#vainsuomijutut

Top 10 vanhimmat suomalaiset tuotemerkit, jotka löydät edelleen kaupoista!

Julkaistu

Mitkä ovat vanhimmat suomalaiset tuotemerkit, jotka löydät edelleen kaupoista? Listafriikki sukelsi Patentti- ja rekisterihallituksen sivuille ja otti selvää.

Kun kävelet kauppaan, hyllyt notkuvat kerta toisensa jälkeen uusia erilaisia tuotteita. Kylttejä uutuuksista näkyy joka paikassa ja ulottuupa se informaatio kotiinkin saakka mainoslehtien muodossa, ellet sitten ole liimannut oveesi tai postilaatikkoosi ”ei mainoksia” -lappua.

Sieltä kauppojen hyllyiltä löytyy kuitenkin myös melkoisia aarteita, oli sitten kyse perinteisestä ruokakaupasta, apteekista tai jonkinlaisesta erikoismyymälästä.

Seuraavassa Listafriikki listaa nämä aarteet eli Top 10 vanhimmat suomalaiset tuotemerkit, jotka ovat jokaisen tavallisen tallaajan ulottuvilla yhä tänä päivänä.

10. D-Calsor

Kuva: Marko Ollonqvist

Vanhimmat suomalaiset tuotemerkit -lista käynnistetään niin sanotulla piristysruiskeella.

Orion Oyj on varmasti meidän jokaisen suomalaisen tuntema kotimainen lääkkeitä valmistava firma. Kyseessä on eittämättä merkittävä kotimainen yritys, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli vaatimattomasti yli miljardi euroa ja voittoa yritys teki yli 250 miljoonaa euroa.

Advertisement

Jo vuonna 1917 perustetun Orionin tuotteita löytyy varmasti meidän jokaisen lääkekaapista ja yksi erittäin tuttu tuote on ollut jo vuonna 1949 tuotemerkiksi rekisteröity D-Calsor. Kyseinen tuote tunnettiin tällä tismalleen samalla nimellä aivan viime vuosiin saakka, mutta nyt se on muutettu muotoihin Calsorin D3 ja Puru-Calsor D. Kyseessä on kuitenkin edelleen käytännössä ottaen sama tuote, vain kehittyneempi versio siitä, joka on edelleen käsiemme ulottuvilla. Orion myös omistaa edelleen D-Calsor-tuotemerkin, joka on umpeutumassa vasta vuonna 2029.

Kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on kalsium- ja D-vitamiinilisä, jonka tehtävänä on auttaa meitä pysymään terveinä monella tapaa – oli sitten kyse vitamiinitasapainostamme tai luuston kunnosta. Lisäksi D-vitamiinin tehtävänä on itse vitaaminitasapainon ohella edesauttaa kalsiumin imeytymistä kehoomme.

9. Vitalis

Kuva: Marko Ollonqvist

Jokainen meistä on varmasti kärsinyt jossain vaiheessa elämäänsä ainakin joistain näistä: kuivuneista tai rohtuneista huulista, auringon polttamista iholla tai pakkasenpuremista. 95 vuotta sitten perustettu suomalaisyritys Oy Valkoinen Risti – Vita Korset Ab on jo vuodesta 1936 lähtien valmistanut Vitalis-voidetta, joka on oiva tuote edellä mainittujen ärsyttävien ja myös kivuliaiden iho-ongelmien hoitoon; moni meistä on varmasti myös käyttänyt Vitalista.

Vitalis-tuotemerkkiä ei rekisteröity kuitenkaan vielä ensimmäisenä valmistusvuotena, vaan se tapahtui Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) verkkosivuilta löytyvän rekisterin mukaan tammikuussa 1948 eli reipas kaksi vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen; itse asiassa sota-ajat toivat haasteita tuotteen pakkaamisen osalta, sillä peltirasiat, joista Vitalis tunnetaan, loppuivat sota-aikana kesken.

