Yleistieto

Taj Mahal – 10 faktaa yhdestä maailman seitsemästä ihmeestä

Julkaistu

Taj Mahal on yksi maailman häikäisevimmistä rakennuksista. Upea arkkitehtuuri on ansainnut sille paikan yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä.

Intian Agrassa sijaitsevan rakennuksen romanttinen tarina on useimmille ainakin jollain lailla tuttu. Murheen murtama mogulivaltakunnan hallitsija Shah Jahan rakennutti menehtyneelle vaimolleen Mumtaz Mahalille hautapaikaksi maailman kauneimman rakennuksen. Suurmogulilla oli toki muitakin vaimoja, mutta Mumtaz Mahal oli hänen ehdoton suosikkinsa sekä ensimmäinen ja suurin rakkautensa. Kesäkuun 17. päivänä vuonna 1631 vaimo menehtyi verenvuotoon synnytettyään 14. lapsensa. 

Mutta Taj Mahal kätkee sisäänsä myös lukuisia vähemmän tunnettuja tarinoita. Listafriikki keräsi mausoleumista 10 faktaa ja päätti listaa tehdessä, että tämä yksi maailman seitsemästä ihmeestä on PAKKO päästä näkemään paikan päällä.

Keisarinna vallankahvassa?

Mumtaz Mahal, syntyjään Arjumand Banu Bekum, oli vain 14-vuotias ja Shah Jahan, syntyjään Shahab-ud-din Muhammad Khurram, 15-vuotias, kun he vuonna 1607 kihlautuivat. Naimisiin he eivät kuitenkaan voineet vielä mennä, sillä hovin astrologit olivat valinneet avio-onnen takaamiselle otollisimman hääpäivän, joka sattui osumaan viiden vuoden päähän.

Shah Jahan, silloinen prinssi Khurram, meni kuitenkin toisen naisen kanssa naimisiin ja sai vielä lapsenkin ennen kuin oli aika avioitua sydämen valitun kanssa vuonna 1612. Mumtaz Mahal nousi tuolloin ensimmäisen vaimon ohi keisarinnan asemaan, ja pari oli aidosti rakastunut toisiinsa, ilmeisesti se ei tuolloin ollut kovin yleistä.

Mumtaz Mahal oli älykäs nainen, josta tuli tärkeä neuvonantaja ja uskottu miehelleen. Hän opasti keisaria valtakunnan hoitamisessa ja käytti suunnatonta valtaansa mielensä mukaan. Hieman ennen kuolemaansa Mumtaz Mahal sai vastuulleen keisarillisen sinetin, mikä takasi hänelle virallisten asiakirjojen viimeisen tarkastuksen ennen leiman lyömistä.

Advertisement

Keisarinnan ennenkuulumaton valta ei miellyttänyt kaikkia hallinnon korkeita virkamiehiä, ja joidenkin asiaan perehtyneiden mukaan Mumtaz Mahal saatettiin salamurhata. Mutta se on varmasti vain legendaa…

Massiivinen rakennusurakka

Mumtaz Mahal haudattiin väliaikaisesti muualle, jotta mausoleumi saatiin suunniteltua ja rakentaminen Agraan käynnistettyä.

Ja kyllähän siinä valmistumisessa kestikin. Itse päärakennus keisarinnan haudan ympärillä oli pystyssä vuonna 1643, mutta viimeistely ja alueen muut työt ottivat toisen kymmenen vuotta lisää. Koko Taj Mahalin arvellaan valmistuneen vuonna 1653, eikä sen rakentaminen ollut halpaa lystiä, sillä hinnaksi upeudelle arvioitiin noin 32 miljoonaa rupiaa, joka nykyrahaan suhteutettuna olisi noin 70 miljardia rupiaa eli noin 815 miljoonaa euroa. 

Rakennuksen pääarkkitehtina toimi persialainen Ustad Ahmad Lahori, joka oli jo aiemmin työskennellyt keisarille. Materiaalit Agraan tuotiin ympäri Intiaa ja Aasiaa 1000 norsun voimin. Valkoinen marmori oli peräisin vain 400 kilometrin päästä Makranan kaupungista. Myös timantit olivat kotimaisia, mutta esimerkiksi kristalli ja jade tuotiin Kiinasta, turkoosi Tiibetistä ja safiirit Sri Lankasta. 

Monessa muussa paikassa koristelut oltaisiin tehty maalaamalla, mutta ei Taj Mahalissa. Esimerkiksi ylläolevassa kuvassa näkyvä kukkakuvio on tehty kaivertamalla ja upottamalla kahtakymmentäkahdeksaa erilaista jalo- ja puolijalokiveä.

