Oudot uutiset

Oudoimmat uutiset: Kissa hyökkäsi kapteenin kimppuun – lentokone teki hätälaskun

Julkaistu

Listafriikin oudoimmissa uutisissa kerrotaan tänään hätälaskun tehneestä matkustajalentokoneesta, jonka ohjaamossa jouduttiin paniikkiin, kun kissa hyökkäsi kapteenin kimppuun.

Lisäksi kerrotaan klassisen psykologisen testin selvittäneistä seepioista, nuken kanssa kimppakyytikaistaa ajaneesta huijarikuskista, tomaatin hätähuudot hiljentävästä perhosentoukasta ja kalan mahasta löytyneestä elävästä kilpikonnasta.

Käy tsekkaamassa tämän viikon, ja toki kaikki muutkin, listat. Otamme mielellämme ehdotuksia vastaan, joten jos haluat tietää enemmän mistä tahansa aiheesta, niin pistä meidät töihin ja nauti valmiista tietopaketista!

Yhteyden meihin saat some-kanavissamme, ota Listafriikki myös seurantaan:

https://www.instagram.com/listafriikki/
https://twitter.com/listafriikki
https://www.facebook.com/listafriikki

Advertisement

Mutta nyt katsaus siihen, mitä erikoista maailmalla on sattunut. Tässä siis viikon oudoimmat uutiset!

Nukke apukuskin paikalla kimppakyytikaistalla


Yhdysvalloissa on moottoriteillä käytössä niin sanotut kimppakyytikaistat, joilla saa ajaa sellaisilla ajoneuvoilla, joissa kyydissä on muitakin kuin kuski. Näillä kaistoilla liikenne sujuu yleensä joutuisammin.

Kalifornian moottoritiepoliisi (Highway Patrol) pysäytti viime viikonloppuna lava-auton, jonka ikkunat olivat niin tummat, että sisälle oli mahdoton nähdä. Poliisi halusi tarkistaa, oliko kuskilla mukana matkustaja vai rikkoiko tämä kenties lakia ja ajeli kimppakyytikaistaa yksinään.

Advertisement

Hyvin nopeasti kävi ilmi, että miehellä kyllä oli apukuskin paikalla kyytiläinen, mutta vääränlainen sellainen. Poliisin Instagram-julkaisun mukaan etupenkillä istui ”yksi parhaista nukeista”, mitä he olivat ikinä nähneet. Hyvin aidolta näyttänyt nukke oli puettu – sillä oli hattu, silmälasit ja työkengät jalassa. Yksityiskohdat oli loppuun asti hiotut, sillä nukella oli jopa maski muovisilla kasvoillaan. Kuski kertoi ajaneensa kimppakyytikaistaa kyseisen nuken kanssa jo yli vuoden ajan jäämättä kiinni. No, ylpeilyn aihe sekin.

Poliisi oli toki vaikuttunut realistisesta nukesta, mutta se ei estänyt heitä antamasta miehelle 490 dollarin sakkoa. Hyvä yritys kuitenkin!

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun autoilijat ovat heittäytyneet nokkeliksi voidakseen ajaa nopeampaa kaistaa. Viimeksi tammikuussa arizonalainen mies yritti huijausta istuttamalla hattupäisen tekoluurangon etupenkille.

Kissa hyökkäsi kapteenin kimppuun – lentokone joutui tekemään hätälaskun

Tarco Airlines -lentoyhtiön matkustajakone nousi viime viikolla täysin normaalisti Sudanin pääkaupungista Khartumista kohti Qatarin Dohaa. Aluksi kaikki sujui hyvin, mutta sitten ohjaamossa alkoi tapahtumaan, kun kissa hyökkäsi pilotin kimppuun.

Lentokone oli ollut edellisenä yönä siivottavana ja lentoyhtiön edustajien mukaan kissa – todennäköisesti kulkukissa – oli livahtanut sisälle, löytänyt ohjaamosta hyvän piilopaikan ja asettunut nukkumaan. Kissa havahtui hereille nousun aikana ja suhtautui kapteeniin ja perämieheen hyvin vihamielisesti, mistä seurasi tietenkin järkyttävä kaaos.

Tilanne eskaloitui, kun kissa hyökkäsi kapteenin kimppuun, muun henkilökunnan yrittäessä napata sitä kiinni. Koska ohjaamossa oli käynnissä melkoinen härdelli, päätti kapteeni puolen tunnin lennon jälkeen kääntyä takaisin ja tehdä hätälaskun Khartumiin.

Advertisement

Kun kone oli turvallisesti maassa, saatiin päällekarkaaja poistettua ohjaamosta ja matka voitiin aloittaa uudestaan ilman aggressiivista tunkeilijaa.

Seepia selvitti klassisen itsehillintää mittaavan vaahtokarkkitestin

Stanfrodin yliopiston psykologian professori Walter Mischel kehitti vuonna 1972 legendaarisen itsehillintää testaavan vaahtokarkkikokeen, jossa lapsille annettiin kaksi vaihtoehtoa: saada heti yksi vaahtokarkki tai odottaa kärsivällisesti jonkun aikaa ja saada sitten palkinnoksi kaksi vaahtokarkkia.

