Oudoimmat

10 pientä kirjoitusvirhettä, jotka johtivat katastrofiin

Julkaistu

Kirjoitusvirheitä sattuu kaikille ja koko ajan. Pienestä tai vähän isommastakaan kirjoitusvirheestä ei yleensä koidu suurta harmia – paitsi tämän listan tapauksissa.

Me kaikki teemme kirjoitusvirheitä, mutta väittäisin niiden harvoin pilaavan kenenkään elämää. Jos esimerkiksi tällä listalla on yksi kirjain väärässä paikassa tai yksi pilkku jäänyt epähuomiossa pois, ei sillä varmastikaan ole dramaattisia seuraamuksia. Tämä listan kohdat sen sijaan ovat osoitus siitä, että oikoluku – vaikka muutamaankin otteeseen – on tietyissä tilanteissa äärimmäisen tärkeää. Kaikkea eivät oikeinkirjoituksen tarkistusohjelmatkaan havaitse.

Listafriikki esittelee nyt kymmenen epäonnista kirjoitusvirhettä, joissa sormen lipsahtaminen väärään näppäimeen on johtanut muun muassa miljoonien menetykseen, kuolemantuomioon ja raketin räjähdykseen. Upsista!

Raamatussa patistettiin siveettömyyteen

Aloitetaan lista kaikkein vanhimmalla kirjoitusvirheellä ja mennään 1600-luvulle. Virhelyöntejä on siis tapahtunut jo kauan ennen tietokoneita; varmasti paljon ennemmänkin, koska mikään ohjelma ei ole tehnyt automaattista tarkistusta.

Vuonna 1631 Englannin kuningas Kaarle I tilasi tuhannen Raamatun erikoispainoksen hovin viralliselta kirjapainolta. Robert Baker oli vastuussa työstä, mikä ei mennyt aivan putkeen, ja jumalaton virhe huomattiin vasta siinä vaiheessa, kun Raamatut olivat jo levityksessä. 

Baker Book House oli uudistanut Kymmentä käskyä melko koomisella tavalla. Kuudes käskyhän kuuluu: Älä tee aviorikosta, joka englanniksi on Thou shalt not commit adultery. Kirjoitusvaiheessa käskystä oli kuitenkin jäänyt pois pieni, mutta sitäkin tärkeämpi not-sana. Kuninkaan tilaamassa painoksessa siis kehotettiin tekemään aviorikos.

Advertisement

Kaarle-kuningas ei tietenkään ollut mielissään ja määräsi koko erän tuhottavaksi. Barker sai sen ajan mittapuulla massiivisen 300 punnan sakon, menetti tärkeimmän asiakkaansa ja joutui pistämään lapun kirjapainonsa luukulle.  

Onneksi, siis meidän jälkipolvien onneksi, muutama kirja on säilynyt tähän päivään saakka. Wicked Bible -nimellä kulkevia Raamattuja on maailman museoissa jäljellä 14 kappaletta ja niitä tuodaan näytille aina silloin tällöin. ”Syntinen raamattu” on tietenkin vitriinissä avattu juuri oikeasta kohdasta eli Toisen Mooseksen kirjan 20. luvusta.

Verovapaita hedelmiä

Yksi pilkku maksoi vuonna 1872 Yhdysvaltain hallitukselle 2 miljoonan dollaria, joka nykyrahassa noin 40 miljoonaa dollaria eli reilut 33 miljoona euroa.

Kirjoitusvirhe iski vuoden 1789 tulliasetuksesta tehtyyn uusintapainokseen. Siinä oli määriteltynä, mitkä maahantuodut tuotteet olivat veronalaisia ja mitkä taas eivät. Uudistuksessa verovapaiksi elintarvikkeiksi listattiin muun muassa ”hedelmät, kasvit trooppiset ja semitrooppiset”. Alkuperäisessä versiossa sama kohta oli ”hedelmä-kasvit trooppiset ja semitrooppiset”. Väliviiva oli siis vaihtunut pilkuksi. 