Päätähuimaava arkkitehtuuri

Päärakennuksen jokaisella neljällä kulmalla on moskeijoille tyypilliset minareetit, jotka eivät ole pystysuorassa: ne kaikki on rakennettu kallistumaan hieman ulospäin. Tämä siitä syystä, etteivät ne luonnonkatastrofien, esimerkiksi maanjäristysten, seurauksena kaatuisi mausoleumin päälle, vaan siitä pois päin. 

Advertisement

Taj Mahal on kenen tahansa pakkomielteisen unelmakohde, sillä se on sekä pituus- että leveyssuuntaan täysin symmetrinen, ja Mahalin hauta on kaiken keskellä. Täydellisyyteen pienen särön tekee keisarin oma hauta, joka rakennettiin keisarinnan haudan viereen vuonna 1666.

Rakennuksen pääkerroksessa on nähtävillä jalokivin koristellut kenotafit eli tyhjät muistohaudat, mutta varsinaiset haudat ovat näiden muistomerkkien alapuolella, yleisöltä kielletyssä, muslimien tavan mukaisesti koruttomassa holvissa.

Rakennuksen seinissä on lukemattomia kalligrafi Amanat Khan Shirazin taiteilemia, Koraanista poimittuja pyhiä kirjoituksia. Kauniit muistokirjoitukset keisariparin hautaholvissa ovat nekin Shirazin käsialaa. Mies pysyi ainutlaatuisen projektinsa myötä vaatimattomana ja kaiversi kupolin juureen tekstin: ”Kirjoittanut merkityksetön ihmisolento, Amanat Khan Shirazi”.

Sodanaikainen naamiointi

Mikä tahansa kulttuurillisesti tärkeä muistomerkki ja kansallinen ikoni on sota-aikana vihollisen kohteena. Toisessa maailmansodassa, ja sitä seuranneissa yhteenotoissa lähinnä rajanaapuri Pakistanin kanssa, Taj Mahal on ollut peitettynä.

Sekä Intian hallitus että kansalaiset halusivat suojella arvokasta rakennusta ilmahyökkäyksiltä, joten arkkitehdit suunnittelivat valtavan suojatelineen, joka peitti päärakennuksen niin, ettei sitä havainnut taivaalta. Ei mikään pieni homma, kun ottaa huomioon, että mausoleumi on pohjamitaltaan 57 × 57 metriä ja korkeudeltaan 73 metriä. 

Temppu oli onnistunut, sillä sen sijaan, että vihollisen pilotit olisivat saaneet tähtäimeensä yhden maailman seitsemästä ihmeestä, näkyi alapuolella vain suuri kasa bambua.

Advertisement

Taj Mahal-kompleksi

Vaikka kuvissa useimmiten komeileekin vain valkoinen päärakennus, kuuluu kompleksiin paljon muutakin.  Alueella on suuri puisto, heijastusallas ja päämausoleumia reunustaa kaksi punaruskeaa rakennusta, joista toinen on käytössä oleva moskeija (minkä vuoksi Taj Mahalissa vierailu on perjantaisin turisteilta kielletty). Toinen rakennus on todennäköisesti tehty vain symmetrian säilyttämiseksi, joskin sen uskotaan toimineen aiemmin vieraiden majapaikkana.

Alueen muihin, punaisesta hiekkakivestä rakennettuihin, mausoleumeihin on haudattuna muun muassa keisarin muita vaimoja sekä lempipalvelijoita.

Valtavassa, 17 hehtaarin kokoisessa puutarhassa oli aikoinaan kymmeniä valtavan kokoisia kukkapenkkejä ja lukuisia hedelmäpuita, mutta 1800-luvulla alkaneen siirtomaakauden aikana britit muokkasivat tiluksista itselleen kotoisammat ja muuttivat rehevän puutarhan englantilaisempaan suuntaan. Ja jos puutarhan pilaaminen ei riittänyt, niin 1850-luvun lopulla, kun intialaiset kapinoivat siirtomaavaltaa vastaan, varastelivat britit arvokkaita koru- ja jalokiviä Taj Mahalin seiniä koristavista upotuksista.

Mausoleumi vaimon persoonan mukaan

Kertomusten mukaan Shah Jahan esitti suunnittelijoille toiveen, että mausoleumi kuvaisi kuolleen vaimon täydellisyyttä, mutta samaan aikaan tämän sekunneissa vaihtelevia mielialoja.

