Oudoimmat

Top 10 maailman oudoimmat allergiat

Julkaistu

Seuraavassa Listafriikki esittelee maailman oudoimmat allergiat: listalla on luvassa allergioita, joita et varmastikaan osannut edes kuvitella olevan olemassa.

Ihmiset, jotka kärsivät niin sanotusta heinänuhasta, joutuvat jo viimeistään alkukeväästä alkaa varautua tulevaan: mikäli lääkkeiden käyttöä ei aloita riittävän aikaisin, tulevat kevät ja alkukesä olemaan aivastusten, silmien kutinan, kurkun kutinan ja nenän vuotamisen täyteisiä.

Heinänuha ei ole mikään kiva kaveri, mutta ehkä tämän listan luettuasi osaat asettaa asiat perspektiivin ja huokaista helpotuksesta niiltä osin, että kärsit erittäin tavallisesta ja isoilta osin helposti hoidettavissa olevasta allergiasta – jotkut, kun saattavat olla allergisia niille tärkeimmille elämää tukeville ja luoville aineksille, kuten vedelle, auringolla ja – kyllä vain, seuraava sana ei ole mikään tilapäisessä mielenhäiriössä kirjoitettu virheellinen tieto – siemennesteelle.

Seuraavassa onkin luvassa Top 10 maailman oudoimmat allergiat ja voi olla, että tätä listaa lukiessa sitä alkaa kuvittelemaan omallakin kohdalla mitä erikoisimpia oireita.

Ottakaahan siis mukava asento sohvalta ja laitetaan oudoimmat allergiat järjestykseen.

Advertisement

Allergialääke

Kuva: Oby Onyeador | Unsplash

Kun kirjoitetaan listaa, jossa esille nostetaan oudoimmat allergiat, mistä tätä planeettaa asuttavat ihmiset kärsivät, sitä voisi kuvitella, että allergialääkkeestä löytyy apu ainakin useimmille allergikoista. Vaan näin ei välttämättä ole.

On nimittäin mahdollista, että ihmisestä tulee allerginen allergialääkkeille – kyllä, silmäsi näkevät ihan oikein. Tarkemmin sanottuna ihminen voi olla allerginen allergialääkkeessä oleville ainesosille, kuten väri- ja lisäaineille. Sinällään maininta nimenomaan väri- ja lisäaineista on positiivinen uutinen, koska se tarkoittaa sitä, että allergioista kärsivät eivät ole itsessään allergisia niille ainesosille, jotka nimenomaan helpottavat oireita.

Päänvaivaa tällainen allergia kuitenkin aiheuttaa melkoisesti, sillä allergikolle saattaa olla haastavaa löytää lääkkeitä, jotka eivät sisällä minkäänlaisia väri- ja lisäaineita. Ja nyt ainakin tiedät, että mikäli otat allergialääkkeen ja sen jälkeen esimerkiksi hengittämisvaikeudet, kutina ja muut oireet vain voimistuvat, tai eivät ainakaan katoa, saatat olla allerginen itse lääkkeelle, jota juuri otit allergiaoireisiin.

Kuukautiset

Ah, se aika kuukaudesta! Miten mahtavia fyysisiä ja psyykkisiä oireita kuukautiset saavatkaan aikaan; turvotusta, kramppeja ja mielialan vaihtelua. Joillakin ”onnekkailla” naisilla kehon luonnollinen kierto on vielä tavallistakin vastenmielisempi: he kärsivät progesteronidermatiitista.

Se on autoimmuunisairaus, jonka nimi antaa viitteitä aiheuttajasta. Tässä erittäin harvinaisessa taudissa nainen on herkistynyt progesteronille eli keltarauhashormonille. Progesteronin määrä alkaa nousta ennen kuukautisia ja romahtaa jyrkästi niiden päätyttyä. Mutta tuona aikana allergiasta kärsivät joutuvat sinnittelemään muun muassa nokkosihottuman ja angioedeeman (ihoalueen ja/tai limakalvon turpoaminen) kanssa. Joskus harvoin ”kuukautisallergia” voi aiheuttaa anafylaktisen shokin.

Progesteronidermatiittia voidaan oireiden vakavuudesta riippuen hoitaa rasvoilla, allergialääkkeillä, hormonihoidolla ja viimeisenä keinona munasarjojen poistamisella.

Tärinä ja värinä

Jos ajat esimerkiksi ruohonleikkuria, autoa tai olet vaikka maantieteellisesti sijainnissa, jossa saatat kokea lievän maanjäristyksen, saatat olla ongelmissa; tärinäurtikaria eli allergisuus tärinälle ja värinälle on ihan aito ja oikea sairaus, johon ihminen voi sairastua.

