Oudoimmat

Ihmisen neitseellinen sikiäminen: 10 ”tosielämän” esimerkkiä

Julkaistu

Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja kaiken siivoamisen, kokkailun ja lahjaostosten välissä on hyvä palautella mieleen joulun juhlinnan perimmäinen tarkoitus: Jeesuksen syntymä ja neitseellinen sikiäminen.

Matteuksen evankeliumin mukaan galilealainen kihlapari Joosef ja Maria odotti lasta siitäkin huolimatta, että olivat asianmukaisesti välttäneet seksuaalista kanssakäymistä, sillä eivät olleet vielä solmineet avioliittoa. Enkeli oli kuitenkin ilmoittanut Marialle, että tämä tulisi saamaan poikalapsen, vaikka oli neitsyt. Neitseellinen sikiäminen oli Pyhän Hengen puuhasteluja.

No, biologisesti se ei tietenkään ole ihmisellä mahdollista, mutta nämähän ovat uskon asioita. Monet selkärangattomat eläimet kylläkin lisääntyvät neitseellisesti eli partenogeneettisesti: Naaraan munasolu alkaa jakaantumaan ilman koiraan sukusolun vaikutusta. 

Historian saatossa on kuitenkin tullut esille monia tapauksia, joissa nainen on kertonut tulleensa neitseellisesti raskaaksi. Syyksi on annettu muun muassa rukouksen voimaa, luodin mukana kulkeutuneita siittiöitä ja todentuntuista unta. Äkkiseltään kuulostaa vilunkipeliltä.

Onko ihmisen neitseellinen sikiäminen mahdollista? Listafriikki päätti ottaa asiasta selvää tosielämän tarinoiden kautta. Todistusaineisto EI ole musertava jokaisessa kohdassa.

Advertisement

Aatelisrouvan todentuntuinen uni

Ranskalainen aatelisnainen Madeleine d’Auvermont synnytti vuonna 1637 terveen poikalapsen, mikä olisi tietysti normaalisti ollut ilon ja riemun aihe, paitsi että herra d’Auvermont oli ollut ulkomailla sotaretkellä viimeiset neljä vuotta. 

Kyseisen lapsen syntymä aiheutti 1600-luvun Ranskassa melkoisen skandaalin, sillä mitään vastaava ei koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa ollut tapahtunut, eihän!? Kinkkiseksi tilanteen teki aviomiehen aatelisuus, sillä panoksena Madeleinella oli oman maineensa, ja todennäköisesti henkensä, lisäksi pojan oikeus perheen arvonimeen ja omaisuuteen.

Madeleine oli kekseliäs nainen, sillä ollessaan oikeuden edessä syytettynä aviorikoksesta hän kertoi nähneensä hyvin todentuntuisia unia aviomiehestään ja väitti lapsen saaneen alkunsa yhden tällaisen intensiivisen, joskin mielikuvituksen tuottaman, aktin aikana.

Oikeuteen tuotiin todistajiksi lääkäreitä ja (tietysti) pappeja, jotka kaikki asiaa pohdittuaan tulivat siihen tulokseen, että tällainen neitseellinen sikiäminen oli mahdollista, jos nainen vain mietti miehensä kanssa peuhaamista oikein kovasti. Madeleine todettiin syyttömäksi ja hänen poikansa julistettiin ”isänsä” lailliseksi jälkeläiseksi ja perilliseksi.

Samantha Lynn Isabel

”Tosielämän Neitsyt Mariaksi” nimetty yhdysvaltalainen Samantha Lynn Isabel paljasti kesällä vuonna 2020 sosiaalisen median kanava TikTokissa tulleensa 19-vuotiaana raskaaksi neitseellisen sikiämisen seurauksena. 

Hän oli ollut poikaystävänsä kanssa läheisessä seksuaalisessa kanssakäymisessä, mutta omien sanojensa mukaan penetraatiota ei ollut tapahtunut. Siksi yllätys olikin suuri, kun kuukautiset jäivät pois ja raskaustesti näytti positiivista. Yllätysraskauden tulos, viisivuotias Bentley-poika, on nykyisin jo isoveli. Pikkusisaruksella on samat vanhemmat kuin hänellä, mutta tämä oli laitettu aluille perinteisemmin keinoin.

