Yhteiskunta
10 maailman vanhinta kaupunkia
Nyt mennään koko listan osalta tuhansien vuosien päähän, sillä luvassa ovat maailman vanhimmat kaupungit ja nimenomaan edelleen asutetut sellaiset.
Kaupunkikulttuurin kehto on Lähi-idässä, minkä vuoksi suurin osa tämänkin listan kaupungeista sijaitsee siellä. Noin 11 000 vuotta sitten syntyivät ensimmäiset kaupungit, joista ei nykypäivänä ole jäljellä kuin rauniot, jos niitäkään. On kuitenkin varmasti yksi kaupunki, nimittäin Jeriko, joka oli noiden ensimmäisten joukossa ja joka edelleen porskuttaa eteenpäin. Palataan siihen myöhemmin listalla.
Luulisi, että maailman vanhimmat kaupungit olisi yksiselitteinen lista, ”tämä on perustettu tänä vuonna ja tämä 1000 vuotta myöhemmin”, mutta näin ei todellakaan ole. Tuhansien vuosien takaa ei ole kirjallisia dokumentteja, joten asutuskeskusten i’istä joudutaan esimerkiksi löytyneiden esineiden perusteella tekemään vain valistuneita arvauksia. Miten myöskään voidaan olla varmoja siitä, että jokin kaupunki on ollut yhtäjaksoisesti asutettu ja milloin asutuskeskuksen voidaan sanoa kehittyneen kaupungiksi?
Näiden alkusanojen ja pohdintojen jälkeen Listafriikki on kuitenkin koonnut listan kymmenestä kaupungista, jotka ovat siellä vanhimpien joukossa. Eriäviä näkökantoja saa ja pitää esittää, jos jokin kaupunki olisi mielestäsi listalle kuulunut. Kaupungit ovat satunnaisessa järjestyksessä jo edellämainituista syistä johtuen.
Beirut, Libanon
Libanonin pääkaupungissa Beirutissa 1990-luvulla tehdyissä kaivauksissa löytyi todistusaineistoa sivilisaatioista noin 5000 vuoden ajalta. Merkit muinaisista asutuksista ja kulttuureista olisivat mahdollisesti jääneet kokonaan löytämättä, ellei Libanonissa olisi syttynyt sisällissota vuonna 1975. Kun Beirut oli jo muutenkin murusina, tarjosi se arkeologeille oivallisen tilaisuuden päästä kaivelemaan modernin kaupungin raunioiden alta jotain paljon vanhempaa.
Beirutin oli aina oletettu olevan vanha, mutta löydökset todistivat sen olevan yksi vanhimmista kaupungeista maailmassa. Kaivauksissa löytyi muun muassa yli 5000 vanha kaupunginmuuri sekä linnavuoren rauniot.
Rooman valtakunnassa Beirut oli yksi merkittävimmistä sivistyksen keskuksista ja siellä sijaitsi imperiumin tärkein oikeustieteellinen opinahjo, joka kuitenkin tuhoutui vuonna 551 maanjäristyksen seurauksena. Kaivauksista ja kovista etsinnöistä huolimatta kyseisestä koulusta ei ole löytynyt jälkeäkään. Arkeologit eivät kuitenkaan ole luovuttaneet.
Aikoinaan Lähi-idän Pariisiksi kutsuttu kaupunki sai hieman palautettua mainettaan ja elvytettyä turismia pitkän sisällissodan jälkeen, mutta naapurimaa Syyrian sotatila on laskenut muutaman hyvän vuoden jälkeen huomattavasti Beirutin ja koko Libanonin turvallisuustasoa.
Argos, Kreikka
Euroopan toiseksi vanhin kaupunki löytyy eteläisestä Kreikasta. Argos oli yksi ensimmäisistä muinaisen Kreikan kaupunkivaltioista; sitten kun siihen vaiheeseen oli historiassa päästy. Mutta tuhansia vuosia aiemmin alueelle syntyi kivikautinen kylä, josta on löytynyt todisteita Aspida-kukkulan juurelta.
Argosin alue on ollut yhtäjaksoisesti asutettu noin 5000 eaa. lähtien ja varhaisella pronssikaudella (noin 1700 eaa. alkaen) se oli yksi tärkeimmistä mykeneläiskaupungeista. Argos säilytti asemansa monien eri imperiumien valtakaudella, toisin kuin monet muut kreikkalaiskaupungit, ja vaikka visigootit tuhosivat sen lähes tyystin vuonna 395, jatkoivat ihmiset edelleen siellä asumista. Tuho merkitsi kuitenkin loppua Argosin kukoistukselle ja vaikka ihmiset jatkoivat kaupungissa asumista, ei se koskaan palannut entiseen loistoonsa.