Kyseinen allergia voi aiheuttaa muun muassa ruumiinosien turpoamista, kutinaa, päänsärkyä ja sumeutta näössä. Näistä oireista viimeisimpänä mainittu saattaakin olla todella ongelmallinen, jos olet liikenteessä esimerkiksi melkoista vibraatiota aiheuttavalla moottoripyörällä. Toisin sanoen tällainen tärinäallergia ei itsessään välttämättä johda hengenvaarallisiin tilanteisiin, ellei sitten sen seurauksena turvotusta tule esimerkiksi hengitysteiden alueelle, mutta se voi sivullisesti aiheuttaa sinulle vaaratilanteen.

Advertisement

Eikä kyse ole pelkästään niin isoista asioista kuin moottoripyörällä ajamisesta tai maanjäristyksestä, vaan pelkästään esimerkiksi juokseminen, käsien taputtaminen yhteen tai suihkun jälkeen tapahtuva kuivaaminen pyyhkeellä saattavat aiheuttaa allergiaoireita, kuten ihottumaa. Tutkijat ovat löytäneet syyn tälle allergialle ja se johtuu mutaatiosta ihmisen perimässä.

Tämä allergia vibraatiota kohtaan on sen verran omituinen ja hämmentävä, ettei sen ensimmäistä kertaa kokeva ihminen osaa varmastikaan yhdistää sitä vaikkapa nyt siihen alla olevaan moottoripyörään tai ruohonleikkuriin. Tämän informaatiopläjäyksen myötä kuitenkin tiedät tästä eteenpäin, että saatat kärsiä tärinäallergiasta, mikäli kohtaat tärinää aiheuttavien välineiden kohdalla edellä mainitun kaltaisia oireita.

Kosketus

Dermatografia tai dermografia on perin kummallinen ihosairaus. Siitä kärsivillä pieninkin raapaisu tai vaikkapa vain kosketus saa aikaan iholle nousevan punaisen ja turvonneen jäljen.

Toisille allergisen reaktion saa aikaan ulkopuolinen paine, esimerkiksi kädellä seinään nojaaminen tai kireät vaatteet. Dermografiaa kutsutaan myös piirtopaukamoinniksi, koska voimakkaasti reagoivat ihmiset voivat piirtää ihoonsa selviä kuvioita, jotka ilmestyvät muutama minuutti kontaktin jälkeen ja häviävät noin puolessa tunnissa.

Histamiinin voimakkaasta erityksestä iholla johtuva dermografia ei ole vaarallinen, sillä se aiheuttaa vain epämiellyttävää kutinaa ja punaisia jälkiä, mutta ei turvota limakalvoja kuten monet muut allergiset reaktiot.

Erityisen harvinainen dermografia ei kuitenkaan ole, sillä noin 5 prosentilla väestöstä on taipumus saada turpoavia piirtojälkiä. Sen syytä ei tiedetä, mutta erilaisten tulehdusten, lääkkeiden ja muun muassa stressin uskotaan olevan laukaisevia tekijöitä.

Advertisement

Raa’at hedelmät ja vihannekset

Toiset ovat allergisia tomaatille, toiset mansikalle, ja jotkut ovat allergisia monille raaoille hedelmille ja vihanneksille.

Jälkimmäisessä on usein kyse ristiallergiasta. Ristiallergialla tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi koivuallerginen voi saa oireita myös muun muassa persikasta, raa’asta perunasta ja porkkanasta, mantelista, viinirypäleestä, kiivistä, omenasta, kirsikasta, selleristä, saksanpähkinästä, paprikasta, tomaatista ja ananaksesta (ja aika monesta muusta!). Ihminen ei varsinaisesti ole siis allerginen näille kasviksille, mutta kehon vasta-aineet tunnistavat niissä samankaltaisia rakenteita kuin koivun siitepölyssä, ja aiheuttavat siksi allergiaoireita.

Yleensä oireet ovat niin sanottuja suuallergioita, joissa suu, nielu ja korvat kutiavat, ja huulet ja suun limakalvo voivat turvota. Kutiavaa ihottumaakin voi ilmetä ja allergioissa on lähes aina hengenvaarallisen reaktion vaara.

Allergeenisuutta vähentää juuresten ja hedelmien käsitteleminen esimerkiksi keittämällä tai raastamalla.

Treenaaminen

Yleisesti ottaen liikunta ja treenaaminen ovat hyväksi ihmiselle, mutta jokaisen kohdalla asia ei välttämättä ole ihan näin yksioikoinen: ihminen saattaa nimittäin olla allerginen treenaamiselle ja tästä allergiasta kärsii noin kaksi prosenttia koko maapallon populaatiosta eli ihmisistä. Tällaista allergiaa kutsutaan nimellä harjoituksen aiheuttama anafylaksia (englanninkielinen lyhenne EIA).

