Yhteiskunta

Maailman vaarallisimmat jengit: 10 pahamaineisinta rikollisjärjestöä

Julkaistu

Rikollisjärjestöjä jopa romantisoidaan elokuvissa ja videopeleissä, mutta tosielämässä nämä maailman vaarallisimmat jengit ovat kaukana viihteestä. 

Jengi, mafia, rikollisjärjestö… Niitä voi kutsua monella nimellä. Toiset jengit pyörittävät laittomilla kaupoilla kymmenien miljardien liikevaihtoa, toisilla on hieman pienemmät resurssit. Kaikkia kuitenkin yhdistää se, että ne tekevät hirvittäviä tekoja.

Laiton kaupankäynti ja murhat ovat järjestöille arkipäivää, osalle enemmän kuin toisille. Listafriikki esittelee nyt satunnaisessa järjestyksessä maailman vaarallisimmat jengit, joiden kanssa kukaan ei vapaaehtoisesti halua tekemisiin. 

Huomiona vielä se, että listalle ei nyt otettu mukaan niin sanottuja vankilajengejä, vaikka moni näistä porukoista operoikin myös kaltereiden takana. 

MS-13

Yhdysvallat taistelee loppumatonta taistelua järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Yksi ongelmallisimmista jengeistä on MS-13, Mara Salvatrucha. Sen perustivat 1980-luvulla El Salvadorista sisällissotaa paenneet maahanmuuttajat. Los Angelesista lähtenyt järjestö ei ole levittäytynyt ainoastaan maan laajuisesti, vaan sillä on ryhmänsä niin Kanadassa ja Meksikossa kuin monessa Etelä-Amerikan valtiossakin. Suurin osa jäsenistä on taustaltaan elsalvadorilaisia, mutta mukaan on otettu myös muutamia hondurasilaisia ja guatemalalaisia.

MS-13:ta tekee erityisen vaarallisen ja brutaalin se, että järjestössä ei ole varsinaista hierarkiaa ja kaikki klikit toimivat itsenäisesti, parhaaksi katsomallaan tavalla. MS-13 salakuljettaa Etelä-Amerikasta muun muassa huumeita ja vain 11-vuotiaita tyttöjä seksiorjiksi Yhdysvaltoihin, eivätkä he pelkää tappaa kaikki tielleen tulevat. FBI:lle järjestön väkivaltaisuus ja laittomat puuhat ovat olleet sen verran suuri ongelma, että sitä vastaan on perustettu oma, erillinen iskuryhmänsä.

Advertisement

Vaikka MS-13 olisi kuinka vaarallinen Yhdysvalloissa, ei se ole mitään verrattuna siihen, minkälainen tilanne on ”pohjoisen kolmiona” tunnetulla alueella eli Hondurasissa, Guatemalassa ja El Salvadorissa. Se on maailman väkivaltaisin alue, joka ei ole varsinaisessa sodassa. Jengisodassa kylläkin, eivätkä siltä valitettavasti välty viattomat siviilit.

’Ndrangheta

Italiassa, josta nimi mafia on saanut alkuunsa, operoi nykyään neljä johtavaa perhettä: Camorra, Sacra Corona Unita, ’Ndrangheta ja tietenkin Sisilian mafia, Cosa Nostra.

Pitkään nimenomaan Sisilian mafia oli se suurin, tunnetuin ja pelätyin, mutta kyseenalaiselle kunniapaikalle on kiilannut Calabriasta kotoisin oleva ’Ndrangheta. Järjestö syntyi alunperin 1800-luvun lopulla kaupungin vankilassa, josta se kiipesi pitkän matka mafian huipulle. 1960- ja 1970-luvuilla ’Ndrangheta alkoi tekemään järjestelmällisesti kidnappauksia ja sijoittamaan saamansa lunnasrahat kokaiiniin. Kun Cosa Nostra keskittyi murhaamaan hallituksen jäseniä ja mafiaa vastustavia tuomareita, valtasi ’Ndrangheta huumemarkkinat, ja nykyisin se vastaa jopa 80 prosentista Euroopan kokaiinikaupasta.

