Yhteiskunta

On vankiloita ja sitten on vankiloita – Tässä ovat maailman vaarallisimmat vankilat

Julkaistu

Kaikki vankeinhoitolaitokset eivät todellakaan ole samalla viivalla, kun puhutaan olosuhteista ja turvallisuudesta. Listafriikki esittelee nyt maailman vaarallisimmat vankilat.

Jos pitäisi/saisi valita, niin varmaan aika moni ottaisi vankilatuomion vaikkapa Suomessa tai Norjassa, sillä vangin elämä on meillä ja naapurissa yhtä juhlaa verrattuna tämän listan vankiloihin.

Maailman vaarallisimmat vankilat -lista ei ole mikään ultimaattinen totuus, sillä vaarallisia vankiloita on maapallo pullollaan. Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, minkälaisissa olosuhteissa vangit voivat joutua elämään. Vaarallisuuskaan ei ole mikään yksiselitteinen asia, vaan se voi johtua monista erilaisista syistä. Vankila voi olla pahamaineinen julmien vartijoiden, toinen toistaan pahempien vankien, laitoksen olosuhteiden tai jatkuvan väkivallan vuoksi. Näitä kaikkia pitävät sisällään myös tämän listan vaarallisimmat vankilat, jotka on listattu satunnaisessa järjestyksessä.

10. Mendoza, Argentiina

Mendozan vankila Argentiinassa on, kuten monet tämän vaarallisimmat vankilat -listan laitoksista, ylikansoitettu. Vankeja on lähemmäs 2000, joka on noin kolminkertainen määrä verrattuna tilojen kantokykyyn.

Epäinhimilliset olosuhteet ovat saaneet vangit ryhtymään äärimmäisiin tekoihin saadakseen näkyvyyttä kohtelulleen. Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön edustajan Virginia Shoppeen mukaan vangit ovat pitäneet nälkälakkoja ja jopa ommelleet suitaan kiinni vaatiakseen parempia elinolosuhteita. Pienessä, neljän neliömetrin kokoisessa sellissä voi olla jopa viisi vankia, jotka nukkuvat saastaisella lattialla ilman patjoja. Puhdasta vettä saa juotavaksi aina silloin tällöin eikä vessoja ole, joten vangit virtsaavat pulloihin ja ulostavat muovipusseihin, jotka reunustavat sellikäytäviä useiden päivien ajan.

Vartijoita on vankien määrään suhteutettuna aivan liian vähän, joten kuria yritetään pitää yllä väkivallalla. Valvonnan puute on johtanut myös vankien välisiin selkkauksiin, joissa ihmisiä menehtyy tasaisin väliajoin. Suuressa vaarassa ovat erityisesti nuoret vangit ja oikeudenkäyntiä vasta odottavat tutkintavangit, jotka lainvastaisesti sijoitetaan samoihin tiloihin elinkautisia istuvien murhaajien kanssa.

Advertisement

Laajan tutkimuksen Mendozan vankilan oloista tehnyt Amnesty on valittanut vankien kohtelusta Argentiinan eri viranomaisille, mutta selvitykset ovat kaikuneet kuuroille korville.

9. Diyarbakir, Turkki

Turkkilainen Diyarbakirin vankila tunnetaan siitä, että siellä on kaikki maailman vankilat huomioon ottaen eniten ihmisoikeusrikkomuksia vankien lukumäärään nähden. Pahamaineisuus juontaa juurensa vuoden 1980 sotilasvallankaappaukseen, jolloin vankila muutettiin sotalakia noudattavaksi armeijan laitokseksi. Kidutus ja vankien seksuaalinen häpäiseminen olivat arkipäivää. Sotilasjuntan vallan alla vankilassa menehtyi 1980-luvun alkuvuosina kymmenittäin vankeja, ja tuota ajanjaksoa on nimitetty Diyarbakirin helvetiksi. Monet vangit päätyivät riistämään oman henkensä, koska jatkuva henkinen ja fyysinen kidutus olivat liikaa.

Vankila palautettiin Turkin oikeusministeriön alaisuuteen vuonna 1988, ja vaikka vankien olosuhteet sen myötä paranivatkin, eivät ihmisoikeusrikkomukset ole tyystin loppuneet. Viimeksi joulukuussa 2020 raportoitiin Diyarbakirissa tapahtuneesta systemaattisesta kidutuksesta.