Lievimmissä tapauksissa EIA aiheuttaa ihmiselle ihottumaa ja kutinaa treenatessa, mutta vakavimmillaan harjoittelun aiheuttama allerginen reaktio voi olla jopa tappava ihmiselle, sillä jos kärsit liikunnan aiheuttamasta allergisesta kohtauksesta ja jatkat siitä huolimatta treeniäsi, hengitystiesi saattavat mennä tukkoon tai verenpaineesi romahtaa ja johtaa verenkiertohäiriöön.

Usein EIA:n kohdalla kyse on treenaamisen ja sitä edeltävän ravinnon välisestä yhteisvaikutuksesta: yleisimpiä tällaisen yhteisvaikutuksen liikunnan kanssa aiheuttavia syötäviä ovat vehnä, äyriäiset, tomaatit, pähkinät ja maissi, mutta myös lihan, hedelmien, erilaisten siementen, maidon, soijan, salaatin, herneiden, papujen ja riisien kohdalla on tavattu jonkin verran samanlaisia vaikutuksia. Näiden ruokien välttely ennen harjoituksen alkua ei välttämättä kuitenkaan auta, sillä käytännössä ottaen mikä tahansa ruoka voi johtaa allergiseen reaktioon treenaamisen yhteydessä.

Advertisement

Oikeastaan ainoa varma tapa välttää tällaista allergista reaktiota on selkeästi kevyempien harjoitteiden tekeminen.

Siemenneste

Polttavaa tunnetta, kipua virtsatessa, nokkosihottumaa ja rakkuloita alapäässä. Ensimmäisenä herää varmasti pelko jostain sukupuolitaudista. Siemennesteallergian tunnistaa kuitenkin sen nopeasta ilmenemisestä: reaktio alkaa 10-30 minuutin kuluttua altistumisesta.

Pahimmillaan se voi johtaa hengenvaaralliseen anafylaksiaan, eikä reaktiota voi välttää kuin kondomia käyttämällä. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa kymmenes naisista kärsii siemennesteallergiasta, toisten arvioiden mukaan prosenttiosuus on alle viidessä.

Naisilla allergia on yleisempi, joskin sitä tavataan myös miehillä. Itse asiassa mies voi olla allerginen myös omalle spermalleen! Reaktio voi ilmetä ensimmäisellä kerralla uuden partnerin kanssa tai täysin puun takaa pitkäaikaisen kumppanin kanssa. Siemennesteallergia on usein myös valikoiva: jokaisen miesyksilön erite ei saa aikaan oireita.

Allergisen reaktion aiheuttaa siemennesteessä oleva, eturauhasen tuottama proteiini, eivät siittiösolut. Siksipä monelle jälkikasvua halajavalle pariskunnalle kivulias ja jopa hengenvaarallinen reaktio on ohitettavissa IVF-hoidolla eli koeputkihedelmöityksellä.

Oma lapsi

On se hankalaa olla nainen! Jos raskaaksi tulemiseen oleellisesti liittyvä aines voi saada allergisen reaktion aikaan niin saman voi tehdä se pieni vatsassa kasvava ihme. Kaikkien muiden raskaudenaikaisten vaivojen lisäksi oma lapsi voi aiheuttaa raskauspemfigoidi -nimisen allergian puhkeamisen.

Se on harvinainen (yksi tapaus per 50 000 raskautta) autoimmuunisairaus, jossa kehon puolustusjärjestelmä hyökkää omaa ihoa vastaan. Raskauspemfigoidi ilmenee yleensä toisella tai viimeisellä raskauskolmanneksella ja saa aikaan kutiavia näppylöitä, rakkuloita tai laajempia punoittavia laikkuja vatsan iholla. Reaktio voi keskivartalolta levitä myös muualle kehoon.

Advertisement

Joskus pahimmat oireet katoavat synnytyksen lähestyessä, mutta suurimmalla osalla allergiasta kärsivillä kutina ja näppylät leimahtavat erityisen pahaksi juuri h-hetken kynnyksellä. Hyvä uutinen on se, että useimmiten oireet katoavat muutamassa päivässä sen jälkeen, kun allergian aiheuttaja on saatu ulos maailmaan.

Kylmä sää ja kylmyys ylipäätään

Meistä moni tuntee varmasti jossain vaiheessa talvea, etenkin mikäli kylmä sää on jatkunut pitkään, melkoista ketutusta ja sitä voisi kuvailla jopa allergiaksi kylmää säätä kohtaan. Vaan tiesitkö, että kylmälle säälle voi olla ihan aidosti allerginen?

