Yhteiskunta
10 ihmistä, jotka olivat nuorimmat lajissaan
Nuorimmat | Listafriikki.com
Moniin saavutuksiin vaaditaan vuosien, jopa vuosikymmenten, valmistautumista ja elämänkokemusta, mutta nämä luokassaan nuorimmat ovat päässeet historiankirjoihin hyvin varhaisessa iässä.
Listan jokainen kohta ei tokikaan ole juhlittava suoritus, eikä jokainen ennätys ole ollut tekijästä itsestään kiinni.
Tässä siis Listafriikki.com:n esittelemänä kymmenen ihmistä, jotka ovat olleet lajissaan nuorimmat. Niin hyvässä kuin pahassakin.
Nuorin sarjamurhaaja
Lapset kiusaavat toisiaan ja voivat olla joskus hyvinkin ilkeitä, mutta onneksi useimmiten leikkikentältä selvitään hengissä kotiin.
Valitettavasti ihmismielen synkkyys ei katso ikää. Vuonna 2007 intialainen Amardeep Sada oli vain kahdeksanvuotias, kun hänet nimitettiin hirveiden tekojensa vuoksi maailman nuorimmaksi sarjamurhaajaksi.
Sada jäi virkavallalle kiinni napattuaan naapurinsa vauvan ja lyötyään tämän kivellä kuoliaaksi. Poika vastasi poliisin kysymyksiin epäröimättä ja näytti mihin oli nuoren uhrinsa haudannut. Kuulusteluissa kävi selväksi, että kuluneen vuoden aikana Sada oli tappanut samalla lailla oman pikkusiskonsa ja serkkunsa, jotka kummatkin olivat olleet alle vuoden ikäisiä. Syyksi kauheuksille Sada ilmoitti vauvojen pienen koon ja puolustuskyvyttömyyden. Ensimmäiset kaksi murhaa oli pidetty perheen yhteisellä päätöksellä salassa, ikävin seurauksin.
Sada ei osoittanut kuulusteluissa minkäänlaista katumusta, ja oli poliisien kertoman mukaan ”vain hymyillyt paljon ja pyytänyt keksejä”. Psykiatrisessa arvioinnissa Sadalla ei todettu olevan mitään käsitystä oikeasta ja väärästä.
Nuorin olympiavoittaja
Nykyisin olympialaisissa on sääntö, jonka mukaan alle 14-vuotiaat eivät saa kisoihin osallistua. Joten tämän ennätyksen haltija tulee pitämään paikkansa hamaan tulevaisuuteen saakka.
Yhdysvaltalainen uimahyppääjä Marjorie Gestring oli 13 vuotta ja 268 päivää vanha (tai nuori), kun hän voitti kultaa Berliinin olympialaisissa elokuun 12. päivänä vuonna 1936 (ylläoleva koulukuva on samalta vuodelta). Lajina Gestringillä oli 3 metrin ponnahduslauta, jossa hän oli vuosikausia maansa, ja myös maailman, ykkönen. Gestring olisi todennäköisesti ollut yksi voittajasuosikeista vuosien 1940 ja 1944 olympialaisissa, mutta ne peruttiin toisen maailmansodan vuoksi.
Vuoden 1948 Lontoon olympialaisissa Gestring oli vielä mukana, mutta kirkkain tähti oli jo sammunut, ja nainen lopetti uransa vain 25-vuotiaana.
Nuorin maratonjuoksija
Vuonna 2002 syntynyt Budia Singh oli vain kaksivuotias, kun hänen köyhä äitinsä oli pakotettu tekemään vaikea ratkaisu ja myymään poikansa. Singh päätyi Orissassa, Intiassa, orpokodin johtajan ja judo-valmentajan Biranchi Dasin huostaan.
Dasilla oli erikoinen rangaistusmenetelmä: Jos Singh käyttäytyi huonosti, täytyi hänen juosta. Eikä vain pientä pyrähdystä korttelin ympäri, vaan tuntikaupalla. Das näki Singhissä mahdollisuuden tienata rahaa, joten vain kolmivuotias poika pistettiin juoksemaan maratoneja. Nelivuotiaana Singh oli jo juossut 48 täysmaratonia ja niittänyt mainetta myös kansainvälisesti. Dasin lompakko pullistui.
