Yhteiskunta

10 sähköpostikatastrofia: Ole tarkkana kenelle viestin lähetät!

Julkaistu

Varmasti monet ovat olleet tilanteessa, jossa tekstiviesti tai sähköposti lähtee vahingossa väärään osoitteeseen. Tässä kymmenen tarinaa, joissa virhe ei ollutkaan ihan pikkujuttu.

Sähköposti väärään osoitteeseen ei useinkaan aiheuta ongelmia, vaikka se kiusallista voi ollakin. Mutta tilanne on toinen siinä vaiheessa, jos viestissä on jotain arkaluontoista tai kenties huippusalaista tiedustelutietoa. Eikä nyt siis puhuta siitä, että joku vuotaisi viestit, vaan lähettäjä on möhlinyt ihan itse.

Netti on pullollaan tarinoita siitä, kun ihmiset ovat lähetelleet ties mitä yksityistä jollekin muulle kuin oli tarkoitettu, mutta tälle listalle valikoitui mokia, joiden tiedetään varmasti tapahtuneen. Se ei tarkoita sitä, etteikö Listafriikki haluaisi kuulla, jos sinä tai joku tuttusi on ollut samankaltaisessa tilanteessa – lähettäjänä tai vastaanottajana!

Ja jos jotain tältä listalta opimme, niin sen, että kannattaa aina muistaa tarkistaa kenelle on vastaamassa. Aika moni kiusallinen tilanne olisi näissäkin voitu välttää, jos sähköpostiin vastaaja olisi tarkkaavaisesti vastannut vain lähettäjälle eikä kaikille. ”Vastaa kaikille” -toiminto on vaarallinen!

Tukholman keskusta jumissa paisuneen rekrytapahtuman vuoksi

Helmikuussa 2014 tukholmalaiset työttömät työnhakijat olivat innoissaan, sillä moni sai kutsun työvoimatoimiston rekrytointitapahtumaan.

Työvoimatoimiston oli ollut tarkoitus lähettää kutsu noin 1000 valikoidulle henkilölle, mutta joko inhimillisen erehdyksen tai teknisen vien seurauksena sähköposti oli lähtenyt kaikille työnhakijoiksi listautuneille ihmisille. Heitä oli 61 000.

Advertisement

Sanomattakin lienee selvää, että tapahtumapäivän aamuna kadut työvoimatoimiston läheisyydessä olivat tupaten täynnä malttamattomia työnhakijoita. Tietenkään kaikki reilut 60 000 vahingossa kutsuttua eivät olleet tulleet paikalle, mutta sen verran suuri määrä porukkaa saapui, että liikenne ruuhkautui pahoin aivan Tukholman keskustassa sijaitsevan toimiston ympärillä, kun ihmismassa jonotti koko katujen leveydeltä.

Salainen tiedustelutieto päätyi teinitytön postilaatikkoon

Vuonna 2000 englantilainen teinityttö Claire McDonald asettui perheensä pöytätietokoneen eteen ja napsautti koneen yhdistämään nettiin. Siinä kun tietokone lämpeni ja muodosti yhteyttä, kävi McDonald varmaan syömässä välipalaa ja tekemässä läksyt. (Tämä on toki vain arvailua ja perustuu omakohtaiseen kokemukseen näppärästä tietokoneen käytöstä vuosituhannen alussa.)

Joka tapauksessa McDonald kirjautui sähköpostiinsa ja siellä kavereiden viestien joukossa oli postia Yhdysvalloista. Eikä mistä tahansa osoitteesta vaan puolustusministeriön päämajasta, Pentagonista. Viesti oli täynnä arkaluontoista sisältöä, mutta tyttö ohitti sen hassuna pilana. Sähköpostit eivät kuitenkaan loppuneet siihen: puolen vuoden ajan McDonald sai noin 10 viestiä viikossa. Niiden luonne kävi nopeasti McDonaldille ja tämän vanhemmille selväksi.