Kylmä sää itsessään saattaa normaalissa tapauksessa aiheuttaa esimerkiksi ihon punoitusta ja näin myös usein käy, mutta jos huomaat kylmässä säässä ollessasi esimerkiksi ihottumaa, polttavaa tunnetta ihosi lämmetessä, jonkin kylmää saaneen alueen turpoamista, kuumetta, päänsärkyä, nivelsärkyä, väsymystä tai ahdistusta, saatat olla allerginen kylmälle säälle.

Tähän kylmään ilmaan liittyvään allergiaan liittyy myös paljon vakavampia oireita, kuten hengitysvaikeuksia, kielen tai kurkun turpoamista, sydämentykytystä, verenpaineen laskua, pyörtyilyä ja shokkitilaa; näitä oireita koettaessa tilanne saattaa olla todella vakava ja jopa hengenvaarallinen.

Kukaan ei oikein tunnu tarkalleen tietävän, mistä tällainen allergia ihmisellä johtuu, mutta joillain ihmisillä on toisia ihmisiä herkemmät ihosolut perimän kautta ja se on yksi syistä, jonka uskotaan vaikuttavan allergian syntymiseen. Kyseisen allergian oireiden käynnistyminen vaatii korkeintaan +4 asteen lämpötilan; pahoja paikkoja saattavat olla kylmän sään ohella esimerkiksi uiminen kylmässä vedessä ja vahvasti ilmastoitu kylmä tila, kuten kylmiö.

Useimmissa tapauksissa allergia kylmyydelle poistuu noin kuusi vuotta sen jälkeen, kun olet saanut ensimmäiset oireet.

Advertisement

Vesi ja hiki

Ihminen voi pärjätä ilman ruokaa jopa yli kuukauden ajan, mikäli nesteytys on kunnossa, vaan mitä jos ihminen on allerginen vedelle?

No, onneksi vesi ei juomana nautittuna aiheuta allergisia oireita, mutta muutoin se saattaa niitä aiheuttaa – oli sitten kyse suihkuun menemisestä tai vaikkapa vain käsien kastelusta – ja joidenkin ihmisten kohdalla tämä on tilanne esimerkiksi jokaisella suihku- tai kylpykerralla.

Oireet alkavat siinä vaiheessa, kun vesiallergiasta kärsivä ihminen tulee pois veden alta eli toisin sanoen päättää vaikkapa sen suihkuvisiittinsä. Oireena on ihottumaa, jonka katoaminen kestää noin tunnin verran, ellet sitten mene raapimaan ihottumakohtaa ihossasi, jolloin ihon pinta voi rikkoontua. Kyseisestä allergiasta kärsivät ihmiset joutuvat jopa välttelemään kaatosadetta, mikäli he haluavat säästyä veden aiheuttamilta oireilta.

Kuten monien erikoisten allergioiden kohdalla, tutkijoilla ei ole kovinkaan vahvaa käsitystä siitä, mikä allergian aiheuttaa. Tutkijat ovat kuitenkin arvailleet sen johtuvan joko siitä, että jokin ainesosa vedessä pääsee ihon alle ja sen myötä yksilön autoimmuunijärjestelmä puolustautuu sitä vastaan tai vaihtoehtoisesti vesi ja jokin ainesosa ihossa aiheuttavat niin sanotusti yhteistuumin myrkyllisen aineksen, joka johtaa ihottuman syntyyn.

Ja, kun nyt puhuttiin vedestä niin oman mainintansa tässä yhteydessä ansaitsee allergia omalle hielle. Oireisiin kuuluu tämänkin allergian kohdalla ihottuma ja sen yhteydessä esiintyvät laaja-alaisemmat laikut. Kyseinen allergia kantaa nimeä hikinokkosihottuma ja sitä esiintyy jopa joka viidennellä ihmisellä elämän aikana, pääosin nuorilla miehillä. Allergian oireet laukaisee esimerkiksi kuntoilu, kuuma ilma tai stressi – käytännössä ottaen mikä tahansa asia, joka aiheuttaa hikoilua.

Vakavimmissa tapauksissa hikinokkosihottuma saattaa aiheuttaa voimakkaan reaktion, joka muistuttaa isoilta osin paniikkihäiriötä; siihen saattaa liittyä esimerkiksi kuolemanpelkoa.

Advertisement

🤷‍♂️ Siinä olivat maailman oudoimmat allergiat, tai ainakin osa niistä: ihminen voi olla allerginen kertakaikkisen käsittämättömille asioille!

Oletko sinä allerginen jollekin omituiselle asialle tai tunnetko jonkun, joka on? Kerro siitä lisää kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai sosiaalisen median kanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version