Elämäntapa

10 miljardööriä, jotka menettivät valtaosan omaisuudestaan!

Julkaistu

Tavallisesta tallaajasta saattaa tuntua käsittämättömältä, että rahassa uiva miljardööri menettää valtaosan omaisuudestaan, mutta nämä seuraavat tarinat ovat tosia.

Kun pankkitilin saldo alkaa jollain muulla numerolla kuin nollalla ja perässä on yhdeksän muuta numeroa, silloin puhutaan miljardööristä. Kaiken järjen mukaan ihmisen, jolla on noin paljon rahaa, ei pitäisi joutua enää koskaan elämänsä aikana vaivaamaan päätään maksamattomilla laskuilla tai ylipäätään rahahuolilla.

Mutta noin 7,8 miljardin ihmisen joukkoon mahtuu monenlaista kulkijaa ja sieltä löytyy myös niitä, jotka ovat onnistuneet tienaamaan niin paljon rahaa, että ovat saaneet käyttöönsä kyseisen tittelin ”miljardööri” ja myöhemmin elämänsä aikana menettäneet valtaosan omaisuudestaan, jotkut jopa kaiken.

Seuraavassa Listafriikki esittelee kymmenen henkilöä, jotka kuuluivat tuohon miljardöörien kerhoon – osa heistä on tosin edelleen kyseisen ”miljardööriklubin” jäseniä. Mukaan mahtuu myös muutama huijari, joista yksi oli lopulta miljardööri vain paperilla ja tässä tapauksessa lainarahoilla.

Mutta ennen kuin sukellamme itse listan saloihin, tässä hieman esimerkkejä siitä, mitä miljardi euroa tarkoittaa.

Advertisement
  • Miljardi euroa on yhtä kuin:
    • 1 000 taloa, joista jokainen on arvoltaan miljoona euroa
    • 10 000 työntekijää, joiden vuosipalkka on 100 000 euroa
    • 4 000 taloa, joista jokainen on arvoltaan 250 000 euroa
    • 20 000 autoa, joista jokainen on arvoltaan 50 000 euroa

Eike Batista, Brasilian rikkain mies

Vuonna 2011 brasilialaisen Eike Batistan omaisuus oli noin 25 miljardia euroa. Hän oli noussut maansa rikkaimmaksi ihmiseksi ja kaiken kaikkiaan hän oli koko maailman kahdeksanneksi rikkain. Rahansa hän oli tehnyt yritystoiminnallaan, joka keskittyi kaivos- ja öljyalan toimintaan.

Hyvin nopealla aikataululla Batistan omaisuus alkoi huveta ja vauhdilla. Kaivosteollisuus koki valtaisan syöksyn, mikä romahdutti hänen omistamansa yrityksen, OGX:n, arvon. Batistan omaisuudesta katosi vain yhden kalenterivuoden aikana (2012) käsittämättömät 17 miljardia euroa eli hänen varallisuutensa putosi keskiarvolta noin 46 miljoonaa euroa per vuorokausi.

Vuonna 2014 Forbes kirjoitti artikkelin, jossa Batista kertoi silloisen nettovarallisuutensa olevan miinuksella 840 miljoonan euron verran eli toisin sanoen hän oli velkaantunut todella pahasti – vain kolme vuotta sen jälkeen, kun hän oli yksi planeettamme rikkaimmista ihmisistä.

Eikä siinä vielä kaikki: kolme vuotta tuosta eli vuonna 2017 hänet pidätettiin Brasilian viranomaisten toimesta osallisuudestaan yli 85 miljoonan euron rahanpesujupakkaan, joka tunnetaan nimellä Operation Car Wash (suomeksi Operaatio Autopesu). Vuonna 2018 Batista tuomittiin 30 vuodeksi vankilaan, kun selvisi, että hän oli lahjonut Rio de Janeiron entisen kuvernöörin, Sérgio Cabral Filhon.

Likööriparoni Vijay Mallyan tuhlailu johti köyhyyteen ja maanpakoon

Kuten niin monesti raharikkaiden elämään kuuluu, elävät he melkoista jetset-elämää eli toisin sanoen ostelevat kaikkea, mitä mieleen tulee ja juhlivat ankarasti vuodesta toiseen. Intialainen Vijay Mallya ei ollut tässä suhteessa poikkeus, vaan hän otti kaiken irti miljardiomaisuudestaan; parhaimmillaan hänen nettovarallisuutensa kerrottiin olevan noin 1,35 miljardin euron luokkaa, mutta sittemmin hän on menettänyt lähes kaikki rahansa.

