Viihde

Muistatko pelisarja Pro Evolution Soccerin hauskimmat nimet? Tässä Top 10

Julkaistu

Muistatko Konamin tuottaman pelisarjan Pro Evolution Soccerin hauskimmat nimet pelaajien osalta? Ja ei, tämän listan hauskuus ei vaadi sitä, että olisit pelannut näitä pelejä.

Pro Evolution Soccer (PES) on ollut suosionsa osalta enemmän tai vähemmän aina ikuinen kakkonen FIFA:n jälkeen, mitä tulee jalkapallokonsolipeleihin. Tälle pelisarjalle löytyy toki omat vankkumattomat kannattajansa, jotka vannovat sen nimeen, että kyseessä on FIFA-pelejä parempi pelisarja.

Nyt ei ole kuitenkaan aika kiistellä siitä, onko FIFA vai PES parempi; sen sijaan esittelemme Pro Evolution Soccerin hauskimmat nimet, jotka ovat todella koomisia.

On nimittäin niin, että pitkään PES:n valmistanut peliyhtiö Konami ei omistanut oikeuksia käyttää eri jalkapalloseurojen ja pelaajien nimiä. Tämän myötä heidän täytyi ryhtyä luovaksi ja yrittää luoda jollain tasolla oikeiden pelaajien nimiä muistuttavat korvaavat nimet. Suunnitelmat ja toteutus eivät kuitenkaan todellakaan menneet aina putkeen, vaan mukaan mahtui melkoisia kömmähdyksiä.

Seuraavassa Listafriikki tekee katsauksen näihin pahimpiin kömmähdyksiin eli kaikkein koomisimpiin nimiin, joita Konami on Pro Evolution Soccerin muodossa meille ajan saatossa tarjoillut. Nämä hauskimmat nimet tuovat varmasti urheilun ystäville ja kyseistä pelisarjaa pelanneille henkilöille mieleen huvittavia muistoja, mutta tämän listan lukeminen ei vaadi sitä, että olisit pelannut PES-pelejä tai edes tietäisit niistä.

Advertisement

Ei muuta kuin itse Pro Evolution Soccerin hauskimmat nimet -listan pariin.

10. Naldarinho

Monien papereissa nyt jo jalkapallon parista eläköitynyt Ronaldinho on kaikkien aikojen taitavin koskaan vihreän veran shakin parissa nähty jalkapalloilija. Hän ilahdutti ihmisiä paitsi uskomattomalla yksilötaidollaan, myös korviin saakka ulottuvalla hymyllään.

Ehkö kaikkein kuvaavin yksittäinen hetki tämän brasilialaislegendan maagisuudelle pelaajana oli se, että Real Madridin fanit osoittivat hänelle suosiota seisaaltaan, kun Ronaldinho iski kolme maalia eli hattutempun Real Madridin verkkoon, vieläpä valkopaitaisen joukkueen kotistadionilla, Santiago Bernabeulla. Ronaldinho edusti tuolloin FC Barcelonaa, joka tunnetaan madridilaisseuran arkkivihollisena, joten tällainen reaktio oli täysin ennenkuulumatonta.

Pro Evolution Soccer päätti yrittää olla tämän brasilialaisen taikurin nimen kohdalla erityisen luova – ehkä juuri Ronaldinhon pelitaitoihin perustuen. Lopulta suunnittelutiimi päätyi nimeen Naldarinho, joka pitää sisällään yhtä vaille kaikki samat kirjaimet kuin Ronaldinhossa on. Lähinnä tuo nimi kuulostaa kuitenkin koomiselta ja se on saanut pelaajien keskuudessa aikaiseksi naurunpurskahduksen, jos toisenkin.

Tämä on ehkä kaikkien aikojen PES-tyylisin nimi ja osittain siksikin ansaitsee paikkansa Pro Evolution Soccerin hauskimmat nimet -listallamme.

Advertisement

9. Paul Once

Keskikentällä pelaajana viihtynyt Paul Ince nousi suurseurojen tietoisuuteen West Hamissa, jota hän edusti vuosina 1986-89. Ensimmäisenä häneen kiinnitti niissä määrin huomion Manchester United, että he päättivät ostaa tämän pienikokoisen brittipelurin lontoolaisseurasta. Ince viihtyi Unitedissa kuusi vuotta ja sieltä matka jatkui sellaisiin suurseuroihin kuin Inter Milaniin ja Liverpooliin.