Antiikin aikaista Argosia on kaivettu jonkun verran esille ja sieltä onkin löytynyt muun muassa 20 000-paikkainen, noin 2300 vuotta vanha teatteri (kuvassa), kreikkalaisille jumalille pyhitettyjä temppeleitä ja roomalaisen kylpylän rauniot. Suurin osa historiasta on kuitenkin saavuttamattomissa, sillä nykyinen Argos on rakennettu vanhan kaupungin päälle.
Erbil, Irak
Erbil, joka tunnetaan myös nimellä Hewlêr, sijaitsee Irakissa ja on Kurdistanin autonomisen alueen pääkaupunki. Erbilissä on ollut asutusta yhtäjaksoisesti jo 8000 vuoden ajan, eikä sen pitkää historiaa voi olla huomaamatta. Koko kaupunki on nimittäin rakentunut Erbilin linnoituksen ympärille.
Linnake kohoaa kukkulalla, jonka rinteiltä on löydetty ruukun palasia, joiden on ajoitettu olevan peräisin noin 5000-luvulta eaa. Ensimmäiset kirjalliset maininnat Erbilistä ovat peräisin vuonna 2300 eaa. tehdyistä savitauluista – nuolenpääkirjoituksella kirjoitettuna. Nuo taulut itseasiassa löydettiin vasta vuonna 1975, kun nykyisen Syyrian alueella sijaitsevassa muinaisen Eblan kaupungissa tehtiin arkeologisia kaivauksia ja tutkijat löysivät noin 4400 vuotta sitten tuhoutuneen kuninkaallisen arkiston kätköt.
Sen lisäksi, että Erbil kiistämättä kuuluu maailman vanhimmat kaupungit -listalle, on sen keskiössä kohoava kukkula ja linnoitus vanhin yhtäjaksoisesti asuttu paikka maailmassa. Kaupunki haluaa myös pitää kiinni tästä tittelistä, ja kukkulalla asustaakin aina vähintään yksi perhe; silloinkin kun rakennuksille on tehty mittavia korjauksia.
Kukkulalla tehdään edelleen jatkuvasti arkeologisia tutkimuksia, sillä eri sivilisaatioiden kerrokset yltävät 30 metrin syvyyteen, joten työtä riittää!
Al-Fayyum, Egypti
Al-Fayyum on Egyptin ja koko Afrikan mantereen vanhin kaupunki, jonka alueelta on löydetty merkkejä ihmisen paikallaolosta yli 9200 vuotta sitten. Siitä pari tuhatta vuotta eteenpäin, niin Al-Fayyumissa oli jo pysyvä maatalousyhteisö, joka kuitenkin kutistui lähes olemattomaksi ankaran kuivuuden vuoksi. Kun olosuhteet paranivat, nousi alue uuteen kukoistukseen ja varsinainen kaupunki perustettiin noin 6000 vuotta sitten Niilin sivujoen päähän muodostuneen järven rannalle.
Nykyisen Al-Fayyumin alueella on kukoistanut monta eri kulttuuria, joista yksi oli kolmannella vuosituhannella eaa. perustettu Shedetin kaupunki, jota kreikkalaiset kutsuivat Crocodilopolikseksi. Nimeen on oikein hyvä syy, sillä sen asukkaat palvoivat krokotiilipäistä jumalaa Sobekia, jonka maallinen ilmentymä oli Petsuchos-krokotiili, joka eli kaupungin keskeisimmällä paikalla, omassa temppelilammessaan. Petsuchos korvattiin aina uudella krokotiililla, kun edellinen menehtyi. Krokotiilikaupunki on edelleen osa Al-Fayyumia, mutta nyt siitä muistuttavat enää muutamat kukkulat kaupungin pohjoispuolella.
Plovdiv, Bulgaria
Kovin paljon ei eurooppalaisväriä tällä maailman vanhimmat kaupungit -listalla nähdä, mutta mukaan mahtuu kuitenkin Bulgarian toiseksi suurin kaupunki Plovdiv. Samalla se Euroopan vanhin kaupunki ja siellä on ollut pysyvää asutusta noin 8000 vuoden ajan.
Eri kulttuurit ovat jättäneet jälkensä, kun kukin on rakentanut oman kaupunkinsa aina edellisen päälle. Kaikki vaiheet ovat nähtävissä 12 metrin maakerroksessa nykyisen Plovdivin alla. Vanhimmat esiin kaivetut todisteet kaupungin iästä ovat kaksi nekropolia eli suurta hautausmaata, jotka ovat peräisin vuoden 6000 eaa. tienoilta. Hieman tuoreempia (seuraavalta vuosituhannelta) ovat Nebet Tepe -kukkulalta löytyneet saviastiat ja muut arkipäiväiset käyttöesineet. Nämä todistavat, että Plovdivin alueella todella asuttiin eikä vain oltu ohikulkumatkalla.
