Viihde
10 Britannian kuningashuoneen skandaalia
Unohda Meghan ja Harry! Vuosisatojen ajan Britannian kuningashuone on rypenyt skandaaleissa, joihin liittyy salasuhteita, Hitler ja jopa vaimojen mestauksia.
Vaikka lehdet ovat viime aikoina täyttyneet Sussexin herttuaparista, Harrysta ja Meghanista, on heidän päätöksensä jättää kuninkaalliset velvollisuutensa ja luopua ”hänen kuninkaallinen korkeutensa” tittelistä varsin pientä siihen verrattuna, mitä hovissa on touhuiltu jo vuosisatojen ajan. Skandaalit ovat seuranneet toisiaan, eikä Britannian kuningashuoneeseen kuulu montakaan kohuotsikot välttänyttä kruunupäätä.
Tähän listalle Listafriikki.com on siis kerännyt Britannian kuningashuoneen kohahduttaneita tapauksia 1500-luvulta nykypäivään.
Entisten hallitsijoiden nimistä sen verran, että heistä käytetään suomenkielisiä nimiä silloin, kun sellainen on olemassa. Sen sijaan tulevien eurooppalaisten hallitsijoiden nimiä käytetään sellaisinaan, kuten suomen kielen lautakunta on vuonna 2002 suositellut. Esimerkiksi kun prinssi William aikoinaan nousee kuninkaaksi, kutsutaan hänen vaimoaan kuningatar Catherineksi; ei Katariinaksi. Ja heidän poikansa tulee aikanaan olemaan kuningas George; ei Yrjö, kuten aiemmat hänen hallitsijakaimansa.
Harryn nakuilu ja natsiasu
Aloitetaan lista kuitenkin prinssi Harrylla itsellään, joka nuoruusvuosiensa jälkeen on melkoisesti rauhoittunut. Ennen Meghania Harrylla oli vähemmän mairitteleva lempinimi, raikuliprinssi.
Vuonna 2012 hän oli lomalla armeijan leivistä ja suuntasi juhlimaan, minnekäs muualle kuin Las Vegasiin. 27-vuotiaan miehen juhlinta ja kavereiden kanssa strippi-biljardin pelaaminen ei sinänsä ole maailman kuohuttavin asia, mutta koska kyseessä oli Britannian kruununperimysjärjestyksessä tuolloin kolmantena ollut prinssi, niin soppa oli valmis. Varsinkin, kun osa hotellin sviitissä olleista kanssajuhlijoista otti kännykkänsä esiin ja kuvasi humalassa alasti bailannutta Harrya. Kuvat tietenkin päätyivät lehtiin ja Harry pyysi anteeksi kuninkaalliselle epäsoveliasta käytöstään.
Tuo ei ollut ainut kerta, kun Harryn juhliminen on aiheuttanut kohun. Vuonna 2005 hän pukeutui naamiaisissa natsiasuun; hihamerkkeineen päivineen. Ja taas kuningashuone joutui julkaisemaan tiedotteen, jossa pahoiteltiin ajattelemattomuutta ja ihmisten loukkaamista. Muutamat maan parlamentin jäsenet kritisoivat haastatteluissa ankarasti kuninkaalliseen sotilasakatemiaan hakenutta prinssiä, ja sanoivat, että kuka tahansa muu arvostettuun opinahjoon hakenut olisi automaattisesti hylätty, jos olisi käyttäytynyt tuolla lailla.
Prinssi Philipin kommentit
Kuningatar Elisabetin puoliso Edinburghin herttua, prinssi Philip on ollut skandaaliotsikoissa paljonki. Jossain vaiheessa media halusi aiheuttaa kohua tuomalla julki, että kuningatar ja tämän aviomies ovat sukua toisilleen. Ei paljon hetkauttanut, koska yleisessä tiedossa on, että Britannian kuningashuone ja itseasiassa kaikki Euroopan kuninkaalliset ovat olleet hyvin sisäsiittoista porukkaa. Vasta muutaman sukupolven ajan siniveriset ovat alkaneet menemään naimisiin ”tavallisten” ihmisten kanssa.
Aiheellista arvostelua Philip on julkisuudessa saanut useilla ajattelemattomilla kommenteillaan. Vieraillessaan Australiassa vuonna 2002 han oli kysynyt aboriginaalien, Australian alkuperäisväestön, edustajalta, että vieläkö he nykypäivänä keihästävät toisiaan. Keniassa vuonna 1984 hän kysyi kenialaisilta naisilta, että ”ovathan he varmasti naisia”. Skotlannissa hän oli vuonna 1999 jutellut paikallisen ajo-opettajan kanssa ja kysynyt tältä ”miten hän pitää skotit erossa viinasta, että he läpäisevät ajotestin”. Vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.
Vuonna 1993 Philip vieraili Skotlantilaisessa kaupungissa, jossa 1988 alaspommitetun lentokoneen osat tuhosivat koteja ja tappoivat 11 ihmistä (sen lisäksi, että kaikki 259 koneessa ollutta kuolivat). Kävellessään kadulla, jolla ihmiset olivat menettäneet henkensä, hän vertasi tragediaa Windsorin linnan tulipalosta koituneihin aineellisiin tuhoihin sanoen: ”tulipaloissa vesivahingot ovat pahimpia; me yritämme edelleen saada Windsorin linnaa kuivaksi”.
