Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Mikä on historian suurin lämpötilan muutos yhden vuorokauden aikana?

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä Listafriikki selvittää tänään sen, mikä on kaikkien aikojen suurin lämpötilan muutos yhden vuorokauden aikana.

Historiallisessa ennätyksessä mennään Yhdysvaltoihin, mutta otamme katsauksen myös kotimaisiin lämpötiloihin.

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Yhteyden meihin saat myös somekanavissamme, ota Listafriikki seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mikä on suurin lämpötilan muutos yhden päivän aikana

Välillä tuntuu siltä, kuin vuodenajat vaihtuisivat yhdessä yössä. Ensin voi olla reippaasti pakkasta ja pian elohopea nousee kymmenen astetta plussan puolelle. Mutta mikä on suurin lämpötilan muutos, joka maapallolla on mitattu yhden päivän aikana? Tähän kysymykseen etsimme nyt vastauksen.

Tammikuussa 1972 Yhdysvaltojen Montanan osavaltiossa koettiin käsittämätön lämpötilan nousu, kun pienessä Loman kaupungissa hytistiin -47,7 celsiusasteen pakkasessa. Tuo lukema mitattiin tammikuun 14. päivänä aamuyhdeksältä. Sitten rupesi tapahtumaan, kun alueelle puhaltanut chinook-tuuli nosti lämpötilan 57,2 asteella, sillä tammikuun 15. päivänä kello 8 aamulla lämpömittari näytti 9,4 celsiusastetta. Chinook-tuuli on Pohjois-Amerikassa sama asia, kuin föhn-tuuli meillä.

Föhn ja chinook syntyvät, kun kostea ilma nousee vuoriston yli, kosteus tiivistyy pilviksi ja sataa sitten alas. Kun tuo ilma laskee vuorten toisella puolella alas, on se kuivempaa ja lämpiää tehokkaasti. Tällaiset lämpimät laskutuulet ovat yleisiä Keski-Euroopan Alpeilla ja Pohjois-Amerikan Kalliovuorilla, mutta myös Suomessa koetaan talvisin föhnin vaikutus, kun sulalta Atlantilta virtaa voimakas länsituuli, joka nousee Ruotsin ja Norjan rajalla kohoavien Skandien yli.

Mutta takaisin lukijan kysymykseen. Tuo Montanan Lomassa mitattu 57,2 celsiusasteen nousu vahvistettiin viralliseksi ennätykseksi vasta vuonna 2002. Ongelmalliseksi minkä tahansa lämpötilaennätyksen rikkomisen tekee se, että virallisia mittauksia tehdään Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n sääasemilla, joita on ympäri maailmaa reippaat 11 000 kappaletta. Vaikka sääasemia on paljon, jää suurin osa maapallon pinta-alasta niiden ulkopuolelle, eivätkä nämä paikat pääse mukaan ennätystehtailuun.

Viimeisten kahden vuosikymmenen ajan maapallon lämpötiloja on kuitenkin mitattu myös yläpuolelta. Erään satelliitin matkassa on kulkenut muun muassa Nasan Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, joka on mitannut huimia lämpötilaennätyksiä ympäri maailman.

Advertisement

Aikaa varmasti kuluu siihen, että nämä ennätykset hyväksytään, mutta sieltä on jossain vaiheessa tulossa myös suurin lämpötilan muutos yhden vuorokauden aikana. Nasan mittarit ovat nimittäin mitanneet Kiinassa Qaidamin syvänteessä käsittämättömän 81,8 asteen heilahduksen. Elohopea nousi heinäkuun 20. päivänä vuonna 2006 kirpeästä -23,7 asteesta läkähdyttävään 58,1 asteeseen.

Suurin lämpötilan muutos Suomessa

Suomen suurin lämpötilan muutos yhden vuorokauden aikana mitattiin tammikuun 2. päivänä vuonna 1989. Kuusamon Kiutakönkäällä värjöteltiin napakassa 35,3 asteen pakkasessa, joka kuitenkin muuttui lauhkeaksi 1,2 asteen suojasääksi. Vuorokauden aikana elohopea kohosi siis 36,5 astetta.

Meteorologi Matti Eerikäinen kertoo Helsingin Sanomissa, että talvisin tällaisia suuria muutoksia mitataan vain pohjoisessa, jossa korkeapaineen aikana pakkanen voi kiristyä hyvin nopeasti. ”Toisaalta lauhtuminen on nopeaa, kun leutoa ilmaa virtaa lännestä tai lounaasta kylmän ilman tilalle”, selvittää Eerikäinen.

Dramaattista heittelyä on koettu kyllä ihan lähivuosinakin, sillä esimerkiksi helmikuussa 2019 Ala-Muoniossa lämpötila kohosi 33,4 astetta vuorokauden aikana. Samana ajankohtana Rovaniemellä mitattiin melkein ennätyksellinen 39,8 asteen muutos. Tuota lähes 40 asteen heilahdusta ei kuitenkaan voida laskea mukaan, sillä korkeimman ja matalimman mittaustuloksen välillä kului aikaa reilu vuorokausi.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version