Sen jälkeen, kun Plovdivin alueelle nousivat ensimmäiset kivikautiset asutukset, on kaupunki valloitettu lukuisia kertoja eri kansojen toimesta. Varsinkin Rooman valtakunnan jäljet ovat näkyvissä vanhoissa raunioissa. Plovdivin suosituimpia nähtävyyksiä ovat edelleen käytössä oleva roomalainen amfiteatteri, Phillippopoliksen stadion sekä aiempien asutusten päälle 3400 vuotta sitten rakennetun traakialaiskaupunki Eumolpiaksen rauniot.
Šuš, Iran
Šuš tunnetaan ehkä parhaiten vuoden 324 eaa. hääjuhlista, joissa Makedonian kuningas Aleksanteri Suuri pyrki yhdistämään kaksi kansaa järjestämällä makedonialaisille sotilailleen persialaisia vaimoja. Avioliitot eivät olleet järin onnellisia, sillä kaikki pariskunnat erosivat vuoden sisällä – heti sen jälkeen, kun Aleksanteri kuoli.
Luonnollisesti tuhansia vuosia vanhassa kaupungissa on paljon historiallisia nähtävyyksiä, muun muassa profeetta Danielin hautakammio (kuvassa korkea, vaalea rakennus). Muinaisen Susan raunioista löydettiin 1900-luvun alun kaivauksissa Hammurabin lakipatsas, joka nykyisin on esillä Louvren taidemuseossa Pariisissa.
Aleppo, Syyria
Syyrian toiseksi suurimman kaupungin, ennen tuhoisaa sisällissotaa 2 miljoonan asukkaan, Aleppon tarkkaa ikää ei tiedetä. Kaivauksissa on löytynyt esineistöä, joka viittaa siihen, että Aleppo oli kaupunki jo 6000-luvulla eaa. ja merkkejä paimentolaisheimojen pysyvistä asutuksista on vielä viitisentuhatta vuotta kauempaa. Aleppo on siis vahva haastaja maailman vanhimman kaupungin tittelistä kilpailtaessa.
Aleppon sijainti Välimeren ja Eufrat-joen välissä teki siitä merkittävän kulttuurin ja kaupan keskuksen, joka menetti asemansa oikeastaan vasta Suezin kanavan valmistumisen myötä 1870-luvulla.
Rajun sisällissodan runtelemassa Syyriassa on ihmishenkien lisäksi menetetty paljon historiaa. Suuri osa Aleppon vanhasta kaupungista, joka on UNESCO:n maailmanperintökohde, on tuhoutunut mukanaan monia korvaamattomia monumentteja ihmiskunnan historiasta. Muun muassa maailman vanhin, yhteensä 13 kilometrin pituinen basaari pommitettiin maan tasalle. Lisäksi kuvassa näkyvä, 5000 vuotta sitten ensimmäisen kerran käytössä ollut linnavuori ja sen päällä kohoava satoja vuosia vanha linnoitus on tuhottu.
Damaskos, Syyria
Damaskos on yleensä aina mukana, kun puhutaan maailman vanhimmista kaupungeista. Varmaksi voidaan sanoa, että ensimmäiset asukkaat asettuivat nykyisen Syyrian pääkaupunkiin 4 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Joidenkin lähteiden mukaan Damaskoksessa on ollut asutusta jo kymmenentuhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua; sen vuoksi joidenkin kirjoissa Damaskos on se vanhin. Kaupungissa on päästy moneen muuhun historialliseen paikkaan verrattuna tekemään varsin vähän arkeologisia kaivauksia, joten kuka tietää, mitä yllätyksiä sieltä jonain päivänä paljastuu.
Damaskoksen sijainti on osaltaan pitänyt sen hengissä kaikki nämä vuodet, tai vuosituhannet, ja se onkin toiminut monien sivilisaatioiden keskuskaupunkina. Kymmenet kulttuurit ja valloittajat ovat tulleet ja menneet, mutta Damaskos on pysynyt. Sen vanhassa kaupungissa ovatkin sulassa sovussa merkit eri aikakausista ja uskonnoista, muun muassa Rooman valtakunnan aikainen Jupiterin temppeli (kuvassa), Pyhän Ananiaksen kappeli ja Umaijadi-moskeija.
