Yleistä
Sähköpyörät: Nyt murretaan 5 virheellistä olettamusta!
Sähköpyörät ovat tulleet jäädäkseen eikä niiden kasvavalle suosiolle näy loppua! Nyt murretaan viisi yleistä harhakäsitystä, jotka sähköpyöräilyyn edelleen liitetään.
Sähköpyörä on nopea ja kätevä kulkupeli niin kaupungissa kuin maastossakin, ja yhä useampi suomalainen valitsee työmatkojen taittamiseen autoilun tai joukkoliikenteen sijaan sähköavusteisen pyörän.
Pyöräilyn mielekkyys saa lähtemään lenkille useammin ja pidempikin matka taittuu ongelmitta. Sähköpyöräily on helppoa, hauskaa ja kuntoa kohottavaa – mikäs se parempaa?
Kohentaako sähköpyöräily kuntoa?
Monen mielestä sähköpyöräily on huijaamista ja tämä onkin se kaikkein yleisin virheellinen olettamus. Toki sähköavustus tekee pyöräilystä kevyempää, mutta kyllä sekä lihakset että hengitys- ja verenkiertoelimistö joutuvat silti töihin. Pyöräilijä voi myös itse määritellä, miten paljon haluaa ponnistella, sillä sähköavustus on säädettävä.
Terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutin mukaan sähköpyöräilyn teho yltää avusteisuudesta tai pyöräilynopeudesta riippumatta reippaan liikkumisen tasolle, jolla on tutkitusti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sähköpyöräily on siis mitä mainiointa terveysliikuntaa.
Asian voi myös ajatella siltä kantilta, että sähköpyöräily on tavallista pyöräilyä mukavampaa. On helpompi ajaa pidempiä matkoja eivätkä mahdolliset mäet tai ainainen vastatuuli haittaa menoa samalla tavalla. Ja tämähän tarkoittaa sitä, että pyörä tulee valittua matkustusvälineeksi yhä useammin. Töihin tai kouluun on huomattavasti mukavampi polkaista sähköpyörällä, sillä säädettävän avustuksen ansiosta kuormitus on halutessaan pienempi eikä päivää tarvitse aloittaa hikisenä ja kasvot punaisena – ja kuitenkin tulee liikuttua raikkaassa ulkoilmassa.
Voiko sähköpyörää käyttää sateella ja talvella?
Riippuu toki valmistajasta ja mallista, mutta suurimmaksi osaksi sähköpyörät ovat joka kelin pyöriä. Sateella voi siis ajaa aivan huoletta, vaikka moni luuleekin akun ottavan kosteudesta itseensä.
Useimmat sähköpyörät eivät kuitenkaan ole niin sanotusti vedenpitäviä. Mutta, jos jostain syystä lähtee pyörällä vaikkapa puron ylitykseen, niin kannattaa pitää huolta, ettei akku joudu upoksiin.
Talvellakin sähköpyörää voi aivan hyvin käyttää, kunhan pitää mielessä, että pakkasella akun kapasiteetti laskee; käy siis sama kuin puhelimen akulle. Toimintamatka on siis lyhyempi kuin kesällä, mutta mikään ei estä sähköpyörän käyttöä talvikelissä. Talvisin kannattaa kuitenkin muistaa, että akkua ei saa ladata kylmänä, vaan sen on ensin annettava lämmetä jonkun aikaa. Sähköpyörä tai irrotettava akku on myös syytä säilyttää sisätiloissa.
Ovatko kaikki sähköpyörät kovin suuria ja painavia?
Tämä virheellinen olettamus perustuu suurilta osin vanhoihin sähköpyöriin, sillä ennen suureen suosioon nousuaan sähköpyörät olivat kömpelöitä ja painavia. Nykyään mallit ovat virtaviivaisia ja joissakin tapauksissa sähköpyörää on mahdoton ulkonäöllisesti erottaa tavallisesta polkupyörästä; varsinkin, jos pyörässä on rungon sisälle integroitu akku.
Valtaisa suosio ja kysyntä ovat johtaneet siihen, että valmistajat ovat keskittyneet kehitystyössä ja suunnittelussa lähes yksinomaan sähköpyöriin. Nykymarkkinoilla sähköpyörät kilpailevat keskenään ei vain teknologiassa vaan myös ulkonäössä, mihin liittyy olennaisena osana tietynlainen sirous.
On totta, että sähköpyörät painavat edelleen hieman enemmän kuin tavalliset pyörät, sillä onhan niissä myös enemmän osia. Kyse on kuitenkin vain joistain kiloista ja mallit kevenevät kehitystyön ansiosta jatkuvasti.
Tarvitsevatko kaikki sähköpyörät liikennevakuutuksen?
Sähköpyörät, kuten kaikki muukin omaisuus, on hyvä vakuuttaa, mutta liikennevakuutusta ei välttämättä tarvitse. Jos sähköpyörässä on enintään 250 watin sähkömoottori, joka avustaa vain poljettaessa ja sammuu automaattisesti 25 kilometrin tuntivauhdissa, niin liikennevakuutusta ei tarvita. Näillä ominaisuuksilla varustetut sähköpyörät ovat tieliikkennelain mukaan polkupyöriä.
Useimmat liikkeissä myynnissä olevat sähköpyörät ovat juuri tällaisia, joten sähkömoottori ei tosiaankaan automaattisesti tarkoita liikennevakuutuksen hankkimista.
Kuinka pitkiä lenkkejä sähköpyörällä voi tehdä?
Sähköpyörät eivät yleisestä harhaluulosta huolimatta ole pelkästään lyhyen matkan kulkuvälineitä. Mallista riippuen toimintasäde on useista kymmenistä kilometreistä jopa 200 kilometriin. Tähän tietysti vaikuttaa se, paljonko avustusta käyttää ja minkälaisessa maastossa ajaa. Mutta keskivertopyöräilijälle toimintasäde riittää siis pidempäänkin pyörälenkkiin. Ja jos haluaa pyöräillä oikein pitkiä lenkkejä, niin kannattaa hankkia toinen akku, jonka voi sitten matkalla vaihtaa.
Akun latausta on myös helppo seurata tarkoitukseen kehitetyistä sovelluksista ja suunnitella matkan etukäteen niin, että akku ei pääse loppumaan. Sovellukseen voi syöttää arvion avustuksen tarpeesta ja keskinopeudesta, mitkä yhdessä karttapalvelun kanssa antavat suuntaviivat akun kestosta.
Aina kaikki ei tietenkään mene suunnitelmien mukaan ja akku voi loppua, mutta kuten jo aiemmassa kohdassa mainittiin, niin sähköpyörällä ei jää tien päälle: akun loppuessa sillä voi polkea aivan kuten tavallisellakin pyörällä.