Oudoimmat

Kun Black Friday tarjouksineen vie ihmisiltä järjen: 10 hullua tarinaa ostoshysteriasta – osa 1

Julkaistu

Onko joku onnistunut välttymään siltä, että tulevana perjantaina on Black Friday? Tällä listalla ei kuitenkaan ole luvassa tarjouksia, vaan keskitymme hulluimpiin Black Friday -tarinoihin.

Joka vuosi, kun marraskuu lähenee loppuaan, tuutataan jokaisesta mahdollisesta kanavasta Black Fridayta, joka on sitä vuoden järjettömintä ostosaikaa. Itse asiassa kyseessä on jo hyvissä ajoin edellisenä viikonloppuna alkava Black Friday -viikko, jossa ei terminä ole kovinkaan paljon järkeä.

Black Fridayn nimi on alunperin tullut siitä, että tuona joulukauden aloittavana kiitospäivän jälkeisenä perjantaina kaupat perinteisesti käänsivät tuloksensa tappiollisesta ”punaisesta” voitolliseen ”mustaan”.

Tarjoustuotteita on usein saatavilla vain rajallinen erä, mikä on vuosien varrella johtanut valitettavan usein joukkoryntäyksiin ja fyysisiin tappeluihin, jopa kuolemiin: itse asiassa internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy sivusto, joka kulkee nimellä Black Friday Death Count ja tuolla sivustolla siis seurataan Black Fridayn aiheuttamia kuolemantapauksia. Jo tuollaisen sivuston olemassaolo kertonee tarpeeksi siitä, miten sekaisin tarjoukset voivat meidät ihmiset saada.

Listafriikki kertoo nyt Top 10 hulluimmat Black Friday -tarinat, joista osa on – ikävä kyllä – päättynyt kuolemaan.

Advertisement

”Mustan viikon” -lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset viisi tarinaa voit lukea tästä:

Pyssyjen heiluttelua ja etälamauttimella kaveri kumoon: 10 hullua tarinaa Black Fridayn ostoshysteriasta – osa 2

Kun normaaleista ihmisistä tulee villieläimiä

Black Friday -hulluus on alkanut nostaa kunnolla päätään vasta tämän vuosituhannen aikana. Monesti ihmisiä kismittää tuntikausia kestävä jonottaminen ja kauppojen ovien avautuminen. Hillitäkseen perjantain hulabaloota päätti eräs kalifornialainen Walmart-tavaratalo vuonna 2009 pitää ovensa auki läpi koko edeltävän yön (nykyäänhän tuo on jo ihan yleinen käytäntö).

Tavaratalossa ei kuitenkaan oltu varauduttu siihen, että väkeä riittäisi läpi yön. Eikä todellakaan oltu varauduttu siihen, että ihmiset eivät aikaisemmasta avaamisesta huolimatta osanneet käyttäytyä sen sivistyneemmin. Päinvastoin; asiakkaat menettivät kaiken itsehillintänsä ja varttia vaille kolme yöllä työntekijät joutuivat soittamaan poliisin avuksi.

Advertisement

Kaupassa oli noin 300 asiakasta, joista iso osa käyttäytyi kuin villieläimet. He repivät auki pakkauksia, joissa oli myöhemmin myyntiin tulevia tuotteita, ja ympäri kauppaa puhkesi useita erillisiä tappeluita. Poliisi onnistui tyhjentämään tavaratalon, joka suljettiin pariksi tunniksi, jotta asiakkaat saisivat aikaa rauhoittua.

No, kuten arvata saattaa, rauhoittumisesta ei ollut tietoakaan, vaan sadat ihmiset jäivät raivon vallassa hakkaamaan Walmartin ovia ja ikkunoita ja vaativat huutaen päästä takaisin ostoksille. Jotkut jopa yrittivät sisään kaupan puutarhapuolen kautta, mutta poliisit onnistuivat pysäyttämään tunkeilijat.

Kuudelta aamulla ovet avattiin uudelleen, mutta sisään päästettiin turvallisuussyistä vain 30 asiakasta kerralla.

Yllä oleva video ei ole kyseisestä tilanteesta, mutta antaa ehkä jotain kuvaa ostoshelvetin härdellistä.

Puukkohippasilla

Vuoden 2018 Black Friday oli sujunut syracuselaisessa Destiny USA -kauppakeskuksessa ilman fyysisiä kahakoita iltapäivään saakka. Hieman klo 16:en jälkeen Macy’s-tavarataloon kuitenkin jouduttiin soittamaan poliisit, kun kaksi hieman reilu parikymppistä miestä oli käynyt puukottamaan toisiaan. Toinen oli saanut puukosta vatsaan ja toinen selkään. Kukaan ulkopuolinen ei loukkaantunut ja kummankaan syyllisen/uhrin vammat eivät olleet hengenvaaralliset.

