Yleistieto

Trump lähtee, Biden saapuu – mitä tapahtuu, kun presidentti muuttaa Valkoiseen taloon?

Julkaistu

Mitkä 10 asiaa tapahtuvat, kun virastaan väistyvä presidentti eli Donald J. Trump muuttaa Valkoisesta talosta ja uusi presidentti eli Joseph R. Biden Jr. astelee tilalle?

Keskiviikkona 20. tammikuuta eli ylihuomenna koetaan jälleen yksi merkittävä hetki Yhdysvaltain historiassa, kun presidentti Donald J. Trump luopuu niin sanotusti valtikastaan ja hänen tilalleen uudeksi presidentiksi nimetään Yhdysvaltain historian 46. presidentti Joseph R. Biden Jr.

Poliittisesti kyse ei voisi olla juuri suuremmasta muutoksesta, sillä Trump ja Biden ovat kaksi ääripään henkilöä, kun heitä ja heidän poliittisia näkemyksiään verrataan keskenään. Kaiken kukkuraksi takana oleva Yhdysvaltain presidentinvaali ja sen jälkeiset ajat ovat pitäneet sisällään niin historiallisesti mullistavia tapahtumia, ettei paremmasta väliä.

Mutta me emme ole nyt tekemässä listaa näiden kahden presidentin välisistä poliittisista näkemyseroista tai siitä, mitä viime aikoina Yhdysvalloissa on tapahtunut.

Sen sijaan Listafriikki käy läpi kymmenen konkreettista asiaa, jotka tapahtuvat, kun väistyvä presidentti muuttaa Valkoisesta talosta ja uusi presidentti muuttaa tähän kenties maailman himoituimpaan asuntoon.

Advertisement

Uuden presidentin ja väistyvän presidentin muuttotoimet

Normaaleissa olosuhteissa koko muuttoprosessi tapahtuu uuden presidentin virkaanastujaispäivänä ja vain kuuden tunnin sisällä. Tuon kuuden tunnin aikana vanhan presidentin tavarat siirretään pois Valkoisesta talosta. Sen jälkeen, tuon samaisen kuuden tunnin aikana, huonekalut järjestellään uudelleen, matot putsataan, vanhat seinillä olevat maalaukset korvataan uusilla ja presidentin virka-asunto kokee melkoisen myllerryksen. Lopulta sisään tuodaan uuden presidenttiparin omaisuus: muun muassa jääkaapit täytetään valmiiksi heidän lempiruoalla, valokuvat on asetettu seinille ja vaatteet on ripustettu vaatekaappeihin. Käytännössä ottaen siis kaikki on valmista avaimet käteen -periaatteella, kun presidentti muuttaa Valkoiseen taloon.

Tällä kertaa tilanne on kuitenkin hieman erilainen ja se perustuu kahteen asiaan: koronaviruspandemiaan ja siihen, ettei edelleen vaalitappionsa kiistävä presidentti Donald Trump aio saapua virkaanastujaisiin, mikä on muuten ensimmäinen kerta viimeiseen 152 vuoteen.

Tästä jälkimmäisestä seikasta johtuen Trump tulee muuttamaan pois Valkoisesta talosta jo päivää ennen uudeksi presidentiksi valitun Joe Bidenin virkaanastujaisia, mikä mahdollistaa massiivisten puhdistus- ja järjestelytoimenpiteiden aloittamisen normaalia aiemmin. Kiirettä kuitenkin pitää, sillä koska Valkoisessa talossa on esiintynyt koronatapauksia, koko paikka tullaan puhdistamaan lattiasta kattoon, kaikki matot vaihdetaan uusiin ja kaiken kaikkiaan tähän uskotaan kuluvan rahaa lähes puoli miljoonaa dollaria eli noin 400 000 euroa. Tätä koko prosessia valvoo vuodesta 2017 lähtien presidentti Trumpin palvelusväen johtajana toiminut Timothy Harleth.

Joe Biden eli uusi presidentti muuttaa ja astelee Valkoiseen taloon yhdessä vaimonsa Jill Bidenin kanssa vasta virkavalansa jälkeen, ei siis sekuntiakaan aiemmin.

