Yleistieto

Voiko kasvohalvauksen saada, jos pitää autossa ikkunaa auki?

Julkaistu

Tällä kertaa Listafriikin lukijoiden kysymyksissä pohditaan, voiko kasvohalvauksen saada, jos pitää autossa ikkunaa auki. Onko siis lapsuuden pelottelu aiheellista?

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mikä on kasvohalvaus?

Terveyskirjaston mukaan kasvohalvaus johtuu kasvohermon toimintahäiriöstä, jonka seurauksena toisen puolen kasvojen lihastoiminta heikkenee tai häviää. Kasvohalvauksen yleisin syy on Bellin pareesi, jossa kasvohermon toiminta häiriintyy nimenomaan aivojen ulkopuolisella kulkureitillä. Pienikin hermoon kohdistuva ärsytys voi aiheuttaa häiriön sen toiminnassa, jolloin ilme muuttuu huomattavasti: toinen suupieli roikkuu, kulmakarva ei liiku ja silmän sulkeminen ei onnistu.

Vaikka Bellin pareesi ei ole sinänsä vaarallinen tila, on toispuoleisesti roikkuvat kasvot kuitenkin aina välittömän lääkärikäynnin paikka. On nimittäin elintärkeää selvittää, ettei kyseessä ole aivoverenkiertohäiriö.

Vuosittain Bellin pareesiin sairastuu 2-3 henkeä 10 000 ihmistä kohden, mikä tarkoittaa sitä, että joka 60. suomalainen saa kasvohermohalvauksen elämänsä aikana. Mitään yksittäistä syytä tällaiseen kasvohalvaukseen ei ole voitu osoittaa, mutta sen voi aiheuttaa muun muassa herpesvirus sekä punkkien levittämä borrelioosi.

Advertisement

Voiko kasvohalvauksen saada, jos pitää autossa ikkunaa auki?

Sitten siihen autolla ajamiseen ikkuna auki. Onko sinua kielletty lapsena pitämästä ikkunaa auki, sillä sen on sanottu aiheuttavat kasvohalvauksen? Tämän on pakko olla urbaanilegenda! Mutta varoituksessa onkin vinha perä.

Turun yliopistollisen keskussairaalan neurologian professori Seppo Soinila on avannut aihetta Ylen haastattelussa vuonna 2018. Soinilan mukaan vedolle tai kylmälle altistuminen voi aiheuttaa Bellin pareesin, mutta syy tähän on tuntematon: ”Veto ilmeisesti on se tekijä, mutta miksi veto ärsyttää nimenomaan kasvohermoa, sitä me emme kerta kaikkiaan ymmärrä”. Soinila kertoo myös, että syy-seuraussuhde perustuu pelkästään potilaiden haastatteluihin, joissa tulee usein esiin altistuminen vedolle. Kasvohalvaus voi yllättää jopa ikkuna auki nukutun yön jälkeen.

Useimmiten kasvohalvaus on kuitenkin ohimenevä vaiva, sillä 95 prosenttia niistä potilaista, joilla Bellin pareesi johtuu vedosta tai jostain tuntemattomasta syystä, toipuvat täysin. Soinilan mukaan bakteeri- tai virusinfektion aiheuttamasta kasvohermohalvauksesta toipuu ennalleen noin 70 prosenttia potilaista. Mutta vaikka pysyvä haitta jäisikin, on se yleensä vain kosmeettinen.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version