Itsehillintä ei ole eläinkunnassa mitenkään yleinen ominaisuus ja sitä pidetäänkin merkkinä monimutkaisesta päätöksentekotaidosta ja kyvystä suunnitella tulevaisuutta. Vaahtokarkkitestistä, tietenkin erilaisilla palkinnoilla, ovat tähän mennessä selvinneet muun muassa isot ihmisapinat, varislinnut ja papukaijat.

Cambridgen yliopiston tutkijat halusivat selvittää, miten erittäin älykkäiksi jo aiemmin todetut seepiat selviytyisivät itsehillintää vaativasta tehtävästä. Seepioille annettiin mahdollisuus jättää väliin ateria, kun myöhemmin tiedossa oli herkullisempi palkinto. Seepioiden ei tarvinnut kahta kertaa miettiä päätöstä, sillä ne jäivät mielihyvin odottamaan parempaa saalista. Jotkut seepiat jopa kääntyivät poispäin ensimmäisestä ateriasta, millä ne siirsivät huomionsa muualla, ettei houkutus kävisi heikkona hetkenä liian suureksi.

Tällaista suunnittelevaa ja itsekontrollia vaativaa toimintaa on havaittu ennemmin ainoastaan sosiaalisilla, selkärankaisilla eläinlajeilla, joten seepia selkärangattomana erakkoeläjänä on melkoinen ihmeellisyys. Periaatteessa sillä on enemmän selkärankaa kuin monella muulla!

Kuin suoraan kauhuleffasta: toukka hiljentää tomaatin hätähuudon

Kuva: Flex | CC BY-SA 3.0 | Kuvaa rajattu

Kasveilla on uskomattomia kykyjä: ne eivät ole läheskään niin passiivisia kuin ulospäin näyttää. Muiden käsittämättömien ominaisuuksien lisäksi jotkut kasvit puolustautuvat tuholaisia vastaan kutsumalla apua. Hätähuuto on tehokas, vaikkakin äänetön. Tutkijat ovat nyt kuitenkin löytäneet perhosen toukan, joka hiljentää uhrinsa.

Tomaatti on yksi niistä puolustautujista, jotka erittävät hyönteisiä houkuttelevia kaasuja. Kun tomaatti havaitsee lehtiensä olevan perhosentoukan syötävänä, päästää se ympäristöön kemikaaleja, jotka houkuttelevat paikalle loispistiäisiä. Nuo perhosten kannalta ikävät pedot munivat omat munansa toukan sisään ja niistä kuoriutuvat pikkupistiäiset syövät uhrinsa elävältä, sisältä ulospäin.

Advertisement

Jos loispistiäisten touhu on kuin kauhutarinoista, niin sitä on myös tämä Helicoverpa zea -yökkösen toukan tapa hiljentää tomaatin hätähuuto. Toukan syljessä on entsyymiä, joka supistaa tomaatin lehtien ilmarakoja, joten vaikka kasvi kuinka yrittäisi erittää kemikaaleja, eivät ne pääse leviämään ympäristöön. Loispistiäiset eivät haista tomaatin hätäkutsua, joten apujoukot jäävät tulematta.

Kalan mahasta löytyi elävä kilpikonna

Field Notes from a Freshwater Biologist: Avoiding Turtle Disaster!

The sun rises over the grassy waters of the Florida…

Julkaissut FWC Fish and Wildlife Research Institute Torstaina 4. maaliskuuta 2021

 

Yhdysvaltalaiset biologit tekivät tällä viikolla yllättävän ja harvinaisen löydön tutkiessaan nappaamiaan isobasseja. Yhden kalan mahasta löytyi elävä kilpikonna! Isobassit ovat reilun puolen metrin pituisiksi kasvavia petokaloja, joiden saaliseläimiin kuuluvat pienemmät kalat, etanat, sammakot, käärmeet ja jopa linnut, lepakot sekä juuri kuoriutuneet alligaattorin ja kilpikonnan poikaset.

Advertisement

Tämä kyseinen päivä ei ollut Floridan kalojen ja villieläinten suojelutoimikunnan tutkijoille aluksi mitenkään tavallisuudesta poikkeava: he keräsivät tietoa Evergladesin rämealueelta pyydystetyistä isobasseista. Kalat levitettiin laboratorion pöydälle, jossa ne mitattiin ja niiltä määritettiin sukupuoli ja otettiin kudosnäytteet.

Yksi biologi huomasi kuitenkin omituista liikettä tutkimuskohteensa sisällä. Hän leikkasi mahan varovasti auki ja sieltä paljastui kaikkien suureksi yllätykseksi elävä kilpikonna. Vaikka isobassin ruokavalio on laaja, on elävän otuksen löytyminen kalan sisältä lähes ennenkuulumatonta.

Pieni kilpikonna vaikutti koettelemuksestaan huolimatta olevan täysissä sielun ja ruumiin voimissa, joten se käytiin vapauttamassa takaisin Evergladesin suolle.

Käy myös lukemassa tämän viikon listat:

Suosituimmat

Exit mobile version