Diyarbakirin vankilassa on paljon poliittisia vankeja, jotka ovat valtaapitävien silmissä alinta kastia. Heiltä on evätty mahdollisuudet liikkumiseen ja terveydenhuoltoon, ja vaikka perhetapaamiset ovatkin sallittuja, ei niissä uskalleta puhua mitään, sillä jokaista sanaa voidaan hakemalla hakien käyttää syynä kurittamiseen.

Diyarbakirin vankila on rakennettu 700 vangille, mutta useimmiten se on armottoman ylikansoitettu sekä miesten että naisten osioissa.

8. Rikers Island, Yhdysvallat

Yksi Yhdysvaltojen suurimmista vankiloista, Rikers Island, on erikoisuus tällä vaarallisimmat vankilat -listalla. Periaatteessa se on läpikulkupaikka, mutta käytännössä ei. New Yorkissa sijaitsevaan Rikers Island -vankilaan sijoitetaan lyhyen eli alle vuoden mittaisen tuomion saaneet vangit, siirtoa odottavat vangit ja oikeudenkäyntiä odottavat rikoksesta syytetyt. Varsinkin viimeisenä mainittu ryhmä on ongelmallinen, sillä oikeudenkäyntiä voi pahimmillaan joutua odottamaan jopa vuosia.

Rikers Island on erikoisuus näiden muiden joukossa siksi, että siellä on paljon pikkurikollisia, jotka on tuomittu vähemmän vakavista rikoksista. Luulisi, että se vähentäisi väkivaltaisuuksia, mutta päin vastoin: Juuri väkivaltaisuuksien vuoksi Rikers Island on yksi Yhdysvaltojen pahamaineisimmista vankiloista. Raiskaukset ovat arkipäivää ja vielä muutama vuosi sitten puukotuksia tapahtui 1000 vuodessa. Sittemmin valvontaa ja sellien tarkastuksia on kiristetty ja vartijoiden lisäksi järjestystä pitävät yllä poliisin SWAT-joukot.

Advertisement

Jengisodat rehottavat, mutta vielä enemmän vangit saavat pelätä systemaattista pahoinpitelyä vartijoiden taholta – suoraan ja epäsuorasti. The New York Times raportoi vuonna 2009 lukuisista vankeinhoitolaitosta vastaan nostetuista oikeusjutuista, joissa vartijat olivat syytettyinä vankien välisestä väkivallasta. Eräässä tapauksessa vartijan väitetään käskeneen kuutta vankia hakkaamaan kaksi muuta vankia, joista toinen kiidätettiin sairaalahoitoon luhistuneen keuhkon vuoksi. The New York Times on kirjoittanut myös 11 kuukauden ajanjaksosta vuonna 2013, jolloin 130 vankia sai henkeä uhanneita vammoja vartijoiden käsittelyssä.

Kun varsinkin nuoriin ja mielenterveysongelmaisiin kohdistunut systemaattinen väkivalta ja pitkäaikaiset lukitsemiset eristysselleihin tulivat ilmi, on Rikers Islandin vankimäärää vähennetty 8000:sta 5000:een ja kaupunki on päättänyt lakkauttaa koko laitoksen vuoteen 2026 mennessä. Väen vähetessä väkivalta on kuitenkin vain lisääntynyt. Vuoden 2020 elokuussa päästiin kaikkien aikojen korkeimpiin lukuihin silmittömän voimankäytön ja vankien vahingoittamisen suhteen.

7. San Pedro Sula, Honduras

Varmaan aika monesta vankilasta voidaan sanoa, että niitä johtavat vangit. Mutta hondurasilaista San Pedro Sulan vankilaa vangit pyörittävät kirjaimellisesti. San Pedro Sulassa vankilakuolleisuus on yksi maailman korkeimmista ja se ansaitsee ehdottomasti paikkansa maailman vaarallisimmat vankilat -listalla. Tässä pahamaineisessa yli 2000 vangin vankilassa portteja ei kuitenkaan pidetä päiväsaikaan lukossa.

Miten tämä kaikki toimii?

