Yleistieto

10 random faktaa, joita et aiemmin tiennyt tarvitsevasi

Julkaistu

Paljon mahtuu maailmaan turhaa tietoa, mutta sitä tämän listan random faktat eivät missään nimessä ole. Näillä voi brassailla kavereille ja voittaa tietokilpailuja.

Mikäs sen hauskempaa kuin vetää hatusta jokin yllättävä knoppitieto ja saada kanssaihmisiltä arvostusta ja ihailua. Listafriikki.com:ssa rakastetaan random faktoja, joten miksikäs emme niitä teille tarjoilisi sekalaisessa paketissa.

Tässä siis äärimmäisen kiehtova ja sattumanvarainen lista faktoista, joiden tarpeellisuutta ja tärkeyttä et aiemmin osannut arvatakaan. 😉

Laivasto käyttää Xbox-ohjaimia sukellusveneissä

Jos maailman suurimman sotilasmahdin on valittava 35 ooo euron ohjaussauva tai muutaman kympin peliohjain, luulisi sen päätyvän hinnasta huolimatta hommaan suunniteltuun välineeseen. Toisin kuitenkin on.

Yhdysvaltojen laivasto käyttää Xbox-ohjaimia taisteluun tarkoitetuissa sukellusveneissä. Aiemmin alusten tarkkailumastojen liikuttamiseen oli käytetty kömpelöitä ja monimutkaisia ohjaussauvoja, joiden käyttäminen vaati sotilailta paljon harjoittelua. Lisäksi yhdenkin joystickin rikkoutuminen teki huomattavan loven budjettiin.

Xbox-ohjaimilla päästiin eroon kaikista edellä mainituista suden kuopista. Vaikka avomerellä saatavuus voikin olla vähän heikkoa, on hajonnut ohjain edullinen ja helppo korvata kävelemällä vain lähimpään kauppaan. Ohjattavuus on myös huomattavasti parempi ja lähes kaikki osaavat käyttää niitä. Laivaston mukaan yksi tärkeimmistä Xbox-ohjaimia puoltavista seikoista oli nimenomaan se, että nuorille sotilaille niiden käyttö on tuttua. Videopelien pelaamisesta on siis hyötyä!

Advertisement

Vielä ohjaimilla ei kuitenkaan saa laukaistua ohjuksia tai tulitettua vihollista.

Sveitsissä ei saa omistaa vain yhtä marsua

Onkohan missään maassa yhtä tarkasti luotua ohjeistusta eläinten käsittelystä ja hyvinvoinnista kuin Sveitsissä? Vaikea uskoa, koska valtio on julkaissut 182-sivuisen sääntökirjan (saksaksi) liittyen satojen eri eläinlajien huolehtimiseen.

Sosiaalisia eläimiä, kuten marsut, hiiret, rotat, papukaijat ja lukuisat muut, ei saa pitää pitkiä aikoja ilman seuraa. Kultahamsterit taas ovat erakkoja, joiden pitää antaa olla yksin. Toisaalta venäjänkääpiöhamsterit viihtyvät perheryhmissä.

Joten yksinäinen marsu on tosiaankin vastoin lakia. Ohjeen mukaan marsut ovat onnellisimmillaan kolmen naaraan ja yhden uroksen ryhmissä, sillä pelkästään naaraista koostuvissa yhteisöissä on liikaa erimielisyyksiä. Sveitsissä on myös marsujen vuokrauspalvelu, josta voi väliaikaisesti lainata omalle lemmikilleen kaverin, jos sen edellinen kumppani vaikka yllättäen menehtyy.

Rangaistus sääntöjen vastaisesta toiminnasta on aina tapauskohtainen, mutta tiedossa voi olla sakkoja tai lemmikinpitokielto.

Ja muista: siipikarjalle on lainvastaista laittaa silmälaseja tai piilolinssejä. Pitäisi olla lailla kiellettyä joka paikassa.

Advertisement

Ensimmäinen OMG oli Churchillin kirjeessä

Kahteen otteeseen, toisen maailmansodan ajan ja 1950-luvun alkupuoliskon, Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerinä toiminut Winston Churchill laittoi nimensä historiankirjoihin jo ennen valtionjohtoon astumistaan.