Vuonna 2013 järjestön arveltiin tehneen voittoa kaikilla mahdollisilla laittomilla keinoilla, prostituutio pois lukien, noin 60 miljardia euroa, joka on saman verran kuin Pepsi nettosi vuonna 2016. Se on myös noin 3 prosenttia koko Italian bruttokansantuotteesta.

’Ndranghetaan pääsevät mukaan vain jäsenten verisukulaiset, millä varmistetaan se, että jäsenet harvoin suostuvat todistamaan oikeudessa toisiaan vastaan tai toimimaan poliisin ilmiantajina. Joskus niin pääsee käymään, ja siinä vaiheessa perhesiteet unohtuvat. 

Vuonna 2010 Monzan läheltä löydettiin 35-vuotiaan, mafiaperheeseen syntyneen Lea Garofalon ruumis. Naista oli ensin kidutettu, hänet oli ammuttu ja ruumiista oli yritetty päästä eroon vahvalla hapolla. Poliisin tiedonantaja toiminut Garofalon olivat murhanneet hänen oma aviomiehensä avustajiensa kanssa.

Advertisement

Viimeksi joulukuussa 2019 yli 300 järjestön jäsentä pidätettiin valtavassa poliisioperaatiossa. Kiinniotettuja syytettiin muun muassa rahanpesusta, murhista ja yksinkertaisesti mafiaan kuulumisesta. Pidätettyjen joukossa oli lukuisia poliitikkoja ja virkavallan edustajia.

Los Zetas

Los Zetas on meksikolainen rikollisjärjestö, jonka perusti alunperin Meksikon armeijasta irtautunut ryhmä erikoisjoukkojen sotilaita. He liittyivät ensin isompaan Cártel del Golfo -järjestöön, josta irrottautuivat vuonna 2010 aloittaen verisen jengisodan.

Yhdysvaltain hallitus on nimittänyt Los Zetasia Meksikon vaarallisimmaksi ja teknologisesti edistyneimmäksi kartelliksi, jonka vahvuusalueita ovat kiristys, ihmiskauppa, kidnappaukset, öljy- ja huumekauppa sekä salamurhat. Järjestö on kymmenen toimintavuotensa aikana osoittautunut yhdeksi maailman väkivaltaisimmista ryhmistä. He ovat tehneet kymmeniä joukkomurhia ja tappaneet kerralla sadoittain siviilejä estääkseen näitä liittymästä kilpaileviin järjestöihin.

Ilmiantajat ovat rikollisjärjestöille pahinta pohjasakkaa, mutta Los Zetakselle ei riitä vain yksittäisen henkilön eliminointi, vaan he teloittavat surutta koko suvun ja mukana muutaman sivusta seuraajan. Los Zetas ei kuitenkaan jätä asiaa siihen, vaan he ovat Isiksen mallin mukaan alkaneet kuvaamaan teloituksia ja mestauksia. Vuonna 2014 lääkäri ja toimittaja Maria del Rosario Fuentes Rubio oli kuukausien ajan kampanjoinut huumejengejä vastaan Twitterissä. Eräänä lokakuisena päivänä Los Zetas kidnappasi hänet, hakkeroi hänen Twitter-tilinsä ja kirjoitti: ”Ystävät ja perheeni. Nimeni on Maria del Rosario Fuentes Rubio. Olen lääkäri. Tänään elämäni päättyy.”. Myöhemmin samana päivänä tilille ilmestyi kaksi kuvaa: ensimmäisessä Fuentes Rubio katsoo kameraan ja toisessa häntä on ammuttu päähän. Naisen ruumista ei ole koskaan löytynyt. 

Järjestö rekrytoi uusia jäseniä julkisilla bannereilla, kohdentaen niitä erityisesti armeijan sotilaille, luvaten heille paremmat edut ja isomman palkkapussin kuin puolustusvoimat ikinä pystyisi.

Advertisement

Sinaloa

Vaikka Los Zetas on vaarallinen ja väkivaltainen, on Meksikon johtava huumekartelli edelleen Sinaloa. Joaquín ”El Chapo” Guzmánin luotsaamana Sinaloa sai pelottavan maineeseensa kuvaamalla murhia ja lataamalla videoita nettiin.

