Viihde
5 vinkkiä, jotka vievät Google-hakusi uudelle tasolle, ja kaksi paljon suositeltua kikkaa, jotka ovat silkkaa potaskaa
Monilla meistä on päivittäisessä käytössä Google tai jokin muu monista hakukoneista. Tietoa löytyy loputtomasti, mutta joskus juuri sen oikean tiedon kaivaminen esiin voi olla työn ja tuskan takana.
Niin kätevää kuin se onkin, että kaikki mahdollinen tieto on vain muutaman näppäilyn päässä, voi loputtomien hakutulosten joukosta olla vaikea löytää juuri sitä oikeaa. Niinpä Listafriikki kokosi kasaan joukon vinkkejä, joilla tiedonhaku on tehokkaampaa ja hakutuloksia saa kätevästi tarkennettua vastaamaan juuri haluttua asiaa.
Taustatyötä tehdessäni törmäsin yleiseen ilmiöön: moni vinkki oli täyttä potaskaa tai ainakin pahasti vanhentunut.
Monet hyvin arvostetut mediat, myös Suomessa, ovat listanneet varsin hiljattainkin ”tajunnanräjäyttäviä vinkkejä” Google-hakuihin, mutta osa niistä on käytännössä täysin turhia. Närkästyin tästä yllättävän paljon ja siksipä pelastan lukijat näiltä aikaa haaskaavilta ”kikoilta”.
Joten Listafriikki esittelee nyt vinkkejä, joilla tiedonhaku tehostuu ja helpottuu. Nämä kannattaa painaa mieleen, olit sitten töissä, koulussa tai googlailet ihan vain huviksesi vapaa-aikana.
Ja sitten kevennyksenä vielä ne pari vinkkiä, jotka on syytä kiertää kaukaa!
Ajankohdalla on väliä
Etsit tietoa vaikkapa Sauli Niinistöstä, mutta haluat tietää, mitä hänestä on kirjoitettu ennen presidenttiyttä. Silloin hakukenttään kannattaa kirjoittaa sauli niinistö before:2012. Hakutuloksissa on mukana ainoastaan ennen vuotta 2012 julkaistu materiaali.
Tai ehkä haluat ajankohtaista tietoa ylioppilastutkinnosta? Sillon hakukenttään voi kirjoittaa ylioppilastutkinto after:2021, jolloin hakutuloksissa on ainoastaan uutisia ja tietoa, joka on julkaistu vuoden 2021 jälkeen. Eli tuloksissa on ainoastaan kaikkein tuorein tieto.
Googlen omaa työkalut-valikkoa ei myöskään kannata unohtaa, sillä sen avulla saa rajattua hakutulokset päivämäärän mukaan.
Voit hakea esimerkiksi viimeisen tunnin aikana julkaistuja uutisia tai ottaa mukaan jutut viimeisen vuoden ajalta. Voit myös määrittää itse tarkan ajanjakson. Jos mielesi tekee muistella, miten koronaviruksesta uutisoitiin ennen pandemian julistusta, niin hae kyseisellä sanalla ja määritä ajanjaksoksi tammikuu 2020. Voi pojat, miten maailma muuttui!
Etsi tietoa vain yhdeltä sivustolta
Muistat lukeneesi Listafriikistä mielenkiintoisen jutun pilvistä ja se on löydettävä tällä sekunnilla.
Kirjoita Googlen hakukenttään site:listafriikki.com pilvet ja tuloksena saat kaikki Listafriikin jutut, jotka liittyvät pilviin.
Tämä vinkki toimii toki kaikilla muillakin sivustoilla. Muista jättää välilyönti pois kaksoispisteen perästä!
Hakua voi rajata muillakin sanoilla
Site-sanan lisäksi hakutuloksia voi rajata muillakin sanoilla.
Related etsii niitä sivustoja, jotka ovat samankaltaisia kirjoittamasi verkko-osoitteen kanssa. Jos kirjoitat hakukenttään related:amazon.com, etsii hakukone muita verkkokauppoja. Amazon-verkkokauppaan liittyvät tulokset sen sijaan on suodatettu pois.
Filetype-sanalla voit rajata haun vain tietynlaiseen tiedostomuotoon. Jos haluat löytää tietoa ilmastonmuutoksesta, mutta et välittäisi lukea tuoreimpia uutisia, voit koittaa kirjoittaa hakukenttään ilmastonmuutos filetype:pdf. Tällöin hakutuloksissa on mukana vain pdf-tiedostoja, joissa puhutaan ilmastonmuutoksesta. Tiedostotyypin mukaan hakeminen on erityisen hyödyllinen työkalu opiskelijoille.
Define-sanalla voi etsiä englanninkielisen määritelmän oudolle sanalle. Jos vieras kieli ei luonnistu, niin määritelmäkin on turha, mutta samalla haulla saa myös käännöksen haluamalleen kielelle.
