Tiede

10 hämmästyttävää geoglyfiä eli suurta maakuviota

Julkaistu

Geoglyfit ovat valtavia, ihmisen maahan rakentamia geometrisia kuvioita tai hahmoja. Ne ovat yleensä havaittavissa vain kaukaa ilmasta käsin.

Geoglyfit on voitu tehty maaperään kaivamalla tai maa-ainesta, esimerkiksi kiviä, kasaamalla.  Koska useimmat kuvioista on tehty satoja ja usein jopa tuhansia vuosia ennen lentokoneita, on niiden alkuperäinen tarkoitus mysteeri. Ne on selvästi tehty katsottaviksi taivaalta, mutta ketä varten ja minkä vuoksi? Todennäköisesti useimmat geoglyfit liittyvät jollain lailla uskonnollisiin seremonioihin ja rituaaleihin. 

Listafriikki esittelee nyt kymmenen mykistävää taideteosta Etelä-Amerikan viidakoista Venäjän vuoristoon.  

Nazcan linjat, Peru

Nazcan linjat ovat Nazcan aavikolla, Perussa, sijaitsevat muinaiset geoglyfit, joita pidetään yleisesti ottaen maailman tunnetuimpina geoglyfeina. Tämä kuiva ylätasanko pitää niin sanotusti majaansa Nazcan ja Palpan kaupunkien välissä, noin 400 kilometrin päässä maan pääkaupunki Limasta.

Nazcan linjat koostuvat sadoista yksilöllisistä muodoista, mutta niiden välillä on myös paljon eroja. Osa linjoista on erittäin yksinkertaisia suorahkoja linjoja, kun taas osa on upeannäköisiä erilaisia eläinmuodostelmia: voit havaita linjojen joukosta muun muassa kolibreja, apinoita, haita, miekkavalaita, ylipäätään erilaisia kalalajeja, hämähäkkejä sekä liskoja. Hämmennystä on kuitenkin aiheuttanut avaruusmieheksi väitetty geoglyfi.

Edelleen, tänä päivänä, Nazcan linjat ja niiden merkitys ovat tutkijoille mysteeri, joskin erilaisia teorioita on totta kai ilmassa. Joidenkin tutkijoiden hypoteesien mukaan ne olisi luotu Nazcan kulttuuriin kuuluville taivaan jumalille, jotta nämä voivat nähdä kyseiset geoglyfit ilmasta – toiset taas uskovat, että niillä on tähtitieteellinen merkitys ja onhan joku jopa ehdottanut, että niiden tarkoituksena on ollut kommunikoida maan ulkopuolisen elämän eli avaruusolentojen kanssa. Sen verran tutkijat uskovat kuitenkin tietävänsä, että Nazcan linjat olisi luotu pitkällä aikavälillä, noin 200 vuotta ennen ja noin 500 vuotta ajanlaskun käynnistymisen jälkeen.

Advertisement

Atacaman jättiläinen, Chile

Käsittämättömät 119 metriä korkea Atacaman jättiläinen on äärimmäisen näyttävä geoglyfi ja sen kerrotaan olevan suurin esihistoriallinen antropomorfinen eli ihmisen kaltainen hahmo maapallolla. Atacaman jättiläinen sijaitsee Atacaman aavikolla, Chilessä, ja sen uskotaan esittävän paikallisten asukkaiden jumalolentoa, joka luotiin 1000- ja 1400-lukujen välisenä aikana. Sen ympärillä on sadoittain pienempiä kuvioita.

Syystä tai toisesta geoglyfeihin – varmasti pitkälti siksi, koska niiden merkitystä ei tunneta ja saatavilla tieto geoglyfien alkuperästä on niin vähäistä – tuntuu yhdistyvän erilaisten teorioiden osalta vahvasti avaruusoliot: jotkut teoreetikot siis uskovat Atamacan jättiläisen liittyvän avaruusolioiden vierailuihin planeetallamme.

Sen verran Atamacan jättiläisestä uskotaan kuitenkin olevan tiedossa, että se on esiintynyt aikaisessa astronomisessa kalenterissa ja sen tehtävänä on ollut osoittaa, mihin kuu laskee. Sitä kautta paikalliset ihmiset olisivat voineet määritellä päivän, sadonkierron ja vuodenajat: esimerkiksi pään yllä olevien pisteiden sekä pään sivuosien uskotaan kertoneen kuunkierron myötä vuodenajat, mikä oli luonnollisesti paikallisille erittäin tärkeä asia, sillä se kertoi, milloin kuivuudesta kärsineelle Atacaman aavikolle oli luvassa vettä.

Uffingtonin valkoinen hevonen, Englanti

Uffingtonissa, Englannissa, sijaitseva 115-metrinen valkoinen hevonen on aikoinaan tehty kaivamalla syviä ojia ja täyttämällä ne valkoisella kalkilla. Geoglyfin arveltiin pitkään peräisin rautakaudelta, juuri ennen ja jälkeen ajanlaskun alun, mutta alueelta on myöhemmin löydetty vanhempaa alkuperää olevia kolikoita, jotka ajoitettiin yli 1500 vuoden päähän. Siksi ”valkoisen hevosenkin” arvellaan olevan peräisin tuolta myöhäiseltä pronssikaudelta.