Neitseellinen sikiäminen on kuitenkin Isabelin tapauksessa harhaa, sillä gynekologien mukaan raskaaksi tuleminen ei vaadi välttämättä yhdyntää. Tarvitaan vain yksi ”hyvä uimari”, joka syöksyy kehon ulkopuolelta maaliin saakka. Sukuelinten yhteen koskettaminen voi riittää siittiöiden siirtymiseen, samoin sormissa oleva siemenneste voi löytää tiensä oikeaan osoitteeseen. Joten pelkkä esileikkikin voi johtaa jälkikasvun ilmaantumiseen.

Advertisement

Historiallinen nunna

Hohenwartin luostarissa koettiin ihme vuonna 1742, kun nunna Josephine Rosenthal tuli raskaaksi. Koko luostari oli äimänkäkenä viimeistään siinä vaiheessa, kun lääkäri totesi nunnan tutkittuaan, että tämä ei ainoastaan ollut neitsyt vaan ”fysiologsesti kykenemätön raskauteen”. Asiantuntijalausunnosta huolimatta Josephine kantoi lasta sisällään. 

Noin puolen vuoden raskauden jälkeen nunna Josephine tutkittiin uudelleen, jolloin tultiin yksimieliseen päätelmään: raskaus oli tulosta neitseellisestä sikiämisestä. Pyhä tapahtuma aiheutti luostarissa rummunpärinää ja hurraa-huutoja (näin arvelisin), mutta kun Josephinen synnyttämisen aika tuli, menehtyi tuore äiti pian Maria-vauvan maailmaantulon jälkeen. Luostarin johdossa olleet miehet eivät olleet innostuneita lapsesta, joka oli jo julistettu kristuksen toiseksi tulemiseksi. Syykin oli selvä: Marian sukupuoli oli väärä. Niinpä ihmelasta odottaneille seurakuntalaisille kerrottiin, että myös lapsi menehtyi synnytyksessä. 

Muut nunnat kuitenkin pitivät huolen Mariasta, olihan hän Jumalan lähettämä ihme. Aikoinaan Mariasta itsestäänkin tuli nunna, joka päätyi johtamaan omaa seurakuntaansa kirkon vastustuksesta ja kadotukseen tuomitsemisesta huolimatta. Hän kirjoitti monia tekstejä, joissa lähes feministiseen sävyyn kritisoitiin kirkon suhtautumista ja suoranaista paheksuntaa naisia kohtaan. Valitettavasti suurin osa teksteistä on kadonnut. Kaikkea ei kuitenkaan ole menetetty; tähän päivään saakka on säilynyt Marian rukousnauha, hänen vertaan sisältävä pullo, sekä muumioituneet kasvot. 

1900-luvun alussa Marian veri- ja ihonäytteitä analysoitiin, ja kertoman mukaan niistä selvisi (älä kysy miten), että sekä Maria että tämän äiti Josephine olivat kantaneet harvinaista perinnöllistä ominaisuutta: he olivat olleet hermafrodiitteja, jotka kykenivät tulemaan spontaanisti raskaaksi ilman synnintekoa. Ominaisuus kuitenkin koitui kummankin kohtaloksi, sillä Marian kuollessa hänen väitettiin olleen raskaana. Maria menehtyi 33-vuotiaana eli samanikäisenä, kuin eräs nasaretilainen puuseppä tarinan mukaan.

Moderni nunna

Tammikuussa 2014 italialaiseen Rietin nunnaluostariin jouduttiin soittamaan ambulanssi, kun eräs 31-vuotias nunna kärsi kovista vatsakivuista. Nopeasti kävi selväksi, että tämä elsalvadorilainen nainen oli raskaana ja vieläpä niin pitkällä, että kivut johtuivat käynnistyneestä synnytyksestä.

Muille sisarille raskaus tuli melkoisena yllätyksenä, mutta he eivät olleet ainoita: kyseinen nunna väitti kiven kovaan, ettei ollut tietoinen siunatusta tilastaan ja kertoi sairaalassa lääkäreillekin, ettei mitenkään voinut olla raskaana. Syystä että oli nunna. Nämähän eivät kuitenkaan käytännössä ole toisiaan poissulkevia tiloja. Periaatteessa kyllä, koska katoliset nunnat antavat luostariin astuessaan siveyslupauksen. 

