vuorokausi edellä.

Advertisement

Hallinnollisista syistä koko saarivaltio haluttiin siirtää elämään samaa vuorokautta suurimmaksi osaksi aikaa, joten Kiribati päätti vaihtaa itäisimpien osiensa aikavyöhykkeiksi UTC+13 ja UTC+14. Muutos tehtiin vuoden 1994 viimeisenä päivänä.

Hallinnollisten syiden lisäksi kyse oli turismin tehostamisesta, sillä UTC+14 aikaa ei eletty missään muualla. Näin Kiribatin Linesaarista tuli paikka, jossa uuttavuotta juhlitaan ensimmäisenä maailmassa. Erityisen merkittävää se oli milleniumia silmällä pitäen, koska luonnollisesti kaikki seurasivat television välityksellä sitä maailmankolkkaa, joka siirtyi ensimmäisenä uudelle vuosituhannelle.

Kiribatin kikkailu aiheutti ärtymystä UTC+13 aikaa seuraavalla Tongalla, jossa oli totuttu olemaan ensimmäisiä uudenvuoden juhlistajia. Niinpä normaalista poiketen Tongalla siirryttiin 1990-luvulla käyttämään myös kesäaikaa, mikä tarkoitti kätevästi UTC+14 ajan seuraamista juuri uudenvuoden hetkellä. Tonga luopui kesäajasta vuoden 2002 jälkeen; millenium oli ja meni.

Kolme eri vuorokautta yhdellä ja samalla hetkellä

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä se, että maapallolla eletään jatkuvasti paikasta riippuen kahta eri vuorokautta. Mutta jokaisessa vuorokaudessa on myös parin tunnin hetki, kun maapallolla ollaan kolmen eri päivän puolella. Miten näin voi olla, kun vuorokaudessa on 24 tuntia ja aikavyöhykkeitä on teoriassa juuri tuon verran?

Päivämääräraja kulkee Tyynellämerellä 180-asteen pituuspiiriä pitkin. Nollapiiri eli nollameridiaani sijaitsee maapallon vastakkaisella puolella – siinä, missä on aikavyöhyke UTC±0. Heti päivämäärärajan itäpuolella seurataan aikaa UTC-12 eli ollaan 12 tuntia jäljessä. Rajan länsipuolella taas käytössä on UTC+12 eli ollaan 12 tuntia edellä.

Mutta eihän asia ole laisinkaan näin yksinkertainen. Palataan Kiribatille.

Advertisement

Kuten listan äskeisessä kohdassa jo mainittiin, niin virallisen päivämäärärajan molemmille puolille levittyvällä Kiribatilla ollaan saariryhmästä riippuen ajassa UTC+12, UTC+13 tai UTC+14.

Päivämääräraja tekee yli 1000 kilometrin koukkauksen, jotta Kiribatin itäisimmillä Linesaarilla ollaan muiden saarten kanssa saman vuorokauden puolella. Linesaaret sijaitsevat 155-asteen pituuspiirin ympäristössä eli melkein suoraan Havaijin eteläpuolella – toki muutaman tuhannen kilometrin päässä. Linesaarten pitäisi siis olla samalla aikavyöhykkeellä Havaijin kanssa.

Mutta. Havaijilla ollaan ajassa UTC-10 ja Linesaarilla UTC+14. Tämä tarkoittaa sitä, että kummassakin paikassa kello on yhtä paljon, mutta päivämäärä on eri. Linesaaret ovat Havaijia tasan 24 tuntia edellä.

Sitten mennään siihen alun pohdintaan kolmesta samalla hetkellä elettävästä vuorokaudesta.

Kun Linesaarilla (UTC+14) on perjantai klo 00.15, on Islannissa (UTC±0) torstai klo 10.15 ja Amerikan Samoalla (UTC-11) keskiviikko klo 23.15.

Advertisement

*

Nyt on hyvä hetki lopettaa, sillä pää alkaa olla jo melko sekaisin. Pysyitkö sinä kärryillä vai hiipiikö aikavyöhykkeiden iloinen sekamelska yöllä painajaisiin?

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version