Kuvaavaa on se, että kauppakeskuksessa ostoksilla olleet ihmiset eivät olleet välikohtauksesta juuri moksiskaan. Esimerkiksi paikallisen televisiokanavan haastattelema Meghan Sinclair kertoi, että ei ole tippaakaan yllättynyt. ”Ihmiset menevät joulun takia aivan sekaisin, ja tulos on tällainen”, jatkoi Sinclair.

Advertisement

Ilmeisesti yllätävämpää on se, jos kukaan ei kuole tai loukkaannu.

Paidaton mies ruoski muita jonottajia vyöllään

Ettei tämä mene vain Yhdysvaltalaisten Black Fridayn moittimiseksi, niin osataan aina niin kohteliaassa ja ystävällisessä Kanadassakin.

Vuonna 2011 vancouverilaiset tennarifanit jonottivat kuumeisesti Adidaksen liikkeen edessä, sillä myyntiin oli tulossa erikoiserä harvinaista tossumallia. Kaduilla oli muutenkin vilskettä, kun shoppailijoiden kanssa vierekkäin seisoivat klubeihin ja baareihin jonottavat.

Kadulle alkoi muodostua useampia kahakoita, mutta poliisi hälytettiin siinä vaiheessa paikalle, kun eräs paidaton herrasmies oli alkanut käyttää vyötään piiskana ja yritti ruoskia tuntemattomaksi jääneestä syystä ympärillään olleita ihmisiä. Sitäkään ei tiedetä, jonottiko mies Adidakselle vai baariin.

Advertisement

Ennen kuin poliisi ehti paikalle, oli piiskamies saatu rauhoiteltua, kun eräs kansalainen oli käynyt nappaamassa hänestä tukevan kuristusotteen. Ainakin yksi henkilö joutui lähtemään sairaalaan tikattavaksi.

Adidas jätti väkivaltaisuuksien vuoksi himoitut kengät kokonaan pois perjantain myynnistä ja suoritti lauantaina poikkeuksellisesti arvonnan, jolla onnekkaat ostajat satunnaisesti valittiin.

Vääränlainen vilkaisu johti ampumiseen

Memphisiläisessä ostoskeskuksessa vuonna 2018, hieman ennen vuorokauden vaihtumista perjantain puolelle, eräs mies huomasi tarjousten perässä juostessaan viehättävän naisen. Hän kuitenkin jatkoi omien sanojensa mukaan matkaansa eikä ottanut kontaktia kyseiseen neitokaiseen.

Kun hän poistui serkkunsa kanssa kauppakeskuksesta, oli naisen seurassa ollut mies muutaman ystävänsä kanssa ulkopuolella odottamassa. Ja tappeluhan siitä harmittomasta vilkaisusta kehkeytyi. Uhri lyötiin maahan, mutta se ei tulistuneelle poikaystävälle riittänyt.

Välikohtausta sivusta seurannut, täysin ulkopuolinen, Matthew Morgan kertoo todistaneensa, kun yksi epäillyistä veti aseen esiin ja ampui miestä, jota autettiin maasta ylös. Tilanteesta tuohtunut (tai innostunut) Morgan kaivoi esiin oman aseensa ja rupesi ampumaan; joko ilmaan tai epäiltyjä kohti. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut hänen luodeistaan. Morgan pidätettiin ja hän sai syytteen laittoman aseen hallussapidosta.

Ammunnan kohteeksi joutunut mies selvisi vähin vammoin, sillä luoti oli vain raapaissut häntä.

Advertisement

Xbox ja pippurisumutin

Nyt mennään San Fernando Valleyhin, vuoteen 2011 ja Walmart-tavarataloon. Kauppa oli laittanut tarjoukseen korillisen Xbox-pelikonsoleita, joiden arveltiin vetävän ostoksille hyvin porukkaa. Veikkaus osui tietenkin oikeaan.

Kun henkilökunta alkoi avata muovilla pakattua tarjouslaatikkoa, odotti malttamaton väkijoukko tiiviisti ympärillä. Työntekijät yrittivät turhaan ohjeistaa järjenrippeitä vailla olevia asiakkaita peruuttamaan ja tekemään tilaa. Eräs nainen oli ilmeisen huolestunut omasta mahdollisuudestaan saada himoittu Xbox, joten hän otti oikeuden omiin käsiinsä, ja saadakseen muihin nähden etulyöntiaseman hän alkoi suihkuttaa väkijoukkoa kohti pippurisumuttimella.

Kymmenen ihmistä sai hoitoa vaativia reaktioita sumutteesta ja toiset kymmenen kärsi lieviä vammoja sumutuksesta seuranneen kaaoksen tuloksena. Sekä ambulanssi että poliisi hälytettiin paikalle.

Väkijoukkoa sumuttanut 32-vuotias nainen pääsi rytäkässä livahtamaan tiehensä, mutta huomattuaan, että välikohtaus oli rikkonut kansainvälisen uutiskynnyksen, hän ilmoittautui itse poliisille. Epäselväksi on jäänyt, saiko hän ikinä ostettua haluamaansa Xboxia.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version