Uransa loppuvuodet Ince pelasi selvästi pienemmissä seuroissa ja eläkkeelle hän siirtyi vuonna 2007, kun ikää oli mittarissa joitain kuukausia vajaat 40 vuotta.

PES:ssä Paul Inceä ei luonnollisestikaan tunnettu hänen omalla nimellään – miksi muuten hän olisi tällä listalla – mutta varsin lähelle Konami päätti Incen kohdalla mennä: hänet tunnettiin nimellä Paul Once. Once-sana tarkoittaa suomeksi muun muassa sanoja ”kerran” ja ”jahka”. Etenkin urheilun kohdalla tuo Once-nimi kuulostaa varsin koomiselta.

8. Michael Kruger

Michael Ballack muistetaan Bayer Leverkusenin, Bayern Münchenin ja Chelsean pelaajana seurajoukkuetasolla, joskin itse asiassa hän voitti ensimmäisen Saksan Bundesliiga-mestaruutensa Kaiserslauternin paidassa.

Kaiken kaikkiaan Ballack voitti urallaan Bundesliigan mestaruuden neljä kertaa ja lukuisia muita mestaruuksia, mutta yksi häneltä jäi uupumaan: Ballack pelasi kahdesti uransa aikana Mestarien liigan finaalissa ja hän oli häviävänä osapuolena niin Bayer Leverkusenin kuin myös Chelsean paidassa. Itse asiassa tällä vuonna 2012 uransa lopettaneella saksalaisella oli sama karu kohtalo myös Saksan maajoukkueessa, sillä hän oli häviämässä sekä MM- että EM-finaaleja. Näistä tappioista huolimatta Ballack oli todellinen huippupelaaja, joka tullaan muistamaan aina.

Advertisement

Mutta sitten itse asiaan.

Niin, miksi ei antaa Ballackille vain jotain toista saksankielistä sattumanvaraista sukunimeä, kun se kerran on mahdollista? PES päätti toimia juuri näin, kun he iskivät hänelle sukunimeksi Kruger ja juuri tämä random-aspekti tekee nimestä huvittavan. Eikä siinä vielä kaikki, nimittäin aika moni veti tästä yhteyden Painajainen Elm Streetillä -kauhuelokuvasarjan kuvitteelliseen sarjamurhaajaan, Freddy Kruegeriin. Kyllä, nämä PES:n nimimoat olivat niin odotettuja, että niistä haluttiin paikan tullen tehdä vielä asteen verran koomisempia.

7. Oranges038

Ruud van Nistelrooyta ei koskaan pidetty mitenkään erityisen eleganttina tai tyylikkäänä jalkapalloilijana, sen sijaan hän oli maalintekijä Jumalan armosta, joka kävi iskemässä palloja lähietäisyydeltä – kuin liukuhihnalta – vastustajan verkkoon.

Pelaajaurallaan muun muassa Manchester Unitedia ja Real Madridia edustanut hollantilainen päätti uransa vuonna 2012, espanjalaisseura Malagan paidassa.

Eri seurajoukkueissa kaiken kaikkiaan 516 ottelua pelannut ja 326 maalia viimeistellyt van Nistelrooyn erilainen nimi PES:ssä hauskuutti monia pelin pelaajia, sillä hänet tunnettiin tässä Konamin tuottamassa pelisarjassa useilla nimillä. Useimmiten hän löytyi nimellä Ruud van Mistelroum, mutta kaikkein koomisin versio hänen nimestään oli Oranges038; tuo nimi juonsi juurensa Hollannin maajoukkueeseen, jonka kutsumanimi on ”Oranjes” eli oranssit.

Advertisement

6. Edwin Farzal Haar

Edwin van der Sar on monien jalkapallon ystävien papereissa yksi kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista. Hän aloitti ammattilaisuransa loistokkaan hollantilaisseuran, Ajaxin paidassa, jossa pelasi myös muuan Jari Litmanen. Van der Sar vietti Ajaxissa vuodet 1990-99, kunnes siirtyi italialaisjätti Juventuksen paitaan. Hänestä ei ollut kuitenkaan täyttämään torinolaisseuran odotuksia, hänen osakkeensa otti niin sanotusti osumaa ja vain kahden Juventuksessa vietetyn kauden jälkeen hän siirtyi silloiseen Valioliiga-seura Fulhamiin.