Joka tapauksessa tämä nunna synnytti terveen, reilu kolmekiloisen pojan, jonka hän nimesi Francescoksi paavi Franciscuksen mukaan. Koska olihan lapsi hänen sanojensa mukaan suora lahja jumalalta.

Advertisement

Kaikki osapuolet olivat sitä mieltä, että tuoreen äidin ja lapsen oli parempi jatkaa elämäänsä luostarin ulkopuolella. Rietin kaupungin pormestari Simone Petrangeli lupasi kaksikolle kaiken mahdollisen tuen uuden elämän aloittamisessa, sillä olihan kyseessä lähes ennennäkemätön ihme.

Luostarin johtajatar, abbedissa Erminia, ei ollut yhtä vakuuttunut siitä, että nyt olisi tapahtunut neitseellinen sikiäminen, vaan kommentoi medialle: ”Vaikuttaa siltä, että hän oli kykenemätön vastustamaan kiusausta.”.

Poika, jonka verellä ei ollut isää

Kaikista tämän listan kohdista kaikkein lähimpänä OIKEAA neitseellistä sikiämistä, joka voidaan tieteellisesti todistaa, on Nature-lehdessä vuonna 1995 julkaistu kolmivuotiaan pojan tapaus.

Edinburghin yliopiston geneetikot kertoivat artikkelissaan, että vaikka nisäkäsmunasolut voivat joskus jakautua spontaanisti, eivät ne useinkaan ole pitkäikäisi. Vaikka jakaantuminen geenisäätelyn häiriön vuoksi jatkuisikin, johtaa mutaatio vain hyvänlaatuisen kasvaimen, munasarjan teratooman, muodostumiseen. Siinä voi olla rustoa tai hermoja, mutta ei koskaan lihasta, joten kehitys tyssää alkutaipaleella.

Pienen pojan, johon artikkelissa viitataan nimikirjaimille FD, osittainen partenogeneesi selvisi perinnöllisyystutkijoille, kun muuten täysin terve poika tuotiin lääkärin vastaanotolle lievien oppimisvaikeuksien ja kasvojen epäsymmetrisyyden vuoksi.

Veren valkosolut paljastivat kuitenkin jotain hämmentävää: niissä ei ollut lainkaan Y-kromosomeja. Vaikka miespuolisella ihmisellä pitäisi olla XY-kromosomit, löytyi valkosoluista XX-kromosomit. Tutkijat päättivät tehdä testin myös pojan ihosoluille, jotka yllättäen sisälsivät täysin normaalin miehen kromosomiston kera XY-sukupuolikromosomien. Tämä ristiriitainen löydös johti tarkempiin tutkimuksiin, joissa kaikkien veren X-kromosomien todettiin olevan peräisin äidiltä. Ihmettely ei päättynyt siihen, sillä kaikki muutkin 22 kromosomia olivat äidiltä saatuja; isästä ei näkynyt pojan veressä jälkeäkään.

Advertisement

Tutkijoiden mukaan FD:n poikkeuksellinen perimä oli tulosta epätavallisesta alusta alkionkehityksessä. Munasolu oli spontaanisti alkanut jakaantumaan, mutta ennen kuin sen kehitys ehti liian pitkälle, oli siittiö onnistunut hedelmöittämään yhden ainokaisen solun useamman solun ryppäästä. Näin ollen vain osaan alati jakaantuvista soluista tuli isän perintötekijät. Jotta kehitys pidemmälle oli mahdollinen, täytyi hedelmöittymättömien solujen kromosomiston tuplaantua, jotta niistä pystyi kehittymään elinkelpoista kudosta. 

Tutkijat epäilevät, että jossain vaiheessa useimmissa hedelmöittymättömissä soluissa aktivoitui jakaantumisen esto, jolloin hedelmöittyneitä soluja siirtyi kompensoimaan kudospuutetta. Estoa ei kuitenkaan tapahtunut jokaisessa erilaistuvassa solutyypissä, sillä partenogeneesin seurauksena syntyi ainakin täysin toimiva verenkierto. FD on siis poika, joka on osittain isätön ja neitseellisen sikiämisen tulosta. Ainakaan hänen verellään ei ole isää.

