Yleistieto

Pilates kehitti pilateksen vankileirillä! 8 asiaa, jotka on nimetty keksijänsä mukaan – osa 2

Julkaistu

Pilates, grahamkeksit ja dieselmoottori ovat kaikki sanoja, jotka ovat saaneet nimensä keksijänsä tai kehittäjänsä mukaan. Eipä olisi ihan heti uskonut!

Joidenkin termien kohdalla on varmasti monille selvää, että ne on nimetty keksijänsä mukaan. Esimerkiksi Heimlichin ote, Faradayn häkki ja morseaakkoset ovat sellaisia. Näiden sijaan tällä listalla on luvassa asioita ja sanoja, joista ei ihan ensisilmäyksellä ajattelisi, että ne ovat saaneet nimensä perustuen oikeisiin henkilöihin.

Listafriikki esittelee nyt 8 yllättävää asiaa, jotka on nimetty keksijänsä mukaan. Lista on jaettu kahteen osaan, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäisen osan voit lukea tästä:

Burpeet ja nachot boikottiin! 8 asiaa, jotka on nimetty keksijänsä mukaan – osa 1

Pilates


Mikäs sen parempi paikka vahvistaa kehoa ja mieltä kuin vankileiri? Sellaisella nimittäin saksalaissyntyinen Joseph Pilates kehitti omaa nimeänsä kantavan kehonhallintamenetelmän.

Vuonna 1912 Pilates muutti Saksasta Englantiin, jossa hän ansaitsi elantonsa muun muassa ammattilaisnyrkkeilijänä ja opettamalla itsepuolustusta poliisikouluissa ja Suur-Lontoon poliisitoimessa, joka myös Scotland Yardina tunnetaan.

Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä Yhdistynyt kuningaskunta ja Saksa olivat vastakkaisilla puolilla, joten Englannissa asuvat Saksan kansalaiset eristettiin internointileireille. Pilates lähetettiin leirille Lancasterin linnaan.

Vankina ollut Pilates ei kuitenkaan lannistunut, vaan toimi muiden vankien kunto-ohjaajana. Linnan muurien sisällä hän kehitti kehon ja mielen kontrollointia yhdistävän menetelmän, sillä hän halusi vankien vapautuvan vahvempina kuin nämä olivat olleet eristykseen jouduttuaan.

Advertisement

Aikanaan sota loppui ja vangit vapautettiin internointileireiltä. Pilates muutti takaisin Saksaan, mutta päätti muutaman vuoden jälkeen aloittaa uuden elämän Yhdysvalloissa. Hän vei kehittämänsä kehonhallintamenetelmän mukanaan Atlantin taakse, jolloin se alkoi herättää kiinnostusta ja levitä laajempaan tietoisuuteen. Pilateksen maailmanvalloitus oli alkanut.

Joseph Pilates itse antoi harjoitusmuodolle varsin kuvaavan nimen Contrology eli kontrologia, mutta suosion kasvaessa menetelmä tuli tunnetuksi kehittäjänsä nimen mukaisesti pilateksena.

Caesarsalaatti

Ei varmaan tule minään yllätyksenä, että caesarsalaatti on nimetty henkilön mukaan. Mutta diktaattori Julius Caesarilla tai Rooman keisareilla ei ole mitään tekemistä tämän klassikon kanssa.

Caesarsalaatti on saanut nimensä italialaissiirtolaiselta Caesar Cardinilta, joka perusti useita ravintoloita Yhdysvaltojen länsirannikolle 1920-luvulla.

Cardini perusti ravintolan myös Meksikon Tijuanaan, joka sijaitsee aivan Yhdysvaltain rajan tuntumassa – syynä tälle oli vuonna 1920 voimaan tullut kieltolaki. Meksikossa viina sai vapaasti virrata.

Heinäkuun 4. päivänä vuonna 1924 Cardinin ravintolaan saapui niin paljon amerikkalaisia asiakkaita juhlimaan maansa itsenäisyyspäivää, että ruokavarasto hupeni alta aikayksikön.

Advertisement

Pitääkseen asiakkaansa tyytyväisinä Cardini väsäsi yksinkertaisen, mutta maukkaan salaatin niistä aineksista, joita hänellä oli jäljellä. Pohjan muodostivat romainesalaatin lehdet ja paahdetut leivänpalaset, mutta tunnetusti caesarsalaatin tähti on tietenkin täydellinen kastike.

Dieselmoottori

Saksalainen insinööri Rudolf Diesel kehitteli vuosien ajan puristussytytteistä polttomoottoria tavoitteenaan luoda höyrykonetta parempi hyötysuhde ja näin kasvattaa näin polttoainetehokkuutta. Diesel sai laitteelleen patentin vuonna 1893, mutta kehitystyö ei ollut ruusuilla tanssimista ja hän joutui vuosikausia kestäneisiin patenttiriitoihin. Moottorille myös naureskeltiin ja sen potentiaalia vähäteltiin.