Fulhamissa van der Sar pelasi vuodet 2001-05, hän palasi takaisin entiselle huipputasolleen ja ansaitsi siirron Valioliiga-jätti Manchester Unitediin. Pitkänhuiskea hollantilainen torjui Punaisille paholaisille (Unitedin lempinimi) peräti neljä Valioliigan mestaruutta, yhden Mestarien liigan voiton ja siinä sivussa myös viisi hieman pienempää pystiä. Van der Sar päätti pelaajauransa vuonna 2011, ollessaan 40-vuotias.

PES ei tuottanut pettymystä myöskään van der Sarista tehdyn muunnelmanimen osalta: hänet nimittäin tunnettiin pelisarjassa nimellä Edwin Farzal Haar. Ja älkää kysykö, miksi tämä nimi on hauska – se vain saa naurureaktion aikaiseksi niin monissa meistä.

5. Law Kit

Roy Keane tunnetaan jalkapallohistorian osalta yhtenä kaikkien aikojen ilkeimmistä ja likaisimmista pelaajista, joka aiheutti monen monta kertaa kuumaverisyytensä myötä ikävää jälkeä vastustajien luustoon. Samalla hän oli kuitenkin yksi pelipaikkansa parhaista pelaajista; vastustajat vihasivat häntä, joukkuekaverit rakastivat.

Tiedä sitten halusiko Konamin väki vihjailla juuri tämän ”jalkapallolakeja” rikkoneen irlantilaisen kohdalla jotain, mutta Pro Evolution Soccerissa hänen nimekseen muodostui Law Kit, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna lakipakkausta. Kit-sana kääntyy myös muotoon ”peliasu”.

Advertisement

Valtaosan pelaajaurastaan (1993-2005) Manchester Unitedia edustaneen Keanen kohdalla ei selvästikään lähdetty hakemaan hänen oikeaa nimeään muistuttavaa nimeä, kuten niin monien muiden pelaajien kohdalla…

4. Jan Killer

Kun Jan Koller asteli viheriölle, sitä ei voinut olla huomaamatta. Muun muassa Milan Barosin kanssa varsin tehokkaan hyökkääjäkaksikon Tshekin maajoukkueessa muodostaneella Kollerilla oli pituutta 202 senttiä, elopainoa oli 106 kiloa ja hänen kengännumeronsa oli 50; siinä oli saapikasta kerrakseen, millä painaa maaleja vastustajan verkkoon.

Koller ei edustanut pelaajaurallaan aivan niitä kaikkein suurimpia jalkapalloseuroja, joskin hänet muistetaan parhaiten Saksan Bundesliigasta pelaavan Borussia Dortmundin paidasta ja vuoden 2001 Bundesliiga-mestaruudesta. Sen sijaan Tshekin maajoukkueessa hän oli ikoninen hahmo, joka teki 91 pelaamassaan ottelussa komeat 55 maalia. Kollerin tekeminen kentällä ei ollut varsinaisesti maailman sulavinta, mutta tehokasta se oli.

PES ei tuottanut pettymystä myöskään Jan Kollerin kohdalla, se kun muuttui terävästi muotoon Jan Killer. Killer on englanninkielinen sana, joka tarkoittaa tappajaa, joten aivan putkeen ei tämänkään nimen kanssa asiat menneet – joskin hyvät naurut se jälleen tarjosi.

3. Facu

Brasilialaista Cafuta pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista laitapuolustajista ja sitä hän toden totta oli. Cafu vietti parhaat pelivuotensa Italian pääsarjana toimivassa Serie A:ssa, edustaen AS Romaa ja AC Milania. Seurajoukkuetasolla Cafu pääsi juhlimaan Serie A:n mestaruutta kahdesti uransa aikana ja kertaalleen hän pääsi nostamaan käsivarsilleen Mestarien liigan voittopystin, joka on kenties kaikkein arvostetuin pokaali seurajoukkuejalkapallon osalta.

Advertisement

Cafu tottui menestymään myös maajoukkueen puolella, sillä hän voitti Brasilian paidassa maailmanmestaruuden vuosina 1994 ja 2002 sekä Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen, Copa Américan, vuosina 1997 ja 1999. Enemmän kuin usein Cafun nimen voi löytää listalta, johon on nimetty pelipaikoittain kaikkien aikojen parhaat pelaajat.

