Yleistieto

Uskomattomat random-faktat, joiden et tiennyt olevan totta!

Julkaistu

Tällä listalla Listafriikki käsittelee uskomattomat random-faktat, tarkalleen ottaen yksitoista sellaista, joiden et tiennyt olevan totta.

Uskomattomat random-faktat: tällä listalla tulet eittämättä törmäämään asioihin, joista et ole koskaan kuullutkaan. Toisin sanoen nämä random-faktat saavat kenties leukasi putoamaan lattiaan, ainakin kuvaannollisesti, sillä luvassa on täysin uskomattomia juttuja.

Listalla esiintyy niin ihmisiä kuin myös muita eläimiä, ja pääsipä mukaan myös kaikkien tavallisten ruokakauppojen hyllyiltä löytyvät omenat.

Mutta eipä siinä, laitetaan nyt nämä random-faktat listan muotoon ja aletaan ihmettelemään yhdessä tätä maailman omituisuutta.

Nämä seuraavat uskomattomat random-faktat, jotka Listafriikki seuraavassa esittelee, ovat siis totisinta totta.

Advertisement

Aivastus ja järjetön tuntinopeus!

Uskomattomat random-faktat aloitetaan aivastuksella, tarkemmin sanottuna ihmisen aivastuksella.

Itse kuulun siihen joukkoon ihmisiä, joiden aivastus on käsittämättömän äänekäs ja voimakas: se on tullut todettua monen monta kertaa, näin allergikkona, ja kieltämättä siinä vaiheessa, kun olen aivastanut kahdeksan kertaa putkeen, olen fyysisesti puhki – tai ainakin jotain sinnepäin.

Mutta onko tuo sitten mikään ihme? Ei todellakaan, sillä ihmisen aivastus voi lähteä jopa 160 kilometrin tuntinopeudella. Ja aivastamiseen liittyy myös toinen äärimmäisen mielenkiintoinen fakta: yhden aivastuksen seurauksena ihmisen nenästä ja suusta voi lentää ulos jopa 100 000 pisaraa.

Kun siis ihmisiä suositellaan aivastamaan hihaansa, sille on todella olemassa syynsä, sillä tällainen määrä pisaroita ja tuolla tuntivauhdilla asettaa samassa tilassa olevat henkilöt sairastumisuhan alle, mikäli siis kärsit esimerkiksi flunssasta tai ylipäätään sairastelet.

Onneksi sentään allergia ei voi tarttua ja antihistamiinit ovat apuna keväisin ja kesäisin – joskaan nekään eivät täysin pysäytä aivastelua.

Luonnossa asuvat delfiinit kutsuvat toisiaan nimillä

Kukapa ei rakastaisi delfiinejä, näitä vesistöjen ilopillereitä. Itse olen onnekseni päässyt kerran elämäni aikana näkemään delfiinejä luonnossa ja se oli kertakaikkisen upea kokemus.

Delfiiniä pidetään yleisesti ottaen yhtenä eläinkunnan viisaimmista lajeista. Joidenkin tutkijoiden näkemysten mukaan delfiinit olivat itse asiassa viisaimpia eläimiä tällä upealla planeetallamme, ennen kuin ihmiset kiilasivat ohitse. Delfiineillä on kokoon nähden myös todella suuret aivot, niin ikään yhdet eläinkunnan suurimmista, ja ne ovat itse asiassa suuremmat kuin vaikkapa simpansseilla.

Advertisement

Delfiinit osaavat tehdä myös kertakaikkisen upeita temppuja, mikä kertoo niiden uskomattomasta kyvystä oppia erilaisia asioita, mutta tällä random-faktat-listalla ne eivät ole näiden osaamiensa temppujen vuoksi, vaan itse asiassa kommunikaation osalta: on nimittäin niin, että luonnossa elävät delfiinit kutsuvat toisiaan nimeltä – me vain emme kykene ymmärtämään niiden kieltä.

Tutkijat ovat todenneet, että delfiinit käyttävät erilaisia vihellysääniä kutsuessaan toinen toistaan, ja nämä vihellysäänet siis vaihtelevat riippuen siitä, ketä kaveruksistaan delfiinit kutsuvat. Skotlannissa, St Andrewsin yliopistossa, työskentelevä tutkimusryhmä oli soittanut delfiineille heidän kutsumaäänen, delfiinit olivat reagoineet tähän.

Tuossa edellä mainitussa tutkimusryhmässä työskentelevä Vincent Janik kommentoi asiaa seuraavasti BBC:n mukaan: ”Delfiinit elävät avomerellä kolmiulotteisessa ympäristössä, jossa niillä ei ole minkäänlaisia maamerkkejä, ja niiden on pysyttävä yhtenä ryhmänä. Nämä eläimet siis elävät ympäristössä, jossa ne tarvitsevat tehokkaan systeemin ollakseen yhteyksissä toisiinsa.”

Kaupasta ostamasi omenan ikä saattaa olla todella korkea

Meistä jokainen on mitä todennäköisimmin jossain vaiheessa elämäänsä vähintäänkin maistanut omenaa, enkä itse ainakaan tiedä ainoatakaan ihmistä, joka ei pitäisi omenasta.

Monille on pienestä pitäen opetettu, että etenkin kaupasta ostettu omena kannattaa pestä ja hyvä niin, sillä ne sisältävät todella paljon kemikaaleja ja mahdollisesti myös erilaisia bakteereita, kuten kolibakteeri ja salmonella,  joista on täysin ymmärrettävästi erittäin tärkeää päästä eroon.

Mutta tiesitkö sitä, että kun ruokakaupassa katsastat tarjolla olevat omenat ja yrität löytää sieltä ne kaikkein maukkaimman ja tuoreimman näköiset omenat, todellisuudessa nämä omenat saattavat olla jopa yli vuoden ikäisiä? Et siis välttämättä syö millään muotoa tuoretta hedelmää, kun haukkaat kaupasta ostamasi omenasta palan, vaan sen elämänkaari yllättää mitä todennäköisimmin jokaisen meistä.

Advertisement

Nämä perinteisissä ruokakaupoissa olevat omenat on aikanaan poimittu raakoina. Sen jälkeen niitä on käsitelty kemiallisella aineella (1-MCP), ne on vahattu, säilytetty kylmässä huoneessa keskimäärin 12 kuukauden ajan ja lopulta laitettu matkalle kohti kohdemaataan. Pahinta tässä on se, että omenat sisältävät antioksidantteja, jotka ehkäisevät esimerkiksi syövän syntymistä, ja nämä antioksidantit alkavat kadota kolmen kuukauden kylmässä säilömisen jälkeen.

Kylläpäs sitä alkoikin kummasti odottamaan ensi kesää ja omenoiden syömistä suoraan puusta poimittuina.

Kaskelotti päihittää lentokoneen desibeleissä

Kaskelotti on noin 16-metrinen ja peräti 45 tonnia painava valaslaji, joka valitettavasti on vaarassa kuolla sukupuuttoon – muun muassa ihmisten luontoon ja mereen toimittaman muovijätteen vuoksi; ympäri maailman kaskelotteja on rantautunut rannalle kuolleina ja pahimmassa tapauksessa niiden vatsa on ollut täynnä erilaista muovijätettä.

Valaat, ja tässä tapauksessa kaskelotit, ovat siis massiivisia ja uskomattoman kauniita eläimiä, joiden kokoa on mahdotonta ymmärtää. Mitä todennäköisimmin täyden ymmärryksen eri valaslajien koosta saa vasta siinä vaiheessa, kun esimerkiksi kaskelotin kaltaisen valaan pääsee näkemään omin paljain silmin. Esimerkiksi maailman suurin valaslaji eli sinivalas oli painoltaan 20-kertainen Tyrannosaurus Rexiin verrattuna, eikä ylipäätään mikään dinosaurus päihitä sinivalasta koossa.

Mutta takaisin kaskelotteihin, jotka nekin ovat moninkertaisesti Rexiä painavampia.

Kaskelottien erikoisuus liittyy niiden äänenkäyttöön ja se on syynä sille, miksi tämä valaslaji on päätynyt tälle uskomattomat random-faktat -listallemme. Niiden ääni on nimittäin niin voimakas, että se voi yltää jopa 230 desibeliin. Edes sinivalas ei pärjää kaskelotille, sillä sinivalas yltää ”vain” 180 desibeliin.

Advertisement

Mikäli nämä edellä olevat lukemat eivät itsessään kerro sinulle paljoa, niin tämä kertonee: lentokoneen vastaava lukema on lähtöhetkellä noin 150 desibeliä.

Kaskelotti on siis maailman kovimman äänen luova eläin, eikä se tuolla desibelilukemalla ole kovinkaan suuri yllätys.