San Pedro Sulassa aseistetut vartijat pysyttelevät ulkopuolella ja vangit sopimuksen mukaisesti sisällä. Ulkoportin ja sisäoven välissä kulkee maahan maalattu keltainen raja – linea de la muerte eli kuoleman linja – jota kumpikaan osapuoli ei ylitä syystä, joka on pääteltävissä sen nimestä. Vangit pyörittävät vankilaa kuin pientä kaupunkia: Siellä on kauppoja, joissa myydään kaikkea appelsiineista iPhoneihin ja T-paidoista kokaiiniin. Muurien sisältä löytyy myös pankki ja bordelli. Joidenkin vankien perheet elävät myös San Pedro Sulassa ja monilla on kotieläimiä.

Vangit myös maksavat selleistään, joista halvimman voi saada muutamalla kymmenellä eurolla ja luksussellistä joutuu pulittamaan jopa 600 euroa. ”Vuokra” maksetaan vankilanjohtajalle eli johtavalle vangille. Pomokaan ei aina ole turvassa, mistä hyvänä esimerkkinä toimii paloiteltu ja koirille syötetty Mario Enriquez. Hän koki kurjan kohtalon nostettuaan sellien hintaa ja kidutettuaan julmasti muita vankeja. Myös 13 hänen lähintä miestään tapettiin ja ruumiit luovutettiin ulos vartijoille muutaman viikon kuluttua.

Advertisement

Öiksi San Pedro Sulan vankila siirtyy edes hieman normaalin vankilan malliin, sillä silloin vartijat uskaltautuvat lukitsemaan vangit selleihinsä. Vangeilla on kuitenkin hallussaan avaimet lukkoihin tai ainakin rautakanget, joiden avulla he pääsevät ulos kaltereiden takaa. Näitä kuitenkin käytetään vain siinä tapauksessa, jos vankilassa syttyy tulipalo. Vuonna 2004 yli sata vankia kuoli sähköjärjestelmän ylikuormituksesta alkunsa saaneessa palossa, kun he eivät päässeet pakoon. Vartijat eivät tuolloin tulleet apuihin, vaan vangit jätettiin oman onnensa nojaan.

Lue myös: Maailman vaarallisimmat jengit – 10 pahamaineisinta rikollisjärjestöä

6. Drapchi, Tiibet

Drapchin vankila, joka tunnetaan myös nimellä Lhasan vankila nro 1, oli aiemmin armeijan tukikohta, mutta vuonna 1965 siitä tuli virallisesti vankila. Iso osa Drapchin vangeista on tiibetiläisiä munkkia tai nunnia, jotka on pidätetty poliittisten näkemystensä vuoksi.

Vankilaan ja sen toimintaan liittyy myös salamyhkäisyyttä, sillä rauhallisissa mielenosoituksissa pidätettyjä ihmisiä on mystisesti kadonnut ja vuosien jälkeen heidän olinpaikakseen on paljastunut tämä yksi pahimmista laitoksista maan päällä.

Eräs poliittinen vanki, Ven Bagdro, joka on selvinnyt Drapchista hengissä, on kuvaillut kokemustaan ja kidutustaan näin: ”He polttivat savukkeilla kasvojani. He panivat minut seisomaan jäihin neljän tunnin ajaksi, kunnes ihoni oli jäätynyt kiinni, ja sitten he tönäisivät minut kumoon. Sain kieleeni sähköiskuja. He uhkasivat tappaa vanhempani.”.

Vankeja pidetään ahtaissa selleissä, joissa ei mahdu seisomaan suorassa, eikä kidutuksesta johtuvat kuolemat ole harvinaisia. Yksi yleinen syy kuolemantuomioon on kieltäytyminen laulamasta Kiinaa ylistäviä lauluja. Teloitus voi olla välitön myös siinä tapauksessa, että vanki katsoo vartijaa väärällä tavalla.

Advertisement

Vaarallisimmat vankilat -listalla Drapchin vankila onkin juuri siksi, että sinne joutuminen ja epäinhimillinen kohtelu ovat usein seurausta teoista, joita ei missään tapauksessa voisi pitää rikoksena. Kiinan kommunistihallinto on asiasta eri mieltä.

5. La Modelo, Kolumbia

Kun samaan vankilaan laitetaan kommunistikapinallisia ja äärioikeistoa kannattavia, puolisotilaallisten joukkojen jäseniä, voi kuka tahansa arvata, että jälki ei ole kaunista. Vuosikymmeniä keskenään sotineet ääripäät on sijoitettu vankilan eri siipiin, mutta käytännössä erottelu ei ole onnistunut. Siitä kertoo myös vuonna 2016 tehty löydös La Modelon putkistoista. Bogotalaisen vankilan viemärijärjestelmästä löytyi ainakin sadan vangin tai vierailijan paloitellut ruumiit, kun ihmisten mystisiä katoamisia alettiin tutkimaan.