Eräänlaisena likööriparonina ja Kingfisher Airlines -lentoyhtiön omistajana tunnetuksi tullut Mallya hankkiutui kuitenkin ongelmiin juuri lentoyhtiönsä kautta. Hän yritti pitää Kingfisher Airlinesin väkisin pinnalla ja hankki firmalle lukuisia pankkilainoja. Yhtiön kurssi ei kuitenkaan kääntynyt positiiviseen suuntaan, ja kun hän ajautui vakaviin maksuvaikeuksiin, päätti hän lähteä maanpakoon Intiasta Iso-Britanniaan. Pakomatkansa toteuttaakseen Mallya käytti diplomaatin passiaan, jonka hän oli saanut Intian parlamentin jäseneksi noustuaan. Mallya omisti myös Formula 1:ssä kilpailleen Force India -tallin, joka kuitenkin kaatui talousvaikeuksien vuoksi vuonna 2018.

Mallya on edelleen pakomatkallaan, joskin sekä velkojat että Intian valtio tekevät kaikkensa pakottaakseen hänet palaamaan kotimaahansa ja vastaamaan muun muassa petos- ja rahanpesusyytteisiin, joissa häneltä karhutaan noin 1,15 miljardia euroa.

Advertisement

Jocelyn Wildenstein elää nykyisin sosiaaliturvarahoilla

Mehehtyneen miljardööri Alec Wildensteinin entinen vaimo, kissanaisenakin tunnetuksi tullut Jocelyn Wildenstein onnistui tuhlaamaan käsittämättömät määrät rahaa kaikkeen turhanpäiväiseen: hänen kerrottiin käyttäneen – silloin, kun hänellä oli vielä rahaa – peräti miljoona dollaria eli noin 900 000 euroa kuukaudessa ihan vain puhtaasti elämiseen.

Jocelyn Wildenstein sai noin 2,2 miljardia dollaria rahaa ex-mieheltään, kun he erosivat vuonna 1999, ja nainen on onnistunut käyttämään omaisuudestaan sellaiset määrät rahaa, että hän joutui hakeutumaan vuonna 2018 henkilökohtaiseen konkurssiin; konkurssihakemusta jättäessään hänen pankkitilinsä näytti pyöreätä nollaa. Hänen omien sanojensa mukaan valtaosa omaisuudesta hupeni avioeroon liittyneeseen oikeusprosessiin, jossa hänen oli määrä saada New York Postille antamansa haastattelun mukaan huomattavasti enemmän rahaa.

Wildenstein onkin uhonnut palkkaavansa huippuasianajajan saadakseen hänen omien puheiden mukaan hänelle avioerossa luvatun omaisuuden, mutta se saattaa olla hieman haasteellista, sillä konkurssihakemuksen jättövaiheessa hän eli noin 800 euron sosiaaliturvarahoilla sekä ystäviltään ja perheeltään saaduilla taloudellisilla avustuksilla.

Seán Quinn nousi sijoittamalla miljardööriksi, mutta ajautui konkurssiin

Vuoden 2008 lama ja pankkikriisi aiheuttivat paitsi tavallisille tallaajille, myös äärimmäisen rikkaille ihmisille valtaisia taloudellisia ongelmia. Tähän jälkimmäiseen kastiin lukeutuu pohjoisirlantilainen Seán Quinn, joka oli ennen tuota kriisiä yksi Irlannin rikkaimmista ihmisistä – vuonna 2005 hänen omaisuutensa kerrottiin olevan noin 5,1 miljardia euroa.

Quinn omisti osuuksia useista pankeista, kuten 25 prosenttia Anglo Irish Bankista, ja laman iskettyä hän menetti lähestulkoon kaiken omaisuutensa. Edellä mainittu pankki selviytyi konkurssilta vain ainoastaan veronmaksajien rahoilla ja samalla se siirtyi valtion omistukseen.