Intialaisnainen, joka ei kyennyt yhdyntään

Intialainen Revati Borawekar huomasi 22-vuotiaana asettaessaan ensimmäistä kertaa tamponia, että jotain oli vialla. Hänen alapäänsä lihakset puristuivat kiinni, eikä sisään mennyt mitään.

Mennessään parin vuoden päästä naimisiin hän kertoi tulevalle aviomiehelleen tilanteesta, ja yhdessä he saivat ystäviltään neuvoja ongelman selättämiseen: vinkit vaihtelivat viinin juomisesta puuduttavan voiteen käyttämiseen, mutta mikään ei tehonnut – yhdyntä ei onnistunut.

Koska Borawekareilla oli toiveissa lapsi, kääntyivät he vihdoin lääkäreiden puoleen, ja Revatilla todettiin vaginimus eli emätinkouristus. Toivoakaan perinteisellä tavalla raskaaksi tulemisesta ei ollut.

Niinpä Revatille (joka siis edelleen oli neitsyt) tehtiin nukutuksessa inseminaatio eli keinohedelmöitys, ja hän tuli raskaaksi toisella kierroksella – ensimmäisellä kerralla lihakset laittoivat ruiskulle stopin. Keisarileikkaus oli jo suunniteltu, mutta jossain mielenhäiriössä Revati päätti haluta alatiesynnytyksen, joka kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti onnistui epiduraalin avustuksella.

Advertisement

Onnistuneen synnytyksen jälkeen pariskunnan toiveet heräsivät, että josko heillä voisi sittenkin olla mahdollisuus normaaliin seksielämään (mitä ikinä normaalilla tarkoitetaankaan). Revati oli haastattelussa kovin luottavainen: ”Tulen aina muistuttamaan itseäni siitä, että jos olen kyennyt ponnistamaan ulos 2,7-kiloisen vauvan, jonka päänympärys oli 33 senttiä, pitäisi minun helposti pystyä ottamaan sisälleni penis, jonka ympärysmitta on paljon vähemmän.”. Tarina ei kerro, onko toive toteutunut. 

Nainen, joka ei ikinä ollut ollut miehen kanssa

Reilusti parinkymmenen paremmalla puolella ollut kiinalaisnainen synnytti helmikuussa 2019 keisarileikkauksella terveen pojan. Lääkärit olivat kuitenkin ennen operaation aloittamista äärimmäisen turhaantuneita, sillä nainen väitti kiven kovaan, ettei voi mitenkään olla raskaana.

Nimettömänä pysynyt nainen vietiin kovien vatsakramppien vuoksi guiyangilaiseen sairaalaan, jossa hän vaati käynnissä olevasta synnytyksestä kuullessaan lääkäreitä suorittamaan neitsyystestin, mutta se aiheutti lähinnä silmien pyörittelyä, sillä vauva teki kovasti tuloaan. 

Nainen sanoi, ettei hänellä ollut koskaan ollut poikaystävää, saati että olisi harrastanut seksiä, sillä miehet inhottivat häntä. Keisarileikkauksen suorittanut lääkäri kysyi varovasti, olisiko mahdollista, että raskaaksi tuleminen olisi tapahtunut rankan humalan aiheuttaman muistikatkoksen aikana, mutta siihen nainen vastasi, että ”on allerginen alkoholille eikä ikinä koske viinaan pitkällä tikullakaan”. 

Lääkäreiden mukaan nainen ei ollut huomannut tilaansa valtaisan ylipainon vuoksi, mikä oli myös aiheuttanut vuosia kestäneet epäsäännölliset kuukautiset. Tapaus on sinänsä harvinainen, että tiedetään paljon vielä teini-ikäisiä nuoria naisia, jotka ovat tietämättään raskaana, koska eivät tunne vartaloaan, mutta koulutettu aikuinen nainen on eri juttu. Saati sitten, että hänen mukaansa koko raskaus oli mahdoton.

Mitä luulet, oliko kyseessä neitseellinen sikiäminen vai aivan jotain muita ongelmia?

Advertisement

0,8 prosenttia raskaaksi tulleista yhdysvaltalaisista naisista

Yksi jokaisesta 125:stä synnyttäneestä amerikkalaisnaisesta väittää tulleensa raskaaksi neitseellisesti. Mieti tuota lausetta hetken. 0,8 prosenttia naisista sanoo olevansa neitsyt, vaikka onkin ollut raskaana. 