Vaikka kyseinen painovirhepaholainen ei vaikuta kovinkaan merkittävältä, tarkoitti se sitä, että mistään maahantuoduista trooppisista hedelmistä tai kasveista ei tarvinnut maksaa veroa. 

Tarkoitushan oli, että vain hedelmiä tuottavat trooppiset kasvit olisivat verovapaita, joten aika paljon suurempi määrä tavaraa oli vapautettu maksuista kirjoitusvirheen vuoksi. Maahantuojat tietenkin käyttivät virhettä häikäilemättä hyväkseen ja kieltäytyivät maksamasta veroja toimituksista.

Advertisement

Kongressi joutui lopulta selvittelemään valtiovarainministeriön ja kauppiaiden riitoja, ja vuonna 1874 tuli voimaan lakimuutos, joka kumosi virheellisen verovapauden. Laajassa tutkimuksessa kahden miljoonan vaje, joka 1800-luvun lopulla oli valtava summa, saatiin jäljitettyä yhteen dokumentin kopioinnista vastuussa olleeseen virkailijaan.

Eksoottisesta lomakohteesta tuli eroottinen

Keltaiset sivut olivat, tai jossakin päin maailmaa ovat edelleen, puhelinluettelossa yritysten maksullisia ilmoituksia. Pitkälti keltaiset sivut ovat internetin myötä tulleet osaksi mennyttä historiaa, mikä varmasti ainakin yhdysvaltalaiselle Banner Travel -matkatoimistolle käy enemmän kuin hyvin. Toisaalta tuo Sonomassa, Kaliforniassa, majaansa pitänyt firma on jo aikoja sitten lyönyt pillit pussiin; samasta syystä kuin keltaiset sivut.

Vuonna 1988 Banner Travel eli kuitenkin kulta-aikaansa, joten se mainosti ahkerasti keltaisilla sivuilla. Kun puhelinluettelo tuli painosta, oli matkatoimiston ilmoituksessa varsin kiusallinen kirjoitusvirhe. Kun Banner Travelin oli halunnut tuoda esiin erikoistumisensa eksoottisiin kohteisiin, oli exotic vaihtunut painossa sanaan erotic, joten erityisalasta oli tullut eroottiset matkat.

Monet vanhemmat kanta-asiakkaat lopettivat matkatoimiston käyttämisen siihen paikkaan, mutta toisaalta Banner Travel sai paljon kiinnostuneita kyselyitä täysin uusilta asiakkailta. Matkatoimiston omistaja Gloria Quinan oli syystäkin suuttunut: ”Olen tehnyt kovasti töitä saavuttaakseni hyvän ammatillisen maineen ja nyt saan paljon pilasoittoja ja huohotuspuheluita”.

Pacific Bell, joka kyseistä puhelinluetteloa valmisti ja levitti, tarjoutui poistamaan Banner Travelin 230 dollarin kuukausimaksun, mutta siihen Quinan ei suostunut, vaan vaati oikeudessa 10 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksina. Asianajajan mukaan matkatoimisto menetti jopa 80 prosenttia asiakkaistaan mainoksen poikki kirkuvan punaisella kirjoitetun erotic-sanan vuoksi. Eikä Quinanilla valitettavasti ollut tarjota eroottisia reissuja niistä kiinnostuneille.

Advertisement

Puolen miljoonan arvoinen p-kirjain

Eräs epäonninen eBay-myyjä oppi oikeinkirjoituksen merkityksen karulla tavalla, kun hän päätti vuonna 2007 pistää nettihuutokauppaan myyntiin erittäin harvinaisen Allsopp’s Arctic Ale -olutpullon. Täydellisessä kunnossa ollut pullo ja sen sisältö olivat peräisin vuodelta 1852 ja sellainen on keräilijöiden keskuudessa hyvin haluttua tavaraa.