Koko Valkoisen talon läntinen siipi menee uusiksi

Kun uusi presidentti muuttaa Valkoiseen taloon, tulee sen läntisestä siivestä samaan aikaan uusi työpaikka noin 500 työntekijälle. Toisin sanoen kyse on siitä, että uusi presidentti tuo mukanaan uuden hallinnon ja näin käy siinäkin tilanteessa, mikäli uusi ja vanha presidentti ovat molemmat samasta puolueesta.

Näin massiivinen muutos ja 500 henkilön työpaikan siirtyminen Valkoiseen taloon tarkoittaa sitä, että koko rakennuksen läntinen siipi menee käytännössä ottaen täysin uusiksi.

”Vaikka edellinen presidentti Valkoisessa talossa olisi demokraatti ja myös uudeksi presidentiksi valittu henkilö olisi demokraatti, se on ikään kuin republikaani muuttaisi Valkoiseen taloon, koska uusi presidentti tuo mukanaan täysin uuden hallinnon. Virkailijat järjestävät siis koko läntisen siiven täysin uusiksi”, presidentti George W. Bushin kohdalla järjestelyistä vastannut Bradley Blakeman paljasti vuonna 2016 Elle Decorin haastattelussa.

Advertisement

Uusi presidentti saa ydinasekoodit sisältävän salkun

Niin, se kuuluisa salkku (yllä olevassa kuvassa oikealla seisovan henkilön kädessä), jota myös nimellä ”ydinasejalkapallo” kutsutaan. Tuo salkku pitää sisällään Yhdysvaltain ydinasekoodit ja nuo koodit ovat hallussa ainoastaan istuvalla presidentillä; toisin sanoen tilanteen vaatiessa hänellä on välitön mahdollisuus laittaa maan ydinaseet laulamaan, ainoana ihmisenä tässä maailmassa, joskaan tuota skenaariota ei luonnollisestikaan kukaan toivo tapahtuvaksi.

Kun presidentti Barack Obaman aika presidenttinä tuli päätökseen ja oli presidentti Donald Trumpin virkaanastujaisten aika, kulki Obaman mukana maan puolustusvoimien edustaja tuo ydinasekoodit sisältävä salkku kädessään. Salkun sisällä ei kuitenkaan ole mitään paperilappuja, jossa nämä koodit lukevat, vaan siellä on paksuudeltaan 7,3-senttimetrinen digitaalinen laite, jota kutsutaan nimellä ”keksi”, ja tuo laite pitää sisällään nämä koodit.

Uusi presidentti pääsee tutustumaan jo etukäteen tuohon salkkuun ja sen sisällä olevaan laitteeseen eli toisin sanoen hänet opetetaan käyttämään sitä, mutta tuo salkku siirtyy uuden presidentin haltuun sillä nimenomaisella hetkellä, kun hän on vannonut virkavalansa.

Kun siis presidentti muuttaa Valkoiseen taloon, on hänellä mukanaan äärimmäisen arvokas ja samaan aikaan vaarallinen salkku – tokikaan hän ei kanna sitä itse mukanaan – jolla voitaisiin pienessä hetkessä muuttaa tavalla tai toisella jokaisen tällä planeetalla asuvan ihmisen ja eläimen elämä.

Kun uusi presidentti muuttaa, joutuu hän avaamaan kukkaronnyörinsä

Yksi varsin mielenkiintoinen asia, joka liittyy uuden presidentin muuttoon Valkoiseen taloon, liittyy taloudellisiin seikkoihin. On nimittäin niin, että uusi presidenttipari joutuu maksaa oman muuttoprosessinsa kokonaisuudessaan omasta kukkarostaan eli tässä kohtaa valtio ei ole apuna.

Uuden presidentin tehtävänä on siis palkata yksityinen muuttofirma, joka koordinoi presidenttiparin tavaroiden tuomisen Valkoiseen taloon yhdessä viranomaisten kanssa. Kun esimerkiksi Barack Obama valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuonna 2008, kuljetettiin koko Obaman perheen omaisuus yksityisen muuttofirman toimesta Chicagosta Valkoiseen taloon.