Viestit tulivat huippusalaiselta lähteeltä Pentagonin sisältä ja ne liittyivät sotilastiedusteluun, osa tiedoista meni jopa vakoilun puolelle. McDonald yritti vanhempiensa kanssa ottaa yhteyttä maansa laivastoon, sillä salaisuudet eivät selvästikään olleet tarkoitettu heidän tai kenenkään muunkaan siviilin silmille: mukana oli tietoa muun muassa Uuden-Seelannin puolustusstrategiasta sekä kommunikaatio-ongelmista brittien sotalaivoilla. Yhteydenottoon ei kuitenkaan aluksi reagoitu mitenkään ja Devonissa asuva teinityttö jatkoi salaiseksi luokitellun tiedustelutiedon vastaanottamista.

Advertisement

Lopulta kävi ilmi, että Ison-Britannian kuninkaalliseen laivastoon kuulunut korkea-arvoinen upseeri, joka työskenteli tuolloin Yhdysvalloissa, oli vahingossa lisännyt nuoren McDonaldin sähköpostilistalle – klassisen näppäilyvirheen vuoksi.

Spirit Airlines – kerta ei riitä

Yhdysvaltalainen halpalentoyhtiö Spirit Airlines on vuosien mittaan sekoillut sähköpostien kanssa oikein huolella. Tässä vain muutama esimerkki.

Vuonna 2007 kaksi matkustajaa otti yhteyttä lentoyhtiön asiakaspalveluun valittaakseen ikävästä lentomatkasta ja viivästyneestä lennosta, jonka vuoksi he eivät olleet ehtineet haluamaansa konserttiin. Spirit Airlines tarjosi kaksikolle 200 dollarin arvoisia lahjakortteja, joita he olisivat voineet tulevaisuudessa käyttää lentoihin, mutta asiakkaat eivät olleet tyytyväisiä. Sähköpostikeskustelu välitettiin lopulta yhtiön toimitusjohtajalle Ben Baldanzalle.

Baldanzaa ei matkustajien valitus juuri hetkauttanut ja hän vastasi asiakaspalvelun työtekijälle: ”Vastaa toki viestiin, Pasquale, mutta mielestäni emme ole heille mitään velkaa. Antaa heidän kertoa koko maailmalla kuinka ilkeitä olemme. He eivät ole koskaan aiemmin käyttäneet meidän palveluitamme, mutta tulevat varmasti takaisin, kun haluavat taas säästää lentolipuissa.”. Lähettäessään sähköpostia Baldanza oli kuitenkin klikannut ”vastaa kaikille” -painiketta ja viesti lähti myös kyseisille asiakkaille.

Maaliskuun 12. päivänä vuonna 2020 eli vain päivä sen jälkeen, kun maailmaan oli julistettu pandemia, lähetti Spirit Airlines uutiskirjeensä tilaajille uskomattomia lentotarjouksia. Yhtiön edustajan mukaan sähköposti oli luotu useita viikkoja aiemmin, mutta kukaan ei ollut tajunnut poistaa ajastusta. Sähköpostin aihekentässä luki ”Never A Better Time To Fly” eli ”koskaan ei ole ollut parempi hetki lentää”. Jäiks!

Selostajat eivät miellyttäneet

Kun Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC kasasi joulukuussa 2001 radiotiimiään tulevan kesän jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin, valittiin kisojen selostajiksi Andy Gray ja Jonathan Pearce. Valinnat eivät miellyttäneet kaikkia ja eräs näistä vastarannankiiskeistä oli BBC:n urheilu-uutisten päätoimittaja Graeme Reid-Davies.

Hänen oli tarkoitus kommentoida Grayn ja Pearcen ammattitaitoa sähköpostitse vain yhdelle kollegalleen, BBC Radio Sportin päällikölle Gordon Turnbullille, mutta viesti lähtikin 500:lle BBC:n työntekijälle. Siinä luki ”I think they’re both crap” eli ”Mielestäni kummatkin ovat täyttä kuraa”. Sähköpostin vastaanottajien joukossa olivat tietenkin myös Gray ja Pearce.

