Elämäntapa

Hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet: Alapäitä ja Korven korpia!

Julkaistu

Listafriikki iskee nyt pöytään hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet – tarkalleen ottaen kymmenen sellaista – näin viikonlopun päättymisen piristykseksi.

Lopetetaas tämä viikko hieman rennommissa merkeissä eli käsittelyyn otetaan hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet.

Tietenkin tähän listalle oltaisiin voitu ottaa esimerkiksi alasarjaseuroja, joiden kohdalla nimet ovat täysin tahallisesti jopa todella härskejä, ja onhan näistä nimellisesti ei niin mairittelevista seuroista osa esiintynyt lopulta myös pääsarjatasolla: esimerkiksi kaukalopalloseura Sakta Farten on Suomen mestari. Sitten löytyy varsin mielenkiintoisia lyhenteitä tarjoavat urheiluseurat, kuten Kyröskoskeen Pärske, mutta tämän lyhenteen käytölle ei saatu virallista vahvistusta. Niinpä me päätimme jättää ilman sen kummempaa mietintää esimerkiksi nämä kaksi edellä olevaa esimerkkiä tämän Hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet -listan ulkopuolelle.

Ennen kaikkea tähän listalle siis haettiin sellaiset urheiluseurat, joiden nimet liittyvät suoranaisesti itse lajiin tai esimerkiksi kaupunkiin, kylään tai paikkakuntaan ja ne ovat sitä kautta tavalla tai toisella hauskoja ja/tai huvittavia.

Seuraavassa käsittelyyn otetaan siis hauskat suomalaiset urheiluseurat nimensä osalta; toivottavasti nämä maistuvat huumorin osalta myös teille.

Advertisement

Alapään seurat

Hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet -lista aloitetaan sukeltamalla heti pää edellä sinne syvään päähän: vaikka näillä seuraavassa esiteltävillä seurojen nimillä ei varsinaisesti ole mitään tekemistä alapäähuumorin kanssa, vaan ne liittyvät ennen kaikkea paikannimeen: entisessä Nurmon kunnassa, joka on nykyisin osa Seinäjokea vuonna 2009 tapahtuneen kuntaliitoksen myötä, sijaitsee Alapään alue, jossa totta kai on urheilu- ja liikuntatoimintaa.

Alueelta löytyy esimerkiksi pelkästään naisvoimistelijoille tarkoitettu Nurmon Alapään venyttelijät. Alapäässä asuville siinä ei ole mitään humoristista, mutta sen sijaan muualla asuvat ovat täysin erilaisessa tilanteessa ja eivät voi sen myötä nähdä tällaisen nimen kuin yhdellä tavalla: alapäähän liittyen.

Nurmossa toimi myös aikanaan sellainen seura kuin Alapään Koitto, joka sittemmin yhdistyi Yläpään Kaverien kanssa (ei, me emme vitsaile) yhdeksi ja samaksi seuraksi eli Nurmon Jymyksi. Nurmon Jymyn joukkueet ovat esiintyneet esimerkiksi eri urheilulajeissa pääsarjatasolla ja tällä hetkellä muun muassa miesten salibandyn F-liigajoukkue pelaa siis pääsarjatasolla.

Alapäät eivät kuitenkaan jää tähän, vaan oman lisämausteensa tähän listan kohtaan tuo paikallinen jousi- ja tikkaseura Alapään Nuolijat.

Kaikkein tärkein seikka tässä listan kohdassa on siis tuo Alapään alue, sillä lisäsipä sen perään sitten melkein mitä tahansa, kaksimieliseksihän se oma ajattelu välittömästi menee.

FC Kuusysi

Lahden alueella pelasi aikanaan jalkapalloseura Upon Pallo, mutta se fuusioitui vuonna 1969 Lahden Reippaan kanssa ja sen seurauksena syntyi täysin uuden nimen omannut seura Lahti-69. Tuo lahtelaisseura pelasi miesten jalkapallossa pääsarjatasolla ja hiljalleen siitä alettiin käyttää lempinimeä Kuusysi, joka tuli siis tuosta seuran nimestä ja perustamisvuodesta.