Advertisement

Miehen henkilökohtainen konkurssi sinetöityi vuonna 2011, kun hän joutui käräjille muun muassa petoksesta; tuossa vaiheessa hän kertoi omaisuutensa pudonneen ainoastaan noin 55 000 euroon ja hänen väitettiin olevan velkaa Anglo Irish Bankille noin 2 miljardia euroa. Lisäksi tämä nykyisin 72-vuotias bisnesmies joutui istumaan vankeudessa yhdeksän viikon ajan.

Quinn teki omaisuutensa täysin omatoimisesti, perustettuaan aikanaan useiden miljardien eurojen arvoiseksi kasvaneen yrityksen, joka myi omalta perhetilalta louhittua soraa eteenpäin.

Islantilaispankkiiri, joka omisti jalkapalloseura West Hamista osuuden

Kun mietitään vuosina 2007-09 koettua finanssikriisiä, kaikista maailman valtioista Islanti kärsi siitä maana kenties eniten. Maan kolme suurinta pankkia jättivät vuonna 2008 maksamatta velkansa, mikä oli omiaan aiheuttamaan taloudellisen ja poliittisen kriisin tässä noin 360 000 asukaan pienessä maassa, ja tuo kriisi jatkui useamman vuoden ajan.

Björgólfur Guðmundsson oli ennen tuota finanssikriisiä maansa toiseksi rikkain ihminen. Muun muassa Englannin Valioliigassa (Englannin jalkapallon pääsarja) pelaavasta West Hamista ison osuuden omistanut Guðmundsson oli Landsbankin suurin yksittäinen omistaja, sillä hänellä oli hallussaan 45 prosenttia pankin osakkeista. Maaliskuussa 2008 hän oli vielä maailman 1 014:ksi rikkain ihminen, mutta vain vuotta myöhemmin hänen omaisuutensa arvo oli pudonnut 1,1 miljardista dollarista pyöreään nollaan.

Myös Guðmundssonin poika Thor Björgólfsson menetti käytännössä ottaen koko omaisuutensa tämän pankki- ja ylipäätään finanssialaa ravistelleen kriisin aikana. Hän oli rakentanut 40 ikävuoteen mennessä noin 4 miljardin dollarin omaisuuden, mutta menetti siitä 12 kuukaudessa 99 prosenttia. Nykyisin muun muassa ulkomaalaisista telealan yrityksistä osuuksia omistava Björgólfsson on kuitenkin noussut takaisin jaloilleen, hän on tänä päivänä Islannin ainoa miljardööri ja hänen omaisuutensa on tällä hetkellä noin 1,8 miljardia euroa. Sen sijaan isän taloudellisesta tilanteesta ei ole sen tarkempaa tietoa.

Advertisement

Michael Pearson – miljardööri paperilla

Kanadalainen Michael Pearson toimi yhdysvaltalaisen lääkealan yrityksen, Valeant Pharmaceuticalsin, toimitusjohtajana vuodesta 2008 aina vuoteen 2016 saakka, kunnes yritys joutui tutkinnan kohteeksi ja ainakin yksi yrityksen johtoportaaseen kuuluneista henkilöistä sai niskaansa rikossyytteet. Tutkinnan ja syytteiden seurauksena yrityksen osakkeiden arvo romahti yli 80 prosenttia.

Pearson joutui lähtemään yrityksestä vasten tahtoaan, kun Yhdysvaltain senaatin erityiskomitea vaati Valeantia irtisanomaan hänet. Tämä oli seurausta siitä, kun yritys oli Pearsonin johdolla nostanut tuntuvasti reseptilääkkeiden hintoja ostamalla lainarahalla ulos markkinoilta useita kilpailevia yrityksiä, ja senaatin pyrkimyksenä oli nimenomaan estää tätä tapahtumasta.

Pelkästään vuoden 2015 aikana käsittämättömät 155 miljoonaa euroa kompensaationa tienannutta Pearsonia pidettiin yleisesti ottaen miljardöörinä, mutta lopulta selvisi, että hän oli sitä vain paperilla. Mies oli nimittäin velkaantunut myös itse ja hän teki esimerkiksi Duken yliopistolle useita merkittäviä lahjoituksia lainarahan turvin, pitäen sitä kautta yllä tietynlaista kulissia elämässään.

Huijari nimeltä Elizabeth Holmes

Joku on saattanut nähdä HBO Nordicilla dokumentin Elizabeth Holmesista, joka kulkee nimellä ”The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley”, mutta mikäli et ole tätä kyseistä dokumenttia nähnyt, varoitamme tässä kohtaa tulevista juonipaljastuksista.