Vitalis on Suomen yhdeksänneksi vanhin tavaramerkki, mitä tulee tuotteisiin, jotka ovat edelleen saatavilla ja nimenomaan jokaisen yksilön ja kotitalouden ulottuvilla. Luonnollisesti tuote on kokenut muutoksia pitkän historiansa aikana: alkuun voide koostui yhdeksästä eri raaka-aineesta, nyt tuo vastaava luku on noin 20.

Vitalista, jota käytetään ylipäätään myös ihonhoitoon, kuten ihon kosteuttamiseen, on saatavilla niin ruokakaupoista kuin myös apteekeista ja on paljon mahdollista, että olet törmännyt siihen jossain vaiheessa elämääsi – tavalla tai toisella – sillä tuotteen absoluuttisina huippuvuosina sitä myytiin jopa 700 000 kappaletta vuodessa. Vuoteen 1985 mennessä Vitalista oltiin myyty yli 20 miljoonaa pakkausta ja sitä löytyi myös ulkomailta, pääasiassa muista Pohjoismaista.

Advertisement

8. Leijona

Tässä ei nyt ole kyse Alkon hyllyiltä löytyvästä kirkkaasta alkoholipullosta tai Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen pelaajasta, jotka molemmat tunnetaan niin ikään Leijona-sanalla, vaan nyt puhumme yhä tänä päivänä ylivoimaisesti Suomen suosituimmasta kellomerkistä – Leijonasta.

Leijona-kellot ovat komistaneet ranteitamme jo vuodesta 1907 lähtien, mutta aivan kuten edeltävällä sijalla olevan Vitaliksen kohdalla, myös Leijonasta tuli rekisteröity tavaramerkki itse asiassa selkeästi perustamisvuotta myöhemmin: Leijona-tavaramerkki kirjattiin PRH:n rekisteriin 15. huhtikuuta, vuonna 1943. Leijona valmistaa rannekelloja sekä miehille, naisille että lapsille. Rannekellojen ohella tarjolla on myös kaula-, tasku- ja seinäkelloja. Kaikki Leijona-kellot suunnitellaan Suomessa, mikä osaltaan selittää kellojen suosion suomalaisten keskuudessa.

Yrityksen (Oy Perkko) omien verkkosivujen mukaan Leijona-kelloja myy Suomessa peräti 415 jälleenmyyjää. Kellojen hinta-laatusuhde on erittäin toimiva: esimerkiksi miesten mallistoon kuuluvista 188 erilaisesta kellosta edullisin on hinnaltaan 49 euroa ja kallein 169 euroa.

7. Jalostaja

Kuva: Marko Ollonqvist

Suomen Turussa valmistuvat monille suomalaisille tutut Jalostaja-tuotteet, joihin kuuluvat muun muassa erilaiset keitot, kastikkeet, säilykkeet, padat ja nykyisin myös valmisateriat. Jalostaja-tuotteiden tarina ei kuitenkaan suinkaan käynnistynyt ruokatarvikkeista, vaan aivan alkuun Jalostaja-nimi tarkoitti puutarhatuotteiden tehdasmaista jalostamista ja kauppaa.

Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan Jalostaja-tavaramerkki rekisteröitiin 20. joulukuuta, vuonna 1935, eli välittömästi yrityksen perustamisen yhteydessä. Sittemmin Turusta alun perin lähtöisin oleva tuotemerkki on liikkunut 1990-luvun aikana kansainvälisille jättiyrityksille, Unileverille ja Nestlélle, mutta 2000-luvun alkupuolella Jalostaja palaisi takaisin suomalaisomistukseen ja Turkuun, kun Oy Lunden Ab hankki brändin ja tuotemerkin itselleen Unileveriltä.

