Elämäntapa

Nämä 10 historiallista seksineuvoa on syytä jättää nimenomaan historiaan – osa 1

Julkaistu

Historian saatossa ihmisille on syötetty läjäpäin äärimmäisen huonoja seksineuvoja. Listafriikki esittelee nyt kymmenen pöyristyttävää vinkkiä.

Menneinä aikoina annettuihin huonoihin ja monin paikoin kammottaviin seksineuvoihin oli monta syytä: lääketiede ei ollut yhtä kehittynyttä, kirkko pyrki kaikin keinoin tukahduttamaan kaiken muun paitsi lisääntymistarkoituksessa ja avioparin välillä harjoitetun seksin, ja maalaisjärki vaikuttaa olleen myös tipotiessään.

Jos joskus harmittelet seksielämääsi – sen laatua, määrää tai mitä tahansa – niin pidä tämä entisaikojen surkeat seksineuvot mielessä: asiat voisivat olla huomattavasti pahemmin!

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset viisi surkeaa seksineuvoa voit lukea tästä:

Nämä 10 historiallista seksineuvoa on syytä jättää nimenomaan historiaan – osa 2

Advertisement

Seksi on syytä ajoittaa talveen

Yksi historian tunnetuimmista filosofeista ja tutkijoista oli antiikin Kreikassa 500-luvulla eaa. elänyt Pythagoras. Hän perusti vuoden 530 eaa. tienoilla kommuunityyppisen filosofisen koulun, jossa opetettiin niin matematiikka kuin uskonnollista mystiikkaakin. Pythagoras loi itsestään lähes jumalallisen hahmon, jota oppilaat (tai seuraajat) lähes palvoivat.

Pythagoras oli vaativa opettaja ja edellytti oppilailtaan askeettisuutta sekä hänen omaan tahtoonsa mukisematta taipumista. Suurella opettajalla oli myös hieman erikoisia vaatimuksia: ulkopuolisille ei saanut puhua, oikea kenkä täytyi laittaa aina ensin jalkaan ja esimerkiksi aurinkoon päin ei saanut virtsata. Ei siis ole lainkaan kummallista tai yllättävää, että Pythagoras antoi myös seksineuvoja.

Pythagoraan mukaan miesten ei pitäisi harrastaa seksiä alle 20-vuotiaina, koska laukeaminen heikentää voimia. Loppuun saakka viety seksi oli erityisen huono juttu miesten kannalta. Nuoret oppilaat toki tiedustelivat viisaalta opettajaltaan, että koskas petipuuhiin voisi sitten turvallisin mielin ryhtyä, mihin Pythagoraalla oli yksiselitteinen vastaus: ”Sitten, kun olet valmis menettämään voimasi.”.

Pythagoras kuitenkin ymmärsi, että tunikoiden helmat tulisivat heilumaan varoituksesta huolimatta, joten hän asetti kevyemmän säännön, jolla tuhon määrä saatiin minimoitua. Jotta miehet eivät täysin näännyttäisi itseään siemennestettä vapauttaessaan, oli kaikenlaiset seksuaaliset aktit rajoitettava talviaikaan. Kesällä oli parasta pidättäytyä tyystin, eivätkä kevät ja syksykään olleet täysin vaarattomia.

Lähetyssaarnaaja on ainoa luonnollinen seksiasento

Albert Suuri, 1200-luvulla elänyt dominikaanimunkki, oli keskiajan merkittävin saksalainen filosofi ja teologi. Hän tuli kuuluisaksi näkemyksistään uskonnon ja tieteen sopuisasta rinnakkainelosta; mikä oli varsin mullistava ajattelutapa. Albert Suuri oli yksi aikansa oppineimmista ja laajimmin eri tieteenaloihin perehtyneistä henkilöistä, ja hänet tunnettiinkin lempinimellä Doctor Universalis.

Kaiken mahdollisen asiantuntijana Albert Suuri jakeli auliisti myös seksineuvoja; muista kollegoistaan poiketen. Hän kirjasi ohjeistuksen eri seksiasennoista rankaten ne luonnollisuusjärjestykseen. Albertin mukaan lähetyssaarnaaja oli pätevä ja täysin riittävä lisääntymistä ajatellen, joten se oli hänen kirjoissaan ainoa luonnollinen ja vähiten syntinen seksiasento.

Sitä seurasivat syntisyysjärjestyksessä rinnakkain oleminen, istuminen ja seisominen. Viimeisenä listalla oli a tergo eli takaapäin, joka oli Albertin kirjoissa se syntisin ja luonnottomin tyyli. Sen verran avarakatseisuutta ohjeistuksesta löytyi, että Albert kehotti naimisissa olevia pariskuntia, joilla esimerkiksi huomattavan ylipainon vuoksi oli hankaluuksia aktin suorittamisessa, käyttämään mielikuvitusta sujuvamman asennon löytämisessä.

Advertisement

Huolimatta varsin rajallisesta repertoaaristaan, oli Albert Suuri näissäkin asioissa aikalaisiaan rutkasti edistyksellisempi. Katolinen kirkko jakoi varsinkin a tergon harjoittamisesta rangaistuksena kolmen vuoden katumusharjoituksia ja papit suosittivat samanpituista kurimusta myös seksiasennosta, jossa nainen oli päällä – ihan vain siitä syystä, että kontrolli ei siinä ole miehellä. Suu- ja anaaliseksi olivat tietenkin kiellettyjen listalla, sillä kirkon mukaan seksiä ei voinut harrastaa muuta kuin lisääntymistarkoituksessa.

Kama Sutra taisi olla keskiajan Euroopassa vielä tuntematon teos.