Väkivaltaisuudet kahden ryhmittymän välillä ovat jatkuvia. Vartijat, vahtitorneissa päivystäviä lukuun ottamatta, eivät kanna aseita, mikä tekee heistä varsin turhia mellakoiden pysäyttämisessä. Vangit sen sijaan saavat helposti ulkopuolelta aseita ja jopa käsikranaatteja.

Keväällä 2020 kolumbialaisissa vankiloissa osoitettiin maanlaajuisesti mieltä ylikansoitusta ja heikkoa terveydenhuoltoa vastaan. La Modelossa mielenosoitus äityi maaliskuun 21. päivänä täydeksi mellakaksi, jossa surmansa sai 23 vankia. Kaikki sai alkunsa pandemian pelosta, sillä vangit protestoivat puutteellisia koronavirustoimia vastaan. Pelko on ymmärrettävä, sillä koronavirusepidemia yli äyräiden ahdetussa, 11 000 vangin vankilassa ilman mahdollisuutta hoitoon olisi ollut katastrofaalinen tilanne.

4. Mustan delfiinin vankila, Venäjä

Mustan delfiinin vankilassa tuomiotaan kärsivät pahimmista pahimmat: murhaajat, raiskaajat, pedofiilit ja kannibaalit. Noin 700 vangin yhteenlaskettu uhrimäärä on lähes 4000, joten mukaan mahtuvat Venäjän pahimmat sarjamurhaajat. Tuomittujen vakavista rikoksista johtuen vartijat kohtelevat heitä mahdollisimman epäinhimillisesti. Varmistuksena siitä, että vartijat eivät missään vaiheessa ala tuntea sympatiaa tuomittuja kohtaan, on jokaisen sellin ovessa kuvaus vangin rikoksista. Jos ovessa lukee ”raiskasi 44 alaikäistä ja tappoi viisi 7–11-vuotiasta lasta”, karisevat sympatiat melko nopeasti menemään.

Kun vankilaan tulee uusi ”majoittuja”, kuljetetaan hänet silmät sidottuna selliin, jottei hänellä ole mitään käsitystä sijainnistaan laitoksen sisällä; tällä yritetään estää pakoyritykset. Jos vanki täytyy siirtää rakennuksesta toiseen, kuljetetaan häntä pakkoasennossa kädet selän takana raudoissa ja pää alaspäin suunnattuna, jolloin kuljetettava on täysin vartijan armoilla. Näin estetään se, että vanki oppisi tuntemaan vankilan tilat.

Advertisement

Hakkaamista ja muuta pahoinpitelyä (josta huhutaan, mutta kukaan ei ole uskaltanut myöntää) pahempana vangit pitävät jatkuvaa kontrollia. Vartijat kiertävät valvomassa koko valveillaoloajan, jonka aikana istuminen ja makaaminen ovat kiellettyjä. Vankien on oltava jalkojensa päällä 16 tuntia päivässä, eikä kukaan halua jäädä kiinni lepäämisestä. Joka paikassa on kameroita ja vartijat kiertävät vartin välein tarkastamassa sellit.

Kummallisen nimensä vankila on saanut sen pääsisäänkäynnin edessä olevasta mustasta delfiinipatsaasta, joka on erään vangin tekemä.

Lue myös: 10 esinettä, jotka murhaaja Ed Gein valmisti kuolleiden ihosta ja ruumiinosista

3. Bang Kwang, Thaimaa

Bang Kwangin vankila tunnetaan Bangkokin Hiltonina, mikä tietenkin on surkea vitsi, sillä paljon kauempana luksushotellista ei vaarallisimmat vankilat- listalla voitaisi olla. Vuonna 1930 valmistunut laitos suunniteltiin asuttamaan 3500 vankia, mutta väkimäärä on vuosien ajan ollut yli kaksinkertainen. Ylikansoitetussa Bang Kwangissa ei juurikaan ole vankeja, joiden tuomio olisi alle 25 vuotta, joten se on täynnä pahimman luokan rikollisia. Ja toisaalta samaan aikaan ulkomaalaisia, jotka ovat voineet saada elinkautisen tuomion huumeiden hallussapidosta.