Vuonna 2007 Singh otettiin Dasilta pois taloudellisen hyväksikäytön vuoksi ja vuotta myöhemmin judo-opettaja murhattiin, joskin ei mitenkään Singhiin liittyen.
Singh oli Dasin luona asumisen jälkeen jonkun vuoden opiskelemassa juoksuakatemiassa, mutta pakkopullasta tuli lopulta vain mukava harrastus. Hän juoksee edelleen, joskaan ei menestyksekkäästi, ja hänen suurin haaveensa on jonain päivänä edustaa maataan olympiamaratonilla.
Nuorin isoäiti
Yritäpä arvata, kuinka vanha on maailman nuorin isoäiti.
Melko paljon on kolmekymppisiä ja jonkin verran kaksikymppisiä mummoja, mutta siitä nuorempia ei juurikaan. Tuleehan siinä jo biologiakin rytinällä vastaan.
Tarinan mukaan historian nuorin isoäiti on ollut nigerialaisessa haaremissa elänyt Mum-Zi, joka sai tyttärensä 8-vuotiaana ja ensimmäisen lapsenlapsensa 17-vuotiaana. Mum-Zi jälkikasvuineen eli kuitenkin 1800-luvulla, joten tietoja on hankala osoittaa täysin varmaksi.
Virallisesti ja todistetusti nuorin isoäiti on romanialainen Rifca Stanescu, josta tuli mummu kypsässä 23 vuoden iässä. Vaikka Stanescu oli vain 12-vuotias saadessaan tyttärensä Marian, ja on aina ollut lapsestaan kiitollinen ja onnellinen, olisi hän toivonut tälle erilaista tulevaisuutta. Toisin kuitenkin kävi, kun Maria synnytti Ion-pojan hieman sen jälkeen, kun oli mennyt 10-vuotiaana naimisiin.
Vuonna 2011 Stanescu kertoi brittilehden haastattelussa tuolloin 2-vuotiaan tyttärenpoikansa olevan jo kihloissa 8-vuotiaan naapurin tytön kanssa. Romanian romaneiden kulttuurissa nuorena solmitut avioliitot ovat yleisiä, ja pitkät juuret omaavalla, hieman kyseenalaisella perinteellä on tarkoitus varmistaa morsiamen neitsyys avioliittoon astuessa.
Nuorin itsemurhan tekijä
Nuorin henkilö, jonka kuolemansyyksi on virallisesti määritelty itsemurha, oli kuusivuotias Samantha Kuberski. Yhdysvaltalainen tyttö oli joulukuun 2. päivänä vuonna 2009 joutunut äitinsä kanssa sanaharkkaan, ja äiti oli määrännyt hänet huoneeseensa jäähylle.
Huoneessaan Kuberski oli laittanut kaulansa ympärille vyön, kiinnittänyt sen pinnasänkyyn ja hirttänyt itsensä. Tyttö löytyi myöhemmin elottomana ja elvytysyrityksistä huolimatta hän menehtyi sairaalassa.
Poliisin mukaan kuolema oli erittäin ikävä tapaturma, sillä viranomaiset eivät uskoneet kuusivuotiaan olevan kykeneväinen tekemään tietoisen päätöksen elämänsä päättämisestä. Kuolemansyyntutkija kuitenkin määritteli tapauksen itsemurhaksi, sillä Kuberskin perheen mukaan pieni Samantha oli hyvinkin tiennyt, että vyön laittaminen kaulan ympärille on vaarallista. Lisäksi tyttö oli muutamaan otteeseen suutuksissaan ilmoittanut vanhemmilleen aikovansa tappaa itsensä.
Minkä ikäisenä lapsen voi ajatella ymmärtävän kunnolla, mitä kuolema tarkoittaa, ja kuinka lopullista se on? Ehkä jotain kertoo se, että itsemurhat ovat hyvin harvinaisia, joskaan valitettavasti eivät ennenkuulumattomia, alle teini-ikäisillä lapsilla.