Merkit auttavat tarkentamaan Google-hakua
Miinusmerkki (-) rajaa hakutuloksista haluamasi sanan pois. Ajatellaan, että etsit tietoa sellaisesta kissaeläimestä kuin puuma. Jos googlaat puuma-sanalla, niin valitettavasti iso osa hakutuloksista liittyy ”nuorempia miehiä jahtaavaan vanhempaan naiseen”.
Ensinnäkin: hohhoijaa, miten väsynyttä. Ja toiseksi: kiitos ei, en halua testata kyselyn avulla, että onko minulla puuman ominaisuuksia.
Hakukenttään voi siis kirjoittaa puuma -nainen, jolloin saa relevanttia tietoa kyseisestä eläimestä.
Plusmerkki (+) toimii luonnollisesti päinvastoin. Pysytään kissaeläimissä ja otetaan esimerkiksi ilves.
Ilves-sanalla haettaessa tulokset ovat sivu toisensa jälkeen täynnä tamperelaista urheilua, mikä ei sinänsä ole väärin, mutta ärsyttävää, jos hakee tietoa luontokappaleesta. Miinusmerkkiäkin voisi käyttää hakemalla esimerkiksi ilves -jääkiekko -jalkapallo, mutta siltikin Googlen ehdottamat sivut ovat pitkälti urheiluseuraan liittyviä.
Mutta jos hakukenttään kirjoittaa ilves +eläin, niin silloin ollaan asian ytimessä. Tällöin hakutuloksissa on ne sivustot, joilla puhutaan eläinlajista.
Ajastin näppärästi päälle
Googlen ajastimen saa päälle kirjoittamalla hakukenttään ajastin. Se lähtee heti automaattisesti laskemaan sekunteja viidestä minuutista alaspäin, mutta halutun ajan voi säätää kätevästi myös itse.
Englanniksi ajastin toimii hieman näppärämmin. Riittää, kun hakukenttään kirjoittaa esimerkiksi set timer to 20 minutes, niin aika lähtee juoksemaan ilman lisäsäätöjä. Ja Google kyllä ymmärtää vähemmästäkin; sille riittää timer 20 mins tai jotain edes sinne suuntaan, niin johan alkaa kello käymään.
Ajastimen kanssa samassa laatikossa on myös sekuntikello, jos on tarve ottaa aikaa.
*
Ja sitten siirrytään niihin vinkkeihin, jotka on syytä viskata romukoppaan
Lainausmerkit ovat historiaa
Lainausmerkit ovat tarkemman Google-haun klassikko. Tämän vinkin monet ovat varmasti kuulleet: Eli jos haluat etsiä reseptiä vaikkapa vegaaniseen juustokakkuun, niin hakusanat on syytä kirjoittaa lainausmerkkien sisään. ”Vegaaninen juustokakku” antaa hakutuloksissa vain niitä ohjeita, jotka koskevat vegaanisia juustokakkuja. Jos lainausmerkit jättää pois, niin hakukone etsii sellaisia sivustoja, joissa nämä sanat vegaaninen ja juustokakku mainitaan, mutta sikin sokin siellä täällä.
Heitä tämä vinkki välittömästi romukoppaan!
Google ei ainakaan enää toimi näin, vaan on nykyään fiksumpi. Lainausmerkit ovat turhat, sillä kyllä hakukone ymmärtää, että haluat tietoa nimenomaan vegaanisista juustokakuista.
Kaksi pistettä: voiko turhempaa olla!?
Kahdella pisteellä pitäisi pystyä hakemaan tietoa perustuen tiettyihin numeroihin. Kuulostaa äkkiseltään kätevältä työkalulta.
Sehän voisi toimia esimerkiksi silloin, jos olet aikeissa ostaa auton ja etsit kulkuneuvoa hintahaarukassa 5000-7500 euroa. ”Näppärän vinkin” mukaan hakukenttään kannattaa kirjoittaa auto 5000..7500 euroa ja taianomaisesti tuloksissa näkyvät ne myynnissä olevat autot, jotka sopivat budjettiisi.
Juu, ei tosiaan toimi näin.
Tätä ominaisuutta on ehdotettu käytettäväksi myös muun muassa vuosilukujen rajaamiseen. Haulla suomi 1917..1919 pitäisi saada rajattua hakutulokset koskemaan sivustoja, joilla kerrotaan itsenäisyytemme ensimmäisiä vuosia. Rima ei tosiaankaan ole korkealla, mutta tämä toimii hieman paremmin kuin hintahaarukan rajaaminen.
Tehokkaaksi tai hyödylliseksi kahden pisteen vinkkiä ei kuitenkaan voi missään nimessä kutsua.
Lue myös: