Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Miksi alkoholi vie muistin?

Julkaistu

Lukijoiden kysymysten helmi koski tällä viikolla kosteita iltoja ja niiden jälkeisiä muistikatkoksia. Niin, miksi alkoholi vie muistin? 

Lisäksi Listafriikki vastaa siihen, onko kaikilla eläimillä maitohampaat, miksi keltaiset sulkuviivat vaihtuvat valkoisiin, toimiiko partarulla oikeasti ja voiko oman lapsensa ohittaa testamentilla. Sellainen setti tänään!

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Miksi alkoholi vie muistin?

Kuinka moni on kostean illan jälkeen herännyt miettien, että mitähän ihmettä sitä tuli eilen tehtyä? Muistikuvat voivat hämärästi palautua mieleen, mutta toisinaan koko ilta on täysi mysteeri – ainakin siihen asti, että joku ystävällinen sielu kertoo yksityiskohtaisesti bileillan tähtihetket. Mutta silloinkin se on vain kertomus, josta ei ole henkilökohtaisesti mitään käryä. Mahtavaa! 

Alkoholin aiheuttamat muistikatkokset ovat totisinta totta. Alkoholi on hermomyrkky, joka häiritsee asioiden tallentamista aivojen hippokampukseen, joka on pitkäkestoisen muistin tärkein keskus. Vaikka humalainen on kyennyt illan aikana kommunikoimaan suhteellisen normaalisti, eivät aivot ole kyenneet muodostamaan muistoja siitä, mitä tapahtuu. 

Advertisement

Aivoihin tuleva informaatio säilyy hetken aikaa työmuistissa, mutta se on siirrettävä sieltä pitkäkestoiseen muistiin, jotta asiat ja tapahtumat pysyvät mielessä – tästä siirrosta vastaavat hermosolut välittäjäaineiden avulla. Liika alkoholi lamauttaa näiden välittäjäaineiden eritystä, jolloin muistintallennusprosessi keskeytyy. Jos näin pääsee käymään kerran tai kaksi, ei siitä varsinaisesti ole pysyvää haittaa aivoille, mutta mitä useammin katkoksia pääsee syntymään, sitä helpommin niitä tulee vastaisuudessakin. 

Miksi keltaiset viivat poistetaan maanteiltä?

Tämän kesän aikana moni on huomannut, että maanteillä keltaiset viivat ovat vaihtuneet kokonaan valkoisiin. Eli siis yhtenäinen sulkuviivakin on valkoinen.

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan keväällä ja sen mukaan kaikki keltaiset sulkuviivat muutetaan valkoisiksi kolmen vuoden kuluessa. Suomi on EU-maista viimeinen, joka tämän muutoksen tekee.

Syitä valkoiseen sulkuviivaan on enemmän kuin yksi. Asiaan perehtyneiden mukaan valkoinen, joka heijastaa kaiken valon, erottuu myös märästä asfaltista keltaista paremmin. Muutoksessa on katsottu myös tulevaisuuteen, sillä itseohjautuvat robottiautot käsittelevät vain harmaan eri sävyjä, ja valkoinen erottuu mustavalkokuvissa paremmin. Myös nykyautoissa muun muassa kaistavahdit käyttävät samanlaista tekniikkaa, joten priimakunnossa olevat kaistamerkinnät ovat välttämättömiä niiden toiminnalle.

Ja viimeinen merkittävä syy on tietenkin raha: koska Suomessa ajetaan nastarenkailla monen kuukauden ajan, joudutaan sulkuviivat käytännössä uusimaan joka vuosi. Yksi väri tulee halvemmaksi kuin kaksi.  

Voiko oman lapsensa ohittaa testamentilla?

Rintaperillisiä ovat kaikki vainajan jälkeläiset alenevassa polvessa, ja heidän jättäminen perinnöttömäksi on vaikeaa, vaikka niin jostain syystä haluaisikin tehdä. Pöytälaatikkoon kiukuspäissään raapusteltu kirje ei ole millään lailla validi testamentti.

Lain mukaan rintaperillisen perinnöttömäksi tekeminen onnistuu vain kahdella perusteella: Perillinen on tahallisesti rikoksella syvästi loukannut perittävää tai tämän perimispolvella olevaa sukulaista, ottolasta tai jälkeläistä. Samoin perintö voidaan evätä, jos perillinen viettää jatkuvasti kunniatonta tai epäsiveellistä elämää (minkä määrittely onkin sitten toinen juttu).