Vaikka El Chapo viimein vuonna 2019 saatiin tuomittua laittomista kaupoista ja murhista, ei Sinaloa heikentynyt. Päinvastoin. Ja kuka tietää milloin entinen johtaja taas ottaa ohjat käsiinsä, sillä hän on jo kahdesti aiemmin karannut korkean turvaluokituksen vankilasta. Johtajan vangitseminen vuonna 2017 johti kilpailevien jengien vallankaappausyrityksiin, mutta Sinaloa vastasi kiduttamalla ja teurastamalla muiden järjestöjen jäseniä.

Sinaloa kuljettaa Yhdysvaltoihin useiden miljoonien dollareiden edestä huumeita, joka kuukausi, ja järjestö ottaa verisesti yhteen Meksikon sotilasjoukkojen kanssa saadakseen kaupunkeja haltuunsa. Virkavalta on lähes voimaton maailman ehkä vaikutusvaltaisimman huumeita salakuljettavan järjestön kanssa.

Triadeiksi kutsutaan Kiinan ja Hongkongin alueella toimivia järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymiä. Sen juuret ulottuvat 1600-luvulle, jolloin joukko miehiä perusti Qing-dynastiaa vastustavan yhteisön, jonka tarkoituksena oli palauttaa aiempi Ming-dynastia. Tavoitteessa ei onnistuttu, mutta jäsenten välille oli muodostunut ikuinen side.

1900-luvulle tultaessa valtavan kokoinen triadi alkoi hajota pienemmiksi jaoksiksi ja vuosisadan puolivälissä, kun Kiinan kommunistinen puolue otti vallan, levisivät jäsenet ympäri maailman.

Nykypäivänä suurin ryhmä on hongkongilainen Sun Yee On, jolla uskotaan olevan maailmanlaajuisesti jopa 60 000 jäsentä. Kun jengiin liittyy, joutuu vannomaan 36 valaa, joiden rikkomisesta seuraa kuolema. Kerran ryhmään mukaan otettu ei voi elävänä jättää sitä taakseen. 

Sun Yee On saa miljarditulonsa prostituutiorinkejä pyörittämällä, laittomien siirtolaisten kuljettamisella, rahanpesulla, kiristämällä yrityksiä ja diilaamalla heroiinia, kokaiinia ja oopiumia. Hiljattain Sun Yee Onin tiedetään solmineen sopimuksen meksikolaisen Sinaloan kartellin kanssa, minkä ansiosta se saa raakamateriaalia myös metamfetamiinin tuotantoon.

Advertisement

Hongkongin tiukat aselait vaikeuttavat järjestäytyneenkin rikollisuuden tuliaseiden käyttöä, joten jäsenien pääasiallisina hyökkäysvälineinä ovat veitset. Erityisen tunnettuja triadit ovat käyttämästään lihakirveestä, jolla voi vaikkapa rikollisjärjestöistä negatiiviseen sävyyn kirjoittavalta toimittajalta lyödä raajan irti.

Latin Kings

Kuva: Javier Ramirez | CC BY-SA 3.0

Latin Kings syntyi 1940-luvulla, Chicagossa, ja nykyään se on yksi Yhdysvaltojen suurimmista latinalaisamerikkalaisista jengeistä. Järjestössä on erittäin tarkka hierarkinen arvojärjestys, ja joissakin kymmenistä osastoista on mukana myös naisia.

Järjestö aloitti hyväntahtoisena, rotusyrjintää vastustavana ja maahanmuuttajia tukevana organisaationa, mutta muuntui vuosien mittaan rikollisjärjestöksi, jonka ensisijainen tulonlähde on huumekauppa.

Latin Kingisin jäsenien kuuluu noudattaa jengin sääntöjä tilanteessa kuin tilanteessa, eikä rangaistuksissa jousteta. Rikkomuksista jäsen voi saada rangaistukseksi kaikkea aseman alentamisesta ja nöyryytyksestä aina pahoinpitelyyn ja kuolemaan saakka.

Jengisodat ovat julmia, eikä oman porukan sisälläkään vältytä erimielisyyksiltä. Varsinkin ne jäsenet, jotka toimivat ilmiantajina, ovat vaarassa, vaikka kuinka olisivat poliisin suojeluksessa. Sillä ei ole väliä, kuinka korkealla hierarkiassa on ollut; jos joku vasikoi omistaan, ei hänellä ole tiedossa pitkä loppuelämä.

