Oudoimmat

Yksi puuttuva väliviiva maksoi Nasalle 190 miljoonaa: 10 pientä kirjoitusvirhettä, jotka johtivat katastrofiin – osa 2

Julkaistu

Kaikille sattuu kirjoitusvirheitä; mokailu on varsin inhimillistä. Pienestä tai vähän isommastakaan kirjoitusvirheestä ei yleensä koidu suurta harmia.

Normaalisti kenenkään elämä ei mene pilalle yhden väärän kirjaimen vuoksi, eikä kukaan menetä omaisuuttaan puuttuvan pilkun vuoksi. Vaikka kirjoitusvirheet voivat olla ärsyttäviä, ei niillä kuitenkaan ole dramaattisia seuraamuksia.

Paitsi tämän listan tapauksissa.

Listafriikki esittelee nyt kymmenen epäonnista kirjoitusvirhettä, joissa sormen lipsahtaminen väärään näppäimeen on johtanut muun muassa miljoonien menetykseen, kuolemantuomioon ja raketin räjähdykseen. Upsista!

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäiset mokailut voit lukea tästä:

Advertisement

10 pientä kirjoitusvirhettä, jotka johtivat katastrofiin – osa 1

Maailman kallein yhdysmerkki

1960-luvun alussa NASA ja Yhdysvallat olivat surkeassa tilanteessa: Ne olivat ottamassa rökäletappion Neuvostoliittoa vastaan kilpajuoksussa avaruuteen.

Suuri voitto oli kuitenkin näkyvissä, kun heinäkuun 22. päivänä vuonna 1962 oli aika laukaista miehittämätön Mariner 1 -avaruusluotain kohti Venusta.

Kun Mariner 1 laukaistiin Floridassa sijaitsevasta Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta historialliselle matkalleen, ei se päässyt alkua pidemmälle. Vain 293 sekuntia myöhemmin NASA aktivoi luotaimen itsetuhotoiminnon, koska se oli suuntaamassa aivan johonkin muualle kuin avaruuteen ja vaikutti syöksyvän jonnekin päin Yhdysvaltojen tiheästi asuttua itärannikkoa.

Ongelmaksi paljastui yksi ainokainen yhdysmerkki eli tuttavallisemmin väliviiva, jonka lentorataa kirjannut koodari oli jättänyt epähuomiossa pois. Se ohjelmoi kantoraketin ja luotaimen kohteeksi kotoisan maapallon eikä suinkaan Venusta.

Ohjelmointivirhe maksoi NASA:lle 18,5 miljoonaa dollaria, joka olisi nykyrahassa lähes 190 miljoonaa dollaria (noin 177 miljoonaa euroa). Tuhoutuneen luotaimen lisäksi nolo moka oli kova kolaus avaruushallinnon ja koko maan egolle. Onneksi vararaketti, Mariner 2, oli valmiina ja sen avulla NASA sai suoritettua onnistuneen Venuksen ohilennon. Kämmiä on kutsuttu ”historian kalleimmaksi yhdysmerkiksi”.

Advertisement

Lue myös: Hauskoja faktoja astronautin elämästä — Näin avaruudessa oksennetaan, pestään hampaat ja käydään vessassa

Raamatussa patistettiin siveettömyyteen

Jatketaan listaa kaikkein vanhimmalla kirjoitusvirheellä ja mennään 1600-luvulle. Virhelyöntejä on siis tapahtunut jo kauan ennen tietokoneita; varmasti paljon enemmänkin, koska mikään ohjelma ei ole tehnyt automaattista tarkistusta.

Vuonna 1631 Englannin kuningas Kaarle I tilasi tuhannen Raamatun erikoispainoksen hovin viralliselta kirjapainolta. Robert Baker oli vastuussa työstä, mikä ei mennyt aivan putkeen, ja jumalaton virhe huomattiin vasta siinä vaiheessa, kun Raamatut olivat jo levityksessä.

Baker Book House oli uudistanut Kymmentä käskyä melko koomisella tavalla. Kuudes käskyhän kuuluu: Älä tee aviorikosta, joka englanniksi on Thou shalt not commit adultery. Kirjoitusvaiheessa käskystä oli kuitenkin jäänyt pois pieni, mutta sitäkin tärkeämpi not-sana. Kuninkaan tilaamassa painoksessa siis kehotettiin tekemään aviorikos.

Kaarle-kuningas ei tietenkään ollut mielissään ja määräsi koko erän tuhottavaksi. Barker sai sen ajan mittapuulla massiivisen 300 punnan sakon, menetti tärkeimmän asiakkaansa ja joutui pistämään lapun kirjapainonsa luukulle.

Onneksi, siis meidän jälkipolvien onneksi, muutama kirja on säilynyt tähän päivään saakka. Wicked Bible -nimellä kulkevia Raamattuja on maailman museoissa ja kirjastoissa jäljellä 15 kappaletta ja niitä tuodaan näytille aina silloin tällöin. ”Syntinen raamattu” on tietenkin vitriinissä avattu juuri oikeasta kohdasta eli Toisen Mooseksen kirjan 20. luvusta.

Advertisement

Lue myös: 10 asiaa, joita Vatikaanin salainen arkisto huhujen mukaan piilottelee

Kun internet ei toiminut

Tammikuun 31. päivänä vuonna 2009 koettiin kuumottava tunti, kun internet ei toiminut. Tyynenmeren aikaa kello 6.30-7.25 aamulla käytännössä kaikki Google-haut tuottivat virheilmoituksen, jossa luki: ”Tämä sivusto voi vahingoittaa konettasi.”.

Ne surffaajat, jotka eivät välittäneet error-viestistä ja jatkoivat haluamalleen sivustolle, saivat seuraavaksi silmiensä eteen varoituksen, jossa ilmoitettiin mahdollisesta haittaohjelmasta eli viruksesta.

Tämän jälkeen käyttäjä ohjattiin Googlen kumppanin StopBadware.org:in sivustolle saamaan lisätietoa koneen tartuttaneesta viruksesta. Koska Google-hakuja tehdään ympäri maailmaa ja ihan koko ajan, ei ole lainkaan yllättävää, että StopBadware-sivusto kaatui. Netinkäyttäjät olivat entistä hämmentyneempiä: Oliko internet mennyt rikki!?

Myöhemmin selvisi, että Googlen virheilmoitus johtui hyvin yksinkertaisesta näppäilyvirheestä. Google pitää kirjaa haitallisista sivustoista ja niitä lisätään tietokantaan, joka sitten estää käyttäjien pääsyn kyseisille sivuille.

Tässä tapauksessa joku Googlen koodareista oli vahingossa lisännyt /-merkin vahingollisten sivustojen listalle. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki osoitteet, jotka sisälsivät tuon merkin, muuttuivat hakukoneessa automaattisesti haitallisiksi sivustoiksi.

Advertisement

Koska käytännössä jokainen nettiosoite alkaa merkkiyhdistelmällä http:// tai https://, onnistui Google hyvin tehokkaasti blokkaamaan koko internetin.

Numerot vinksallaan

Pörssimaailma on täyttä hepreaa niille, jotka sitä eivät tunne. Näin maallikon silmin se on paljon numeroita siellä täällä, osakkeita myydään ja ostetaan, ja omaisuuksia tehdään ja menetetään. Siksi jokainen luku, pilkku ja piste on oltava juuri oikeassa paikassa, minkä japanilainen pörssiyhtiö Mizuho Securities joutui oppimaan kantapään kautta.

Kun Mizuho listasi uuden tytäyhtiönsä, rekrytointifirma J-Com Co.:n, pörssiin joulukuussa 2005, oli johtajaportaalla aikomuksena myydä osakkeita 610 000 jenin (noin 4600 euron) kappalehinnalla.

Johtuen raastavan simppelistä kirjoitusvirheestä J-Com Co. myikin 610 000 osaketta yhden jenin eli 0,75 sentin kappalehinnalla. Tuo virheellinen osakemäärä oli vieläpä 41-kertainen siihen nähden, mitä myytävää oikeasti oli.

Kun virhe huomattiin, oli jo myöhäistä. Mizuho Securities yritti peruuttaa kaupankäynnin kolme kertaa, mutta Tokion pörssi pysyi tiukkana: ”Kaikki myynnit ovat lopullisia.”.

Johtajat eivät voineet mitään muuta kuin seurata tyrmistyneinä, kun heidän uusi yrityksensä myytiin pilkkahinnalla. Kaiken lisäksi he joutuivat vielä maksamaan yhteensä yli 200 miljoonaa euroa olemattomien osakkeiden ostajille. Eipä olisi kivaa olla se kohtalokkaan virheen tehnyt henkilö!

Advertisement

Kirjoitusvirhe, joka oli johtaa teloitukseen

Yhdysvaltalainen Bruce Wayne Morris tuomittiin vuonna 1987 kuolemaan kirjoitusvirheen vuoksi. Morris oli pari vuotta aiemmin liftannut Sacramentossa, Kaliforniassa, ja tappanut miehen, joka oli poiminut hänet kyytiinsä. Morrisin syyllisyydestä ei ollut epäilystäkään, joten tuomio oli varma.

Oikeudenkäynnin jälkeen tuomari jätti valamiehistölle kirjallisen ohjeistuksen, jossa kerrottiin, että jos Morrisia ei tuomita kuolemaan, tulee hänen tuomiokseen elinkautinen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen. Mutta sen sijaan, että tuomari olisi kirjoittanut without eli ilman, hän oli epähuomiossa raapustanut paperille with, mikä tarkoitti mahdollisuutta vapautua ehdonalaiseen.

Valamiehistö siis oletti, että jos he eivät tuomitse murhaajaa kuolemaan, voi tämä päästä jonkun vuoden kuluttua ulos vankilasta. Niinpä Morris sai kuolemantuomion.

Lukuisten vetoomusten ja valitusten jälkeen tuomarin pieni, mutta sitäkin merkittävämpi virhe huomattiin ja Morrisin tuomio kumottiin vuonna 2001. Hän tulee oikeutetusti viettämään koko elämänsä lukkojen takana, mutta välttyi siltä kovimmalta tuomiolta.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version