Oudoimmat

10 pientä kirjoitusvirhettä, jotka johtivat katastrofiin – osa 1

Julkaistu

Kirjoitusvirheitä sattuu kaikille ja koko ajan. Pienestä tai vähän isommastakaan kirjoitusvirheestä ei yleensä koidu suurta harmia – paitsi tämän listan tapauksissa.

Me kaikki teemme kirjoitusvirheitä, mutta väittäisin niiden harvoin pilaavan kenenkään elämää. Jos esimerkiksi tällä listalla on yksi kirjain väärässä paikassa tai yksi pilkku jäänyt epähuomiossa pois, ei sillä varmastikaan ole dramaattisia seuraamuksia.

Tämä listan kohdat sen sijaan ovat osoitus siitä, että oikoluku – muutamaankin otteeseen – on tietyissä tilanteissa äärimmäisen tärkeää. Kaikkea eivät oikeinkirjoituksen tarkistusohjelmatkaan havaitse.

Listafriikki esittelee nyt kymmenen epäonnista kirjoitusvirhettä, joissa sormen lipsahtaminen väärään näppäimeen on johtanut muun muassa miljoonien menetykseen, kuolemantuomioon ja raketin räjähdykseen. Upsista!

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on ensimmäinen. Jälkimmäiset mokailut voit lukea tästä:

Advertisement

Yksi puuttuva väliviiva maksoi Nasalle 190 miljoonaa: 10 pientä kirjoitusvirhettä, jotka johtivat katastrofiin – osa 2

Verovapaita hedelmiä

Yksi pilkku maksoi vuonna 1872 Yhdysvaltain hallitukselle 2 miljoonaa dollaria, joka on nykyrahassa noin 40 miljoonaa dollaria eli reilut 37 miljoonaa euroa.

Kirjoitusvirhe iski vuoden 1789 tulliasetuksesta tehtyyn uusintapainokseen. Siinä oli määriteltynä, mitkä maahantuodut tuotteet olivat veronalaisia ja mitkä taas eivät.

Uudistuksessa verovapaiksi elintarvikkeiksi listattiin muun muassa ”hedelmät, kasvit trooppiset ja semitrooppiset”. Alkuperäisessä versiossa sama kohta oli ”hedelmä-kasvit trooppiset ja semitrooppiset”. Väliviiva oli siis vaihtunut pilkuksi. 

Vaikka kyseinen painovirhepaholainen ei vaikuta kovinkaan merkittävältä, tarkoitti se sitä, että mistään maahantuoduista trooppisista hedelmistä tai kasveista ei tarvinnut maksaa veroa. 

Tarkoitushan oli, että vain hedelmiä tuottavat trooppiset kasvit olisivat verovapaita, joten aika paljon suurempi määrä tavaraa oli vapautettu maksuista kirjoitusvirheen vuoksi. Maahantuojat tietenkin käyttivät virhettä häikäilemättä hyväkseen ja kieltäytyivät maksamasta veroja toimituksista.

Advertisement

Kongressi joutui lopulta selvittelemään valtiovarainministeriön ja kauppiaiden riitoja, ja vuonna 1874 tuli voimaan lakimuutos, joka kumosi virheellisen verovapauden. Laajassa tutkimuksessa kahden miljoonan vaje, joka 1800-luvun lopulla oli valtava summa, saatiin jäljitettyä yhteen dokumentin kopioinnista vastuussa olleeseen virkailijaan.

Eksoottisesta lomakohteesta tuli eroottinen

Keltaiset sivut olivat, tai jossakin päin maailmaa ovat edelleen, puhelinluettelossa yritysten maksullisia ilmoituksia. Pitkälti keltaiset sivut ovat internetin myötä tulleet osaksi mennyttä historiaa, mikä varmasti ainakin yhdysvaltalaiselle Banner Travel -matkatoimistolle käy enemmän kuin hyvin.

Toisaalta tuo Sonomassa, Kaliforniassa, majaansa pitänyt firma on jo aikoja sitten lyönyt pillit pussiin; samasta syystä kuin keltaiset sivut.

Vuonna 1988 Banner Travel eli kuitenkin kulta-aikaansa, joten se mainosti ahkerasti keltaisilla sivuilla. Kun puhelinluettelo tuli painosta, oli matkatoimiston ilmoituksessa varsin kiusallinen kirjoitusvirhe. Kun Banner Travelin oli halunnut tuoda esiin erikoistumisensa eksoottisiin kohteisiin, oli exotic vaihtunut painossa sanaan erotic, joten erityisalasta oli tullut eroottiset matkat.

Monet vanhemmat kanta-asiakkaat lopettivat matkatoimiston käyttämisen siihen paikkaan, mutta toisaalta Banner Travel sai paljon kiinnostuneita kyselyitä täysin uusilta asiakkailta. Matkatoimiston omistaja Gloria Quinan oli syystäkin suuttunut: ”Olen tehnyt kovasti töitä saavuttaakseni hyvän ammatillisen maineen ja nyt saan paljon pilasoittoja ja huohotuspuheluita”.

Advertisement

Pacific Bell, joka kyseistä puhelinluetteloa valmisti ja levitti, tarjoutui poistamaan Banner Travelin 230 dollarin kuukausimaksun, mutta siihen Quinan ei suostunut, vaan vaati oikeudessa 10 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksina. Asianajajan mukaan matkatoimisto menetti jopa 80 prosenttia asiakkaistaan mainoksen poikki kirkuvan punaisella kirjoitetun erotic-sanan vuoksi. Eikä Quinanilla valitettavasti ollut tarjota eroottisia reissuja niistä kiinnostuneille.