Täydellisyys saatiin aikaan jo aiemmassa kohdassa mainitulla symmetrialla. Keisarin elämän jännittäväksi tehnyt vaimon temperamentti tuotiin esiin materiaalivalinnalla. Valkoinen, läpikuultava marmori vaihtaa sävyään jatkuvasti. Auringonnousun aikaan rakennus voi näyttää helmenharmaalta tai vaalean pinkiltä. Keskipäivällä, kun aurinko on korkeimmillaan, hehkuu marmori kirkkaan valkoisena ja iltaruskon aikaan oranssit sävyt ottavat vallan.

Valkoisuus tiessään

Taj Mahal hohtaa mielessäsi kirkkaan valkoisena, eikö vain? Tai jossain äsken mainitussa auringonvalon aikaansaamassa sävyssä.

Totuus on kuitenkin se, että saasteet, roskat ja viemäreistä nousevat kemikaalit värjäävät marmorikiveä vuosi vuodelta kellertävämmäksi. Nyt se on saanut jopa vihertäviä ja ruskeita osioita.

Advertisement

Heti rakennuksen takana virtaava Yamuna-joki (kuvassa on sama joki, mutta eri kohdasta kuvattuna) on yksi Intian saastuneimmista vesistöistä, ja sieltä nouseva mädäntyneen roskan haju voi haitata muuten taianomaista matkailuelämystä. Toinen iso ongelma on viemäröinti tai sen puute, sillä niin Agrassa kuin sen lähialueillakin kotitalouksien jätevedet lasketaan pyhään Yamuna-jokeen. Jätteet sekoittuvat joessa myrkylliseksi cocktailiksi, jonka huuruja niin asukkaat kuin turistitkin joutuvat hengittelemään.

Taj Mahalin värjäytymistä on yritetty hillitä sillä, että moottoriajoneuvot eivät saa tulla 500 metriä lähemmäs rakennusta. Yritys hyvä, mutta samaan aikaan hyvinkin kaukaa tulevat tehtaiden saasteet ovat pysäyttämätön ongelma. Siksi rakennus pestään tasaisin välein käsipelillä ja harjoilla hinkkaamalla.

Myyttejä

On aivan selvää, että satoja vuosia vanhaan mausoleumiin liittyy myyttejä ja hieman yliluonnollisuuttakin. Yksi virheelliseksi todistettu, mutta tiukasti juurtunut tarina liittyy siihen, että Shah Jahan olisi kaivanut kaikkien yli 20 000 mausoleumin rakentamiseen osallistuneen työntekijän silmät irti ja katkaissut heidän kätensä, jotta he eivät voisi milloinkaan toistaa kättensä jälkeä.

Toinen suosittu legenda kertoo, että jos etupihan puolella olevaa, rakennuksen mallista, kaiverrusta lyö, alkaa siitä virrata vettä. Isku pitää erityisesti kohdentaa siluetissa kattokoristeen kohtaan. Vaikka mitään todisteita veden ruiskuamisesta ei olekaan, on kivessä havaittavissa pintavaurioita, kun turistit käyvät iskemässä rystysensä tohjoksi ihmeen toivossa. Siitä ei ole tietoa, miksi vettä pitäisi suihkuta tai mitä siitä seuraa. Mutta kannattaa tietysti yrittää.

Shah Jahanin loppuelämä vankeudessa

Kahdeksan vuotta ennen vuoden 1666 menehtymistään suurmoguli Jahan sairastui vakavasti. Hänen poikansa aloittivat armottoman kilpailun siitä, kuka on oikeutettu hallitsijan seuraajaksi. Vaikka Mumtaz Mahal ei ollutkaan Jahanin ensimmäinen vaimo, oli hänen vankka asemansa hallitsijan rinnalla johtanut tilanteeseen, jossa hänen synnyttämänsä pojat olivat ainoita vakavasti otettavia keisarikandidaatteja.

Jahan kannatti Dara Shikohia, joka oli pojista vanhin, mutta muut veljet nousivat Aurangzebin johdolla vastarintaan ja kukistivat Daran. Vaikka Jahan oli toipunut täyteen kuntoon, julisti Aurangzeb isänsä inkompetentiksi ja vangitsi tämän. Erään tarinan mukaan hän lähetti vankilaan suosikkipojan, Daran, pään.

Estääkseen tämän mahdolliset yritykset palata valtaan, määräsi Aurangzeb isänsä kotiarestiin, jossa tämä vietti eristettynä elämänsä viimeiset kahdeksan vuotta. Ainoana lohtunaan Jahanilla oli pienen asunnon pihalta avautuva näkymä: Taj Mahal, ikuisen rakkauden osoitus sen sisällä häntä odottavalle keisarinnalle.

Advertisement

💁‍♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme, menikö tai onko Taj Mahal bucket-listallasi. Tai oletko päässyt todistamaan sen lumoa livenä?? 

Suosituimmat

Exit mobile version