Oudot uutiset
Parkinsonin taudin haistava nainen auttoi tutkijoita kehittämään testin sairauden diagnosoimiseen
Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan skotlantilaisesta sairaanhoitajasta, joka kykenee haistamaan Parkinsonin taudin ja on auttanut tutkijoita kehittämään yksinkertaisen testin sairauden varhaiseen diagnosoimiseen.
Vaikka hermostoa rappeuttava Parkinsonin tauti on parantumaton, voidaan oikealla hoidolla tehokkaasti lievittää oireita ja parantaa potilaan elämänlaatua merkittävästi.
Yhteyden meihin saat somekanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:
https://www.instagram.com/listafriikkicom/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki
Koirat havaitsevat tiettyjä tauteja, mutta sama kyky voi olla myös ihmisellä
Tiedetään, että koirat kykenevät haistamaan monimutkaisia aineenvaihdunnallisia muutoksia, joita ihmisen kehossa tapahtuu tiettyjen sairauksien takia. Siksi koiria onkin käytetty havaitsemaan muun muassa syöpiä, koronavirustautia ja erilaisia hermoston rappeumasairauksia. Jälkimmäisenä mainittuihin kuuluvat esimerkiksi Alzheimerin tauti ja Parkinsonin tauti.
Parkinsonin taudin havaitsemiseen koiria on koulutettu Yhdysvalloissa vuodesta 2016 lähtien, mutta tuo kyky ei ole rajoittunut ainoastaan karvaisiin kavereihin. Vuonna 2015 uutisoitiin laajasti skotlantilaisesta naisesta, jolla on sama erityislaatuinen ominaisuus: hän pystyy haistamaan, sairastaako ihminen Parkinsonin tautia jo ennen kuin sairaus on diagnosoitu. Normaalisti ihminen ei kykene verrattain huonolla hajuaistillaan havaitsemaan tällaisia muutoksia aineenvaihduntatuotteissa.
Tarkka hajuaisti tuli ilmi, kun nainen haistoi miehessään jotain outoa
Superhaistajaksi kutsuttu Joy Milne huomasi aviomiehensä Lesin ominaistuoksussa jotain erikoista, kun mies oli vasta 33-vuotias. Milne havaitsi nyt jo edesmenneessä miehessään myskisen tuoksun, jota ei ollut aiemmin ollut. Haju oli erityisen voimakas hartioiden ja niskan seudulla.
Kesti kuitenkin 12 vuotta, ennen kuin Lesillä diagnosoitiin Parkinsonin tauti. Hermostoa rapeuttava sairaus etenee hitaasti, mutta vääjäämättömästi, ja ainakaan vielä markkinoilla ei ole parantavaa hoitokeinoa. Vasta diagnoosin jälkeen Joy Milne osasi yhdistää miehensä muuttuneen tuoksun sairauteen. Tämä tapahtui, kun pariskunta osallistui tukiryhmän tapaamiseen, jossa kaikki sairastavat haisivat naisen nenään samalta.
Les Milne oli itse lääkäri ja oli päättänyt vakaasti löytää oikean tutkijan selvittämään hajun ja Parkinsonin taudin yhteyttä. Vuonna 2012 pariskunta otti yhteyttä tohtori Tilo Kunathiin Edinburghin yliopistosta. Kunath yhdisti voimansa professori Perdita Barranin kanssa tutkiakseen Milnen hajuaistia.
Tutkijat arvelivat, että Milnen havaitsema ”myskinen tuoksu” saattaisi johtua kemiallisista muutoksista ihon talissa. Muutokset talirauhasten erittämässä rasvaisessa aineessa saattoivat olla neurologisen taudin laukaisemia.
Hypoteesin testausta
Aivan ensimmäisenä tutkijat pyysivät Milneä haistelemaan käytettyjä T-paitoja. Paitoja olivat pitäneet päällä sekä Parkinsonin tautia sairastavat että terveet. Milne erotti sairastuneiden käyttämät paidat virheettömästi.
Mutta terveiden koehenkilöiden paidoista nainen haistoi taudin yhdessä; se meni siis vikaan. Paitsi että ei mennyt, sillä kyseisellä koehenkilöllä todettiin Parkinsonin tauti kahdeksan kuukautta kokeen jälkeen.
Tutkijoiden toiveena oli, että jos he pystyisivät eristämään juuri sen tietyn aineen, jonka nainen haistoi, niin ehkä sitä voitaisiin käyttää taudin varhaiseen havaitsemiseen.
Läpimurto
Vuonna 2019 tutkimuksissa tehtiin läpimurto. Barranin johtama Manchesterin yliopiston tutkimusryhmä oli onnistunut tunnistamaan iholta otetuista näytteistä tautiin linkittyviä molekyylejä.
Tulosten pohjalta tutkijat ovat kehittäneet Parkinsonin taudin diagnosoitiin tarkoitetun yksinkertaisen testin: näyte otetaan vanupuikolla henkilön niskasta. Sen jälkeen näyte analysoidaan ja siitä etsitään tautiin liittyviä molekyylejä.
Vaikka testin saaminen laajaan käyttöön on vielä alkuvaiheessa, on se herättänyt paljon kiinnostusta ja toiveita. Vaikka mikään iholta otettu molekyyli ei yksiselitteisesti paljastaisi Parkinsonin tautia, voidaan tuloksia käyttää diagnosoinnissa yhdessä potilaan mahdollisten oireiden ja sairaushistorian kanssa.
Tutkimustulokset on julkaistu Journal of the American Chemical Society -lehdessä. Artikkelissa paljastetaan, miten talista voidaan massaspektrometrilla tunnistaa tietyt molekyylit, joista osaa esiintyy yksinomaan Parkinsonin tautia sairastavilla.
Testin tulevaisuus
Vielä tätä vanupuikolla suoritettavaa testiä ei ole kokeiltu laboratorio-olosuhteiden ulkopuolella, mutta jos se todetaan toimivaksi myös sairaaloissa, niin Parkinsonin taudin varhainen diagnosointi voi pian olla todellisuutta.
Mitä aikaisemmin tauti diagnosoidaan, sitä tehokkaammin etenemistä voidaan erilaisilla hoitokeinoilla hidastaa ja toisaalta parantaa potilaan elämänlaatua. Samahan pätee moniin vakaviin sairauksiin.
Alusta alkaen tutkimuksessa mukana ollut professori Barran kertoo, että vaikka Parkinsonin tautiin ei ole vielä hoitokeinoa, niin ikäviä oireita saadaan helpotettua. ”Mielestäni yksi tärkeimmistä asioista on myös se, että potilas ylipäätään saa diagnoosin. Tällöin hänen ei tarvitse jatkuvasti miettiä, että mikä minussa on vikana”, kertoo Barran.
Testin kehityksessä apuna olleen superhaistaja Milnen mukaan ei ole hyväksyttävää, että Parkinsonia sairastavilla tauti pääsee kehittymään hyvin pitkälle ja vaikeaksi ennen kuin se diagnosoidaan. Se viivyttää hoidon aloittamista. ”Tutkimusten mukaan liikunta ja muutos oikeanlaiseen ruokavalioon voivat vaikuttaa hämmästyttävän paljon potilaan kuntoon”, kertoo Milne.