Vahasinetillä suljettu, historiallinen olutpullo voisi hyvinkin olla jonkun museon kokoelmassa, joten hinnan pitäisi olla sen mukainen. Myyjä teki kuitenkin kardinaalivirheen kirjoittaessaan myynti-ilmoitusta, sillä hän näppäili oluen nimen väärin jättämällä Allsopp’s-sanasta yhden p-kirjaimen pois. Himoittua pulloa huutokaupoista kaivelevat keräilijät eivät siis löytäneet myynti-ilmoitusta, sillä he tietenkin hakivat olutta sen oikealla nimellä.

Lähtöhinta nettihuutokaupassa oli 299 dollaria ja se myytiin kahden tarjouksen jälkeen 304 dollarilla eli reilulla 250 eurolla. Pullon myyjä ei varmastikaan tiennyt esineen arvoa, mutta se valkeni hänelle kahdeksan viikon kuluttua, kun voittohuudon tehnyt onnekas ostaja laittoi kohteen uudelleen myyntiin eBayhin. Hän oli näppäillyt nimen oikein ja 157 huutoa myöhemmi harvinainen kohde vaihtoi jälleen omistajaa – tällä kertaa 420 000 euron hinnalla. Se oli suhteellisen hintava p-kirjain!

Lue myös: Mitä voi myydä netissä? 10 älytöntä tosielämän esimerkkiä

Kun Vatikaani kirjoitti Jeesuksen nimen väärin

Tähän kohtaan sopii klassinen ”sinulla oli vain yksi homma” -lausahdus. Sillä jos Vatikaanin jotain pitäisi osata, niin se on kultapoikansa Jeesuksen nimen kirjoittaminen oikein. Mutta ei.

Vuonna 2013 Vatikaani halusi kunnioittaa paavi Franciscuksen paaviuden alkamista suurella eleellä. Italian valtion rahapajasta tilattiin sarja kulta-, hopea- ja pronssimitaleita, joissa oli kuvattuna Jeesus ja luki latinankielinen lause, joka oli aikoinaan inspiroinut nuorta Jorge Mario Bergogliota ryhtymään paaviksi.

Mitaleita myytiin Pietarinkirkon aukiolla sijaitsevassa Vatikaanin kustantamossa, mutta ei kovinkaan kauaa. Kaikki 6200 mitalia vedettiin nopeasti pois, kun niissä huomattiin kiusallinen kirjoitusvirhe. Mitä rahapajassa oli tapahtunut, että hankalia sanoja sisältävä VIDIT ERGO JESUS PUBLICANUM ET QUIA MISERANDO ATQUE ELIGENDO VIDIT, AIT ILLI SEQUERE ME oli muuten saatu nappiin, mutta JESUS oli mokattu? Mitaleissa luki LESUS. Kirjoitus- ja painovirhe huomattiin vasta, kun neljä mitalia oli jo myyty. Minkäänlaisiin hintoihin nuo mitalit vielä joskus nousevat?

Advertisement

Lue myös: 10 asiaa, joita Vatikaani salainen arkisto huhujen mukaan piilottelee

Yhden kirjaimen puuttuminen johti konkurssiin

Taylor & Sons oli kukoistava insinööritoimisto Cardiffissa, Walesissa, kunnes se tarkoituksenmukaisesti ajettiin konkurssiin. Kirjoitusvirheen vuoksi. 

Perheyritys oli toiminut menestyksekkäästi jo 124 vuoden ajan eikä tulevaisuus näyttänyt miltään muulta kuin valoisalta. Mutta sitten vuonna 2009 kaikista brittiyrityksistä kirjaa pitävä virasto Companies House listasi Taylor & Sonsin konkurssikypsäksi ja suljettavaksi. 

Katastrofi oli valmis: asiakkaat peruivat tilauksiaan, sopimukset mitätöitiin ja tavarantoimittajat eivät enää myöntäneet luottoa. Mikä pahinta, Taylor & Sonsin toimitusjohtaja oli lomalla kriisin alkaessa, mikä iski viimeisenkin naulan arkkuun, sillä asiakkaat ja yhteistyökumppanit luulivat hänen paenneen maasta yrityksen kaatuessa.

