Elämäntapa

Aspenissa on laitonta heittää lumipalloja, sillä ne rinnastetaan ohjuksiin – Muista nämä omituiset paikalliset lait lomamatkoilla!

Julkaistu

Matkailu avartaa – myös siinä mielessä, että pääsee tutustumaan eri maiden ja kaupunkien omituisiin lakeihin. Esimerkiksi Yhdysvaltojen Aspenissa on laitonta heittää lumipalloja, sillä ne rinnastetaan ohjuksiin.

Perehdymme siis erikoisiin lakeihin – ja nimenomaan sellaisiin, jotka saattavat yllättää turistin. Listan luettuasi tiedät muun muassa sen, että lumisota on syytä unohtaa Aspenissa ja Karibian lämpöön suunnatessa täytyy kaikki maastokuviolliset tekstiilit jättää kotiin.

Edellinen lista käsitteli erikoisimpia lakeja Euroopassa ja tänään matkataan muille mantereille. Kieltoja ja sääntöjä kannattaa niiden järjettömyydestä huolimatta noudattaa, sillä parhaimmassakin tapauksessa tiedossa voi olla sakkoja. Rangaistus voi toki olla tuntuvampikin, eikä siitä välttämättä selviä pelkällä rahalla.

Mutta negatiivisuus tiehensä, sillä matkustaminen on mahtavaa ja tämän listan on tarkoitus huvittaa!

Maastokuvio on syytä jättää vain kokonaan pois lomalle lähtiessä

Kuva: Victoria Regen | Pixabay

Kaikki trendit tulevat jossain vaiheessa takaisin; näin on myös armeijatyylisten vaatteiden kohdalla. Tietyin väliajoin maastokuviolliset vaatteet ovat pinnalla, mutta vaikka haluaisi olla kuinka muodin aallonharjalla, on kyseinen kuosi jätettävä kotiin odottamaan, jos lomailee vaikkapa Jamaikalla.

Jamaikan tullin sivuilla maastokuviolliset vaatteet on luokiteltu samaan kastiin muun muassa jalkajousien, mellakkavarusteiden, miekkojen ja dynamiitin kanssa. Maastokuviosta mainitaan erikseen, että se on tarkoitettu VAIN armeijan käyttöön: ”Jos siviilit käyttävät maastokuviota, se katsotaan virkamiehenä esiintymiseksi tai uhaksi.”.

Advertisement

Vaatteen ei tarvitse millään muulla tavalla muistuttaa univormua. Mallilla ei ole väliä, pelkkä tekstiilin kuosi riittää, joten esimerkiksi maastokuvioiset shortsit ja bikinit ovat ehdoton ei. Sama pätee matkalaukkuihin ja reppuihin.

Jamaika ei suinkaan ole ainoa maa, jossa maastokuvioisten vaatteiden käyttö on kiellettyä. Laki on sama lukuisissa Karibian maissa ja joissakin Afrikan ja Lähi-idän maissa.

Syy on yleensä jokaisessa maassa sama: siviilien ei haluta sekoittuvan poliisiin tai sotilaisiin. Kieltoa kannattaa noudattaa, sillä monessa paikassa tiedossa on sakkoa, mutta pahimmassa tapauksessa pidätys ja vuosien vankeusrangaistus.

Burundissa ei lähdetä porukalla hölkkäämään

Vuonna 2014 Burundin silloisessa pääkaupungissa Bujumburassa kiellettiin porukassa lenkkeily (joulukuussa 2018 maa vaihtoi pääkaupungikseen Gitegan).

Kielto oli seurausta siitä, että opposition joukot käyttivät yhteisiä hölkkähetkiä vallankaappauksen suunnitteluun – ja tämähän ei käynyt päinsä.

Kavereiden kanssa juoksemassa käyminen on suosittu ajanviettotapa Burundissa ja ilmiönä varsin ainutlaatuinen: jopa tuhannet ihmiset kerääntyvät kadulle hölkkäämään, seurustelemaan ja kyllä – toisinaan myös osoittamaan mieltään.

Advertisement

Lakimuutoksen jälkeen tästä kaikesta on tullut äärimmäisen vaikeaa ja lenkkeily on nimenomaan tikunnokassa.

Jos kuitenkin haluaa lenkkeillä porukassa – laillisesti ja ilman rangaistuksen uhkaa –, on liityttävä juoksukerhoon ja rekisteröidyttävä hallituksen tietoihin.

