Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Mikä on maailman yleisin nimi? Lisäksi hauska kikka, jolla kaukosäätimestä saa tehtyä valomiekan!

Julkaistu

Lukijoiden kysymyksissä mietitään tällä viikolla muun muassa sitä, mikä on maailman yleisin nimi. Vastaus saadaan sekä miesten että naisten nimien osalta.

Listafriikki selvitti myös, miten kaukosäädin toimii. Sen lomassa tuli esiin mahtava kikka, jolla kaukosäätimen infrapunasäteen saa näkyviin puhelimen kameran välityksellä. Suomen kielen pisintä sanaa taas oli mahdoton selvittää; lukijoiden ehdotuksia otetaan ilolla vastaan. 

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Mikä on suomen kielen pisin sana?

Tähän kysymykseen ei valitettavasti löydy yksiselitteistä vastausta. Suomen kielioppi lukuisine sijapäätteineen, johtimineen ja liitteineen mahdollistaa älyttömien sanahirviöiden muodostamisen, eikä näitä sanoja voi järkevästi käyttää lauseessa. Heitänkin pallon teille lukijoille: Mikä on pisin sana, jonka keksitte? Kriteerinä voisi pitää sitä, että kyseisen sanan on oikeasti tarkoitettava jotain. Laittakaahan kommenttikenttään ehdotuksia.

Monessa lähteessä suomen kielen pisimmäksi sanaksi on julistettu lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas, mutta se, onko sanaa koskaan oikeasti käytetty, on eri juttu. Kolmekymmentä kirjainta sisältävä pyyhkäisyelektronimikroskooppi sen sijaan on käytössä oleva ja järkevä sana. Toki tuostakin perusmuotoisesta sanasta saa huomattavasti pidemmän taivuttelemalla ja päätteitä lisäämällä.

Advertisement

Helsingin yliopistossa suomalais-ugrilaisen kielitieteen professorina vuosina 1927–1943 toiminut Artturi Kannisto kehitti aikoinaan monia suomen kielen uudissanoja, muun muassa sanan elokuva. Hän myös keksi pisimmän tunnetun suomenkielisen sanan

Kumarreksituteskenteleentuvaisehkollaismaisekkuudellisenneskenteluttelemattomammuuksissansakaankopahan

Se on täysin keinotekoinen ja päätteitä yhdistelemällä muodostettu 102-kirjaiminen sana, joka ei tarkoita yhtään mitään; mikä ehkä kävi selväksi, kun sanaa yritti lukea,

Että sellaista. Mutta kerro siis kommenttikentässä, minkälaisia pitkiä sanoja sinulla tulee mieleen!

Miten kaukosäädin toimii? 

Kaukosäädin toimii infrapunasäteellä, jota ei ihmissilmällä pysty näkemään. Esimerkiksi television kaukosäädin lähettää jokaisella napin painalluksella vastaanottimeen pulssijonon, jota televisiossa oleva sensori tulkitsee ja ohjaa sitten vaihtamaan kanavaa tai säätämään ääntä. Jokainen nappi lähettää eri tavalla välkkyvän pulssijonon, joka muodostuu nollista ja ykkösistä eli välillä virta kulkee ja välillä taas ei; nämä erot infrapunasykäyksissä kertovat vastaanottimelle, mikä komento on kyseessä.

Advertisement
Varsinaisesti kaukosäätimen toimintaan tämä seuraava löydös ei liity, paitsi sillä tavalla, että sen avulla voi tarkistaa, onko toimimaton kaukosäädin rikki vai onko vika vastaanottimen päässä. Kun kaukosäätimellä osoittaa älypuhelimen kameraan ja painaa mitä tahansa nappia, kykenee kamera ”näkemään” infrapunavalon. Kaukosäätimestä tulee hauska valomiekka ja efekti vain voimistuu, jos olet täysin pimeässä. Kyseinen valomiekka toimii kuitenkin vain puhelimen näytön välityksellä, mutta on mielenkiintoinen kummallisuus, jota ei monikaan varmasti tiedä. Listafriikki on testannut kikan ja todennut sen toimivaksi, kuten yllä olevasta kuvasta voi nähdä. Kokeile itsekin!

Mikä on maailman yleisin nimi?

Joka vuosi julkaistaan tilastoja siitä, mitkä nimet kulloinkin ovat olleet suosituimpia. Mutta mikä on koko maailman yleisin nimi? Vaikka kieliä ja kulttuureita on loputtomasti, on sekä naisten että miesten nimissä selvät ykköset. Ne samat ovat olleet suosituimpia jo vuosituhansien ajan eikä loppua ole näkyvissä. Arvaatko, mitkä ne ovat?

Miesten osalta yleisin nimi on Muhammad, toki hienoisella sääntöjen venyttämisellä, nimittäin kyseinen nimi voidaan kirjoittaa todella monella eri tavalla. Arabiankieliselle nimelle ole yhtä oikeaa siirtokirjoitustapaa, joskin Muhammad on yleisin, mutta esimerkiksi Muhamed, Muhammed, Mohamud, Mohammed ja Mohamad ovat myös paljon käytettyjä.

Muhammadin yleisyys nimenä on helposti selitettävissä: Muslimiperheissä ensimmäinen poika on perinteisesti nimetty profeetta Muhammedin mukaan. Nimen kirjoitusasu voi hämmentää, sillä Arabian kirjakielessä ei ole vokaaleja e tai o, joten kun kirjoitetaan latinalaisin kirjaimin (eli näin kuin juuri teen) vastaa Muhammad parhaiten alkuperäiskielen muotoa. Mutta kun puhutaan islamin profeetasta, on suomen kieleen vanhastaan vakiintunut kirjoitusasu Muhammed. Jotkut asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että myös profeetan kohdalla tulisi käyttää suositeltua kirjoitusasua Muhammad.

Naisten nimistä ylivoimaisesti yleisin on Maria. Vähän samalla periaatteella kuin Muhammad, mutta alkuperä on Raamatusta. Myös Maria-nimellä on kielestä riippuen monenlaisia kirjoitusasuja, mutta ilman niitäkin Maria on kaikkein yleisin. Maria, joka Toisessa Mooseksen kirjassa tunnetaan latinalaiseen kirjaimistoon käännettynä Mirjamina, oli Mooseksen sisko, joten nimen alkuperä on paljon Uutta testamenttia vanhempi. Nimi ei kuitenkaan ole suosittu vain kristinuskossa, vaan Koraanissa Jeesuksen Maria-äiti on ainoa nainen, joka mainitaan nimeltä, ja on islaminuskossa hyvin merkittävä henkilö. Joten myös muslimimaissa Maria on erilaisine muunnoksineen yksi yleisimpiä naisten nimiä.

🤷‍♀️ Sitten vain niitä pitkiä suomenkielisiä sanoja miettimään! Kerro alla olevissa kommenttikentissä ⬇️⬇️ some-kanavissamme tuleeko mieleesi pidempi, mutta edelleen käyttökelpoinen, perusmuotoinen sana kuin pyyhkäisyelektronimikroskooppi.

Advertisement

4 Comments

  1. Esa Kuru

    31.01.2021 at 10:42

    heksadesimaalijärjestelmäsatunnaislukugeneraattoririnnakkaisinstanssipilviprosessietäaliohjelmasiemenlukumuuttujatoteutusvertaisarviointimarkkinatutkimusrahoitus-suunnitelmahyllytys (178 kirjainta)

  2. Kimmo

    11.02.2021 at 09:09

    1970-luvulla muistan kouluaikoina kuulleeni tämän: poroerotusvahinkoarviointipartiointikustannukset

    • Jenni Ollonqvist

      12.02.2021 at 12:50

      48-kirjainta! Ja tuo sanahan on ihan käyttökelpoinen, periaatteessa 😅

  3. Kari merikanto

    18.02.2021 at 23:36

    Moottoriurheilutalvikeskus

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version