#vainsuomijutut

Mikael Agricolan päivä: Onko suomen kieli sittenkään niin vaikeaa?

Julkaistu

Tänään vietetään Mikael Agricolan päivää, siis henkilön, joka loi Suomen kirjakielen. Samalla tämä päivä tunnetaan suomen kielen päivänä!

Mikael Agricola nähdään yleisesti ottaen suomen kirjakielen isänä, joten meidän käynee kiittäminen häntä siitä, että suomen kieltä pidetään yleisesti ottaen yhtenä maailman vaikeimmista.

Okei, ehkä Mikael Agricolaa ei voi syyttää täysin, sillä hän ei sentään keksinyt suomen kieltä, mutta se on fakta, että hän on kielemme kannalta äärimmäisen tärkeä henkilö: ensimmäiset koskaan suomen kielellä painetut kirjat ovat Mikael Agricolan käsialaa.

Mutta onko suomen kieli todellisuudessa niin hankalaa?

Itse asiassa ei kaikkien mielestä, esimerkiksi näistä syistä:

Advertisement

✔ Suomen kielessä ei tunneta esimerkiksi englannin kielestä tuttua sukupuolierottelua ”he” ja ”she”, vaan käytössä on ainoastaan ”hän”
✔ Suomen kieli ei käytännössä ottaen tunne epäsäännöllisiä verbejä, jotka usein vaikeuttavat uuden kielen oppimista
✔ Suomen kielessä ei ole kirjaimia, jotka jätettäisiin lausumatta: jokainen sanasta löytyvä kirjain lausutaan
✔ Suomen kielen sanavarasto on melko suppea: usein sanojen perään liitetään jokin pääte ja sen merkitys muuttuu, kuten vaikka sanojen ”minä” ja ”minäkin” kohdalla

Nyt, kun meillä on kerrottuna neljä faktaa siitä, miksi suomen kieli ei ole vaikeaa, niin seuraavassa katsotaan Mikael Agricolan päivän kunniaksi, kun kymmenen ulkomaalaista ihmistä yrittää puhua suomea.

Kunkin videon perään esitämme aina sattumanvaraisen, mutta mielenkiintoisen faktan suomen kieleen tai Suomeen liittyen.

Listafriikin lista, olkaa niin hyvät:

Yhdysvaltalaisnaisen kieli menee täysin solmuun!

Advertisement

Suomen kielen puhuminen, tai ainakin sen yrittäminen, on ulkomaalaisten keskuudessa kovassa huudossa, koska niistä saa ennen kaikkea erittäin mielenkiintoista sisältöä omalle YouTube-kanavalle.

Yhdysvaltalainen Jessica yrittää yllä olevalla videolla puhua suomea, mutta hän huomaa hyvin nopeasti kielensä olevan todella pahasti solmussa yrittäessään lausua suomalaisia sanoja ja lauseita.

Ensi kertaa varten hyvä vinkki voisikin olla yrittää puhua ihan vain sana kerrallaan ja miettiä vasta sitten kokonaisten lauseiden muodostamista.

Random fakta Suomeen liittyen: Buffalo Bill on yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista Villin Lännen hahmoista Yhdysvalloissa. Vaan virtasiko Buffalo Billin suonissa suomalainen veri? Erään tarinan mukaan hänen isänpuoleinen isoisä, Cody, olisi ollut liminkalaislähtöinen Viljami Kotilainen, joka vaihtoi Yhdysvaltoihin muuttaessaan nimensä. Valtaosa todisteista osoittaisi, että tämä tarina olisi vain legendaa ja hänen isänpuoleinen sukunsa olisi todellisuudessa lähtöisin Kanaalisaarilta, mutta kuka tietää?

Eteläkorealainen yrittää puhua Suomea

Advertisement

Miltä kuulostaa, kun eteläkorealainen yrittää puhua suomea?

Eteläkorealainen tubettaja SoulofSol päätti ottaa tehtäväkseen kokeilla suomen, ruotsin, norjan, tanskan ja islannin kielen puhumista. Tällä yllä olevalla videolla hän puhuu suomea ja ruotsia, aloittaen ensimmäisenä mainitusta.