Korkeimman turvaluokituksen vankilassa noin 10 prosenttia ”odottaa” kuolemantuomion toimeenpanoa. Aiemmin kaikki kuolemaantuomitut joutuivat pitää jalkoihin hitsattuja kahleita, mutta nykyään tässä suhteessa ollaan hieman inhimillisempiä. Jokainen uusi vanki joutuu kuitenkin pitämään painavia rautakahleita yötä päivää kolmen ensimmäisen kuukauden ajan, mutta ne siis saa avaimella auki.

Aterioita on tasan yksi päivässä: kulhollinen riisiä ja keittoa. Usein sekin on syömäkelvotonta, kuten huumeiden salakuljetuksesta yhdeksän vuotta Bang Kwangissa istunut yhdysvaltalainen Angela Carnegie kertoo: ”Ruoka oli pilaantunutta ja täynnä matoja.”.

Advertisement

Vangit peseytyvät ulkona, nilkkoihin asti nousevassa likaisessa viemärivedessä seisten ja usein juoksevaa vettä ei syystä tai toisesta ole ollenkaan. Varsinkin silloin taudit lähtevät olemattoman huonon hygienian vuoksi leviämään ja selleissä vangilta toiselle kiertävät muun muassa tuberkuloosi ja lepra eli spitaali. Kymmenet vangit asuttavat pientä rottien ja torakoiden kansoittamaa selliä, jossa nukutaan kylki kyljessä ja jalanpohjat toisten päähän osuen, sillä jokainen sentti on käytettävä; muuhun ei ole tilaa. Korkeammassa asemassa olevat vangit saavat nukkua lähellä ovea ja kaikkein köyhimmät ja alimman kastin vangit joutuvat viettämään yönsä vessan virkaa tekevän haisevan aukon vieressä.

Vartijat hakkaavat vankeja kepeillä, joilla harjoitetaan myös seksuaalista väkivaltaa. Varsinkin iäkkäät ja mielenterveysongelmista kärsivät ovat vartijoiden ja heidän suosikkivankiensa väkivallan kohteina.

Bang Kwangin pahamaineisuus johtuu nimenomaan vankeihin kohdistuvasta väkivallasta ja siitä, miten uskomattoman epäoikeudenmukaisia tuomioita siellä kärsitään. Kuolemantuomio tulee usein myös varoittamatta, sillä vangille voidaan vain ilmoittaa, että aika myrkkypistokselle on kahden tunnin kuluttua.

2. ADX Florence, Yhdysvallat

The United States Penitentiary Administrative Maximum Facility Florence eli ADX Florence on ainoa Yhdysvaltain liittovaltion vankila, jolla on supermax-turvallisuusluokitus. Tuttavallisemmin Kalliovuorten Alcatrazina tunnetussa vankilassa on äärimmäisen tiukat turvatoimet ja siksi sinne onkin vuoden 1994 käyttöönoton jälkeen sijoitettu ne kaikkein pahimmat ja vaarallisimmaksi luokitellut vangit. Siellä tuomiotaan kärsii sarjamurhaajia, huumekartellien johtajia, uusnatseja sekä kotimaisia ja ulkomaisia terroristeja – muun muassa Unabomberina tunnettu Ted Kaczynski ja syyskuun 11. päivän iskujen suunnittelussa mukana ollut Zacarias Moussaoui.

Vaarallisimmat vankilat -listalla ADX Florence ei ole sen takia, että vankeja uhkaisi toisten vankien tai vartijoiden tekemä väkivalta tai epäinhimilliset olosuhteet – periaatteessa. ADX Florence vaarallisuus liittyy vankien eristykseen. Todennäköisesti missään muussa maailman vankilassa vangit eivät ole niin yksin ja ulkomaailmasta irrotettuina kuin täällä Coloradossa sijaitsevassa supermax-vankilassa.

Vangit viettävät vuorokaudesta vähintään 23 tuntia 7 neliön sellissä eikä heillä ole lainkaan mahdollisuutta kommunikoida muiden ihmisten kanssa. Kaikki, ruokailua myöden, tapahtuu betonisessa kopissa. Tunnin mittainen ulkoilumahdollisuus on joillakin osastoilla – ei siis kaikilla – ja sekin tapahtuu yksin pienessä häkissä vahvoissa kahleissa.