Tyynimeri on massiivinen

Tämä uskomattomat random-faktat -lista vie meidät seuraavaksi meren ihmeelliseen maailmaan, joskin vertailukohteeksi tähän tarvitaan myös maapallon mantereet eli niin sanottu kuiva maa.

Pelkästään karttaa katsomalla sitä huomaa hyvin nopeasti, että Tyynimeri on eittämättä maailman suurin meri. Kaiken kaikkiaan Tyynimeri kattaa peräti yli 30 prosenttia koko maapallon pinta-alasta. Esimerkiksi karttapalloa analysoidessa sitä saattaa olla vaikea huomata, mutta itse asiassa yksikään maa-alue maapallolla ei ole yhtä suuri kuin Tyynimeri.

Ja jatketaanpa nyt vielä asteen verran pidemmälle näiden vertailujen osalta: kun kaikki maapallon maa-alueet lasketaan yhteen, niiden kokonaisuus jää pinta-alaltaan pienemmäksi kuin Tyynimeri.

Kaiken kaikkiaan Tyynenmeren pinta-ala on vedenpintaa mittarina käyttäen huimat 155 miljoonaa neliökilometriä. Ihan vain näin vertailun vuoksi, Suomen pinta-ala on 338 400 neliökilometriä. Suomi on nimenomaan pinta-alaltaan Euroopan kahdeksanneksi suurin valtio ja taakse jää kaiken kaikkiaan 36 Euroopan valtiota, joten Suomi ei ole todellakaan mikään maapallon kääpiövaltio.

Advertisement

Jääkarhu ja harmaakarhu loivat täysin uuden karhulajin

Koska ilmastonlämpeneminen maapallolla vain kiihtyy kiihtymistään, ovat muun muassa jääkarhut ajautuneet melkoisiin ongelmiin. Jääkarhut elävät kirjaimellisesti jäällä, mutta kun jää hupenee huomattavaa vauhtia, alkavat vaihtoehdot käydä todella vähiin.

Ilmaston lämpeneminen ja jäämassojen hupeneminen ovat johtaneet muun muassa siihen, etteivät jääkarhut löydä itselleen enää lajitovereita, joiden kanssa lisääntyä. Niinpä jääkarhut ovat olleet pakotettuja kohdistamaan katseensa harmaakarhuihin ja lisääntymään niiden kanssa, minkä seurauksena on syntynyt täysin uusi karhulaji, joka kulkee englanninkielisellä nimityksellä Pizzly, joka on sekoitus sanoista polar bear (jääkarhu) ja grizzly bear (harmaakarhu).

Advertisement

Havaintoja tästä uudesta jääkarhun ja harmaakarhun välisestä hybdridistä on tehty useita Kanadan arktisella alueella, ja nämä havainnot on saatu vahvistettua DNA-testien perusteella: ”Me olemme tienneet pitkään, että nämä jääkarhujen ja harmaakarhujen väliset hybridit ovat mahdollisia. Me tiesimme Euroopassa tehtyjen eläintarhatutkimusten myötä, että voit ottaa uroksen ja naaraan kummasta lajista tahansa ja että niiden jälkikasvu on lisääntymiskykyinen. Toistaiseksi kaikki vahvistetut hybridit on havaittu Kanadassa, mutta niitä voi olla myös esimerkiksi Venäjällä tai Alaskassa, sillä näillä alueilla ne törmäävät niin ikään toisiinsa”, Albertan yliopiston jääkarhu-tutkija Andrew Derocher kertoi vuonna 2016 ScienceNordicille.

Niin, ettei tämä mene keneltäkään ohitse, niin yleisesti ottaen kahden eri lajin parittelusta seurannut hybridi ei ole lisääntymiskykyinen; näissä tilanteissa luonto nimittäin puuttuu peliin ja estää jälkikasvun syntymisen. Esimerkiksi muulit eli hevosen ja aasin risteymät ovat steriilejä.

Pez-karkit kehitettiin tupakoinnin lopettamiseen

Muistatko PEZ-karkit? Ne, jotka laitettiin esimerkiksi johonkin Disney-hahmon pään omaavaan ”putkiloon”, ja sitten niitä sai tuota päätä kääntämällä käteensä? Itse asiassa niistä on turha puhua menneessä muodossa, sillä niitä on edelleen tarjolla, joskaan ne eivät välttämättä ole Suomessa yhtä suosittuja kuin ennen.