Diesel oli erinomainen insinööri ja keksijä, mutta melko surkea liikemies. Hän kuoli vuonna 1913 täysin rahattomana eikä koskaan ehtinyt nähdä kehittämänsä moottorin maailmanvalloitusta.

Rudolf Diesel menehtyi hämärissä olosuhteissa, jotka ovat antaneet aihetta erilaisille salaliittoteorioille. Syyskuun 29. päivänä Diesel oli matkaamassa höyrylaivan kyydissä Englantiin liiketapaamiseen. Hän vetäytyi illalla hyttiinsä ja se on viimeinen kerta, kun kukaan tiettävästi näki Rudolf Dieselin elossa.

Aamulla hytti oli tyhjä, eikä sängyssä ollut selvästikään nukuttu. Pyjama oli kuitenkin aseteltu vuoteelle valmiiksi ja mies oli tilannut aamuksi herätyksen. Myöhemmin Dieselin hattu ja päällystakki löytyivät laivan kannelta.

Erään teorian mukaan saksalaiset tappoivat Dieselin, sillä tämä oli viemässä tietotaitoaan vieraaseen maahan. Sota oli vääjäämättä edessä, eikä Saksa halunnut Dieselin paljastavan keksintönsä yksityiskohtia tulevalle viholliselle.

Advertisement

Toisen teorian mukaan Dieselin surman takana oli öljyteollisuus. Insinööri oli suunnitellut moottorin toimivan bioöljyllä, minkä bensiiniä myyvät yritykset näkivät uhkana.

Villeistä teorioista huolimatta kaikkein todennäköisintä on se, että Diesel teki itsemurhan. Ennen Englantiin lähtemistä hän oli jättänyt vaimolleen pussin, mutta ohjeistanut, että sitä ei tule avata kuin vasta viikon päästä. Pian katoamisen jälkeen vaimo löysi pussista käteistä rahaa ja tiliotteita, jotka paljastivat pankkitilien olevan typötyhjiä. Diesel oli ollut vararikossa. Teoriaa hukuttautumisesta tukee myös se, että hytistä löytyi päiväkirja, jossa syyskuun 29. päivän kohdalle oli piirretty risti.

Pari viikkoa mystisen katoamisen jälkeen Hollannin rannikolta löydettiin hajoamispisteessä ollut miehen ruumis. Merenkäynti oli kovaa, joten ruumista ei saatu nostettua vedestä. Vaatteista löytyi kuitenkin esineitä, muun muassa taskuveitsi ja lompakko, joiden todettiin myöhemmin kuuluneen Dieselille. Varmuutta vainajan henkilöllisyydestä ei kuitenkaan koskaan saatu ja Rudolf Dieselin kuolinsyy (tai katoaminen) on jäänyt ikuiseksi arvoitukseksi.

Grahamjauhot

Grahamjauho on täysjyväjauhoa, joka jauhetaan vehnästä kuorineen. Se on koostumukseltaan karkeaa ja siitä valmistetaan muun muassa grahamsämpylöitä ja grahamkeksejä. Nimensä nämä kaikki graham-alkuiset tuotteet ovat saaneet 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla vaikuttaneelta Sylvester Grahamilta, joka kehitti grahamleivonnaiset ja saarnasi täysjyväjauhojen puolesta.

Graham oli Yhdysvaltain raittiusliikkeessä toiminut pappi. Raittiusliikkeessä vieroksuttiin ”ylistimulaatiota” ja lähes kaiken uskottiin ajavan ihmisiä rappiolliseen elämään. Graham vei ajatuksen vieläkin pidemmälle ja lähti lopulta raittiusliikkeestä aloittaakseen oman, äärimmäisen liikkeensä.

Graham ja hänen vannoutuneimmat seuraajansa – grahamiitit – pyrkivät mahdollisimman terveelliseen ja askeettiseen elämään, jotta pääsisivät lähemmäs jumalaa. Itsetyydytys ja kaikki muu seksi oli pahasta; samoin alkoholi ja kaikenlainen viihde. Mutta näiden lisäksi myös liha, mausteinen ruoka ja vahvat maut olivat omiaan turmelemaan ihmiskuntaa. Pehmeät patjat ja lämpimät kyvyt olivat kiellettyjä.

Advertisement

Syntistä ja epäterveellistä oli myös vaalea leipä.

Niinpä Graham saarnasi kotona jauhamisen puolesta ja kannatti täysjyväjauhoja, joissa on mukana kaikki vehnänjyvän osat. Hän kehitti jauhamismenetelmää ja opetti ihmisiä valmistamaan leipää ja keksejä jauhosta, jonka leivontaominaisuudet eivät olleet loistavat.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version