Nuorin Oscar-voittaja
Tatum O’Neal oli vain 10-vuotias, kun hän voitti vuonna 1974 parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon Paperikuu-elokuvasta. Hän työskenteli elokuvassa isänsä Ryan O’Nealin kanssa, minkä oli tarkoitus tuoda rikkinäistä perhettä yhteen ja parantaa isä-tytär-suhdetta, mutta toisin kävi.
Tatum-tyttären Oscar-ehdokkuus kiristi välejä entisestään, sillä Ryan O’Nealin roolisuoritus ei saanut kriitikoilta samanlaista ylistystä. Se kismitti miestä suuresti, vaikka hän ei sitä haastatteluissa ääneen sanonutkaan.
Oscareiden ympärillä kuohui tuolloin muutenkin (tai milloin ei?), sillä elokuvaväki ei ollut mielissään nuoren tytön ehdokkuudesta. Eikä siksi, etteikö hänen nähty ansaitsevan sitä, vaan siksi, että monien mielestä lähes koko elokuvan ajan valkokankaalla esiintynyt O’Neal olisi ansainnut krediitit pääosan esittäjänä.
Kuten ylläolevalla videolla voidaan nähdä, ei O’Nealia ainakaan tarvinnut hätistää lavalta pois liian pitkän kiitospuheen vuoksi, sillä hän kiitti lyhyesti ja ytimekkäästi vain ohjaaja Peter Bogdanovichia sekä isäänsä.
Nuorin Mt. Everestille kiivennyt
Viimeisen parin kymmenen vuoden aikana maailman korkeimmalle vuorelle, Mt. Everestille, kiipeämisestä on tullut suurta bisnestä. Jotkut matkantarjoajat eivät edes kunnolla tarkista asiakkaidensa fyysistä kuntoa ja kokemusta, mikä on lisännyt onnettomuuksien, ja kuolemantapausten, määrää.
Tuhannet ihmiset ovat kuitenkin onnistuneesti kiivenneet maailman katolle sen jälkeen, kun Tenzig Norgay ja Edmund Hillary olivat sen vuonna 1953 ensimmäisinä tehneet.
Vuorikiipeilijät nuorenevat ja ja toisaalta vanhenevat, ja uusia ennätyksiä tehdään jatkuvasti. Nuorin Mount Everestille kiivennyt on kalifornialainen Jordan Romero, joka toukokuussa 2010 huipulle astuessaan oli vain 13-vuotias. Kiipeäminen aiheutti kohua ja huolta, sillä riskit olivat suuret, eikä Romeroa pidetty suoritukseen valmiina, etenkään mentaalisesti. Hän nousi vuorelle Kiinan puolelta, sillä Nepalissa laki kieltää kiipeämisen alle 16-vuotiailta.
Romero ei kuitenkaan nuoresta iästään huolimatta ollut kokematon kiipeilijä, sillä hän oli valloittanut ennen Mt. Everestiä viiden mantereen korkeimmat vuoret. Etelämantereella sijaitseva Vinson Massif oli viimeinen seitsemästä huipusta, ja sen Romero sai merkitä suoritetuksi joulukuussa 2011.
Nuorin keskonen
Maailman pienimmät elossa selvinneet keskoset eivät yllättäen olekaan niitä nuorimpia. Kaikkein pienin, henkiin jäänyt keskonen on San Diegossa, joulukuussa 2018 syntynyt Sabie-vauva. Hän painoi maailmaan tullessaan vain 245 grammaa.
Mutta vielä painoakin tärkeämpää vauvalle on elinten valmius elämään kohdun ulkopuolella. Sabie oli syntyessään yli 23-viikkoinen, mikä sekin on aivan liian vähän. Nykyisin 24 viikkoa pidetään sellaisena raskausaikana, jonka jälkeen vauva on elinkelpoinen. Pitkälle kehittyneen lääketieteen avulla kuitenkin kyetään auttamaan jopa paria viikkoa aiemmin syntyneitä keskosia.