Advertisement

Auts.

Mokannut Reis-Davies nosti kätensä pystyyn virheen merkiksi ja harmitteli uudessa sähköpostiviestissä käytöstään. Hän kirjoitti tehneensä klassisen kämmin ja vastanneensa Turnbullin yleiseen viestiin valitsemalla vahingossa ”vastaa kaikille”. Turnbull oli sähköpostissaan ilmoittanut henkilökunnalle Grayn ja Pearcen palkkaamisesta.

Reis-Davies kertoi tilanteen aiheuttaneen aika paljon naurunpyrskähdyksiä – ei tokikaan hänessä itsessään. Hän ei voinut uskoa olleensa ”sellainen persereikä” ja toivotti lopuksi työkavereilleen hyvää joulua.

Oxfordin yliopistolla on kova tarve jakaa opiskelijoiden yksityisiä tietoja

Yksi maailman vanhimmista korkeakouluista, englantilainen Oxfordin yliopisto, on ilmeisesti ongelmissa nykyteknologian kanssa. Maailman arvostetuimpien opinahjojen joukkoon lukeutuvassa Oxfordissa on lähes vuosittain onnistuttu sekoilemaan sähköpostien kanssa. Luulisi, että muutaman kerran jälkeen henkilökunta olisi erityisen tarkkana valitessaan sähköpostille vastaanottajaryhmää. Mutta ei. Ja samanlaisia mokia ovat tehneet yliopiston monet eri laitokset.

Vuonna 2016 kunnostautui kemian laitos, kun se lähetti kaikille opiskelijoille listan niistä, jotka eivät olleet päässeet tenteistä läpi. Jokaisen 189 toisen vuoden opiskelijan sähköpostiin kilahti tieto siitä, ketkä olivat saaneet tentistä hylätyn ja montako kertaa. Edmund Little, joka itse oli menestynyt opinnoissaan, oli pahoillaan opiskelukavereidensa puolesta: ”Oxfordin kemian ohjelma on erittäin vaativa ja uusintaan joutuminen on todella stressaavaa. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sitä nöyryytystä, että koko opiskelijakunta saa tietää omasta epäonnistumisesta.”. Kaiken lisäksi laitos sähläsi parin kuukauden aikana kahdesti samalla tavalla.

Mutta se ei tosiaan ollut ainoa kerta, sillä vuonna 2018 kaikki lääketieteen opiskelijat saivat opinto-ohjaajille tarkoitetun sähköpostin, jossa oli nimettynä ne oppilaat, joilla oli suuria vaikeuksia suoriutua opinnoistaan hyväksytysti. Vuonna 2017 yliopiston IT-osasto laittoi yleiseen jakeluun sähköpostin, jossa oli erään tietyn stipendin saajien nimet. Tuo apuraha on tarkoitettu niille opiskelijoille, joiden perhe elää köyhyysrajan alapuolella tai jotka ovat olleet joskus huostaanotettuja. Sanomattakin lienee selvää, että nämä ovat hyvin yksityisiä asioita, joita kukaan ei haluaisi julkisesti huudella.

Advertisement

Valtiovarainministeriöstä rasistinen viesti medioiden päätoimittajille

Yhdistyneen kuningaskunnan valtiovarainministeriössä tiedottajana toimineen Robbie Browsen olisi kannattanut kaksi, tai vaikka vielä aika monta muutakin, kertaa miettiä rasistisen sähköpostin lähettämistä ylipäänsä kenellekään. Niin hän ei kuitenkaan vuonna 2006 tehnyt, vaan lähetti yksityiseksi tarkoitetun sähköpostin ryhmäviestinä kaikille niille, joille hän yleensä välitti ministeriön lehdistötiedotteen. Eli Ison-Britannian suurimmille medioille.