Elizabeth Holmesista tuli vuonna 2015 historian nuorin omatoimisesti miljardööriksi noussut nainen. Hän omisti Theranos-nimisen terveydenhuollon alalla toimineen yrityksen, jonka arvo nousi kyseisenä vuonna noin 7,7 miljardiin euroon; yrityksen oli määrä luoda täysin uudenlainen verentestausta helpottava ja testausten hintoja pudottava laite ja yrityksen kerrottiin olevan todella pitkällä kehitystyössään. Samalla Holmes nousi välittömästi julkkikseksi, jota verrattiin muun muassa pukeutumistyyliltään ja käytökseltään Applen luoneeseen Steve Jobsiin. Samaisena vuonna hän nousi arvostetun TIME-lehden 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

Todellisuus oli kuitenkin kaukana siitä, miltä ulospäin näytti ja hyvin pian liittovaltion poliisi aloitti Holmesiin ja tämän yritykseen kohdistetun tutkinnan, sillä hänen väitettiin johtaneen sijoittajia tarkoituksellisesti harhaan teknologiansa kehityksen etenemisen osalta. Loppuvuodesta 2015 Theranos oli menettänyt jo kaksi suurinta yhteistyökumppaniaan Safewayn ja Walgreensin muodossa, ja vuonna 2016 hänen testausmenetelmänsä todettiin aiheuttavan mahdollisesti terveysriskin testattaville.

Lopulta Theranos ja Holmes joutuivat useiden siviilikanteiden ja liittovaltion petossyytteiden kohteeksi. Syyskuussa 2018 yritys sulki ovensa, Holmes luopui yrityksensä hallinnasta ja maksoi noin 430 000 euron edestä sakkoja. Yhdysvaltain oikeusministeriö ei kuitenkaan jättänyt asiaa tähän, vaan se päätti haastaa Holmesin ja hänen ex-yrityskumppaninsa Sunny Balwanin oikeuteen petoksesta. Oikeudenkäynti käynnistyi elokuussa ja jatkuu edelleen. Holmesin nettovarallisuus oli aiemmin noin 3,9 miljardia euroa ja nyt se on talouslehti Forbesin mukaan pyöreä nolla, joten hän menetti kirjaimellisesti kaiken omaisuutensa sekä saattaa menettää myös vapautensa.

Advertisement

Masayoshi Son hävisi enemmän rahaa kuin kukaan muu koskaan

Japanilainen Masayoshi Son perusti 39 vuotta sitten tele- ja internet-alan yrityksen, joka kulkee yhä tänä päivänä nimellä SoftBank. Yritys kasvoi omassa sektorissaan Japanin suurimmaksi ja sen myötä yrityksen toimitusjohtajana edelleen toimivan Sonin omaisuus kasvoi noin 68 miljardiin euroon.

Yrityksellä, ja sen myötä myös Sonilla, pyyhki erinomaisesti aina vuosituhannen vaihteeseen eli vuoteen 2000 saakka. Tuossa kohtaa IT-kupla alkoi kuitenkin puhjeta ja vuosien 2000-02 välisenä aikana SoftBankin arvo koki katastrofaalisen romahduksen, jonka myötä Sonin omaisuus putosi 68 miljardista eurosta noin 10 miljardiin euroon; Sonin ei tarvinnut edelleenkään kärsiä pikkurahan puutteesta, mutta hän hävisi koko ihmishistorian osalta enemmän rahaa kuin kukaan muu koskaan.

Nykyisin 63-vuotiaan Sonin kohdalla ei nähty kuitenkaan samanlaista romahdusta, kun aiemmin listalla esiintyvällä Eike Batistalla: Masayoshi Sonin nettovarallisuus on tänä päivänä noin 24 miljardia euroa ja hän on Japanin toiseksi rikkain ihminen.