Lisäksi kuvion läheisyydessä tehdyissä kaivauksissa on löytynyt hautakumpuja, jotka yhtälailla ajoittuvat myöhäisemmälle ajalle. Hautojen sijainti antaa viitteitä geoglyfin uskonnollisesta merkityksestä. Toisaalta sen on ajateltu olleen hedelmällisyyden symboli. Toisten mielestä kuvio on hevosen (joka on yleinen käsitys) sijaan iso kissaeläin, mikä sinänsä vaikuttaisi oudolta, sillä Briteissä ei elä kissapetoja ainakaan luonnonvaraisina.

Vaikka Stonehenge on varmasti Yhdistyneen kuningaskunnan kuuluisin arkeloginen nähtävyys, ei Uffingtonin valkoinen hevonen jää upeudessaan sen varjoon, ainakaan jos pääsee katsomaan helikopterista käsin. 

Hirvi, Venäjä

Venäjällä, lähellä Zyuratkulin kansallispuistoa, on yksittäinen, reilun kahdensadan metrin mittainen hirveä kuvaava geoglyfi

Se löytyi vasta vuonna 2011, kun Alexander Shestakov tutki alueesta otettuja satelliittikuvia. Hirvi saattaa olla maailman vanhin (löydetty) geoglyfi, sillä sen läheltä on kaivettu esiin kivityökaluja, jotka on ajoitettu jopa 6000 vuotta vanhoiksi.

Advertisement

Hirvellä on pitkä turpa, neljä jalkaa ja sarvet, ja sen ääriviivat on tehty kaivamalla 4,5 metrin levyinen ja noin 40 senttimetrin syvyinen oja, joka on täytetty vaaleilla kivillä. Se on aikoinaan hehkunut kauniin valkoisena vihreästä ympäristöstään, mutta sen tekijöistä tai merkityksestä ei sen enempää tiedetä.

Blythen kuviot, Yhdysvallat

Blythen kuviot ovat joukko geoglyfejä Coloradon aavikolla Kaliforniassa. Useiden kymmenien kuvioiden joukossa on erilaisia eläimiä, geometrisia kuvioita sekä ihmishahmoja, joista suurin on yli 50 metriä pitkä. Niiden arvellaan olevan vähintään 3000 vuotta vanhoja ja muille kuin alkuperäiskansoille Blythen geoglyfit paljastuivat vasta 1930-luvulla, kun alueen yli lentänyt pilotti, George Palmer, sattui katsomaan sopivalla kohdalla alas. 

Ne ovat todennäköisesti Mojave ja Quechan alkuperäisheimojen tekemiä; ainakin mojaveiden perimätiedossa kerrotaan kuvioista. Ihmishahmoista kahden uskotaan kuvastavan mojaveiden kulttuurissa tunnettuja jumalhahmoja ja maailman luojia Mastamhoa ja Kataaria.

Blythen geoglyfit on aikoinaan tehty kaapimalla tummaa kiviainesta pois, jotta vaaleampi maaperä paljastuu alta. Koska alueella on niin kuivaa, ovat kuviot säilyneet erinomaisessa kunnossa nykypäivään saakka. 

Steppen geoglyfit, Kazakstan

Kazakstanin Nazcan linjoiksikin kutsutut Steppen geoglyfit löydettiin vuonna 2007, kun kazakstanilainen taloustieteilijä Dmitriy Dey tutki maailmaa Google Earthin kautta. Steppen geoglyfit koostuvat noin 260 kuviosta, joihin kuuluu muun muassa neliöitä, ympyröitä ja kolmihaaraisia hakaristejä. Noin sadasta neljäänsataan metriä kooltaan olevat kuviot on rakennettu kasaamalla multaa, kiviä ja puutavaraa jonoihin.

Tutkijat eivät ole aivan yksimielisiä siitä, milloin Steppen geoglyfit on rakennettu, sillä joidenkin tutkijoiden mukaan ne ovat noin 2800 vuotta vanhoja, mutta hurjimmat arviot ajoittavat ne noin 8000 vuoden päähän. Jälkimmäisessä tapauksessa ne olisivat maailman vanhimmat maakuviot. Geoglyfejä ei ole päästy kunnolla tutkimaan, mutta NASA on tarjonnut satelliittiensa alueesta ottamia kuvia arkeologien käyttöön, jotta erityislaatuisista muodostelmista saataisiin lisää tietoa. Tutkijoiden mukaan kuvioita on mahdollisesti käytetty seuraamaan auringon liikkeitä, mutta ennen kuin paikalla päästään tekemään tarkkoja kaivauksia, on kaikki vain arvailua.

Advertisement

Amazonin geoglyfit, Brasilia

Koska Amazonin sademetsää on viimeisinä vuosikymmeninä hakattu ankaralla kädellä, on raivatun tiheikön alta paljastunut ikivanhoja geoglyfejä, jotka ovat muokanneet tutkijoiden ajatukset alueen asuttamisesta ja ihmisten vaikutuksesta täysin uudelleen.

