Yleistieto

Lukijoiden kysymyksiä: Voiko nenäsumutteeseen jäädä koukkuun?

Julkaistu

Tällä kertaa lukijoiden kysymyksissä selvitetään, että voiko nenäsumutteeseen jäädä koukkuun. Lyhyesti vastattuna: kyllä voi, eikä se ole todellakaan mikään leikin asia!

Laittakaahan taas mieltänne askarruttavia ajatuksia tulemaan! Kysymyksenne, omat tai kaverin, voitte laittaa esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen listafriikki(at)gmail.com (muista muuttaa (at) tilalle miukumauku-merkki) tai liity mukaan Listafriikkiläiset-ryhmäämme ja esitä kysymyksiä sekä keskustele siellä!

Miksi käyttää itse aikaa päänsä puhki pohtimiseen ja netin loputtomaan pläräämiseen, kun voi panna asialle pari siihen erikoistunutta listafriikkiä?

Voiko nenäsumutteeseen jäädä koukkuun?

Kuten jo aivan alussa sanottiin, niin kyllä: nenäsumutteeseen voi jäädä koukkuun! Tukkoisen ja flunssaisen nenän aukaisemiseen tarkoitetut sumutteet aiheuttavat riippuvuutta ja Suomen apteekeissa ongelmakäyttäjät havaitaan helposti.

Kun sama asiakas käy toistuvasti hakemassa pullollisen, tai usein montakin kerrallaan, voidaan ostoskäyttäytymiseen puuttua apteekin toimesta, sillä pitkäaikaiskäyttö tuhoaa nenän limakalvot. Ongelmakäyttäjiä on paljon ja Ylen haastattelussa esimerkiksi Mikkelin apteekista kerrotaan, että heillä asioi koukussa olevia nenäsumutteen käyttäjiä lähes päivittäin.

Ilman reseptiä saatavissa nenäsumutteissa ei varsinaisesti ole riippuvuutta aiheuttavia ainesosia, mutta tukkoista nenää avaava tuote turvottaa jatkuvassa käytössä limakalvoja ja saa sillä aikaan loppumattoman oravanpyörän. Tässä niin sanotussa lääkenuhassa ihminen joutuu käyttämään sumutteita yhä enemmän ja enemmän ymmärtämättä, että juuri siitä ”hoitokeinosta” on tullut ongelman aiheuttaja.

Advertisement

Nenäsumutteita olisi hyvä käyttää vain muutaman pahimman flunssapäivän ajan; korkeintaan 10 päivän kuurina. Apteekeissa kohdataan kuitenkin asiakkaita, jotka ovat käyttäneet nenäsumutteita useamman kuukauden tai jopa yli vuoden. Siinä vaiheessa nenän limakalvot ovat jo sen verran ”tottuneet” avaavaan suihkeeseen, että vieroitus voi vaatia pitkäaikaisen lääkehoidon ja toipuminen saattaa ottaa yhtä kauan kuin ongelmakäyttö on ollut olemassa. Kuivuneet ja rikkinäiset limakalvot eivät muutamassa päivässä palaudu.

Joten jos tunnet piston sydämessä ja käsi hapuilee pöydältä nenäsumutetta, niin ongelmaan olisi syytä hakea apua. Ja muista, että et todellakaan ole yksin!

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version