Viisi vuotta myöhemmin eli vuonna 1974 seuran nimi muuttui virallisesti Lahti-69:stä Kuusysiksi ja vuonna 2010 tuon Kuusysi-nimen eteen liitettiin kirjainpari FC, joka on lyhenne englanninkielistä sanaparista Football Club eli jalkapalloseura. Historiansa saatossa FC Kuusysi on pelannut jopa Euroopan kentillä, ja vaikka tänä päivänä esimerkiksi miesten edustusjoukkue pelaa vasta Suomen neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, on Kuusysi tärkeä osa suomalaista jalkapallohistoriaa.

Advertisement

Niihin aikoihin, kun nimi Kuusysi otettiin käyttöön, perustuen puhtaasti siis nimen vaihtamisvuoteen, esimerkiksi seksiin liittyvistä asioista ei puhuttu kovinkaan paljoa julkisesti. Sittemmin maailma on muuttunut melkoisesti ja esimerkiksi asento ”69” on tullut varsin tutuksi monille ihmisille; olemassa se on ollut jo useiden satojen vuosien ajan, mutta niin kovinkaan moni ei ole siitä tiennyt.

Kun siis kuulee urheiluseuran kulkevan nimellä Kuusysi, kaksimielisyys ottaa herkästi vallan ja näin on käynyt monille esimerkiksi keskustelupalstoilla julkaistuista kommenteista päätellen: siksi tämä lahtelaisseura löytyy tältä Hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet -listalta.

Hevosystäväinseurat

Siinä nyt ei ole sinällään mitään väärää, että maailmasta löytyy hevosten ystäviä, mutta miksi ihmeessä sitten tulee perustaa hevosurheiluun tai hevosharrastukseen liittyviä seuroja, joihin on isketty kylkeen oleellisena osana tuo ystävyys hevosten kanssa?

Niin sanottuja hevosystäväinseuroja – tai ei itse asiassa mitään niin sanottuja, vaan ihan konkreettisesti hevosystäväinseuroja – löytyy useammasta paikkaa Suomesta. Pääosin nimet näiden seurojen välillä ovat keskenään identtisiä, mutta pientä vaihteluakin on havaittavissa.

Hevosharrastajille on tarjolla sellaisia vaihtoehtoja kuin Itä-Savon Hevosystäväinseura, Lahden Hevosystäväinseura ja Valkealan Hevosystäväinseura, mutta onneksi pientä vaihtelua tähän tuo hieman erilaisesti asian muotoillut Uudenkaupungin Hevosystävä-seura. Ihan jokaista tämä listan kohta ei välttämättä saa räjähtäen nauramaan, mutta hauska ja koominen tämä nimitys joka tapauksessa on.

Miten olisi ihan vain Hevosseura? Anyone?! Toisaalta tällaisella Hevosystäväinseuran jäsenyydellä sitä voi ihan virallisesti patsastella hevosten ystävänä ja samalla saada näkyvyyttä Listafriikin Hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet -listalla.

Advertisement

Honka Playboys

Suomesta löytyy jonkin verran urheiluseuroja, jotka perustavat nimensä vieraskielisiin sanoihin/nimiin ja valtaosa näistä seurojen nimistä on nimenomaan englanninkielisiä. Monet muistavat varmasti Suomen menestyneimpiin koripalloseuroihin lukeutuvan Espoon Hongan, jonka toiminta päättyi seitsemän Suomen mestaruuden jälkeen vuonna 2011, kun tästä perinteikkäästä urheiluseurasta ei ollut hoitamaan liigapaikan edellyttämiä velvoitteita.

Aina ei ole kuitenkaan välttämättä fiksu idea kääntää nimeä englanninkieliseen muotoon ja nämä sanat pätevät kieltämättä siihen aikaan, kun Espoon Honka ei ollut vielä Espoon Honka. Honka Pelipojat olisi nimittäin voinut vielä mennä, vaikka se hieman tönköltä omaan korvaan kuulostaakin, mutta sen englanninkielisen käännöksen käyttäminen eli seuran kulkeminen nimellä Honka Playboys ei nyt välttämättä ollut ihan se paras mahdollinen ratkaisu.