Vaikka uusi presidenttipari joutuu maksaa muuttoprosessinsa omatoimisesti, todellisuudessa tuo raha saattaa tulla heidän presidentinvaalikampanjansa aikana keräämistään varoista, joskin myös presidentti voi maksaa tämän lystin täysin omilla varoillaan. Yhdysvaltain 46:nneksi presidentiksi valitun Joe Bidenin ei kuitenkaan tarvitse purkaa tavaroitaan ja laukkujaan yhdessä Yhdysvaltain uuden ensimmäisen naisen eli Jill Bidenin kanssa, vaan tämän kaiken hoitaa heidän puolestaan Valkoisen talon henkilökunta.

Advertisement

Myös varapresidentti muuttaa monille tuntemattomaan paikkaan

”Kysykää lähestulkoon keneltä tahansa amerikkalaiselta missä varapresidentti asuu, niin vastauksena on hämmentynyt ilme”. Näin kirjoittaa historioitsija Charles Denyer kirjassaan ”Number One Observatory Circle”, joka siis käsittelee kyseisellä nimellä tunnettavaa varapresidenttien asuinsijaa.

Tällä hetkellä majaa tuossa kyseisessä upeassa kartanossa pitää presidentti Donald Trumpin varapresidenttinä toimiva Mike Pence, mutta kun Joe Biden eli tuleva Yhdysvaltain presidentti muuttaa Valkoiseen taloon, samaan aikaan hänen varapresidenttinään toimiva Kamala Harris, joka on muuten historian ensimmäinen naisvarapresidentti ja myös historian ensimmäinen tummaihoinen varapresidentti, muuttaa Pencen lähtiessä Number One Observatory Circleen.

Tämä varapresidentin vuonna 1893 rakennettu virka-asunto sijaitsee Washingtonissa, syrjässä olevalla alueella. Samalla alueella sijaitsee myös US Naval Observatory, jossa tutkijat tutkivat muun muassa aurinkoa, kuuta, tähtiä ja avaruutta ylipäätään. Tämä kyseinen rakennus toimikin 30 vuoden ajan US Naval Observatoryn päämajana, kunnes siitä tuli vuonna 1923 Yhdysvaltain laivaston johtajan virka-asunto.

Varapresidenttien virka-asunnoksi kyseinen kartano muutettiin vuonna 1974, mutta ensimmäisen asukkaansa se sai vasta kolme vuotta myöhemmin, kun presidentti Jimmy Carterin varapresidentti Walter Mondale otti virka-asunnon käyttöönsä. Sittemmin siellä ovat asuneet varapresidentit George H.W. Bush, Dan Quayle, Al Gore, Dick Cheney, Joe Biden ja Mike Pence.

Tästä 850 neliömetrin kartanon ensimmäisestä kerroksesta löytyy muun muassa vastaanottoaula, olohuone, useita oleskelutiloja, ruokailuhuone, puutarhahuone ja kuisti. Toisessa kerroksessa on päämakuuhuone, toinen makuuhuone, työhuone ja olohuone. Kolmas kerros oli ennen pyhitetty palvelusväelle, mutta nykyisin siellä on neljä makuuhuonetta perheenjäseniä varten. Pääkeittiö löytyy puolestaan kellarista.

Presidentti saa uuden oman limusiinin

Yhdysvaltain presidentillä ei ole turvallisuussyistä johtuen lupaa ajaa julkisilla teillä omatoimisesti, ja siksi presidentti tarvitsee sekä oman kuljettajansa että myös oman autonsa eli limusiinin. Toki presidentillä olisi eittämättä oma kuljettajansa ja autonsa joka tapauksessa – ei siis pelkästään turvallisuussyistä – mutta niin tai näin, presidentti tarvitsee itselleen kulkuneuvon siirtymiseen paikasta A paikkaan B.

Aina, kun uusi presidentti muuttaa Valkoiseen taloon ja ottaa haltuunsa presidentin tehtävät, hän saa alleen uuden limusiinin tai itse asiassa liudan niitä. Presidentti Joe Bidenin tuleva limusiini, joka kulkee lempinimellä ”Peto”, näyttää ulkoisesti Cadillacilta, mutta se on General Motorsin valmistama kustomoitu kulkuneuvo, joka painaa peräti 10 tonnia. Autossa on noin 15 senttiä paksu panssarointi ja ikkunat ovat kymmenen senttiä paksut. Pelkästään auton yksi ovi painaa saman verran kuin Boeing-matkustajalentokoneen ovi.