Tämän jälkeen saa valita yhdeksästä ennalta määrätystä paikasta ja sitten todennäköisesti pääsee vielä poliisin tentattavaksi: ”Kuinka monta juoksijaa on? Mitkä heidän nimensä ovat? Koska kokoonnutte?”. Helpommalla pääsee, kun lähtee yksin lenkille.

Varmaankaan kovin monella ei ole suunnitelmissa rento lomareissu Burundiin, sillä maan turvallisuustilanne on jo vuosien ajan ollut erittäin epävakaa. Suomen ulkoministeriö suositteleekin välttämään kaikkea matkustamista Burundiin.

Lomailla ja lenkkeillä voi onneksi turvallisemmissakin maisemissa.

Advertisement

Lumisota on Aspenissa laitonta

Tämä varoitus ei ole ajankohtainen juuri nyt, sillä Yhdysvaltojen Coloradossa on myös kesä. Mutta jos Coloradoon ja varsinkin siellä sijaitsevaan Aspeniin lähtee talviloman viettoon, niin lumisota on syytä unohtaa aktiviteeteista. Aspen on yksi maailman tunnetuimmista laskettelukeskuksista, jonne matkataan ympäri maapallon harrastamaan talvisia lumilajeja. Mutta leikkimielinenkään lumipallojen viskominen ei sääntöjen mukaan ole sallittua.

Miksi Aspenissa, ja joissakin muissakin Coloradon osavaltion kaupungeissa, on laitonta heittää lumipalloja?

Koska niitä pidetään lain mukaan ohjuksina. Tämä ei ole vitsi.

Poliisi ei kuitenkaan ole heti sakottamassa, jos vaikkapa omalla kotipihalla viskelee lumipalloja. Mutta lain mukaan lumipalloja ei saa heittää esimerkiksi rakennuksia, ajoneuvoja tai muita ihmisiä kohti. Ongelmiin siis joutuu, jos satuttaa toista ihmistä tai vahingoittaa toisen omaisuutta.

Jalat tiukasti polkimilla Meksikossa!

Sanottakoon heti alkuunsa, että teoriassa tästä voi saada sakot, mutta käytännössä ei. On äärimmäisen epätodennäköistä, että Meksikon poliisi pidättäisi, jos pyörää ajaessa nostaa jalkansa polkimilta. Mutta periaatteessa siinä rikkoo lakia.

Meksikon lain mukaan molemmat jalat on pidettävä koko ajan pyörän polkimilla.

Laki on peräisin vuodelta 1892 ja se säädettiin sen jälkeen, kun eräs pyöräilijä menehtyi ikävässä yhteentörmäyksessä. Tavallaan tässä laissa on järkeä, koska sillä ajatellaan vain turvallisuutta.

Advertisement

Älä missään nimessä astu rahan päälle Thaimaassa

Majesteettirikos tarkoittaa hallitsijaan kohdistuvaa loukkausta ja se on käytössä lähes kaikissa monarkioissa. Hallitsijan tai hänen perheenjäsentensä loukkaamisesta voi saada kovan rangaistuksen.

Mutta tuskin missään muualla käytäntö on yhtä ankara kuin Thaimaassa, jossa kuningasperheen loukkaamisesta voi saada useiden vuosien mittaisen vankeustuomion. Majesteettirikokset otetaan hyvin vakavasti eivätkä turistit ole lain ulkopuolella.

Vaikka Thaimaan kuningas ja hänen sukunsa eivät sinua hetkauttaisi, niin thaimaalaisille he ovat lähes jumalallisia henkilöitä. Heistä ei saa puhua arvostelevaan sävyyn eikä tehdä mitään, mikä voitaisiin katsoa halventavaksi. Valvonta on tarkkaa ja rangaistuksia jaetaan sekä paikallisille että turisteille.

Ja tästä päästään vihdoin asiaan: Koska sekä seteleissä että kolikoissa on kuninkaiden kuvia, pidetään rahan päälle astumista kunnianloukkauksena. Rahan päälle astuminen on ehdoton ei, koska se nähdään kuninkaan kasvojen tallomisena. Ja mikäs sen loukkaavampaa!?

Thaimaalaiset katsovat nyrpistellen sitäkin, jos bahteja tipahtaa maahan. Mutta jos seteli lennähtää lompakosta kadulle, niin älä missään nimessä reagoi astumalla sen päälle. Yhden setelin lentäminen taivaan tuuliin on huomattavasti pienempi paha kuin vuosien mittainen kakku thaimaalaisessa vankilassa.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version