Mutta, miten se suomen kieli sitten lähti taittumaan, kun hän laittoi Muumit pyörimään ja yritti toistaa hahmojen puheita perässä? No, sanotaanko näin, että kaksi perättäistä sanaa meni vielä putkeen, mutta pidempien lauseiden kohdalla tätä videota katsoessa saa aika makoisat naurut.

Random fakta Suomeen liittyen: Mediajätti Yahoon entinen toimitusjohtaja Marissa Mayer omaa suomalaiset sukujuuret. Hänen äitinsä pukeutui lähes poikkeuksetta Marimekkoon. Kun Mayerista tuli uransa alkutaipaleella Googlen työntekijä, toi hän Marimekosta tutut lukuisat väriyhdistelmät osaksi Googlen käyttöliittymää.

Viro-Suomi-Viro ja sitten ne eri asiaa tarkoittavat samat sanat!

Advertisement

Suomella ei ihan hirveästi ole tunnettuja sukulaiskieliä. Muistatko vielä koulun äidinkielen tunneilla opitut liivin, marin, samojedin, permin tai hantin? Valtiollisia kieliä ovat suomen lisäksi ainoastaan unkari ja viro. Viro on ”isoista” kielistä lähimpänä suomea ja ulkomaalaisten korvaan ne kuulostavat hyvin samanlaisilta. Jos oikein pinnestelemme, niin voimme saada ainakin hieman tolkkua toistemme kielistä kirjoitettuna; varsinkin jos käyttää mielikuvitusta. Toisin on puheen kanssa!

No, miltä sitten kuulostaa, kun virolainen Artur Rehi yrittää puhua suomea? Alku ei ole ainakaan kovinkaan lupaava, kun hän kommentoi lähestulkoon ensi-istumalta suomen kieltä omituiseksi. Samalla hän käy läpi sanoja, jotka löytyvät sekä viron että suomen kielestä, mutta tarkoittavat täysin eri asiaa.

Random fakta suomen kieleen liittyen: Suomen kieli on puhutumpi kuin 98 prosenttia maailman muista kielistä. Kyllä, luit aivan oikein. Suomen kielen tutkijan, Lari Kotilaisen, mukaan maailmassa on noin 6 000 – 8 000 kieltä ja neljällä viidesosalla niistä on alle 100 000 puhujaa.

Japanilainen vauhdissa: ”Yyyks khalja”

Yllä olevalla videolla suomalainen Aleksi, jonka YouTube-kanavalla on lähes 24 000 tilaajaa, opettaa japanilaiselle kollegalleen suomen kieltä.

Advertisement

Itse asiassa tämän videon perusteella japanilaisilla on paljonkin toivoa oppia puhumaan suomea, kunhan vain opettaja osaa selkeästi artikuloida sanat, kuten Aleksi tällä videolla.

Tutkapari käy läpi erilaisia suomenkielisiä sanoja ja eihän se nyt olisi suomalainen eikä mikään, jos sitä ei opetettaisi nousevan auringon maasta tulevaa kaveria tilaamaan yhtä olutta suomeksi.

Random fakta suomen kieleen liittyen: Jotkin suomen kielessä edelleen käytössä olevat sanat ovat peräti 4 000 vuotta vanhoja. Kaikkien aikojen vanhin todiste kirjoitetusta suomen kielestä on 1100-luvun puolivälin tuntumasta. Venäjällä sijaitsevasta kaupungista, Novgorodista, on löydetty tuohi, jossa on suomen kieltä. Tuo tuoheen kirjoitettu kieli on kuitenkin äärimmäisen haasteellinen ymmärrettäväksi, mutta itse asiassa sen uskotaan olevan jonkin sortin loitsu.

Sujuuko suomen kieli länsinaapurin ”veljeltä”?

Suomen ja ruotsin kielissä on yhtäläisyyksiä, mutta myös paljon eroavaisuuksia. Ruotsin kieltä pidetään yleisesti ottaen kohtalaisen helppona kielenä opeteltavaksi englanninkielisille ihmisille, kun taas suomen kielen kohdalla totuus ei voisi juuri kauempana tästä olla.