Virkavalta on ottanut Latin Kingsin kanssa kovat keinot käyttöön, ja viime vuosina useita jengiläisiä onkin pidätetty ja tuomittu raaoista pahoinpitelyistä ja henkirikoksista. Viimeksi joulukuussa 2019 FBI:n Bostonin osasto teki historiansa suurimman kiinnioton, kun se pidätti 62 Latin Kingsin jäsentä, joiden mukana oli iso osa itärannikon johtohenkilöistä. Ratsioissa löydettiin varastettuja kulkuvälineitä (autoja, moottoripyöriä, vesijettejä), kasoittain huumeita ja laittomia aseita sekä kaksi kadonneeksi ilmoitettua lasta. 

Advertisement

Liittovaltion poliisissa ollaan luottavaisia, että monen jaoston johtajan yhtäaikainen pidättäminen hiljentäisi järjestön toimintaa. Hmm… Toivossa on hyvä elää!

Solntsevskaya Bratva

Solntsevskaya Bratva eli Venäjän mafia on Sergei Mikhailovin 1980-luvulla perustama rikollisjärjestö. Mikhailov on omasta mielestään vain liikemies, mutta järjestö saa suurimman osan tuloistaan kiristämällä. Arvioiden mukaan mikä tahansa venäläinen yritys joutuu maksamaan viidesosan tuloistaan Solntsevskaya Bratvalle, varsinkin jos omistajat perheineen haluavat pysyä hengissä. Ei kuulosta kovin lailliselta puuhalta.

Solntsevskaya Bratvan uskotaan olevan yksi rikkaimmista rikollisjärjestöistä maailmassa ja se toimii Venäjän alamaailman jokaisella sektorilla. Venäjällä järjestöllä on noin 10 erillistä osastoa, jotka kaikki toimivat suurimmaksi osaksi itsenäiseksi. Lisäksi Solntsevskaya Bratvalla on jaoksia jokaisella mantereella. (Toim. huom.: Paitsi ehkä Etelämantereella).

Solntsevskaya Bratva tekee yhteistyötä muiden johtavien rikollisjärjestöjen, esimerkiksi Italian mafian ja Kiinan triadien, kanssa. Hyytävintä ehkä on se, kun vuoden 2010 Wikileaks-skandaalin myötä selvisi, että Solntsevskaya Bratva toimii Venäjän federaation turvallisuuspalvelun FSB:n suojeluksessa.

Mungiki

Rikollisjärjestö Mungikin alkuperä on hieman epäselvä, koska se syntyi 1980-luvun lopulla Keniassa, Nairobin slummeissa, joista ei tuolloin juurikaan raportteja tehty. Arvioiden mukaan Mungikissa on tällä hetkellä jopa 100 000 jäsentä, joista suurin osa kuuluu Kenian suurimpaan etniseen ryhmään Kikuyuihin.

Se tiedetään, että 1990-luvulla Mungiki piti hallussaan Nairobin takseja ja otti raakalaismaisilla teurastuksilla ja sivistyneemmillä kiristyskeinoilla valtaansa kaupungin jätehuollon, rakennustoiminnan ja yleiset vessat. Jokaisen julkisen vessan ovella on jengiläinen, joka veloittaa käynnistä sopivan summan. Järjestö toimii myös ”perinteisemmillä” rikosaloilla, ja vastaavat muun muassa huumeiden salakuljetuksesta ja prostituutiosta.

Mungiki on omituinen sekoitus rikollisuutta, poliittista aktivismia ja mysteeristä kulttia, ja järjestö taistelee muun muassa vihollisheimoja ja maan hallitusta kannattavia ryhmittymiä vastaan. 

Advertisement

Järjestön tiedetään myös olevan joissakin määrin uskonnollinen ja länsimaistumista vastustava, ja jäsenet langettavatkin kilpailijoilleen kirouksia eivätkä ihmisuhritkaan ole harvinaisia. Vuonna 2007 Mungikin jäsenet syyllistyivät rituaalimaiseen, kaksivuotiaan pojan mestaukseen ja monet poliisit ovat kokeneet saman kohtalon.