Sähköpostin aiheeksi Browse oli näppäillyt ”Kiinalaisuuden hyviä puolia” ja antanut lisäämälleen liitteelle nimen ”Tämä on loistava!!!”. Muun muassa The Observer ja The Telegraph -sanomalehtien päätoimittajien postilaatikkoon päätyneessä sähköpostin liitteessä oli epämääräisistä kuvioista koottu viesti ja kehotus ”venyttää silmäkulmia kuin olisi kiinalainen”. Sillä tavalla kryptisen viestin teksti ”seksittömyys heikentää näköä” tuli luettavaksi.

Valtiovarainministeriö julkaisi vuolaan anteeksipyynnön ja painotti, että se on sitoutunut edistämään monimuotoisuutta yhteiskunnassa ja työyhteisössä. Browse itse sen sijaan tyytyi lähettämään anteeksipyynnön vain samoille alkuperäisen sähköpostin vastaanottajille. Hän oli pahoillaan, jos oli ”epähuomiossa loukannut jotakuta” ja pyysi anteeksi henkilökohtaisen viestin lähettämistä työsähköpostista, mutta ei pahoitellut rasististista sisältöä. Browse sai pitää työnsä ministeriössä.

Paljon onnea opiskelupaikasta! Tai odotas…

UC San Diego -yliopistossa sattui maaliskuussa 2009 erittäin harmittava sähköpostimoka, kun opiskelijavalintojen ilmoittamisesta vastaava virasto lähetti onnitteluviestin 47 000 hakijalle. Ikävän tapahtuneesta teki se, että tuosta määrästä vain 18 000 oli oikeasti hyväksytty uusiksi opiskelijoiksi.

Eli 28 000 nuorta toivotettiin tervetulleeksi, vaikka todellisuudessa he olivat jääneet ilman opiskelupaikkaa. Opiskelijavalinnoista vastaavan tahon johtajan Mae Brownin mukaan kyseessä oli ”hallinnollinen virhe”, sillä onnitteluviestiä lähetettäessä oli käytetty epähuomiossa väärää tietokantaa. Brown joutui henkilökuntansa kanssa tekemään pitkää päivää lähettäen pahoitteluviestejä ja vastaten vihaisten ja pettyneiden opiskelijoiden puheluihin.

Monet nuoret olivat luulleet saaneensa opiskelupaikan ja saavutusta oli jo juhlittu useassa perheessä. Eräs nimettömänä pysynyt, pettyneen hakijan vanhempi kertoi heidän jo valmistautuneen muutaman päivän päästä olleeseen tervetulotapahtumaan, johon kaikkia oli alkuperäisessä sähköpostissa pyydetty osallistumaan. Mutta sitten totuus iskikin vasten kasvoja.

Kyberturvallisuuteen erikoistunut McAfee jakoi yksityisiä tietoja

Vuonna 2009 laite- ja ohjelmistoturvaa tarjoava McAfee teki infernaalisen virheen, joka olisi sopinut myös eräälle toiselle listallemme: Kohtalon ivaa: 10 surkuhupaisaa ironian huipentumaa, mutta otetaan se nyt tähän.

McAfee oli järjestänyt suuren konferenssin, jossa oli tietenkin käsitelty erilaisia Internetissä pyöriviä haittaohjelmia ja käyttäjien tietoturvaa. No, tapahtuma sujui hyvin ja sen päätyttyä yhtiö halusi kiittää mukana olleita. Kaikki yli 1400 konferenssiin osallistujaa saivat kiitosviestin liitteenä myös vähän ylimääräistä. McAfee oli liittänyt mukaan taulukon, jossa oli jokaisen osallistujan täydelliset rekisteröintitiedot: nimi, yhteistiedot, työhistoria ja jopa mahdollinen erikoisruokavalio.