Damaskos ei ole vuodesta 2011 lähtien käynnissä olleessa sisällissodassa kärsinyt ehkä aivan samoissa määrin kuin Aleppo ja esimerkiksi sen vanha kaupunki on säilynyt pommituksilta kuin ihmeen kaupalla. Aivan kaupungin keskusta vaikuttaa siltä, kuin koko sotaa ei olisi ikinä ollutkaan ja kaupat, basaarit ja ravintolat ovat valmiina ulkomaisiin turisteihin. Toisaalta on kaupunginosia, joissa monet talot ovat romahtaneet tai niistä on jäljellä vain seinät. Suomen ulkoministeriö kehottaakin matkustustiedotteessaan, että maasta on poistuttava välittömästi, joten ehkä Damaskokseen ja Syyriaan ei ensimmäisenä kannata yrittää, kun koronapandemiaan liittyvät matkustusrajoitukset joskus poistuvat.
Byblos, Libanon
Toinen Libanonssa sijaitseva ikivanha kaupunki on Byblos. Alunperin Gebalina tunnettu kaupunki perustettiin ainakin 7000 vuotta sitten ja se on yksi ensimmäisistä foinikialaisista kaupungeista.
Bybloksessa uskotaan syntyneen yksi ihmishistorian merkittävimmistä keksinnöistä: yksittäisiin äänteiden merkkeihin perustuva kirjoitusjärjestelmä eli aakkoskirjoitus. Foinikialaisesta kirjaimistosta kehittyivät aikanaan muun muassa arabian ja kreikan kirjaimistot, joista jälkimmäisestä myöhemmin myös meidän käyttämämme latinalainen kirjaimisto. Papyrus oli aikoinaan yksi kaupungin tärkeimmistä vientituotteista, ja siksi kreikkalaiset alkoivat kutsua Gebalia kirjaa tarkoittavalla sanalla. Siksi tämä historiallinen kaupunki tunnetaan nykyään Bybloksena.
Välimeren rannalla, noin 40 kilometrin päässä Beirutista, sijaitseva Byblos on täynnä historiallisia nähtävyyksiä ja erittäin mielenkiintoisia ovat eri aikakausien kerrostumat rakennuksissa tai niiden raunioissa. Vielä melko hiljattain nykyinen Byblos oli rakennettu tuhansia vuosia vanhojen raunioiden päälle, kunnes niiden merkitys aukeni paikallisille. Asukkaat kauemmas meren rannalta ja rauniot kaivettiin esiin. Paikalle jätettiin yksi 1800-luvulla rakennettu talo (kuvassa) muistuttamaan kaupungin erilaisista vaiheista.
Jeriko, Palestiina
Lopulta tällä maailman vanhimmat kaupungit -listalla päästään alussa mainittuun Jerikoon. Palestiinan Länsirannalla sijaitseva noin 20 000 asukkaan Jeriko on maailman vanhin kaupunki. Arkeologiset löydöt ajoittavat kaupungin perustamisen varmasti vähintään 11 000 vuoden päähän eli ajalle, jolloin ensimmäiset kaupungit koko ihmiskunnan historiassa syntyivät. Suomihan oli tuolloin vasta hiljattain paljastunut mannerjään alta.
Jeriko on vuosituhansien aikana kokenut kovia, sillä se on tuhottu ja rakennettu uudelleen useammin kuin kerran, mutta silti se on edelleen pystyssä. Jerikossa on monia historiallisesti ja uskonnollisesti merkittäviä nähtävyyksiä, esimerkiksi Kiusausten vuori, jolla paholainen kiusasi Jeesusta, sekä Nabi Musan alue, jossa Mooseksen haudan uskotaan olevan. Jerikossa on myös vanhin tunnettu kaupungin suojamuuri, Jerikon muuri, joka rakennettiin noin 8000 eaa. ja joka parhaimmillaan oli 3,5 metrin korkuinen.
Tuhansien vuosien aikana Jeriko on nähnyt paljon: arkeologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kaupungissa on kukoistanut ainakin 23 eri sivilisaatiota kivikautisesta Natufian kulttuurista Bysantin valtakuntaan. Jeriko on myös asuttanut useita mahtihenkilöitä, muun muassa Aleksanteri Suurella oli siellä henkilökohtaisia tiluksia ja muutama sata vuotta myöhemmin Juudean kuningas Herodes vuokrasi sieltä lomaparatiisin, jonka omisti Egyptin kuningatar Kleopatra VII. Kleopatra oli saanut sen lahjaksi Marcus Antoniukselta.
Ainoa ongelma Jerikon kohdalla on se, että kaupunki on mahdollisesti ollut historiansa aikana useampaan otteeseen hylättynä, vaikka ihmiset ovat tiensä sinne aina uudelleen löytäneetkin. Joten onko se ollut yhtäjaksoisesti asutettu yli 10 000 vuoden ajan? Vai kuuluisiko valtikka sittenkin Aleppolle tai jollekin muulle?
🤷♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mille kaupungille se vanhimman titteli sinun mielestäsi kuuluu.