PEZ-karkit ja nämä annostelijat kehitettiin aikanaan Wienissä, Itävallassa, tarkalleen ottaen vuonna 1927, Eduard Haas III:nnen toimesta. Niitä markkinoitiin alkuun yhteen puristettuina piparminttuina, mutta myöhemmin markkinoille tuli useita erilaisia makuja.

Mutta mistä sitten idea näihin PEZ-karkkeihin oikein lähti eli mikä niiden kohdalla oli niin sanottu pointti? Kyllä, PEZ-karkkien taustalla oli huomattavasti suurempi merkitys kuin vain karkin valmistaminen, sillä ne kehitettiin tupakan korvikkeiksi ihmisille, jotka yrittivät lopettaa tupakoinnin.

Nämä uskomattomat random-faktat ovat kyllä melkoisen mielenkiintoista luettavaa.

Advertisement

Ja tässä vielä kaksi faktaa lisää: PEZ-nimi on lyhenne saksankielisestä sanasta ”pfefferminz”, joka tarkoittaa piparminttua. Karkit valmistetaan konditoria-sokerista ja erilaisista makuaineista, joiden puristaminen pastillin muotoon vaatii tuhansien kilojen voiman.

Uskomattomat random-faktat koiran hajuaistista

Ihmisen paras ystävä eli koira omaa kertakaikkisen käsittämättömän hajuaistin, eikä olekaan mikään ihme, että koiria käytetään esimerkiksi useissa erilaisissa viranomaistehtävissä: koirat voivat haistaa muun muassa huumausaineet tai erilaiset ainesosat, joita käytetään pommien valmistukseen.

Mutta miten hyvä se koiran hajuaisti sitten oikein todellisuudessa on ja miten sen saisi järkeiltyä sellaiseen muotoon, että sitä oikein toden teolla ymmärtäisi, millaisia vainukuonoja nämä meidän ylimmät ystävykset oikein ovat?

Itse asiassa koiran hajuaistiin liittyen on olemassa yksi tosiasia, joka nostaa koiran hajuaistin tälle random-faktat-listalle, ja se kuvastaa erinomaisella tavalla koirien kertakaikkisen posketonta hajuaistia: kahteen olympialaisten mitat täyttävään uima-altaaseen menee yhteensä noin 3,79 miljoonaa litraa vettä ja koira kykenee haistamaan teelusikallisen sokeria tuollaisesta vesimäärästä.

Kun verrataan ihmisen ja koiran nenän sisältöä, ihmisellä on nenässään 5 miljoonaa hajureseptoria eli vastaanotinta, kun taas koiralla niitä on 300 miljoonaa. Hyvä ja konkreettinen esimerkki tästä erosta kuuluu seuraavasti: ihminen kykenee haistamaan laatikkoruoan sen valmistusvaiheessa – koira haistaa jokaisen ainesosan, mitä tuohon ruokaan on käytetty.

Ihmisten jäännökset osana erilaisia lääkkeitä

1500- ja 1600-lukujen aikana lääketiede oli totaalisen kehittymätöntä ja niinpä ihmiset toimivat usein erilaisten ongelmien kanssa yleisten uskomusten mukaan. Noihin aikoihin ihmiset valmistivat itse omat lääkkeensä ja osa eurooppalaisten keskuudessa lääkitykseen käytetyistä ainesosista koostui ihmisestä: toisin sanoen eurooppalaiset olivat tuohon aikaan toisia ihmisiä syöviä kannibaaleja ja siksi tämä fakta löysi tiensä tälle random-faktat-listalle.

Ihmisten ruumiinosia käytettiin osana lääkkeitä muun muassa pääkipujen ja epilepsian hoitoon. Tämä käy ilmi luennoitsijana New Englandin yliopistossa, Australiassa, toimineen Louise Noblen kirjasta ”Medical cannibalism in Early Modern English Literature and Culture” (vapaasti suomennettuna: lääketieteellinen kannibalismi aikaisessa modernissa englannin kirjallisuudessa ja kulttuurissa). Noble pääsi asian jäljille kirjallisuuden kautta, lukemalla muun muassa William Shakespearen Othello-kirjaa.

Advertisement

Noblen mukaan niin kuninkaalliset, papit kuin myös tutkijat käyttivät ihmisten ruumiinosia – muun muassa luuta, verta ja rasvaa – sisältäneitä lääkevalmisteita. Ja itse asiassa tätä tapahtui jo ennen 1500-lukua, mutta 1500- ja 1600-lukujen aikana se yleistyi voimakkaasti.