Ja, jos nyt tämä ei syystä tai toisesta aukene ihan jokaiselle, mikä on sinällään ihan ymmärrettävää, koska en minäkään sitä pikkupoikana tajunnut mentyäni katsomaan Kauhajoella koripallon divaripelejä Honka Playboysia vastaan, niin Playboy on ennen kaikkea maailman tunnetuin ja erittäin eroottissävytteinen miestenlehti.

Playboy-termi tarkoittaa myös niin sanottua pelimiestä eli perinteisessä merkityksessään melkoista naisteniskijää, jolla on enemmän tai vähemmän tavoitteena vain yksi asia.

Lienee siis ihan hyvä asia, että tuosta Playboys-nimityksestä luovuttiin, nimeksi tuli Espoon Honka ja siten espoolaisseura esiintyy tällä Hauskat suomalaisten urheiluseurojen nimet -listalla vain historiansa osalta.

Kaunis Nainen Futis

Tämä oli sitä aikaa, kun urheiluseurat olivat vahvasti naimisissa kaupallisen maailman eli yritysten kanssa. Toki sitä näkee tietyllä tapaa myös tänä päivänä, sillä esimerkiksi salibandyn F-liigasta eli miesten pääsarjatasolta löytyy Esport Oilers. Kyseessä on espoolainen salibandyseura, joka tunnettiin vuoteen 2013 saakka nimellä Espoon Oilers, mutta sen jälkeen seura meni niin sanotusti naimisiin Esport-yhteisöjen kanssa: sen seurauksena lopputuloksena oli siis uusi seuran nimi eli Esport Oilers.

Esport Oilers ei kuitenkaan itsessään aiheuta naurunpurskahduksia, mutta sen sijaan Kaunis Nainen Futis eli KNF on asia erikseen; se saa aikaan vähintäänkin hymähtelyä oman pään sisällä, sillä kyseessä on korni ja hieman koominen nimi, joka ei istuisi nykypäivään enää mitenkään päin.

Advertisement

Kaunis Nainen Futis perustettiin vuonna 1981 ja kyseessä oli siis jalkapallojoukkue, jonka päätukijaksi lähti nimellä Kaunis Nainen tunnettu kosmetiikka-alan yritys. Kaunis Nainen Futis voitti myös Suomen mestaruuden, mutta kun tuo joukkueen nimen määrittänyt yritys poistui takavasemmalle, lopettaen seuran tukemisen, pelit loppuivat KNF:n osalta siihen ja toiminta siirtyi Pallo-Poikien alaisuuteen. Tuokaan nimi ei toki oikein toiminut, joten joukkue kulki nimellä PP-Futis.

1990-luvun kynnyksellä joukkueen toiminta siirtyi Helsinki United -nimen alle, mikä oli selkeä askel oikeaan suuntaan, mutta myöskään tuota seuraa ei ole enää olemassa, sillä se kaatui voitetun Suomen mestaruuden jälkeen talousvaikeuksien seurauksena.

Korven Korvenpojat

Tässä kun tuli perattua läpi noin 1 000 suomalaisen urheiluseuran nimet, välillä sitä pysähtyi naureskelemaan sille ihmisten tietynlaiselle mielikuvituksettomuudelle, joka siis nosti näitä mitä erilaisimpien urheiluseurojen nimiä selaillessa päätään esille useammin kuin vain kerran.

Yksi tällaisista seurojen nimistä on Korven Korvenpojat. Kyseessä on Nurmijärvellä sijaitseva urheiluseura, joka on perustettu jo vuonna 1912, ja se toimii sekä Rajamäen että Röykän taajamissa. Nimi kantautunee kaukaa historiasta, sillä Röykän historia kulkee käsi kädessä Korven kylän kanssa.

Sinällään siis historiankirjojen valossa Korven Korvenpojat ei ole jättänyt pienintäkään epäilystä siitä, mistä tässä nimessä oikein on kyse, mutta totaalista mielikuvituksen puutetta se kyllä osoittaa – ihan niin kuin yksi Korpi ei olisi riittänyt – ja eipä sitä nimeä ole sitten lähdetty myöhemminkään muuttamaan.