Ensimmäiset geoglyfit Acren osavaltiosta löydettiin vuonna 1977, mutta sen jälkeen aivan viime vuosiin saakka niitä on paljastunut sadoittain lisää. Amazonin geoglyfit ovat suuria geometrisia kuvioita, jotka oli tehty kaivamalla maaperään joko yksi tai kaksi vierekkäistä, muutaman metrin syvyistä vallihautaa. Suurimmat kuviot ovat halkaisijaltaan jopa 300 metriä. 

Nämä 13 000 neliökilometrin alueelle levittyvät kuviot ovat todennäköisesti olleet entuudestaan tuntemattoman sivilisaation seremonikeskuksia. Amazonin sademetsäaluetta oli ennen näiden geoglyfien löytymistä pidetty lähes koskemattomana, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että kuviot tehnyt kansa oli viljellyt kasveja ja rakentanut monimutkaisia tiejärjestelmiä, joiden merkit olivat vain peittyneet vuosisatojen aikana kasvillisuuden alle.

Effigyn karhukummut, Yhdysvallat

Iowan osavaltion luoteisosassa sijaitsee Effigy kukkuloiden kansallispuisto. Siellä on noin 300 geoglyfiä, joista noin 30 on eläinhahmoja kuvaavia kumpuja. Suurin (42 metriä pitkä ja noin metrin korkea) ja tunnetuin on Iso Karhukumpu. Joukossa on myös lintuja, kilpikonnia ja puumia sekä yksinkertaisia geometrisiä kuvioita.

Kummut on rakennettu jossain vaiheessa 1400-750 eaa. ja ne ovat olleet erittäin pyhä paikka monelle eri alkuperäisheimolle; tiedot on saatu sukupolvilta toisille kulkeneiden kertomusten kautta. Niitä ei siis ole rakentanut vain yksi kansa, vaan seremonia- ja hautapaikka on ollut merkityksellinen hyvinkin kaukana majaansa pitäneille yhteisöille, joista kummuille on sitten tehty pyhiinvaelluksen omaisia retkiä. 

Vuonna 1949 presidentti Harry Truman julisti paikan kansallismonumentiksi. 

Andien kynttilänjalka, Peru

Nazcan linjat Perussa saattavat olla maailman tunnetuin geoglyfi, mutta vain muutaman sadan kilometrin päästä Nazcan tasangolta on Piscon lahti, jonka rannalta löytyy kynttelikköä muistuttava maakuvio, Paracas Candelabra.

Tuon noin 180 metriä leveän komeuden ei läheisestä sijainnista huolimatta uskota olevan Nazca-kansan tekemä. Alueelta on löydetty keramiikkaa, joka on ajoitettu noin 200-luvulle eaa., joten todennäköisesti kuvio on hakattu rantakallioon Nazcaa edeltäneen Paracasin kulttuurin aikana.

Advertisement

Mutta miksi? Se onkin kinkkisempi kysymys. Osa paikallisista asukkaista on sitä mieltä, että kuvio esittää Viracocha-jumalan sauvaa. Toisten mielestä sillä on ollut paljon maanläheisempi merkitys: Se on valtavan kokoinen, ja kaiverrettu rantakallioon juuri oikeaan kulmaan, jotta sen voi nähdä mereltä jopa 20 kilometrin päästä. Olisiko se voinut toimia maamerkkinä merenkävijöille? 

Sajaman linjat, Bolivia

Maailman suurimmaksi taideteokseksi nimitetyt Sajaman linjat risteilevät yli 20 000 neliökilometrin alueella bolivialaisella aavikolla. Ne on tehty samalla tekniikalla kuin aiemmin mainitut Blythen kuviot: raaputtamalla tummaa kiviainesta pois, jolloin vaalea muodostaa linjan. Linjoja on tuhansittain

Ristiin rastiin vaikeakulkuisessa ja pinnanmuodoltaan vaihtelevassa maastossa kulkevat linjat ovat käsittämättömän suoria, varsinkin kun ottaa huomioon, että yksittäiset ”viivat” ovat muutaman metrin levyisiä ja parhaimmillaan 18 kilometrin pituisia. Miten siinä on voitu onnistua ilman nykyaikaisia välineitä?

Jos linjat laitettaisiin peräkkäin, olisi niiden yhteispituus noin 16 000 kilometriä eli suunnilleen saman verran kuin Yhdysvaltojen leveys kolme kertaa! Todennäköisesti niitä on tehty useiden sukupolvien ajan, joskus noin 3000 vuotta sitten.

Sajaman linjojen, kuten useimpien geoglyfien, merkitys on arkeologeille hämärän peitossa, sillä niiden rakentamista ei ole dokumentoitu mitenkään. Teorioita toki on esitetty: Ne ovat saattaneet olla polkuja hauta- tai seremoniapaikoille tai toimia pyhiinvaellusreitteinä.

Valtavaa linjaverkostoa voi hämmästellä parhaiten Google Mapsin kautta; ne tuntuvat jatkuvan loputtomiin!

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version