Puolen miljoonan arvoinen p-kirjain

Eräs epäonninen eBay-myyjä oppi oikeinkirjoituksen merkityksen karulla tavalla, kun hän päätti vuonna 2007 pistää nettihuutokauppaan myyntiin erittäin harvinaisen Allsopp’s Arctic Ale -olutpullon. Täydellisessä kunnossa ollut pullo ja sen sisältö olivat peräisin vuodelta 1852 ja sellainen on keräilijöiden keskuudessa hyvin haluttua tavaraa.

Vahasinetillä suljettu, historiallinen olutpullo voisi hyvinkin olla jonkun museon kokoelmassa, joten hinnan pitäisi olla sen mukainen. Myyjä teki kuitenkin kardinaalivirheen kirjoittaessaan myynti-ilmoitusta, sillä hän näppäili oluen nimen väärin jättämällä Allsopp’s-sanasta yhden p-kirjaimen pois. Himoittua pulloa huutokaupoista kaivelevat keräilijät eivät siis löytäneet myynti-ilmoitusta, sillä he tietenkin hakivat olutta sen oikealla nimellä.

Lähtöhinta nettihuutokaupassa oli 299 dollaria ja se myytiin kahden tarjouksen jälkeen 304 dollarilla eli reilulla 250 eurolla. Pullon myyjä ei varmastikaan tiennyt esineen arvoa, mutta se valkeni hänelle kahdeksan viikon kuluttua, kun voittohuudon tehnyt onnekas ostaja laittoi kohteen uudelleen myyntiin eBayhin.

Hän oli näppäillyt nimen oikein ja 157 huutoa myöhemmin harvinainen kohde vaihtoi jälleen omistajaa – tällä kertaa 420 000 euron hinnalla. Se oli suhteellisen hintava p-kirjain!

Lue myös: Mitä voi myydä netissä? 10 älytöntä tosielämän esimerkkiä

Advertisement

Kun Vatikaani kirjoitti Jeesuksen nimen väärin

Tähän kohtaan sopii klassinen ”sinulla oli vain yksi homma” -lausahdus. Sillä jos Vatikaanin jotain pitäisi osata, niin se on kultapoikansa Jeesuksen nimen kirjoittaminen oikein. Mutta ei.

Vuonna 2013 Vatikaani halusi kunnioittaa paavi Franciscuksen paaviuden alkamista suurella eleellä. Italian valtion rahapajasta tilattiin sarja kulta-, hopea- ja pronssimitaleita, joissa oli kuvattuna Jeesus ja luki latinankielinen lause, joka oli aikoinaan inspiroinut nuorta Jorge Mario Bergogliota ryhtymään paaviksi.

Mitaleita myytiin Pietarinkirkon aukiolla sijaitsevassa Vatikaanin kustantamossa, mutta ei kovinkaan kauaa. Kaikki 6200 mitalia vedettiin nopeasti pois, kun niissä huomattiin kiusallinen kirjoitusvirhe.

Mitä ihmettä rahapajassa oli tapahtunut, että hankalia sanoja sisältävä VIDIT ERGO JESUS PUBLICANUM ET QUIA MISERANDO ATQUE ELIGENDO VIDIT, AIT ILLI SEQUERE ME oli muuten saatu nappiin, mutta JESUS oli mokattu? Mitaleissa luki LESUS. Kirjoitus- ja painovirhe huomattiin vasta, kun neljä mitalia oli jo myyty. Minkähänlaisiin hintoihin nuo mitalit vielä joskus nousevat?

Lue myös: 10 asiaa, joita Vatikaani salainen arkisto huhujen mukaan piilottelee

Yhden kirjaimen puuttuminen johti konkurssiin

Taylor & Sons oli kukoistava insinööritoimisto Cardiffissa, Walesissa, kunnes se tarkoituksenmukaisesti ajettiin konkurssiin. Kirjoitusvirheen vuoksi. 

Perheyritys oli toiminut menestyksekkäästi jo 124 vuoden ajan eikä tulevaisuus näyttänyt miltään muulta kuin valoisalta. Mutta sitten vuonna 2009 kaikista brittiyrityksistä kirjaa pitävä virasto Companies House listasi Taylor & Sonsin konkurssikypsäksi ja suljettavaksi. 

Advertisement

Katastrofi oli valmis: asiakkaat peruivat tilauksiaan, sopimukset mitätöitiin ja tavarantoimittajat eivät enää myöntäneet luottoa. Mikä pahinta, Taylor & Sonsin toimitusjohtaja oli lomalla kriisin alkaessa, mikä iski viimeisenkin naulan arkkuun, sillä asiakkaat ja yhteistyökumppanit luulivat hänen paenneen maasta yrityksen kaatuessa.

Taylor & Sons joutui pistämään lapun luukulle simppelin kirjoitusvirheen vuoksi ja 250 ihmistä jäi työttömäksi. 

Koko ikävä tapahtumasarja ja yrityksen alasajo johtuivat Companies Housen virkailijan kirjoitusvirheestä. Hänen oli ollut tarkoitus listata konkurssivalmiiksi yritykseksi Taylor & Son -niminen firma. Kyseessä oli siis yhden s-kirjaimen ero. 

Matka kävi oikeuteen, jossa Companies House todettiin täysin syylliseksi menestyneen yrityksen kaatumiseen ja se määrättiin maksamaan jo likvidoidulle Taylor & Sonsille 8,8 miljoonaa puntaa (noin 10,3 miljoonaan euroa) vahingonkorvauksina.

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version