Taylor & Sons joutui pistämään lapun luukulle simppelin kirjoitusvirheen vuoksi ja 250 ihmistä jäi työttömäksi. 

Koko ikävä tapahtumasarja ja yrityksen alasajo johtuivat Companies Housen virkailijan kirjoitusvirheestä. Hänen oli ollut tarkoitus listata konkurssivalmiiksi yritykseksi Taylor & Son -niminen firma. Kyseessä oli siis yhden s-kirjaimen ero. 

Advertisement

Matka kävi oikeuteen, jossa Companies House todettiin täysin syylliseksi menestyneen yrityksen kaatumiseen ja se määrättiin maksamaan jo likvidoidulle Taylor & Sonsille 8,8 miljoonaa puntaa (noin 10,3 miljoonaan euroa) vahingonkorvauksina.

Maailman kallein yhdysmerkki

1960-luvun alussa NASA ja Yhdysvallat olivat surkeassa tilanteessa: Ne olivat ottamassa rökäletappion Neuvostoliittoa vastaan kilpajuoksussa avaruuteen. 

Suuri voitto oli kuitenkin näkyvissä, kun heinäkuun 22. päivänä vuonna 1962 oli aika laukaista miehittämätön Mariner 1 -avaruusluotain kohti Venusta.

Kun Mariner 1 laukaistiin Floridassa sijaitsevasta Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta historialliselle matkalleen, ei se päässyt alkua pidemmälle. Vain 293 sekuntia myöhemmin NASA aktivoi luotaimen itsetuhotoiminnon, koska se oli suuntaamassa aivan johonkin muualle kuin avaruuteen ja vaikutti syöksyvän jonnekin päin Yhdysvaltojen tiheästi asuttua itärannikkoa.

Ongelmaksi paljastui yksi ainokainen yhdysmerkki eli tuttavallisemmin väliviiva, jonka lentorataa kirjannut koodari oli jättänyt epähuomiossa pois. Se ohjelmoi kantoraketin ja luotaimen kohteeksi kotoisan maapallon eikä suinkaan Venusta.

Ohjelmointivirhe maksoi NASA:lle 18,5 miljoonaa dollaria, joka nykyrahassa on 156 miljoonaa dollaria (130 miljoonaa euroa). Tuhoutuneen luotaimen lisäksi nolo moka oli kova kolaus avaruushallinnon ja koko maan egolle. Onneksi vararaketti, Mariner 2, oli valmiina ja sen avulla NASA sai suoritettua onnistuneen Venuksen ohilennon. Kämmiä on kutsuttu ”historian kalleimmaksi yhdysmerkiksi”.

Advertisement

Kun internet ei toiminut

Tammikuun 31. päivänä vuonna 2009 koettiin kuumottava tunti, kun internet ei toiminut. Tyynenmeren aikaa kello 6.30-7.25 aamulla käytännössä kaikki Google-haut tuottivat virheilmoituksen, jossa luki: ”Tämä sivusto voi vahingoittaa konettasi.”. Ne surffaajat, jotka eivät välittäneet error-viestistä ja jatkoivat haluamalleen sivustolle, saivat seuraavaksi silmiensä eteen varoituksen, jossa ilmoitettiin mahdollisesta haittaohjelmasta eli viruksesta.

Tämän jälkeen käyttäjä ohjattiin Googlen kumppanin StopBadware.org:in sivustolle saamaan lisätietoa koneen tartuttaneesta viruksesta. Koska Google-hakuja tehdään ympäri maailmaa ja ihan koko ajan, ei ole lainkaan yllättävää, että StopBadware-sivusto kaatui. Netinkäyttäjät olivat entistä hämmentyneempiä: Oliko internet mennyt rikki!?

Myöhemmin selvisi, että Googlen virheilmoitus johtui hyvin yksinkertaisesta näppäilyvirheestä. Google pitää kirjaa haitallisista sivustoista ja niitä lisätään tietokantaan, joka sitten estää käyttäjien pääsyn kyseisille sivuille. Tässä tapauksessa joku Googlen koodareista oli vahingossa lisännyt /-merkin vahingollisten sivustojen listalle. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki osoitteet, jotka sisälsivät tuon merkin, muuttuivat hakukoneessa automaattisesti haitallisiksi sivustoiksi. Koska käytännössä jokainen nettiosoite alkaa merkkiyhdistelmällä http:// tai https://, onnistui Google hyvin tehokkaasti blokkaamaan koko internetin.

Numerot vinksallaan

Pörssimaailma on täyttä hepreaa niille, jotka sitä eivät tunne. Näin maallikon silmin se on paljon numeroita siellä täällä, osakkeita myydään ja ostetaan, ja omaisuuksia tehdään ja menetetään. Siksi jokainen luku, pilkku ja piste on oltava juuri oikeassa paikassa, minkä japanilainen pörssiyhtiö Mizuho Securities joutui oppimaan kantapään kautta.

Kun Mizuho listasi uuden tytäyhtiönsä, rekrytointifirma J-Com Co.:n pörssiin joulukuussa 2005, oli johtajaportaalla aikomuksena myydä osakkeita 610 000 jenin (noin 4600 euron) kappalehinnalla. 

Johtuen raastavan simppelistä kirjoitusvirheestä J-Com Co. myikin 610 000 osaketta yhden jenin eli 0,75 sentin kappalehinnalla. Tuo virheellinen osakemäärä oli vieläpä 41-kertainen siihen nähden, mitä myytävää oikeasti oli.

Kun virhe huomattiin, oli jo myöhäistä. Mizuho Securities yritti peruuttaa kaupankäynnin kolme kertaa, mutta Tokion pörssi pysyi tiukkana: ”Kaikki myynnit ovat lopullisia.”. Johtajat eivät voineet mitään muuta kuin seurata tyrmistyneinä, kun heidän uusi yrityksensä myytiin pilkkahinnalla. Kaiken lisäksi he joutuivat vielä maksamaan yhteensä yli 200 miljoonaa euroa olemattomien osakkeiden ostajille. Eipä olisi kivaa olla se kohtalokkaan virheen tehnyt henkilö!

Advertisement

Kirjoitusvirhe, joka oli johtaa teloitukseen

Yhdysvaltalainen Bruce Wayne Morris tuomittiin vuonna 1987 kuolemaan kirjoitusvirheen vuoksi. Morris oli pari vuotta aiemmin liftannut Sacramentossa, Kaliforniassa, ja tappanut miehen, joka oli poiminut hänet kyytiinsä. Morrisin syyllisyydestä ei ollut epäilystäkään, joten tuomio oli varma. 

Oikeudenkäynnin jälkeen tuomari jätti valamiehistölle kirjallisen ohjeistuksen, jossa kerrottiin, että jos Morrisia ei tuomita kuolemaan, tulee hänen tuomiokseen elinkautinen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen. Mutta sen sijaan, että tuomari olisi kirjoittanut without eli ilman, hän oli epähuomiossa raapustanut paperille with, mikä tarkoitti mahdollisuutta vapautua ehdonalaiseen.

Valamiehistö siis oletti, että jos he eivät tuomitse murhaajaa kuolemaan, voi tämä päästä jonkun vuoden kuluttua ulos vankilasta. Niinpä Morris sai kuolemantuomion. 

Lukuisten vetoomusten ja valitusten jälkeen tuomarin pieni, mutta sitäkin merkittävämpi virhe huomattiin ja Morrisin tuomio kumottiin vuonna 2001. Hän tulee oikeutetusti viettämään koko elämänsä lukkojen takana, mutta välttyi siltä kovimmalta tuomiolta.

Lue myös:

1 Comment

  1. Possu Ytyä

    17.06.2021 at 07:15

    Onhan näitä:
    – Rohkea rotan syö!
    – Enhän tyttöni sua luullut Petteriksi …
    y.m. ”väärin kuultuja laulun sanoja”.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version