British Medical Journal -lehti julkaisi sopivasti juuri ennen joulua vuonna 2013 Yhdysvalloissa toteutetun pitkäaikaistutkimuksen tulokset. Tutkimuksessa oli mukana 7870 naista, joita seurattiin ikävuosien 15 ja 28 välillä. Naisista 5340 raportoi olleensa raskaana, ja heistä 45 kertoi kyselyssä tulleensa ainakin kerran raskaaksi ilman seksiä tai minkäänlaista avustettua hedelmöitysteknologiaa.

Näillä naisilla todettiin olevan monia yhdistäviä tekijöitä. Neitseellisen sikiämisen kautta raskaaksi tulleista kolmasosa oli tehnyt siveyslupauksen (jonka pitävyyttä vanhemmat tarkkailevat käyttämällä tyttäriään vuosittaisissa neitsyystarkastuksissa). 28 prosenttia oli sitä mieltä, että heillä ei ollut tarpeeksi tietoa seksistä ja ehkäisystä (ihanko totta?), ja lähes kaikki kertoivat, etteivät olleet koskaan keskustelleet kenenkään aikuisen kanssa aiheesta. Pitkäaikaistutkimuksessa ilmeni myös joitain uudelleen neitsyiksi tulleita naisia.

Tutkimusta johtaneen biostatistiikan professorin Amy Herringin mukaan tutkijaryhmä ei voinut usko silmiään tuloksia analysoidessaan. He olivat varmoja, että jossain oli tapahtunut ohjelmointivirhe. Osa naisten vastauksista saattoi toki olla väärinymmärryksen tulosta, sillä erään toisen tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijoista 90 % piti yhdyntää seksinä vain siinä tapauksessa, jos se johti orgasmiin. 

Tulokset osoittivat, että lähes 60 % neitseellisen sikiämisen seurauksena syntyneistä lapsista oli poikia ja monet äidit kertoivat raskauden selvinneen heille adventin aikaan, mutta näistä ei Herringin mukaan voida vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Muuta kuin sen, että uskonnollinen paine saattaa olla suuressa roolissa epätavalliseen neitseellisten sikiämisten määrään. Saattaa… Samana vuonna tehdyn toisen tutkimuksen mukaan 73 % yhdysvaltalaisista uskoo tosissaan, että Jeesus syntyi neitseellisen sikiämisen tuloksena. Vuonna 2017 osuus oli 66 prosenttia.

Herring on kertonut haastattelussa, että vuosia kestänyt pitkäaikaistutkimus tehtiin myös miehille. Tutkijat olivat jääneet suu auki tuijottamaan, kun tuloksista pomppasi esiin muutama mies, joka raportoi tulleensa neitseellisesti isäksi. Herringin oli vaikea kommentoida näihin vastauksiin yhtään mitään.  

Advertisement

Valmis äidiksi, mutta ei valmis seksiin

Tämä tilasto on vuodelta 2015, joten sen jälkeen määrä on varmasti kasvanut. Mutta tuolloin Isossa-Britanniassa tuotiin suuren kohun saattelemana julkisuuteen tieto, että viiden vuoden aikana 25 brittinaisen erityislaatuinen joukko oli käynyt hedelmöityshoidoissa ja tullut raskaaksi koeputkihedelmöityksellä. Suurimman porun uutisessa aiheutti se, että nämä äideiksi tulleet naiset olivat yli 20-vuotiaita heteroseksuaaleja neitsyitä

Jokainen näistä naisista oli kertonut olevansa valmis äidiksi, mutta ei valmis harrastamaan seksiä. Osalle syy oli se, että oikeaa kumppania ei ollut löytynyt. Osa ilmoitti syyksi psykoseksuaalisen häiriön, joka aiheutti voimakkaan pelon seksiä kohtaan. Osa ei yksinkertaisesti kaivannut kumppania vierelleen lainkaan.

Lääkäreiden mukaan nämä neitsytäidit olivat haastattelujen perusteella hyvin valmiita vanhemmuuteen, vaikka vanhoillisimpia brittejä ajatus yksin lapsen saavasta naisesta kauhistutti. 