Sitä voi sitten vain miettiä, millaista kuittailua Korven Korvenpojissa pelanneet nuoret ovat saaneet ikätovereiltaan, sillä itsessään jo korvessa asuminen – ihan ilman asian jatkuvaa toistamista urheiluseuran nimessä – tarjoaa monille isommissa kaupungeissa ja keskustoissa asuville nuorille mahdollisuuden kuittailuun.

Advertisement

Toisaalta, voihan sen nähdä myös hienona asiana, että perinteistä halutaan pitää kiinni, mutta perinteitä kunnioittamalla pääsee myös Hauskat suomalaisten urheiluseurojen nimet -listalle.

KosSUA

Ilmajoen kuntaan kuuluva Koskenkorva saattaa olla jo itsessään nimenä etenkin Etelä-Pohjanmaan ulkopuolella asuville ihmisille hauska – assosioidaanhan se ihan ensimmäisenä suomalaisten keskuudessa suosittuun väkijuomaan – mutta jokainen vähintäänkin hymähtänee, kun siirrytään koskenkorvalaisen autourheilun pariin.

Sitä voisi kuvitella, että paikalliset autourheilijat ja autourheilun ystävät ovat olleet ihan tarkoituksenmukaisesti liikenteessä, kun he ovat lähteneet rakentamaan yhdistykselleen nimeä; tuo nimi, kun voisi olla esimerkiksi Koskenkorvan Urheiluautoilijat, jolloin siitä käytettäisiin todennäköisesti termiä KosUA, mutta lisäämällä sana ”seutu” mukaan se on päästy saattelemaan muotoon KosSUA.

Kyseinen lyhenne tulee siis yhdistyksen nimestä, joka kulkee muodossa Koskenkorvan Seudun Urheiluautoilijat. Onhan se toki huomiota herättävä nimi ja ulkopaikkakuntalaiset se vie entistä voimakkaammin pääkopassaan Koskenkorvan tehtaalla valmistettavan väkijuoman pariin.

Lopen Uupuneet

Siitä, onko sellaista urheiluseuraa kuin Lopen Uupuneet olemassa, ollaan montaa mieltä. Aiheesta on käyty jopa jonkinasteista keskustelua internetin ihmeellisessä maailmassa, niin keskustelupalstoilla kuin myös median toimesta, ja epäilijöitä on ollut melkoinen määrä. Tälle keskustelulle ja suomalaismedian kirjoittamille artikkeleille voidaan kuitenkin lyödä nyt stoppi, sillä tällainen seura on toden totta olemassa.

Suomesta siis löytyy kuin löytyykin urheiluseura, joka tunnetaan nimellä Lopen Uupuneet – ainakin urheiluseurojen arjessa mukana kulkevan Nimenhuudon mukaan. Nimenhuudossa olevassa esittelytekstissä kerrotaan, että Lopen Uupuneet on ollut olemassa jo vuodesta 1819 saakka ja näin ollen liikuttanut loppilaisia jo yli kolmen vuosisadan ajan.

Ja kuten te lukijat varmasti hyvin tiedätte, Listafriikki on äärimmäisen kriittinen käyttämiensä lähteiden osalta. Siksi emme halua jäädä tässä pelkästään Nimenhuudon kaltaisen palvelun varaan, joten otamme asiassa varman päälle: Lopelta löytyy Lopen Uupuneet Ratsastajat Ry eli tällainen nimi on toden totta olemassa urheilun ja/tai liikuntaharrastusten osalta.

Advertisement

Tässä kohtaa loppelaiset ansaitsevatkin vilpittömät kehut, sillä he ovat löytäneet urheiluun liittyvän varsin koomisen nimen, jolle on satavarmasti tässä vuosien aikana naurettu kerran jos toisenkin: ei muuta kuin tervetuloa siis tälle Hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet -listalle.

Melanvilauttajat

Tämä menee nyt osittain siihen kategoriaan urheiluseurojen nimien osalta, mitkä on mitä todennäköisimmin keksitty kosteissa tunnelmissa, perinteisen saunaillan merkeissä, ja siitä syystä se aiheutti hieman pohdintaa myös Listafriikin toimituksessa niiltä osin, voidaanko sitä ottaa mukaan listalle. Kriteerinämme oli kuitenkin se, että urheiluseuran nimellä tulee olla aidosti jokin yhtymäkohta itse lajiin ja Jyväskylän Melanvilauttajat täyttää nämä kriteerit: sieltähän se mela vilahtelee, kun sitä paahtaa menemään esimerkiksi kanootilla, kajakilla tai SUP-laudalla vedessä.