Tämä Cafun nimi ansaitsee eittämättä paikkansa hauskimmat nimet -kategoriassa.

Japanilaisen Konamin pelintekijät halusivat mitä ilmeisimmin tuoda omalla luovalla tavallaan Cafun nimen kaikki kirjaimet hänen PES-nimeensä, mutta tuo suunnitelma ja sen toteutus ei olisi voinut mennä juuri pahemmin pieleen: Cafun nimi taittui nimittäin muotoon Facu – eräs englanninkielinen herjaava sanapari kuulostaa kieltämättä aikalailla samalta.

2. Porn Darry

Walesilaisseura Cardiff Cityä suurimman osan pelaajaurastaan edustanut Paul Parry ei ollut varsinaisesti mikään nimekäs pelaaja, mutta hän loi mukiinmenevän ammattilaisuran, joka käynnistyi Hereford Unitedissa vuonna 1998 ja päättyi Shewsbury Townissa vuonna 2014.

Parry nähtiin uransa aikana myös Walesin maajoukkueessa, jonka paidassa hän pelasi yhteensä 12 ottelua. Kyseessä ei ole todellakaan mikään valtava määrä otteluita, mutta jostain syystä Parry on kuitenkin tietynlainen kulttihahmo, etenkin Walesissa, vaan mistähän se mahtaa johtua? Kyllä, arvasit oikein – kyse on hänen nimestään Pro Evolution Soccerissa.

Advertisement

Konami olisi voinut valita Parrylle minkä etunimen tahansa, mutta kaikista maailman vaihtoehdoista japanilaisyhtiössä todettiin, että Porn on oikeinkin mallikas etunimi tälle walesilaisjalkapalloilijalle. Jokainen varmasti ymmärtää, mitä kyseinen sana tarkoittaa: kun siihen lisää o-kirjaimen perään, suomenkielinen versio siitä on valmis. Tässä kohtaa lienee syytä muistuttaa, että PES:iä pelasivat monet lapset; Suomessa nimen kanssa ei välttämättä ollut niin suurta ongelmaa, riippuen tietenkin lapsen iästä, mutta englanninkielisille lapsille tilanne oli täysin toinen.

Se meni hienosti, vai mitä Konami? No, koominen tämä juttu on joka tapauksessa.

1. Samule Dalla Boner

Italialainen Samuele Dalla Bona teki läpimurtonsa Euroopan huipulle Valioliiga-seura Chelsean riveissä. Vietettyään Englannissa neljä vuotta, hän alkoi potea koti-ikävää ja sen myötä hän hylkäsi Chelsean jatkosopimustarjouksen, siirtyen AC Milaniin. Tuohon aikaan AC Milanin keskikenttä oli kuitenkin täynnä niin kovia nimiä, että Dalla Bona pelasi seuran paidassa ainoastaan neljä ottelua, viettäen valtaosan Milanin vuosistaan lainalla muissa italialaisseuroissa.

Kun sama ilmiö (lainasopimukset) jatkui myös Napolissa, jonka kanssa hän teki sopimuksen vuonna 2006, oli Dalla Bonan lupaava ura kääntynyt jyrkkään laskuun. Lopulta tämä italialaispeluri päätti pelaajauransa vain 31 vuoden iässä, pelaten viimeisen vuotensa alasarjassa.

Monikaan ei välttämättä muistaisi Dalla Bonaa, jos kyse olisi puhtaasti jalkapalloilullisista syistä, mutta kiitos Pro Evolution Soccerin, sarjassamme hauskimmat nimet, meistä kukaan ei voi koskaan unohtaa tätä keskikenttäpelaajaa. Tiedä sitten, onko hänen kohdallaan muutetun nimen kohdalla ollut kyse kielimuurista vai ei – todennäköisesti on – mutta Dalla Bona tullaan muistamaan kaikkien aikojen koomisimmasta PES-nimestä, sillä hänet tunnettiin pelisarjassa nimellä Samule Dalla Boner. Boner-sanalla on hyvin seksuaalinen merkitys, sillä se tarkoittaa miehen erektiota eli seisokkia.

Advertisement

Tähän tuskin tarvitsee lisätä mitään sen enempää…

🤷‍♂ Mitkä sinun mielestäsi olivat kaikkein hauskimmat nimet? Jos olet pelannut PES-pelejä, minkä nimen lisäisit tälle listalle?!

Kerro mielipiteesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version