Ihmisten luita, verta ja rasvaa käytiin varastamassa muun muassa haudoista, minkä jälkeen ne myytiin eteenpäin. Esimerkiksi ihmisen jauhettu kallo koettiin tuolloin tärkeänä osana päänsäryn hoidossa. Aivohalvaukseen käytettiin puolestaan mikstuuraa, johon kuuluivat ihmisen veri, ihmisen jauhettu kallo ja suklaa. Englannin kuningas Charles II puolestaan otti naukkuja, jotka sisälsivät alkoholia ja ihmisen jauhettua kalloa.

Paine meren syvimmässä kohdassa on täysin posketon

Kun puhutaan meren syvimmistä kohdista, veden pinnan alla odotteleva paine on kertakaikkisen käsittämätön. Tutkimusmatkailija Victor Vescovo päätti lähteä Tyynenmeren syvimpään kohtaan, jonka syvyys on peräti 11 kilometriä. Paine tuolla 11 kilometrin syvyydessä on yli 8 tonnia 6,45 neliösenttimetriä kohden. Paine on siis sama kuin asetettaessa 50 jumbojettiä eli todella isokokoista lentokonetta päällekkäin.

Jo itsessään tuo täysin käsittämätön paine, joka Tyynenmeren syvimmästä kohdasta löytyy, ansaitsee paikan tällä random-faktat-listalla, mutta heitetäänpä vielä lisää vettä myllyyn: Vescovo oli tavannut tuolla merenpohjassa ollessaan muovipussin eli toisin sanoen muovipussi kykenee kestämään noin käsittämätöntä painetta.

Jos siis joskus olet kyseenalaistanut muovijätteen aiheuttaman uhan tälle kauniille planeetallemme, jota olemme valitettavasti tuhoamassa pelottavan kovaa vauhtia, ja mitä muovijäte aiheuttaa esimerkiksi eläimille, joiden elimistöön sitä päätyy, tuskin kyseenalaistat enää tämän listan kohdan jälkeen.

Vescovo on maailmanhistoriassa syvimmälle koskaan sukeltanut ihminen, joskaan hän ei tietenkään tehnyt tuota happipullo selässä ja snorkkeli naamalla, vaan asianmukaisen sukellusveneen kyydissä.

Advertisement

Historian pisin hikka aiheutti vuosikymmenien mittaisen piinan

Yhdysvaltalainen Charles Osborne syntyi vuonna 1894 ja menehtyi vuonna 1991. Hän siis eli todella pitkän elämän.

Osbornella oli kuitenkin valtaosan elämästään melkoisen ikävä ongelma. Vuonna 1922, kun hän oli 28 vuoden ikäinen, hän punnitsi sian ennen eläimen teurastamista. Punnituksen aikana Osbornelle tuli hikka, mikä on täysin normaalia – onhan meistäkin jokainen varmasti kokenut tuon ärsyttävän toverin, joka johtuu pallean äkillisistä supistuksista.

Normaalisti hikka kestää muutaman minuutin ajan, ja joskus hieman pidempään, mutta Osbornen kohdalla tuo hikka kulki mukana aina helmikuuhun 1990 saakka. Kaiken kaikkiaan Osborne kärsi siis jatkuvasta nikotuksesta 68 vuoden ajan ja sillä hän pääsi myös Guinnessin ennätystenkirjaan.

Pitkittyneen hikan taustalla on aina jokin sairaus, mutta Osbornen kohdalla tuohon ikävään vaivaan ei yksinkertaisesti löydetty mitään hoitokeinoa. Noin vuosi ennen kuolemaansa Osborne pääsi vihdoin eroon hikastaan – se vain katosi omia aikojaan – mikä oli varmasti valtaisa helpotus lähes 25 000 päivää kestäneen kärsimyksen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan hänen arveltiin nikotelleen tuon vaivansa aikana käsittämättömät 430 miljoonaa kertaa, sillä alkuun hän nikotteli jopa 40 kertaa minuutissa ja myöhempinä vuosinaan noin 20 kertaa minuutissa; hän siis todella ansaitsee paikkansa tällä uskomattomat random-faktat -listalla.

Lue myös:

Advertisement

🤷‍♂️ Mitkä uskomattomat random-faktat saivat sinun leukasi putoamaan kuvaannollisesti lattiaan? Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version