Yamaguchi-gumi

Yakuza, yhteisnimi Japanin järjestäytyneelle rikollisuudelle, koostuu kymmenistä eri ryhmistä, joista suurin ja vaikutusvaltaisin on Yamaguchi-gumi. 

Heidän päämajansa on Koben kaupungissa, mutta yhtenä maailman varakkaimpana rikollisjärjestönä heidän toimintansa on levittäytynyt ympäri maailman. Yamaguchi-gumin toimintaan kuuluu prostituution pyörittäminen, rahan kiskonta, huume- ja asekauppa sekä poliittinen korruptio. Eikä verisiltä jengisodiltakaan olla vältytty, vaikka yakuza esittää ulospäin hienostunutta järjestöä toimistoineen ja käyntikortteineen. 80-luvun lopulla tilanne oli niin paha, että sanomalehdet pitivät päivittäin kirjaa yakuzan uhreista.

Rikollisjärjestöä on ulkomaiden toimesta yritetty ajaa alas, koska Japanissa yakuzojen katsotaan pitävän yllä järjestystä ja auttavan heikompia. Vaikka todellisuudessa järjestön lonkerot ulottuvat syvälle valtionjohtoon ja yritysmaailmaan, ja aivan viime vuosiin saakka virkavalta on katsonut järjestön toimia läpi sormien. 

Yakuzan voi tunnistaa erityisistä tatuoinneista ja lyhentyneistä sormista. Yleisen harhakäsityksen mukaan jäseniltä katkaistaan sormia rangaistukseksi, mutta todellisuudessa niin ei ole. Yakuzan jäsen voi leikata pikkurillinsä itse poikki kahdesta syystä: Maksaakseen sillä velkansa tai hyvittääkseen virheensä. Hän voi myös uhrata oman sormensa alaisensa tai ystävänsä puolesta. Nykyisin nuoremmat jäsenet kieltäytyvät tatuoinneista ja sormien leikkaamisesta, koska ne tuovat miehille kyseenalaista huomiota. Ja johtajatkin ottavat nykyään mieluummin vastaan käteistä kuin sormenpäitä maksusuorituksena. 

Advertisement

D-Company

D-Companyn perusti Dawood Ibrahim vuonna 1976 silloisessa Bombayssa, nykyisessä Mumbaissa. Vaikka Ibrahimin isä oli poliisi, ei se estänyt häntä aloittamasta pikkurikollisuuden parissa jo teini-ikäisenä yhdessä kavereidensa kanssa. Satunnaisesti varastelleesta joukosta syntyi lopulta pahamaineinen jengi.

Bombayn alamaailmaa johti monopolin tavoin 1980-luvulle asti Lala-klaani, mutta Ibrahim ryhmineen haastoi sen ja nousi voittajaksi lyhyen, mutta verisen sodan jälkeen. D-Companyn johtohahmo oli kuitenkin etsintäkuulutettuna murhasta, joten hän pakeni Dubaihin.

Seuraavien vuosikymmenten ajan Ibrahim johti etäältä D-Companya, ja sai sen kasvamaan yhdeksi suurimmista rikollisjärjestöistä. Maanpaossa ollessaan hän suunnitteli vuoden 1993 Bombayn pommitukset, joissa D-Company tappoi 12 autopommilla 257 ihmistä. Hyökkäys oli kosto useiden muslimien puolesta, jotka olivat edeltävinä kuukausina menehtyneet väkivaltaisissa mielenosoituksissa.

Vuonna 2003 Ibrahim lähti Dubaista, kun yksi hänen lähimmistä liittolaisistaan murhattiin paikallisessa yökerhossa. Hänen tämän hetkinen olinpaikkansa on virallisesti tuntematon, mutta Pakistanissa Karachin kaupungissa paikalliset osaavat näyttää missä herra majailee.

D-Company jatkaa alamaailman hallintaa, ja on mukana erilaisissa laittomissa kiinteistökaupoissa ja yritysten kiristämisessä niin Intiassa kuin Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Muita tuottoisia bisneksiä ovat muun muassa rahanväärennys sekä ase- ja huumekauppa.

🤷‍♀️ Jäikö mielestäsi joku jengi tai rikollisjärjestö pois listalta? Onko huutava vääryys, että esimerkiksi New Yorkin ”viisi perhettä” ei ole listalla? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme!

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version