Oman mielenkiintoisen lisämausteensa tuo myös ruotsalaisten puhetyyli, joka sekin eroaa paljon suomalaisten vastaavasta. Meistä suomalaisista hyvin monilla on sukulaisia Ruotsissa, ja vaikka suomen kieli sujuukin heiltä edelleen pääosin hyvin, huolimatta länsinaapurissa vietetyistä vuosikymmenistä, juuri tuo ruotsalainen tapa puhua tuo siihen täysin erilaisia vivahteita.

Advertisement

Yllä olevalla videolla esiintyvä kaveri on ”umpiruotsalainen”, joten mitenköhän häneltä mahtaa taittua suomen kieli?

Random fakta Suomeen liittyen: Suomi on kaksikielinen maa ja toinen virallinen kielemme on ruotsin kieli. Ruotsin kieli tuli 1200-luvulla Keski-Ruotsista Suomeen muuttaneiden ihmisten mukana ja suomenruotsin murteet ovat saaneet alkunsa kyseisen alueen kielestä.

RoPS-pelaajat tarjoavat kunnon kielikylvyn!

Nyt ollaankin sitten hieman erilaisen videon parissa, sillä ääneen päästetään kavereita niin Brasiliasta, Espanjasta, Gambiasta, Kamerunista, Slovakiasta kuin myös Yhdysvalloista.

Tällä videolla, jonka YouTubeen on ladannut vuosina 2015-16 jalkapallon Veikkausliigassa Rovaniemen Palloseuraa edustanut  yhdysvaltalais-nigerialainen jalkapalloilija Will John, vauhtiin päästetään siis useiden maiden kansalaiset ja jälki on melkoisen mielenkiintoista.

Advertisement

Ehkä kaikkein osuvimmin näitä suorituksia kuvaa Will Johnin videon yhteyteen iskemä lause: ”Katso videolta, kun minä ja joukkuekaverini teurastamme suomen kielen.”

Random fakta suomen kieleen liittyen: Miksi juuri hevimusiikin ystävät ovat erityisen kiinnostuneita oppimaan suomea ja suomenkielisiä sanoja? Siksi, että Suomi on hevimusiikin luvattu maa: maassamme on enemmän hevibändejä kuin missään muussa maassa maapallolla.

”Mustan kissan paksut posket” saksalaisittain

Olemmeko löytäneet sukulaiskielemme tai ainakin maan, jossa suomen kieli sujuu melkoisen vakuuttavalla tavalla?

Yllä olevalla videolla on kaksi nuorta tyttöä, joista toinen on suomalainen ja toinen saksalainen. Ja nyt täytyy sanoa, että suomen kieli istuu näköjään varsin hyvin saksalaisen suuhun.

Advertisement

Lausahdus ”mustan kissan paksut posket” on jopa monille suomalaisille haastava sanottava nopealla tahdilla, etenkin, kun sitä toistaa monta kertaa peräkkäin, mutta tämä videolla oleva saksalainen tyttö tekee melkoisen vakuuttavaa jälkeä. Voisiko tämä tarkoittaa myös sitä, että saksan kieli olisi meille suomalaisille ”helppo” opeteltava?

Random fakta Suomeen liittyen: Suomalaisille Nokia oli aikanaan ylpeilyn kohde, joskin nykyään hyvin toisenlainen. Meistä jokainen varmasti muistaa Nokia-puhelinten perussoittoääneen, Nokia Tunen, ja sitä voisi kuvitella, että se on suomalaisten keksimä. Vaan eipä ole – se on nimittäin alun perin espanjalaisen Francisco Tarregan kirjoittama sävellys ja ikääkin sillä on uskomattomat 118 vuotta.

Koripalloilija Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät puhua suomea

Saippuakivikauppias. Itsessäänhän kyseistä sanaa ei aivan hirveän usein kuule suomalaisten käyttävän, mutta tottahan toki tämä palindromi, joka on luettavissa molemmista suunnista, pitää valita silloin, kun ulkomaalainen yrittää puhua suomea.

Koripallosarja NBA:ssa, Pohjois-Amerikassa, Chicago Bullsia edustava Lauri Markkanen on järjestänyt pääasiassa pohjoisamerikkalaisille joukkuekavereilleen useamman videohaasteen suomen kielen osalta ja tämä on yksi niistä.