Jos raskaana oleva nainen kiihottuu, on syytä suunnata lääkäriin

Yhdysvaltalainen lääketieteen tohtori ja synnytysopin professori Emma F. Angell Drake kirjoitti 1900-luvun alkuvuosina oppaan nimeltään What a Young Wife Ought to Know (suom. Mitä nuoren vaimon tulisi tietää). Draken alkusanojen mukaan kirja on tarkoitettu ”heränneille”, uuden sukupolven naisille, jotka tiedostavat sekä mahdollisuutensa että rajallisuutensa. Kirja on nykypäivän silmin melko karmaisevaa luettavaa, mutta varmasti yli sata vuotta sitten edistyksellistä ajattelua. 

Lähes 300-sivuisesta opuksesta löytyy neuvoja ja ohjeita nuorille vaimoille ja tuoreille äideille, ja joukossa on melkoisia helmiä. Ehkä huvittavin kaikista on varoitus raskaana oleville tai ennemminkin heidän puolisoilleen.

Silloin tällöin voi käydä niin, että raskaana oleva nainen on sellaisessa intohimon tuskassa, ettei ole kokenut koskaan aiemmin samanlaista. Poikkeuksetta joka kerta, kun näin käy, kyse on jostain luonnottomasta tilasta ja sitä tulisi kohdella sairautena, joten on syytä kääntyä lääkärin puoleen.”.

Aviomiehiä Drake kehottaa tällaisessa tapauksessa torjumaan kaikki viettely-yritykset, sillä ”minään muuna hetkenä mies ei voi osoittaa yhtä uskollisesti rakkauttaan ja kunnioitustaan kuin hillitsemällä vaimoaan tämän omilta haluilta”.

Advertisement

Ei, ei, ei ja ei.

Ilmavaivat tuottavat massiivisen erektion

Kreikkalainen Galenos (kuvassa) oli antiikin ajan merkittävin lääkäri, joka ennen vuoden 216 kuolemaansa oli ehtinyt kirjoittaa sadoittain eripituisia teoksia muun muassa anatomiasta ja kirurgiasta. Monet hänen havainnoistaan olivat oikeita: virtsa erittyy munuaisissa, tuberkuloosi on tartuntatauti ja valtimoissa kulkee ilman sijaan verta.

Toisaalta metsäänkin Galenos meni monessa kohtaa, sillä hän muun muassa ajatteli ihmisen koostuvan neljästä alkuaineesta eli maasta, vedestä, ilmasta ja tulesta, mikä toki oli antiikin aikaan yleinen uskomus. Hän oli kuitenkin sen verran uraauurtava ja merkittävä hahmo lääketieteen saralla, että monet virheelliset käsitykset säilyivät 1700-luvulle saakka.

Seksineuvot olivat esimerkiksi sellaisia, joita vannoutuneimmat noudattivat vielä 1500 vuotta ohjeiden antajan kuoleman jälkeen. Galenoksen vinkit koskivat ilmavaivoja. Pierujahan saattaa seksin aikana päästä, eikä niitä pidä hävetä: se on normaalia ja varmasti tapahtuu tai on tapahtunut aivan jokaiselle. Galenos vei neuvonsa astetta pidemmälle, sillä hänen mukaansa ilmavaivat olivat mitä loistavin afrodisiakki eli lemmenrohto.

Galenos uskoi, että juuri ilmavaivat aiheuttavat erektion: ne paisuttavat penistä ja saavat siten aikaan sen jäykistymisen. Ja sehän sai innokkaat miehet kiskomaan sylikaupalla paprikoita, sinappia, parsaa ja papuja – kaikkea, mikä Galenoksen mukaan pistäisi suolen kuplimaan ja siittimen juhlakuntoon.

Ohjeistus oli (luonnollisesti) päinvastainen naisille: Kaikkia ilmavaivoja aiheuttavia ruoka-aineita tuli välttää, sillä ne tekisivät naisesta hedelmättömän.

Advertisement

Älä ikinä kerro, jos et ole ”sillä tuulella”

Vuonna 1867 syntynyt yhdysvaltalainen lääkäri William J. Robinson tunnetaan erityisesti merkittävästä työstään ehkäisyvalistajana ja -aktivistina, joka vaati ehkäisymenetelmien sisällyttämistä kaikkien lääketieteellisten opinahjojen opetusohjelmaan.

Se, mihin Robinsonin uraauurtava työ lopulta 1900-luvulla muiden toimesta johti, on hienoa, mutta miehen omat tarkoitusperät eivät olleet järin mairittelevat. Hän oli vankka eugeniikan kannattaja, joka näki raskaudenehkäisyn mahdollistavan ”vähemmän, mutta parempia vauvoja” -periaatteen; mikä oli muuten yhden hänen tieteellisen tuotoksensa otsikko.

Vuonna 1929 Robinson kirjoitti ohjekirjan onnelliseen avioelämään. Kirjassa hän antaa ”nerokkaan” seksineuvon kaikille vaimoille: Älä ikinä kerro aviomiehellesi, että et ole sillä tuulella.

Miehen nautinnon kannalta ei ole mitään merkitystä, että oletko halukas vai et, ellet sitä itse hänelle kerro. Ja jos mies ei tiedä, ei se myöskään satuta häntä. Noudata tätä ohjetta. Se on säästänyt tuhansia naisia ongelmilta.”, kirjoittaa Robinson. Hän antoi myös varsin naurettavan neuvon miehen miellyttämiseen: ”Miehet tykkäävät vaaleanpunaisista alushousuista, jotka on koristeltu ruseteilla ja pitsillä”.

Koska sitähän se seksi on: miehen pitämistä onnellisena. Vai mitenköhän se oli!?

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version