Repeytynyt kivespussi ja luodin välittämät sukusolut

Nyt on kyllä sellainen tarina, että ei paremmasta väliä.

The American Medical Weekly -lehdessä julkaistiin marraskuussa 1874 tohtori L.G. Capersin kirjoittama artikkeli otsikolla ”Huomio gynekologit!”.

Capers oli toiminut 1860-luvun alkupuoliskolla kenttälääkärinä verisen sisällissodan taisteluissa. Hän kirjoitti artikkelissaan, kuinka taistelut olivat vieneet hänet joukkojen mukana Missouriin, jossa eräs perhe – äiti kahden tyttärensä kanssa – asui pienessä talossa vain muutaman sadan metrin päässä taistelutantereesta. Naisilla oli tapana odottaa taukoja tulituksessa, jotta he pystyivät mennä auttamaan haavoittuneita.

Toukokuun 12. päivänä vuonna 1863 taistelut oli kuumimmillaan, kun eräs nuori sotilas sai luodista ja kaatui maahan. Samaan aikaan sisältä talosta kuului kiljuntaa: perheen 17-vuotias tyttö oli saanut osuman matkaansa jatkaneesta luodista.

Advertisement

Lääkäri kävi tutkimaan sekä sotilaan että nuoren naisen vammat. Luoti oli lävistänyt miehen kivespussin ja repinyt mukaansa palan tämän kiveksestä. Sen jälkeen ammus ”lasteineen” oli osunut tyttöä vatsaan. Näinhän kai periaatteessa voisi käydä…

Molemmat samasta luodista haavoittuneet saatiin parsittua kasaan ja armeijakin siirtyi muualle sotimaan. Joitakin kuukausia myöhemmin lääkäri palasi talolle tarkastamaan ammutun toipumista, joka vaikuttikin sujuvan oikein hyvin. Huomion kiinnitti kuitenkin keskivartalon alue, joka oli kasvanut valtavasti ja muistutti erehdyttävästi noin seitsemännellä kuulla raskaana olevan naisen vatsaa. Mutta koska lääkäri omien sanojensa mukaan tunsi perheen, ja tiesi heidän olevan ”kunnollista väkeä”, ei hän antanut epäilykselleen valtaa. Yllätys oli melkoinen sekä tohtorille että perheelle (ja oman kertomuksensa mukaan myös tuoreelle äidille), kun noin 40 viikkoa ampumahaavan saamisen jälkeen tytär synnytti terveen pojan. Vakuuttuakseen tytön ”viattomuudesta ja neitseellisestä puhtaudesta” tohtori tarkasti vielä varmuuden vuoksi immenkalvon, joka vaikutti olevan ehjä.

Ehkä uskomattominta koko tapauksessa oli se, että vastasyntyneen pojan sukuelimissä vaikutti olevan jotain vialla. Tarkemman tutkimuksen jälkeen lääkäri totesi vauvan kivespussissa olleen luodin. Useiden unettomien öiden ja pohtimisen jälkeen tohtori Capers koki ahaa-elämyksen: se luoti, joka oli kuukausia aiemmin lävistänyt sotilaan kivekset, kantanut siittiöitä sisälle taloon ja läpi naisen vatsakalvon aina kohtuun saakka, oli hedelmöittänyt tämän munasolun, ja jollain ihmeellä samainen luoti oli päätynyt lapsen kivespussiin.

Capers päätti artikkelin iloiseen uutiseen: yli kymmenen vuotta aiemmin erikoisella tavalla lisääntyneet sotilas ja nuori nainen päätyivät lopulta menemään naimisiin, ja olivat saaneet vielä kaksi lasta, joista kummallakaan ei ollut luodin jämiä sukuelimissä.

P. S. Kollegoiden valtaisan negatiivisen palautteen vuoksi The American Medical Weekly julkaisi muutaman viikon kuluttua oikaisun, jossa tohtori Capers kirjoitti, että kertoi vain asiat kuten oli ne itse todistanut, mutta myönsi, että ”vahinkoja saattaa sattua parhaissakin perheissä”. 

Advertisement

🤷‍♀️ Minkälaisia ajatuksia neitseellinen sikiäminen herätti? Kerro ihmeessä asiasta kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme!

 

Suosituimmat

Exit mobile version