Ensimmäisen maailmansodan aikana varusteluministeriksi nimitetty Churchill vastaanotti kirjeen lordi John Fisheriltä. Fisher toimi sodan alkaessa brittien laivaston komentajana, mutta oli jo jäänyt eläkkeelle, kun vuonna 1917 kirjoitti Churchillille huolestuneena kirjeen. Kirje on legendaarinen siinä mielessä, että sen lopussa on käytetty teinityttöjen tekstiviesteistä tuttua OMG:ta, joka on siis lyhennys sanoista Oh my god! (suom: Voi hyvä luoja!). Fisher oli fiksusti avannut lyhennyksensä, koska eihän kukaan voinut tietää sen tarkoitusta; sitä ei oltu koskaan aiemmin käytetty.

Mitenköhän Churchill vastasi kirjeeseen?

Dear John, 

WTF…

Advertisement

Eläimiä on tuomittu kuolemaan

Englantilais-yhdysvaltalainen kielitieteiden professori Edward Payson Evans kirjoitti vuonna 1906 fiktiolta kuulostavan kirjan ”The Criminal Prosecution and Capital Punishment of Animals” (suom. Eläinten rikossyytökset ja kuolemantuomiot).

Kirjassa kerrotaan juuri siitä, mitä sen nimestä voi päätellä. Tässä eräs käsittämätön esimerkki 1400-luvun Ranskasta.

Perheen kotieläimenä pidetty sika oli hyökännyt kehdossa nukkuvan vauvan kimppuun, kuristanut tämän ja lopuksi vielä syönyt lapsen kasvot. Sika oli välittömästi hirmutyönsä jälkeen pidätetty ja sen kohtalosta päätettiin oikeudessa. Todistajanlausuntojen perusteella tuomari totesi sian syylliseksi, raskauttavana asianhaarana pidettiin myös surman tapahtumista pääsiäisenä, koska sika ei ollut osoittanut minkäänlaista kunnioitusta juhlapyhää kohtaan. Tuomari määräsi sian hirtettäväksi, jotta se toimisi esimerkkinä siitä, mihin julma teko voi johtaa.

Kaksi kysymystä: Esimerkkinä muille sioille vai? Mitä sanottavaa puolustuksella oli?

Laajimmalle levinnein kirja ei ole Raamattu

Maailman laajimmalle levinnein kirjallinen tuotos voisi hyvinkin olla Raamattu tai Koraani, tai Harry Potter -kirjasarja. Mutta niiden rinnalle (ja ohi) on raketin lailla syöksähtänyt Ikean kuvasto yli 200 miljoonalla vuosittaisella kappaleella.

Monilla ihmisillä on postiluukussaan lappu, jossa kielletään kaikki ilmaisjakelu ja mainokset. Paitsi Ikean kuvasto. Se kertookin kaiken olennaisen tuosta huonekalukatalogista.

Huikea suosio johtuu erinomaisesti tehdystä asiakastutkimuksesta, jolla kunkin markkina-alueen kuvastot muokataan nimenomaan kohdeyleisölle sopiviksi. Kiinalaisille jaettavissa kuvastoissa keittiöt ovat huomattavasti pienempiä kuin vaikkapa kanadalaisilla sivuilla. Valitettavasti Ikea haluaa pitää yllä asiakastyytyväisyyttä myös tasa-arvosta tinkimällä, sillä Saudi-Arabiassa jaettavan kuvaston sivuilla ei nähdä yhtäkään naista. (Toki ei Raamatun ja Koraanin levityksissäkään aina olla kovin inhimillisiä oltu.)

Advertisement

Ympäri maailmaa tuo monta sataa sivua sisältävä kuvasto on kovasti odotettu, eikä netissä luettava versio ole ainakaan vielä mennyt alkuperäisen edelle.

Maailman tehokkain tappaja

Tämän lihansyöjien keskuudessa arvostetun ja tavoitellun tittelin haltija on yllättävä taho. Maailman tehokkaimmaksi tappajaksi voisi helposti veikata leijonaa tai valkohaita tai sutta. Mikään niistä ei kuitenkaan ole edes kolmen kärjessä.

Voittaja on savannikoira (entiseltä nimeltään hyeenakoira). Nuo laumoissa metsästävät eläimet kaatavat jopa itseään kymmenen kertaa suurempia gnuuantilooppeja, ja ne onnistuvat metsästysyrityksissään 85 %:sti. Se on huima määrä. Osuuden on syytä ollakin korkea, koska pienikokoiset savannikoirat menettävät jopa puolet saaliistaan muille lihansyöjille.