Mielenkiintoinen nippelitieto vielä tähän tämän listan kohdan loppuun: Jalostajan kädenjälkeä on muun muassa Turun Sinappi. Kun Oy Lunden Ab osti Jalostaja-tuotemerkin, yritti se haalia itselleen myös Turun Sinapin, mutta kauppahinta oli aivan liian korkea. Sen myötä yritys järjesti tulevalle sinapilleen nimikilpailun, uudeksi nimeksi valikoitui monille suomalaisille tuttu Auran Sinappi ja itse asiassa Oy Lunden Ab joutui puolustamaan tätä nimeä aina oikeudessa saakka, koska Unilever väitti sen muistuttaneen liikaa sekä ulkonäöltään että maultaan Turun Sinappia.

Kun Unilever toi Turun Sinapin valmistuksen pitkän ulkomaankierroksen jälkeen takaisin Suomeen, kuittaili Auran Sinapin omistava Oy Lunden Ab asiasta varsin suorasukaisesti kilpailijansa suuntaan.

Advertisement

6. Valio Koskenlaskija emmentaljuusto

Kuva: Marko Ollonqvist

Top 10 vanhimmat suomalaiset tuotemerkit -listalla siirrytään seuraavaksi sijalle kuusi ja monien juuston ystävien mieltä lämmittävän Valio Koskenlaskija emmentaljuuston eli sulatejuuston pariin. Koskenlaskijaa on valmistettu jo vuodesta 1933 lähtien, mutta rekisteröity tuotemerkki siitä tuli vuoden 1935 syyskuussa, kun Valio rekisteröi kyseisen tavaramerkin nimiinsä.

Tuota perinteistä Koskenlaskijaa on saatavilla edelleen tänä päivänä, käytännössä ottaen jokaisesta suomalaisesta ruokakaupasta. Sitä on tarjolla sekä valmiina viipaleina että kokonaisen juustona, mutta se aito ja alkuperäinen versio löytyy nimenomaan tuon kokonaisen juustopalan muodossa. Ylipäätään Koskenlaskija-nimike elää todella vahvana Valion tuotteissa myös tänä päivänä, sillä yritykseltä löytyy lukuisia tuotteita, jotka kantavat kyseistä etuliitettä.

Alun perin Koskenlaskija-sulatejuusto oli Valion emmental-juustojen ohessa vain sivutuote, joskin se koettiin erittäin hyväksi tuotteeksi välittömästi, kiitos pitkän säilyvyytensä. Vaikka Koskenlaskijalla on ikää jo 87 vuotta ja itse tuotemerkilläkin 85 vuotta, tuote itsessään on edelleen käytännössä ottaen sama, joskin Koskenlaskija-tuotteet ovat nykyisin laktoosittomia; mitäs sitä erittäin hyvää ja toimivaa reseptiä muuttamaan vain muuttamisen vuoksi.

5. Tarkka

Nyt kaikki tarkkana.

Suomen vanhimmat tuotemerkit saavat jatkoa 18.05.1934 julkaistun Tarkka-tuotemerkin muodossa. Koska me emme asu missään Yhdysvalloissa, metsästykseen ja ennen kaikkea aseharrastuksiin liittyviä tuotteita ei ole tarjolla jokaisen Citymarketin tai Prisman tiskillä, mutta Tarkka on edelleen läsnä meidän elämässämme myös tänä päivänä.

Tarkka on siis yli 86 vuotta sitten erilaisten ampuma-aseiden luokkaan rekisteröity tuotemerkki, jonka omistaa Oy K. Hjorth Ab. Tarkka-tuotemerkin alla on muun muassa ampumamattoja, kivääripusseja, maalitauluja, kiikareita, aseenpuhdistuskuitua ja myös erilaisille eläimille tarkoitettuja loukkuja. Tarkka-tuotteet tunnetaan paitsi laadustaan, myös varsin edullisista hinnoista ja siksi kyseinen merkki on eittämättä tuttu jokaiselle ampuma-aseiden kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olevalle henkilölle.