Advertisement

Moka olisi ollut nolo ja ikävä kenelle tahansa, mutta sanomattakin lienee selvää, että kyberturvallisuuteen erikoistuneelle yhtiölle henkilökohtaisten tietojen jakaminen oli katastrofi. Siinä ei ole kovinkaan helppo alkaa markkinoimaan itseään tietoturvan asiantuntijana.

Onnittelut osuivat arkaan paikkaan

Valokuvausta tarjoava ja kuvatuotteita, esimerkiksi kuvakirjoja, valmistava amerikkalainen Shutterfly lähetti toukokuun 14. päivänä vuonna 2014 onnentoivotukset tuoreille äideille. Ihana ajatus, mutta toteutus ei mennyt aivan nappiin.

Sähköposti ja onnittelut vauvakuvineen oli tarkoitus lähettää niille naisille, jotka olivat markkinointiluvan antaessaan ilmoittaneet saaneensa hiljattain lapsen. Viesti lähtikin jokaiselle uutiskirjeen tilaajalle.

Eipä kulunut montakaan minuuttia, kun sosiaalisessa mediassa kuohahti: lukuisat sähköpostin saaneet henkilöt olivat aidosti pahoittaneet mielensä, koska olivat joko käyneet läpi tuskallisen keskenmenon tai kärsivät lapsettomuudesta. Ja nyt heitä onniteltiin jälkikasvun saamisesta. Kansallinen media tarttui kiinni katastrofaaliseen markkinointivirheeseen ja Shutterflyn oli keksittävä nopeasti jotain.

Niinpä yhtiö lähetti uuden sähköpostin, joka onneksi onnistui tarkoituksessaan. Markkinointipäällikön allekirjoittama anteeksipyyntö ja selitys otettiin hyväksyvästi vastaan, eikä pieni vastoinkäyminen ehtinyt paisua suuremmaksi skandaaliksi.

#ReutersReplyAllGate

Otetaan lopuksi vielä pieni kevennys. Uutistoimisto Reutersin sähköpostiskandaali vuodelta 2015 ei ollut varsinaisesti skandaali eikä missään nimessä katastrofi, mutta sitäkin hauskempi hutilointi viestin lähetyksessä.

Työntekijä, joka on tullut tunnetuksi ainoastaan Vince-etunimellään, vastasi koko suuryhtiön laajuiseen sähköpostiin käyttämällä ”vastaa”-painikkeen sijaan ”vastaa kaikille” -toimintoa. Hänen viestinsä lähti kaikille 33 000 työntekijälle.

Advertisement

Sehän ei ympäri maailmaa työskenteleviä kollegoita miellyttänyt ja monet halusivat opastaa Vinceä sähköpostin käytössä ja pyysivät, ettei Vince vastaisuudessa lähettäisi viestejään kaikille. Koomista tilanteesta teki se, että sadoilla viisastelijoilla pilkka osui omaan nilkkaan: he olivat myös valinneet ”vastaa kaikille” -painikkeen!

Twitter täyttyi lähes samalla vauhdilla kuin Reutersin työntekijöiden sähköpostit, kun monet alkoivat jakaa huvittavaa ketjua tunnuksella #ReutersReplyAllGate. Eräs viestitulvan vastaanottaja kertoi saaneensa muutamassa päivässä 800 sähköpostia, joissa Vince-parkaa neuvottiin sähköpostin käyttämisessä – jokainen lähettäjä oli epähuomiossa vastannut kaikille.

Reutersin edustajan mukaan yhtiön sähköposti kävi ”sodan” aikana hieman hitaalla, mutta pysyi kaikesta huolimatta pystyssä.

🤷‍♀️ Uskallatko kertoa, oletko itse joskus lähettänyt arkaluontoista sähköpostia aivan väärään osoitteeseen? Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme pahimmat viestimokasi – oli se sattunut sitten maililla, tekstarilla tai somessa!

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version