Advertisement

Perinnömäksi tekeminen on määrättävä testamentissa ja samalla siinä on mainittava määräyksen peruste. Testamentin tekijällä on myös oltava asiakirjaa tehtäessä todisteita perillisen rikollisesta, kunniattomasta tai epäsiveellisestä elämästä. Dokumentit liitetään asianajajan toimesta testamentin mukaan. Perillisellä on toki mahdollisuus haastaa testamentti ja viedä päätös oikeuteen.

Joten vaikka kuinka olisi huonot välit jälkikasvun kanssa, ei heidän jättäminen perinnöttömiksi onnistu noin vain. Ehkä tehokkain tapa on itse laittaa kaikki rahat tuulemaan silloin, kun siihen on vielä mahdollisuus! 

Toimiiko partarulla oikeasti?

Mikroneulaus on jo muutamien vuosien ajan ollut ihonhoidon trendikkäimpiä välineitä. Mikroneulauksessa ihoon tehdään minimaalisen pieniä reikiä, minkä vuoksi iho alkaa reagoida samalla tavoin kuin esimerkiksi haavoja parantaessaan.

Mikroneulauksen on julistettu hoitavan kaikki iho-ongelmat, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta esimerkiksi aknearpien hoidossa siitä voi olla suuri hyöty. Verenkierto rei’itetyllä ”vamma-alueella” tehostuu, mikä käy järkeen ja on todistetusti se, mitä mikroneulauksesta seuraa.

Erinäisiä tutkimuksia on myös siitä, että mikroneulaus tehostaisi ihon kollageenin tuotantoa, ja että mikrokokoisten reikien ansiosta erilaiset hoitotuotteet ja tehoaineet imeytyisivät ihoon paremmin. Pitkään mikroneulausta ovat tehneet vain ihotautilääkärit ja kauneudenhoitoalan ammattilaiset, mutta muutamien vuosien ajan sadoilla pienillä neuloilla varustettuja rullia on saanut ostettu myös kotiin. 

Mutta sitten siihen kysymykseen. Toimiiko partarulla oikeasti? Oletan, että tässä tiedustellaan mikroneulauksen vaikutusta parrankasvuun. Sen nimittäin väitetään, kunhan elimistöstä löytyy oikeat (mies)hormonit, stimuloivan karvojen kasvua. ”Partarullan” luvataan täyttävän parrattomia kohtia ja auttavan tuuhean kasvokarvoituksen saavuttamiseen.

Advertisement

Olemassa on tutkimustietoa, jonka mukaan mikroneulaus yhdistettynä minoksidiiliin, jota apteekista saa muun muassa Rogaine-tuotemerkillä, hidastaa hiustenlähtöä ja saa jopa uinahtaneet karvatupet heräämään kantasolutuotantoa stimuloimalla. Joten miksi se ei tehoaisi kasvojen iholla samalla tavalla? 

Mikroneulaimen kanssa ei tarvitse käyttää kalliita seerumeita, ellei välttämättä halua, vaan suurimman hyödyn saa aikaan rei’illä, joita elimistön oma, kaikki parhaat rakennus- ja hoitoaineet sisältävä veri rientää paikkaamaan.

Onko muilla eläimillä maitohampaat?

Yksinkertaisesti sanottuna: lähes kaikilla nisäkkäillä on kaksi hammaskertaa: maitohampaat ja pysyvä kalusto. Jyrsijöillä ja jäniseläimillä on vain yhdet, alati kasvavat hampaat, jotka on järsimisellä pidettävä käytännöllisessä pituudessa. Manaateilla ja norsuilla hampaat vaihtuvat useamman kerran: hampaat puhkeavat suun takaosassa ja vaeltavat sieltä paikoilleen. Matelijoiden ja kalojen hampaat uusiutuvat jatkuvasti.

Lemmikinomistajat ovat ehkä huomanneet koiran- tai kissanpentujensa hampaiden vaihtuvan, mikä voi joskus aiheuttaa ongelmia ja vaatia eläinlääkärikäynnin, jos ensimmäiset hampaat eivät irtoa ennen pysyvien puhkeamista.

Tai sitten lemmikinomistajat eivät ole sitä huomanneet. Hampaat saattavat tippua ruokaan tai sitten eläin nielaisee hampaan huomaamattaan. Se ei ole aivan samanlainen spetaakkeli kuin ihmislapsilla. Yleensä nisäkkäät syntyvät ilman hampaita ja ensimmäinen kalusto on valmiina parin kuukauden iässä. Pysyvät hampaat esimerkiksi koirilla ja kissoilla ovat suussa puolen vuoden iässä, joten kovinkaan kauaa niin sanotut maitohampaat eivät palvele.

🤷‍♀️ Laita toki kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme tulemaan jälleen uusia kysymyksiä!

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version