Bernie Madoff – huijarien huijari sai 150 vuoden linnatuomion

Valtaosa meistä lienee kuullut nimen Bernard ”Bernie” Madoff ja hänen tarinansakin saattaa olla tuttu, sillä hän on kaikkien aikojen suurimman Ponzi-huijauksen eli tietynlaisen pyramidihuijauksen tekijä. Ja, ettei nyt kenellekään jää epäselväksi, mitä Ponzi-huijaus tarkoittaa, niin se toimii lyhyesti kerrottuna näin: sijoittajille luvataan, että he voivat osallistua mukaan pienen riskin sijoituksella, jossa tuoton odotusarvo on korkea. Sijoittajien alapuolelle tulee koko ajan uusia sijoittajia, jotka maksavat osuuden ja tuottavat siten rahaa yläpuolellaan oleville. Jossain vaiheessa, kun uusia sijoittajia ei saada enää mukaan, rahaa ei ole enää riittävästi jaettavaksi ja siten huijaus paljastuu.

Bernie Madoff sai huijattua ihmisiltä yhteensä käsittämättömät 55 miljardia euroa rahaa, pyörittäen toimintaansa vuosikymmenien ajan. Vuonna 2008 Madoff jäi vihdoin ja viimein huijauksestaan kiinni, kun sijoittajat pyysivät noin 6 miljardin euron edestä rahojaan takaisin eikä hänellä ollut rahaa kuin 170-255 miljoonan euron verran.

Kiinni jäätyään Madoffille luettiin yhteensä 11 eri syytekohtaa, jotka liittyivät petokseen, rahanpesuun, lahjontaan ja varkauteen. Lopulta hän sai 150 vuoden vankeustuomion ja hänet kuljetettiin liittovaltion vankilaan, Pohjois-Carolinaan. Hän menetti kaiken omaisuutensa valtiolle, joskin hän sai neuvoteltua vaimolleen noin 2,1 miljoonan euron edestä rahaa elämistä varten.

Advertisement

Alkuvuodesta 2020 Madoff päätti anoa aikaista vapauttamista vankilasta kertoen sairastavansa tappavaa munuaissairautta, ja että hänellä on ainoastaan 18 kuukautta elinaikaa. Tuomari kuitenkin hylkäsi tämän anomuksen kesäkuussa todeten, että Madoff ansaitsee kuolla vankilassa.

Allen Stanford – miljardööri, joka vei ihmisten rahat

Allen Stanford on Bernie Madoffin jälkeen Yhdysvaltain historian toiseksi suurimman sijoitushuijauksen pääarkkitehti. Hän aiheutti sijoittajille, joita oli yhteensä noin 18 000, noin 6 miljardin euron tappiot – tai voiko niitä edes kutsua tappioiksi, kun rahat puhtaasti huijattiin.

Oleellinen ero Madoffiin tulee siinä, että valtaosa Stanfordin kelkkaan hypänneistä ei ole vielä tänäkään päivänä saanut rahojaan takaisin tältä 110 vuoden mittaista vankeustuomiota suorittavalta 70-vuotiaalta huijarilta. Keskiarvollisesti jokainen sijoittaja menetti noin 330 000 euron verran rahaa.

Stanfordin tarina huijarina sai alkunsa, kun hänen Teksasissa sijainnut fitness-klubinsa meni konkurssiin. Hän suuntasi katseensa ulkomaalaiseen pankkitoimintaan ja uhreikseen hän valitsi pääosin eläkkeellä olevia ihmisiä, joille hän tarjosi hyvin varmat ja riskittömät sijoitusmahdollisuudet; aivan kuten Madoffin tapauksessa, kyseessä oli Ponzi-huijaus, jolla hän rahoitti ylenpalttisen elämäntyylinsä.

Stanford jäi kiinni helmikuussa 2009, kun Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio ratsasi yrityksen Houstonissa sijaitsevan pääkonttorin ja tuossa vaiheessa koko massiivinen huijaus alkoi paljastua. Lopulta Stanford tuomittiin siis 110 vuodeksi vankilaan, kun hänet todettiin syylliseksi yhteensä 13:een eri syytekohtaan, mutta kuten todettua – nämä pääsääntöisesti eläkkeellä olleet sijoittajat eivät ole saaneet rahojaan takaisin.

Advertisement

Stanfordin nettovarallisuus on nykyisin pyöreät nolla euroa.

🤷‍♂️ Huhhuh! Uskotko, että sinä pystyisit hävittämään miljardiomaisuuden, mikäli sellaisen saisit käsiisi?

Kerro mielipiteesi joko alla olevassa kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai Listafriikin sosiaalisen median kanavissa!

Suosituimmat

Exit mobile version