Suomestahan löytyy paljon melomiseen erikoistuneita urheiluseuroja, ja jostain syystä ainakin allekirjoittaneella on hieman haasteita lueskella niitä purskahtamatta nauruun – minkäs teet, kun olet kaksimielinen ihminen – mutta Melaunvilauttajien kohdalla sitä kaksimielisyyttä ei enää edes tarvita.

Mela yhdistetään paitsi vedessä harrastettaviin liikuntamuotoihin, joita vesiurheiluksikin kutsutaan, myös miehen sukupuolielimeen. Heikki Paunosen kirjoittama Tsennaaks Stadii -kirja, joka liittyy Stadin eli Helsingin slangiin, paljastaa, että nämä kaksi asiaa oltaisiin yhdistetty toisiinsa jo 1950-luvulta lähtien.

Melanvilauttelijat on perustettu vuonna 1985 ja kyseessä on siis jyväskyläläinen melonnan yleisharrastusseura. Tämä yhdistys tarjoaa melonnasta kiinnostuneille aloittelijoille, ja myös kokeneemmille konkareille, mahdollisuuden harrastaa melontaa Keski-Suomessa.

Riihimäen Cocks ja Dicken

Minä voin ainakin ihan huoletta todeta nauraneeni kerran jos toisenkin, kun käsipallon miesten SM-sarjan finaaliotteluissa vastaan ovat astelleet riihimäkeläinen Cocks ja helsinkiläinen Dicken, minkä esimerkiksi Yle on usein uutisoinut Teksti-TV:nsä pääsivuilla isoin kirjaimin.

Advertisement

Ja mikä siinä sitten onkin, että juuri nämä kaksi tällaista nimeä omaavat joukkueet ovat kuuluneet pitkään miesten käsipallossa sinne menestyvien urheiluseurojen vakiokalustoon (tämä on siis retorinen kysymys). Näin se nyt kuitenkin on eli jokainen voi klikata itsensä vaikka tästä Ylen Teksti-TV:n sivulle 260, sillä sieltä ne löytyvät taas molemmat joukkueet ylemmästä jatkosarjasta.

Mutta mistä ihmeestä nämä Cocks- ja Dicken-nimet sitten ovat saaneet alkunsa? Cocksin kohdalla vastauksen saa puhtaasti katsastamalla seuran logon, jossa komeilee kukko. Cocks-sana on siis englanninkielinen monikkomuoto tuosta kukko-sanasta, mutta ikävä kyllä cock viittaa sanana myös miehen sukupuolielimeen. Ja niin viittaa myös dick-sana.

Dicken tunnettiin alun perin kokonaisuudessaan nimellä Drumsö Idrottskamrater r.f., mutta vuonna 1983 se muutettiin muotoon Drumsö Idrottskamrater Dicken rf.

Itse asiassa yhdysvaltalainen mediajätti Sports Illustrated uutisoi Cocks-Dicken-finaalisarjasta vuonna 2014: luonnollisestikaan suomalainen käsipallo ei nyt varsinaisesti rapakon toisella puolen ihmisiä kiinnosta ja tuo uutinen perustuikin täysin näiden kahden seuran nimiin. Ei siis liene kenellekään ihme, että tämä kaksikko päätyi tutkaparina tälle Listafriikin Hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet -listalle.

Lue myös:

Advertisement

🤷‍♂️ Mitkä hauskat suomalaiset urheiluseurojen nimet sinulla ovat jääneet mieleen? Kommentoi aihetta alla olevissa kommenttikentissä ⬇️ ⬇️  tai somekanavissamme!

1 Comment

  1. Juha Somerla

    13.08.2023 at 10:31

    Tierva! Rehellisessä Varkaudessa pelataan kaupungin sähly puulaaki työpaikkojen ja asuinalueiden mukaan.jo monta vuotta mainiosti on pärjännyt Alapään Karvaajat. Toivotan onnea uudelle pelikaudelle, mailojen teippaus ja gripin vaihdot lienee jo menossa.t.juhas

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version