Nuorimman hengissä selvinneen keskosen titteliä pitää hallussaan kaksi henkilöä: kanadalainen James Gill ja yhdysvaltalainen Amillia Taylor, jotka kummatkin syntyivät lähes puolet liian aikaisin; raskausajat olivat 21 viikkoa ja viisi päivää. Koeputkihedelmöityksessä alkunsa saaneen Taylorin ikä tiedettiin tarkalleen, mutta Gillin kohdalla raskausaika oli toki vain arvio.
Taylor syntyi lokakuussa 2006 ja on nykyään terve nuori tyttö. Gill syntyi toukokuussa 1987, ja hänen oletettiin menehtyvän synnytyksessä, koska keinoja niin nuoren keskosen hoitoon ei juurikaan ollut. Gill kuitenkin taisteli todennäköisyyksiä vastaan, ja yllätti lääkärit kasvamalla ilman mitään kehityshäiriöitä tai komplikaatioita.
Nuorin yliopistosta valmistunut
Yhdysvaltalainen lapsinero, vuonna 1984 syntynyt, Michael Kearney on nuorin yliopistosta valmistunut ihminen, vaikka hänen titteliään kovasti uhattiin vielä alkuvuodesta belgialaisen 9-vuotiaan Laurent Simonsin toimesta. Simons olisi todennäköisesti lyönyt Kearneyn yli 25 vuotta vanhan ennätyksen, ellei koronavirus olisi sotkenut suunnitelmia.
Kearneyn erilaisuus oli nähtävillä jo hyvin nuoresta iästä lähtien, sillä vanhempien mukaan hän sanoi ensimmäiset sanansa jo 4-kuukautisena ja luki sujuvasti alle vuoden ikäisenä. Ensimmäiset kouluvuotensa Kearney opiskeli kotikoulussa, kävi lukion läpi yhdessä vuodessa ja pääsi vain kahdeksanvuotiaana Etelä-Alabaman yliopistoon, josta hän sai kandidaatin paperit parin vuoden päästä pääaineenaan antropologia. Kearney oli tuolloin 10 vuotta vanha.
Opiskelut eivät toki jääneet siihen, vaan hän vielä hankki kaksi maisterin tutkintoa ennen täysi-ikäisyyttä. Lapsena erilaisissa keskusteluohjelmissa kiertänyt Kearney nousi aikuisena uudelleen julkisuuteen osallistuttuaan menestyksekkäästi erinäisiin television tietovisoihin.
Nuorin artisti Billboard Hot 100 -listalla
Billboard Hot 100 on maailman suurin ja tärkein singlelista. Viikoittain Yhdysvalloissa ilmestyvä Billboard-lehti listaa siinä sinkut radio- ja suoratoiston sekä tietysti myynnin mukaan. Billboard Hot 100 -listan lisäksi lehdellä on omat listansa albumeille sekä eri musiikkigenreille.
Nuorin tälle singlelistalle päässyt on ranskalainen Jordy Lemoine, joka nousi maailman suosioon vuonna 1993 Dur dur d’être bébé! -kappaleellaan. Vauvojen rankasta elämästä kertova laulu nousi listan sijalle 58, kun Lemoine oli vain 5 vuotta ja 156 päivää vanha. Kotimaassa Ranskassa kappale säilyi listaykkösenä huimat 15 viikkoa.
Moni voisi virheellisesti nuorinta Billboard Hot 100 -listalla debytoinutta artistia kysyttäessä vastata supertähtien Beyoncén ja Jay-Z:n vanhimman tyttären Blue Ivy Carterin. On totta, että Blue Ivy oli mukana isänsä Glory-kappaleella, mutta tuo single nousi tammikuussa 2010 ”vain ” Billboardin R&B- ja Rap-listoille. Blue Ivy on kappaleessa kirjattu vierailevaksi tähdeksi, vaikka laulamiseksi vain kahden tunnin ikäisen tytön ääntelyä ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua.