Tiede

Darth Vader, lentävä ankka, alaston mies – 10 erikoista kukkaa, jotka näyttävät aivan joltain muulta

Julkaistu

Kukat ovat yleensä kauniita katsella, mutta nyt Listafriikki esittelee kymmenen kukkaa, jotka näyttävät erehdyttävästi aivan joltain muulta kuin kasvin lisääntymiseen erilaistuneelta osalta.

Monet listan kasveista kuuluvat kämmekkäkasvien heimoon, joka on lajimäärältään kasvimaailman toiseksi runsaslukuisin heimo – lajeja tunnetaan jopa 30 000. Kämmekät tunnetaan ehkä paremmin orkideoina, mutta saattaa olla, että tämän jälkeen tulet käyttämään vallan tuota suomalaisempaa nimeä. Kämmekkäkasvit ovat nimittäin saaneet tieteellisen nimensä, Orchidaceae, ja sitä myötä moneen kieleen hieman erilaisina versioina muuntuneen orkidea-nimityksensä kreikankielisestä sanasta όρχεις eli orkhis, joka tarkoittaa kiveksiä. Se viittaa heimon usealla lajilla oleviin parillisiin juurimukuloihin.

Mutta pidemmittä puheitta, siirrytään orkideojen ja muutaman muun ulkomuodollaan hämäävän kasvin maailmaan. Kasvaako sinulla ruukussa joku näistä kummajaisista?

Italiankämmekkä

Orchis italica, italiankämmekkä tai kavereiden kesken alaston mies -orkidea on Välimeren alueelle kotoperäinen orkidea. Siitä on tullut netissä härskin ulkomuotonsa ansiosta viraalihitti, sillä sen pinkkivalkoinen kukka muistuttaa lempinimensä mukaisesti alastonta miestä – eikä yhteyden näkemiseen tarvitse käyttää paljoakaan mielikuvitusta! 

Italiankämmekän kukat kasvavat tiiviissä rykelmässä, joka näyttää siltä kuin koko joukko pieniä kypäräpäisiä miehiä roikkuisi varren päässä hymyssä suin, sukukalleudet iloisesti esillä. Etenkin Italiassa kasvin osien syömisen on kansanperinteen mukaan uskottu johtavan parempaan viriiliyteen. Syytä ei ole vaikea arvata!

Orhot ovat mestarihuijareita

Kuten monilla muillakin kämmekkäkasvien heimon suvuilla, myös orhoilla yksittäisen kukan huuli on muista kehälehdistä poikkeava. 

Orhoilla kukan huuli on erikoistunut muistuttamaan pölyttäjähyönteisten naaraita, ja kullakin orholajilla on tietty hyönteinen, jota ne houkuttelevat. Kuvassa näkyvä mehiläisorho, Ophrys apifera, houkuttelee nimensä mukaisesti mehiläiskoiraita, jotka kuvittelevat pääsevänsä lisääntymispuuhiin naaraan kanssa, mutta joutuvatkin orkidean puijaamaksi – ne parittelevat kukan huulen kanssa ja ottavat siitepölymyhkyt mukaansa. 

Advertisement

Orhot eivät houkuttele koiraita vain ulkonäöllään, vaan myös erittämillään kemikaaleilla. Jos naaraat viekoittelevat koiraita feromoneilla, tuottavat orhot allomoneja, jotka jäljittelevät naaraiden lähettämiä kemiallisia viestejä.

Orhoja tavataan laajasti Euroopassa ja Välimeren ympäristössä; Suomessakin elää yksi laji, kimalaisorho, joka nimestään huolimatta houkuttelee kaskaspistiäisiä.

Apinaorkidea

Apinaorkidea ei ole Dracula simia -kasvin virallinen nimi, mutta en löytänyt sille kunnollista suomenkielistä nimeä. Mennään siis sillä, mihin myös sen lajinimi, simia eli kädelliset, viittaa. Sukunimi Dracula taasen on nyökkäys erään transilvanialaisen kreivin suuntaan, sillä suvun kukkien kaksi pitkää verholehteä muistuttavat vampyyrin kulmahampaita.

Yli kilometrin korkeudessa Perun ja Ecuadorin sademetsissä elävä D. simia on hankala kasvatettava kotona – se ei menesty hyvin ”ruukun vankina” – vaikka sitä on apinan kasvoja muistuttavan kukkansa vuoksi paljon yritettykin.

Jos apina ei kuvasta heti ensisilmäyksellä löydy, niin ota ruutuun vähän etäisyyttä. Listafriikille ainakin ilmestyi aivan selviä paviaaneja, kun hieman työnsin näyttöä kauemmas.  

Advertisement

Pusuhuulet

Palicourea elata on matarakasvien heimoon kuuluva trooppinen kasvi, joka elää luonnonvaraisena ja uhanalaisena Etelä- ja Keski-Amerikan sademetsissä. Sen suojuslehdet, joiden välistä varsinaiset valkoiset kukat puhkeavat, ovat kirkkaan punaiset ja näyttävät törröllään olevilta ihmisen huulilta. Niiden on tarkoitus houkutella pölyttäjiä, kuten kolibreja ja perhosia.

Kuten ihmistenkin huulet, niin P. elatankin lehdet ovat yksilöstä riippuen erisävyisiä ja -muotoisia. Kasvilla on monia kutsumanimiä, kuten kuumat huulet ja espanjankielinen labios de puta, joka hienovaraisesti kääntyy ilotytön huuliksi.

Etelä-Amerikan alkuperäisheimot ovat käyttäneet kasvia myös lääkinnällisissä tarkoituksissa hoitamaan ihottumia, korvakipua, yskää ja hengitysvaikeuksia. 

Darth Vader -kukka

Piippuköynnösten sukuun kuuluva Aristolochia salvadorensis on pieni ikivihanta pensas, joka elää eteläisen Meksikon ja Guatemalan sademetsäalueilla. A. salvadorensiksen muutaman sentin mittaiset tumman punaruskeat kukat puhkeavat maanrajassa risteileviin varsiin ja saavat varsinkin Tähtien sota -fanit hyppimään riemusta.

Kasvia kutsutaan yleisesti Darth Vader -kukaksi, sillä vahamaisen kiiltävät verholehdet saavat sen näyttämään aivan edellä mainitun elokuvasarjan pahikselta. Jotenkin sopivaa on myös se, että kasvi on myrkyllinen.

Kapaloitu vauva

Etelä-Amerikan sademetsissä kasvavan Anguloa-kämmekkäsuvun kaikkien lajien kukat ovat hyvin erikoisen ja monimutkaisen näköisiä. Anguloa uniflora on kuitenkin noussut nettikansan suosikiksi, sillä se näyttää eniten kapaloidulta vauvalta. Kun pölyttäjät saapuvat etsimään nektaria, pakottaa pussimainen muoto hyönteisen sisälle kukkaan, jolloin suurehko siitepölymyhky tarttuu sen päähän ja on valmis kuljetettavaksi seuraavaan kasviin.

Epätavallisen ulkomuotonsa lisäksi A. unifloralla on toinenkin mielenkiintoinen ominaisuus: sillä on erittäin voimakas, kanelimainen tuoksu.  

Advertisement

Lentävä ankka

Caleana major -orkidea on nimestään huolimatta pienikukkainen kämmekkä. Sen tummanvioletti kukka on vain muutaman sentin mittainen, eikä sen erikoinen ulkonäkö välttämättä paljastu kuin läheltä katsottuna.

Tämä Australian itä- ja eteläosissa luonnonvaraisena elävä kämmekkä tunnetaan nimellä lentävä ankka. C. majorin kukan ulkomuoto on kehittynyt houkuttelemaan pölyttäjiä; ei kuitenkaan minimaalisia ankkoja, vaikka niin voisi ajatellakin. Samoin kuin aiemmin mainittu mehiläisorho, myös tämä muistuttaa tietystä osastaan pölyttäjähyönteisen, sahapistiäisen, naarasta. Koiraspistiäinen joutuu huijatuksi, kun se saapuu suvunjatkamistoimiin ”ankan nokalle”, sillä ainut, joka siinä kohtaa edistää lisääntymistään, on nerokas kämmekkä.

Valkoperhoskämmekkä

Tämä ei ole tiikeriorkidea, vaikka sellainenkin on olemassa ruskearaitaisine terälehtineen, vaan valkoperhoskämmekkä. Perhoskämmekät ovat muihin kämmekkäkasvien heimon sukuihin verrattuna helppohoitoisia ja ne ovatkin Suomen yleisimpiä orkideoita. 

Valkoperhoskämmekkä (Phalaenopsis amabilis) kasvaa luonnonvaraisena Malaijien saaristossa ja Australiassa, mutta sinne saakka sen kaunista kukkaa ei tarvitse lähteä ihailemaan; se löytyy monelta ikkunalaudalta tai sitten voi käydä kukkakaupassa tutkailemassa sen hauskaa ulkomuotoa. Sen valkoisten terä- ja verholehtien suojassa on erikoistunut huuli, jossa voi olla keltaisia ja punaisia raitoja. Jotkin yksilöt näyttävät aivan siltä, kuin kukan sisällä kurkistelisi pikkuriikkinen tiikerin pää. Kun kissapedon sieltä kerran hahmottaa, on sitä vaikea olla enää näkemättä.

Darwinin tohveli

Tohvelikukkiin kuuluva Calceolaria uniflora kasvaa Tulimaassa, Etelä-Amerikan eteläkärjessä sijaitsevassa saaristossa. Sitä kutsutaan myös Darwinin tohveliksi, löytäjänsä Charles Darwinin mukaan.

Kukkaa on vaikea uskoa todelliseksi, ja jos sitä pitäisi kuvailla jollekin, on hankala päättää mistä aloittaa; sen verran metka kaveri on kyseessä. C. unifloran oranssikeltainen kukka on noin viisi senttiä pitkä ja se kasvaa yleensä ryppäissä. Listafriikille näistä tulee mieleen jokin hyväntuulinen ulkoavaruuden olio, joka pitää käsissään tarjotinta. Kukaksi sitä on vaikea käsittää. Mitä sinä näet? Oikeaa tai väärää vastausta ei ole! 

Advertisement

Panamankyyhkyskämmekkä

Erittäin harvinainen panamankyyhkyskämmekkä (Peristeria elata) tunnetaan myös Pyhän Hengen orkideana. Tätä puiden rungoilla päällyskasvina elävää orkideaa tavataan hyvin pienellä alueella Keski-Amerikassa, vaikka aikoinaan sitä kasvoi runsaasti Panaman kosteissa vuoristometsissä. Äärimmäisen kauniin kukkansa vuoksi panamankyyhkyskämmekkä on ollut salakuljettajien suosiossa ja suojelutoimista huolimatta se on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Ulkonäön lisäksi kasvi on houkutteleva, sillä sitä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä iho-ongelmien parantamiseen.

Panamankyyhkyskämmekän erikoinen kukka näyttää siltä, kuin sen sisällä olisi pieni kyyhkynen, Pyhän Hengen ja rauhan symboli. Kukka tuoksuu makealta ja vähän mausteiselta; joidenkin mielestä sen tuoksu tuo mieleen oluen.

Ekstra: Pääkallot

Lista oli jo valmis, kun näin nämä kauhistukset. Ne oli pakko saada mukaan, koska… No, syy näkyy kuvassa.

Ratamokasvien heimoon kuuluvat leijonankidat, Antirrhinum, ovat suosittuja koristekasveja kauniiden ja värikkäiden kukkiensa ansiosta. Muuten niissä ei ole mitään sen ihmeellisempää. Kunnes koittaa kukan kuihtumisen aika. Silloin ruskeat siemenkodat paljastavat todelliset kasvonsa: pääkallot.

Antiikin aikaan leijonankidan uskottiin suojaavan noituudelta ja kirouksilta; kai itse paholainenkin pelkäsi puutarhassa tuijottavia pääkalloja.

Advertisement

🤷‍♀️ Kerro alla olevissa kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme mikä näistä hämääjistä oli sinun suosikkisi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version