Tarkka-tuotemerkin omistava Oy K. Hjorth Ab on itsessään urheilutukkuliike, joka tarjoaa ampuma-aseharrastuksiin ja metsästykseen käytännössä ottaen kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Advertisement

4. Muro

Kuva: Marko Ollonqvist

Vanhimmat suomalaiset tuotemerkit, siis niiltä osin, että ne ovat edelleen tarjolla, saa sanan pituuden osalta nyt lyhimmän jäsenen: tämä tuotemerkki, kun kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan muodossa ”Muro”.

Mutta, kun paljastamme tästä sanasta hieman enemmän, eittämättä valtaosa teistä lukijoista saa välittömän ”ahaa-elämyksen” – kyseessä, kun on Fazerin legendaarinen Muro-keksi. Keksihyllyistä löytyy nykyisin valtava määrä tarjontaa ja mukaan mahtuu mitä erilaisimpia keksiä, mutta kuten Fazer toteaa Muro-keksiä kuvaillessaan, yksinkertainen on kaunista ja siitä kertoo se, että Muro on pitänyt pintansa jo 1900-luvun alkupuolelta saakka.

Tuotemerkiksi Muro rekisteröitiin joulun kunniaksi, päivää ennen jouluaattoa, vuonna 1924. Muro on Fazerin historian ensimmäinen keksi, sillä ennen sitä yritys toi keksit Suomeen ulkomailta, Englannista ja Venäjältä. Esimerkiksi vuonna 1910 Fazer toi Suomeen lähes 400 000 kiloa keksejä, mikä rahassa mitattuna tarkoitti noin 900 000 kultamarkkaa. Näin ollen Fazerilla oli tiedossa, että keksien valmistaminen omatoimisesti on kannattava bisnes ja sen myötä valmistus aloitettiin Helsingin tehtaalta. Kolme vuotta myöhemmin Fazer osti Hangon tehtaan, jonka teknisenä johtajana toimi brittiläinen Henry E. Hutton ja loppu on historiaa.

Nykyisin Fazerin tuotetarjontaan kuuluu kymmeniä erilaisia keksejä.

3. Pommac

Kuva: Marko Ollonqvist

Aivan, kuten niin monen muunkin tuotemerkin kohdalla tällä listalla, myös Pommac on pitänyt pintansa, vaikka kilpailu on nykypäivänä karannut virvoitusjuomien osalta täysin käsistä. Pommac on Suomen vanhin virvoitusjuoma ja se eroaa monilla tavoin muista limonadeista: Pommac valmistetaan aidoista hedelmistä ja marjoista – tietyllä tapaa se on ylellinen virvoitusjuoma, joka sopii alkoholittomaan tarjontaan useissa erilaisissa juhlissa.

Pommac kehitettiin ylipäätään varakkaille ihmisille alkoholittomaksi viinin korvikkeeksi, joten se on ollut alusta saakka osa juhlia ja hauskanpitoa.

Pommacin reseptin loi suomenruotsalainen Albert Vilhelm Nummelin, joka kehitti tämän kuuluisan reseptin Ruotsin puolella, Göteborgissa. Kun resepti oli valmis, haettiin sille patenttia vuonna 1920 ja vain viisi päivää hakemuksen saapumisen jälkeen Patentti- ja rekisterihallitus myönsi tälle jo yli 100 vuoden ikään päässeelle juomalle tuotemerkin.

Advertisement

Paljon Pommacin omaperäisyydestä kertoo myös tarina nimen taustalla. Nimi perustuu sanoihin Pommery ja Cognac, joista ensimmäinen liittyy shampanjaan ja jälkimmäinen tammitynnyrikypsennykseen, kerrotaan Hartwallin sivuilla. Koska Pommac on ollut läsnä niin pitkään, kohtaa sen historia myös alkoholiin liittyneen kieltolain, sillä tämä poreileva virvoitusjuoma oli tuohon aikaan korvike muun muassa viinille. Aina juomaa ei kuitenkaan nautittu sellaisenaan, vaan siihen sekoitettiin vanhaa kunnon pirtua.