Tehokkaimpien tappajien listalla savannikoiran takana on liuta kissoja: afrikkalainen mustajalkakissa, gepardi ja leopardi. Viidennellä paikalla, juuri ennen kuudenneksi sijoittunutta leijonaa, on kotikissa, joka onnistuu metsästyksessä 32 kertaa sadasta.

Ja siihen ei muuten lasketa mukaan Sheba ja Latz- annoksia.

Maanteiden keskiviivat keksittiin tippuvasta maidosta

Ehkä eniten onnettomuuksia estänyt ja ihmishenkiä pelastanut liikennemerkki. Tai ehkä sitä ei voi sanoa liikennemerkiksi. No, saat varmaan pointista kiinni.

Idea teiden keskiviivoista syntyi, kun michiganilainen Edward Hines seurasi hevosen vetämiä maitokärryjä vuonna 1911. Huom, siis ennen kuin autot olivat vallanneet liikenteen!

Advertisement

Hän huomasi kärryistä tiputtelevan maitoa, josta syntyvä vana muodosti katkonaisen viivan keskelle tietä. Siitä se ajatus lähti, ja niin yksinkertaisella tavalla erotettiin vastakkain kulkeva liikenne toisistaan. Maalia tiehen, ja Hinesista tuli ”maailman tärkeimmäksi liikenneturvallisuutta edistäväksi välineeksi” tituleeratun keskiviivan isä.

Pullovedessä on eräpäivä hyvästä syystä

Onko kukaan ikinä ihmetellyt, miksi vesipulloissa on eräpäivä? Puhdistettu vesi suljetussa astiassa ei tosiaankaan mene vanhaksi. Sama on esimerkiksi suolalla tai sokerilla, niitä voi käyttää huoletta vuosikausia. Eräpäivä on niissä vain lakisääteisistä syistä.

Mutta vesipullon eräpäivään on silti syytä kiinnittää huomiota, sillä vaikka vesi ei vanhene, niin jokin muu kyllä menee huonoksi. Muovipullosta voi ajan mittaan alkaa liueta kemikaaleja, jotka voivat tuoda veteen vähemmän ”tunturipuron raikkaan” maun. Vaarallista tai myrkyllistä vedestä ei välttämättä tule, mutta liian kauaa sitä ei kannata muoviastioissa säilöä. Siksi myös hätävaraksi hankitut vesikanisterit olisi hyvä uusia tasaisin väliajoin.

Empire State Buildingista hyppääminen ei koidu kohtaloksi

Tai varmasti yleensä koituu. Ei kannata yrittää, koska tämä tarina on ehkä yksi miljoonasta! Tai googolista.

Vuonna 1979 elämäänsä kyllästynyt Elvita Adams päätti hypätä newyorkilaisesta pilvenpiirtäjästä tavoitteenaan tehdä itsemurha. Hän hyppäsi 86. kerroksen näköalatasanteelta varmaan kuolemaan, mutta päätyikin kuuden metrin pudotuksen jälkeen alemman kerroksen tasanteelle. Hypyssä hajosi vain lantio.

Ihmepelastumiseen todettiin syyksi oikea-aikainen ja voimakas tuulenpuuska, joka heitti onnekkaan (muiden mielestä) naisen turvaan. Rakennuksen tasanteilla kyllä tuulee hurjan kovaa, mutta voisiko se tosiaan puhaltaa tuollaisella voimalla? Ilmeisesti, koska mitään muuta selitystä pelastumiselle ei ole keksitty.

Mannerlaatat liikkuvat samaa vauhtia kuin kynnet kasvavat

Kynnet tuntuvat kasvavan melko nopeasti, joten tuntuu hassulta ajatukselta, että maankuori liikkuisi samaa vauhtia. Tietysti mittasuhteet ovat aivan eri luokkaa. Mannerlaattojen liikettä voi ihailla lähietäisyydeltä vaikkapa Islannissa, sillä maa osuu kahdelle eri laatalle, jotka erkanevat jatkuvasti toisistaan. Jos on kärsivällinen, niin sitähän voi vertailla vaikka omiin kynsiin.

Ja kuinka nopeaa tuo liike ja kasvu sitten on?

Advertisement

Millimetrin kymmenesosan päivässä. Noin neljä senttiä vuodessa. Ei siis huolta, kynsiä saa leikata aika monta kertaa ennen kuin laatat ovat siirtäneet meidät maapallon toiselle puolelle.

🤷‍♀️ Muuttivatko nämä random faktat elämääsi? Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme aiotko ottaa jonkun repertuaariisi?

Suosituimmat

Exit mobile version