Advertisement

Videolla nähdään myös useita muita suomalaisia sanoja ja ne aiheuttavat melkoisen määrän vaikeuksia Bulls-pelaajille; otappa tästä pikkuhaaste itsellesi ja yritä olla nauramatta. Uskallan väittää sen olevan vaikeaa.

Random fakta suomen kieleen liittyen: Taru sormusten herrasta- ja Hobitti-kirjat kirjoittanut J.R.R. Tolkien innostui aikanaan opiskelemaan suomea, kuvaillen sitä seuraavasti: ”Suomen kielen löytäminen – se oli kuin löytäisit viinikellarin, joka on täynnä uskomatonta ja uniikkia viiniä, etkä olisi koskaan kokenut sellaista makua. Se huumaannutti minut täysin.”

Veli- ja siskovenäläiset

Länsinaapuri Ruotsi on käsitelty aiemmin tällä listalla ja nyt on sitten itänaapurin eli venäläisten vuoro.

Itänaapurien kohdalla ei selvästikään sääliä tunnettua, sillä heille ei suinkaan lähdetty esittämään yksittäisiä sanoja, vaan välittömästi kokonaisia lauseita.

Advertisement

”Minä rakastan sinua” sujui vielä kohtalaisesti, mutta vaikeudet alkoivat viimeistään siinä vaiheessa, kun venäläisten suuhun yritettiin sovittaa seuraava suomenkielinen lause ”suomalaiset ovat tosi ystävällisiä ihmisiä”. Monet yrittivät kunniakkaasti, mutta maaliin pääseminen oli hieman haastavaa.

Random fakta suomen kieleen liittyen: On se jännä juttu, että suomenkielisiä sanoja ei ole omaksuttu muiden maiden kieliin… No eihän se nyt ole jännä juttu, vaan täysin odotettua, kiitos meidän omintakeisen kielemme, mutta yksi sana maailmalle on saatu oikein toden teolla ja siitä me jokainen suomalainen voimme olla ylpeitä: sauna.

Selänne, Koivu ja Lydman esimerkkeinä – joukkuekaverit yrittivät toistaa perässä

Jos et ole nähnyt tätä NHL-seura Anaheim Ducksin julkaisemaa klassikkovideota, niin nyt se kannattaa ehdottomasti katsastaa.

Videolla Anaheim Ducksin silloiset suomalaispelaajat Saku Koivu, Teemu Selänne ja Toni Lydman antavat ensiksi oman näytteensä ja sitten heidän joukkuekaverinsa yrittävät toistaa saman perässä.

Advertisement

Show’n varastaa ehdottomasti Minnesotasta kotoisin oleva Jason Blake, jolla ei tunnu olevan tuon taivaallista käryä siitä, miten suomen kieltä puhutaan, vaikka hän vietti suomalaiskolmikon kanssa noin kaksi ja puoli kautta samassa pukukopissa. Mitä ilmeisimmin häntä ei ole hirveästi suomalaisten omalla kielellä käymät keskustelut kiinnostaneet.

Random fakta suomen kieleen liittyen: Suomalaisten ihmisten uskotaan olevan lähtöisin nykyisen Turkin alueelta, mutta mikäs sitten on suomen kielen laita? Sitä voisi tietenkin kuvitella, että ”muinaissuomalaiset” ovat tuoneet sen kylmään pohjolaan mukanaan, mutta näin ei todellisuudessa ole: suomen kielen juuret löytyvät Uralin vuoristosta, Venäjältä.

Mikael Agricolan ja suomen kielen ensimmäinen painettu kirja kantoi muuten nimeä ABCkiria, joka oli 24 sivun mittainen aapiskatekismus – ihan näin ylimääräisenä faktana, jos et tiennyt.

Ja vielä tähän loppuun: Mikael Agricolan päivää vietetään hänen kuolemansa vuosipäivänä, koska syntymäpäivästä ei ole varmuutta. Mutta sattumalta tälle huhtikuun 9. päivälle osuu erään toisen kirjallisen merkkihenkilön, kansalliseepos Kalevalan kokoajan, Elias Lönnrotin syntymäpäivä. Miten upea päivä juhlia suomen kieltä!

🤷‍♂ Mikä on ensimmäinen sana ja/tai lause, jota lähdet opettamaan ulkomaalaisille (saa olla myös rivo sana)? Kerro vastauksesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version