Vaikka siis Pommac mainitaan monissa yhteyksinä ruotsalaisena virvoitusjuomana, perustuen valmistuspaikkana toimineeseen Göteborgiin, ilman aiemmin mainittua suomalaista Nummelinia sitä ei olisi koskaan syntynyt ja siksi se meidän listallamme lasketaan alkuperältään vanhimmat suomalaiset tuotemerkit -kategoriaan.

2. Rönnbär Pihlajamarja

Kuva: Marko Ollonqvist

Kettukarkkeja, kuten Putous-ohjelmasta tuttu Aina Inkeri Ankeinen toteaisi omalla kimakalla äänellään.

Itse muistan, miten molemmat isoäitini kiikuttivat lauantaisen karkkipäivän kunniaksi minulle juuri näitä kettukarkkeja, jotka tunnetaan nykyisin nimellä ”Pihlaja”. Aikanaan, tarkalleen ottaen 28. helmikuuta 1903, nämä kettukarkit rekisteröitiin tuotemerkiltään nimellä ”Rönnbär Pihlajamarja”.

Pihlaja on Fazerin historian vanhin makeinen ja itse asiassa se näki ensimmäistä kertaa päivänvalonsa jo 1800-luvun lopulla, vuonna 1895, Helsingissä. Vaikka Fazer on pyrkinyt pitämään tämän legendaarisen makeisen kohdalla monilta osin perinteistä kiinni, on alkuperäistä reseptiä muutettu – tämän marmeladikarkin resepti, kun sisälsi aivan siellä alkuaikoina ihan aitoja pihlajanmarjoja.

Mutta, miksi sitten lempinimi kettukarkki? Yksinkertaisesti siksi, että kyseinen makeinen on aina kääritty paperiin, jota on komistanut kettu – aivan, kuten tänäkin päivänä.

Advertisement

1. Kiss-Kiss Karl Fazer

Kuva: Marko Ollonqvist

Kiss-Kiss-karamelli ei itse asiassa ole Fazerin vanhin tai edes toiseksi vanhin karamelli, vaan se löytyy vasta sijalta kolme, sillä se keksittiin vuonna 1897.

Esimerkiksi edellä mainittu kettukarkki on sitä vanhempi.

Kiss-Kiss kuitenkin rekisteröitiin Patentti- ja rekisterihallituksen rekisteriin ensimmäisenä, vuonna 1901, ja siten kyseessä on Suomen historian vanhin voimassa oleva suomalainen tavaramerkki, joka merkittiin tuoterekisteriin numerolla 443. Kiss-Kiss-karkkia komistaa vaaleanpunainen pinta ja sisusta puolestaan on ruskehtavaa ja toffeemaista sisusta, joka myös maistuu toffeelta.

Kiss-kiss-karkkien paperia ovat komistaneet niin sanotusti aikojen alusta saakka leikkivät tai soittavat kissanpennut ja näin on edelleen tänä päivänä. Itse karkeista tehtiin kuluvan vuoden tammikuussa uudet modernisoidut versiot, joissa karkit itsessään ovat kissan muotoisia. Mutta ei syytä huoleen, sillä saatavilla on onneksi edelleen myös vanhoja kunnon perinteisiä Kiss-Kiss-karkkeja.

Nämä karkkipapereiden kissat muuten esiintyivät vuonna 1991, makeisteollisuuden täyttäessä 100 vuotta, alan satavuotisjuhlapostimerkeissä.

🤷‍♂️ Kerro kommenttikentässä ⬇️ ⬇️  mitä myynnistä poistunutta tuotetta sinä kaipaat kaikkein eniten? Mikä puolestaan on näistä Top 10 vanhimmat suomalaiset tuotemerkit -listalta suosikkisi?

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version