Advertisement

Vaikka limusiinin tarkemmat yksityiskohdat ovat salaisuus, autosta tiedetään jo edellä mainittujen seikkojen ohella seuraavat asiat: auton panssari suojaa luodeilta ja räjähteiltä, auton renkaat ovat puhkeamattomat ja lisäksi matkassa on presidentin veriryhmän mukaisia veripusseja. Isobritannialaissivusto Vanaraman mukaan yhden auton arvo on noin 1,5 miljoonaa dollaria eli noin 1,24 miljoonaa euroa.

Presidenttien käyttämissä limusiinimalleissa nähdään harvoin merkittäviä mallimuutoksia: Autoweek.com:n mukaan seuraava suurempi muutos on tiedossa aikaisintaan vuonna 2025 eli seuraavan presidentinvaalin jälkeen. Tuon seuraavan mallin uskotaan olevan sähköauto.

Valokuvagallerian valokuvat vaihdetaan

Valkoisessa talossa, presidentin kabinettihuoneen ulkopuolella olevalla seinällä, on valokuvagalleria. Tuossa valokuvagalleriassa on kuvia istuvasta presidentistä – esimerkiksi tärkeissä tapaamisissa napsittuja historiallisia valokuvia.

Luonnollisesti, kun uusi presidentti muuttaa Valkoiseen taloon, nämä valokuvat menevät vaihtoon: tuleva presidentti Joe Biden tuskin haluaisi uuden asuinsijansa seinälle valokuvia väistyvästä presidentistä Donald Trumpista.

Valokuvat tullaan vaihtamaan ennen kuin uusi presidentti astelee Valkoiseen taloon eli kuvien vaihtaminen tapahtuu sen samaisen kuuden tunnin aikajanan sisällä, jona kaikki Valkoiseen taloon tehtävät muutokset enemmän tai vähemmän tapahtuvat. Valokuvagalleria pitää sisällään valokuvia nimenomaan uuden presidentin valtakaudelta eli Bidenin astellessa uusille asuinsijoilleen seinää komistavat virkaanastujaisista otetut valokuvat – muita kuvia ei tuossa vaiheessa vielä ole tarjolla.

On täysin uskomatonta kuvitella, millainen härdelli Valkoisessa talossa vallitsee sinä aikana, kun tuleva presidentti Joe Biden on omissa virkaanastujaisissaan; useissa lähteissä tätä kaikkea on kuvailtu sanoin ”hallittu ja koreografialtaan viimeisen päälle suunniteltu kaaos”.

Advertisement

Presidentin ensimmäinen työtehtävä? Omien hautajaisten suunnittelu

Kun puhutaan nimenomaan Yhdysvaltain presidentistä, on kyseiseen virkaan valittava henkilö enemmän tai vähemmän jatkuvan uhan alla. Tästä syystä esimerkiksi yksin lenkille lähteminen on mahdotonta, joten turvallisuusriskin vuoksi mukaan lähtee liuta Salaisen palvelun agentteja.

Usein Salaisen palvelun agentit jatkavat samoissa työtehtävissä, kun uusi presidentti muuttaa Valkoiseen taloon eli heidän tehtävänään on oman henkensä uhalla suojella presidenttiä. Koska poliittinen ilmapiiri Yhdysvalloissa on kuitenkin juuri nyt todella pahasti tulehtunut, moni presidentti Donald Trumpia suojelleista agenteista menee niin sanotusti vaihtoon, sillä ainakin osan heistä epäillään jakavan saman poliittisen ideologian Trumpin kanssa; Joe Bidenia suojeleviksi agenteiksi ollaankin tuomassa useita samoja agentteja, jotka olivat palveluksessa presidentti Barack Obaman aikakaudella, Bidenin toimiessa tuolloin varapresidenttinä.

Yksi uuden presidentin ensimmäisistä tehtävistä liittyy sellaiseen mahdolliseen skenaarioon, jossa hän menettää tavalla tai toisella henkensä kesken presidenttiytensä. Toisin sanoen uuden presidentin on suunniteltava omat hautajaisensa välittömästi: täten presidentillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaiselta hänelle järjestettävät valtiolliset hautajaiset tulevat näyttämään. Mikäli presidentti menehtyy vasta virkakautensa päättymisen jälkeen, nämä samat suunnitelmat pätevät edelleen, kuten nähtiin vuosina 1974-77 Yhdysvaltain presidenttinä toimineen Gerald Fordin kohdalla, kun hän nukkui pois vuonna 2006.