Advertisement

Vuonna 2012 useat vangit nostivat joukkokanteen olosuhteiden vuoksi, sillä heidän mielestään jatkuva eristyssellissä eläminen on verrattavissa kidutukseen. Useita ADX Florencen vankeja edustaneen asianajajan Laura Rovnerin mukaan vuosia ja vuosikymmeniä kestävä eristys on pahinta, mitä ihmiselle voi tehdä. Eräs vanki oli jopa ”ystävystynyt” selliinsä eksyneen ampiaisen kanssa, sillä ihmisellä on erittäin voimakas sisäsyntyinen perustarve muihin ihmisiin.

Vankilanjohtajana vuosina 2002 ja 2005 toiminut Robert Hood on kuvaillut epänormaalin siistiä ja aavemaisen hiljaista ADX Florencea pahimpana vankilana, jonka hän on nähnyt: ”Se on kliininen versio helvetistä.”.

Lue myös: Unabomber-sarjamurhaaja – 10 faktaa pidätyksen vuosipäivänä

1. La Santé, Ranska

Vaarallisimmat vankilat -lista päätetään Eurooppaan ja Pariisiin, jonka ainoa vankila La Santé on yksi surkeimmista paikoista, joihin rikollinen voi joutua. Olosuhteista kertoo ehkä jotain se, että itsemurhia tehdään suhteessa muihin maailman vankiloihin järisyttävän suuri määrä. Vuosi 1999 on ollu synkin vuosi tässä mielessä, sillä silloin 124 vankia riisti oman henkensä. Vuonna 2002 itsemurhan tehneitä oli 122 ja seuraavana vuonna 73. Olosuhteet vankilassa olivat niin hirveät, että tehokkaaksi todetut keinot juoda putkenavaajaa tai rotanmyrkkyä olivat parempia vaihtoehtoja kuin kärsiä enää hetkeäkään La Santéssa.

Verrataan näitä lukuja Kaliforniaan, Yhdysvaltoihin, jonka vankiloissa itsemurhien määrä on maan osavaltioista suurin. Kahdenkymmenen vuoden aikana itsemurhan tehneitä on ollut kaikissa osavaltion vankiloissa yhteensä 663. Tuomiotaan Kalifornian vankiloissa istuu tällä hetkellä 115 000 vankia.

Pariisin pahamaineisessa vankilassa, joka on suunniteltu 1400 vangille, oli vuosituhannen vaihteen synkimpinä vuosina noin 2300 vankia.

Advertisement

La Santé on tullut tunnetuksi vankien välisestä väkivallasta, vartijoiden raakuudesta, raiskauksista ja eristyssellien ahkerasta käyttämisestä. Vankilakulttuurissa vahvimmat ja vaikutusvaltaisimmat vangit ovat tehneet heikommista orjiaan; monella eri tavalla.

La Santén maanpäällinen helvetti tuli kaiken kansan tietoisuuteen vuonna 2000, kun vankilassa johtavana lääkärinä toiminut Véronique Vasseur paljasti lukuisia epäkohtia vankien elinolosuhteista. Monet rottien, torakoiden ja täiden valtaamissa selleissä pidetyt vangit kärsivät erilaisista tulehduksista ja ikävistä ihosairauksista, joita ei ulkomaailmassa oltu nähty sitten toisen maailmansodan. Keuhkosairaudet olivat yleisiä, sillä vartijat pitivät jo valmiiksi heikkokuntoisia vankeja huonosti ilmastoiduissa selleissä kosteiden ja pesuaineen katkuisten pyykkitupien vieressä. Vasseur kertoi myös tapauksesta, jossa vanki oli suljettu 15 päiväksi eristysselliin, josta hänet löydettiin pahoin kuivuneena; vartijat olivat katkaisseet sellin vedentulon.

Pitkälti Vasseurin paljastusten ansiosta La Santéessa ruvettiin tekemään muutoksia ja vuoteen 2014 mennessä kaikki vangit oli siirretty muihin vankiloihin, mutta vain tilapäisesti. Vankilassa tehtiin neljä vuotta kestänyt peruskorjaus ja vuonna 2019 se avattiin uudelleen. Nähtäväksi jää, minkälainen vankilakulttuuri La Santéen pesiytyy pintapuolisen kasvojenkohotuksen jälkeen.

Lue myös:

🤷‍♀️ Mikä tämän vaarallisimmat vankilat- listan laitoksista olisi sellainen, johon et mistään rahasummasta astuisi? Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme!

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version