Valkoisen talon kokki vaihtoon?

Ai, että miten hienoa ja helppoa se olisikaan, kun myös itseltä löytyisi omasta ”valkoisesta talosta” kokki. Valitettavasti sellaiseen tilanteeseen pääseminen vaatii kuitenkin tiettyjen asioiden toteutumista – kuten sitä, että tulee valituksi Yhdysvaltain presidentiksi, mikä meille suomalaisille ei ole edes mahdollista.

Yhdysvaltain presidentillä on siis oma kokkinsa Valkoisessa talossa, ja kun uusi presidentti muuttaa näihin tiluksiin, on hänellä mahdollisuus laittaa pääkokki sekä muu henkilökunta vaihtoon. Tällä hetkellä Valkoisen talon pääkokkina toimii Cristeta Pasia Comerford, joka on itse asiassa historian ensimmäinen naispääkokki Valkoisessa talossa. Comerford syntyi vuonna 1962 Filippiineillä, mutta hän on Yhdysvaltain kansalainen, muutettuaan maahan 23-vuotiaana.

Comerford on työskennellyt Valkoisessa talossa kokkina jo vuodesta 1997 lähtien ja pääkokiksi hänet ylennettiin vuonna 2005, silloisen presidentin George W. Bushin vaimon Laura Bushin toimesta. Hän on siis saanut pitää asemansa myös presidentti Barack Obaman ja presidentti Donald Trumpin valtakausina, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä tuleva presidentti Joe Biden tulee tekemään. Ainakin Bidenilla on kokemusta Comerfordin kokkaamisesta, sillä Biden toimi Obaman varapresidenttinä vuodet 2008-2016.

Kun Comerford valittiin vuonna 2005 Valkoisen talon pääkokiksi, kukisti hän tuolloin 450 muuta kandidaattia. Samalla hänestä tuli historian ensimmäinen vähemmistön edustaja, joka kyseisen pestin on saanut.

Advertisement

Presidentti saa laittaa Valkoisen talon työhuoneensa täysin uusiksi

The Oval Office eli presidentin työhuone valkoisessa talossa on äärimmäisen merkityksellinen paikka Yhdysvaltain historiassa ja se pitää sisällään järisyttävän määrän historiaa. Marraskuussa 1800 John Adamsista tuli historian ensimmäinen Valkoiseen taloon muuttanut presidentti, mutta vielä tuolloin The Oval Officea ei ollut edes olemassa.

Vuosina 1901-09 Yhdysvaltain presidenttinä toiminut Theodore Roosevelt teki tilapäisen työhuoneen Valkoisen talon läntiseen siipeen. Vuonna 1909 Yhdysvaltain 27:nneksi presidentiksi nimetty William Howard Taft päätti muuttaa presidentin työhuoneen pysyvästi läntiseen siipeen ja hän järjesti kilpailun, jonka myötä hän valitsi arkkitehdin suunnittelemaan ja laajentamaan tilapäisen työhuoneen pysyväksi ratkaisuksi. Kilpailun voittanut arkkitehti Nathan C. Wyeth päätti tehdä työhuoneesta ovaalin muotoisen, mukaillen Valkoisessa talossa sijaitsevaa ovaalin muotoista Sinistä huonetta. Näin ollen Taftista tuli ensimmäinen kyseisessä huoneessa kaikki tärkeimmät päätöksensä tehnyt presidentti.

Kun uusi presidentti muuttaa Valkoiseen taloon, saa hän sisustaa työhuoneensa täysin uusiksi – siitäkin huolimatta, että The Oval Office on melkoisen ”pyhä huone”. Vaihtoon saattavat toisin sanoen lähteä niin huoneessa olevat kirjat, taideteokset, tapetit kuin myös huonekalut.

🤷‍♂️ Miten tarkalla silmällä sinä seurasit Yhdysvaltain presidentinvaalia? Kerro alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme tarinasi!

Suosituimmat

Exit mobile version