Philipillä on myös ollut avioliiton ulkopuolisia suhteita enemmän kuin kahden käden sormia. Yksi jopa silloin, kun Elisabet odotti parin ensimmäistä lasta, Charlesia, ja oli aivan viimeisillään raskaana.
Diana, Charles ja Camilla
Niin kuin on yleisesti tiedossa, oli Dianan ja Charlesin vuoden 1981 satuhäistä alkanut avioliitto alun perinkin tuhoon tuomittu. Charles ei ikinä päässyt yli nuoruuden rakastetustaan Camilla Parker-Bowlesista ja myös Dianalla oli avioliiton ulkopuolinen suhde ratsastuksen opettajaansa James Hewittiin.
Vuonna 1992 julkisuuteen tihkui Dianan puhelinkeskustelu toisen väitetyn rakastajansa James Gilbeyn kanssa, mutta mikä räjäytti potin, oli seuraavana vuonna julkaistu Charlesin ja Camillan erittäin intiimi puhelu. Siinä Charles esimerkiksi toivoo olevansa Camillan tamponi…jäiks!
Onneton avioliitto päättyi lopullisesti vuonna 1996 Dianan kuuluisaan haastatteluun, jossa hän sanoi ”liitossaan olleen kolme ihmistä, mikä sai aikaan tungosta”. Pariskunnan tiet erkanivat ja Diana oli vapaampi tekemään haluamiaan asioita, mutta juuri uuden onnen kynnyksellä hän joutui kohtalokkaaseen autokolariin Pariisissa elokuussa 1997.
Charlesin tarina on saanut onnellisemman lopun, kun hän viimein sai Camillansa, ja pari vihittiin seitsemän vuotta Dianan traagisen menehtymisen jälkeen.
Kuninkaallisten ero ei enää nykypäivänä ole suuri juttu, mutta 1500-luvulla tilanne oli toinen. Yksi kuningas päätti hallitsijan ominaisuudessa tehdä asialle jotain. Hänestä lisää seuraavaksi…
Kuningas Henrik VIII teloitti kaksi kuudesta vaimostaan
Kuningas Henrik VIII syntyi 1491 ja nousi alle parikymppisenä valtaan vuonna 1509. Hänellä oli kuitenkin ongelma: miespuolisen jälkeläisen ja kruununperillisen saattaminen maailmaan. Hänen ensimmäinen vaimonsa Katariina Aragonialainen synnytti kuusi lasta, joista henkiin jäi vain nuorin tytär Maria.
Henrik kuitenkin halusi pojan, ja koska Katariinan kanssa se ei onnistunut, yritti hän saada vaimostaan avioeron mennäkseen uusiin naimisiin. Tuon ajan Britanniassa valtauskontona oli katolilaisuus, eikä avioeroa voitu myöntää. Henrikille tuo ei käynyt päinsä, joten hän erotti Englannin kirkon paavin alaisuudesta, ja aloitti näin englantilaisen uskonpuhdistuksen.
Kuningas meni uusiin naimisiin Anne Boleynin kanssa miespuolisin perillisen toivossa, mutta tästäkin avioliitosta syntyi elossa vain yksi tyttö Elisabeth. Boleyn teloitettiin syytettynä uskottomuudesta.
Vain päiviä Annen teloituksen jälkeen Henrik meni naimisiin Jane Seymourin kanssa, jonka kanssa kuningas viimein sai pojan, Edvardin. Vaimo sairastui ja kuoli pian synnytyksen jälkeen, mutta vihdoin kuningas oli saanut mitä halusi. Neljäs avioliitto Anna Kleveläisen kanssa päättyi mitätöintiin jo solmimisvuonnaan yhteisestä sopimuksesta.
Viides avioliitto viisikymppisen kuninkaan ja teini-ikäisen Katariina Howardin välillä päättyi nuoren vaimon mestaukseen, koska tämä oli ollut uskoton. (Ihan sivuhuomiona: kuninkaalla itselläänhän oli myös avioliittojen ulkopuolisia suhteita, mutta hänen kaulaansa ei kukaan niiden takia katkaissut). Kuudes avioliitto Katariina Parrin kanssa päättyi kuninkaan kuolemaan vuonna 1547.
Mainittakoon vielä, että monien myöhempien käänteiden jälkeen ensimmäisestä avioliitosta syntyneestä Mariasta tuli kuin tulikin maan hallitsija. Hän oli armoton kuningatar, joka yritti palauttaa katolilaisuuden ja poltti roviolla satoja vääräuskoisia, minkä johdosta saikin Bloody-Mary -lempinimensä.
Yorkin herttuattaren varpaat ja rahahuolet
Yorkin herttuatar Sarah on yksi kuningasperheen ehkä eniten kohua aiheuttaneista jäsenistä. Hän oli naimisissa kuningattaren suosikkipojan, Prinssi Andrew’n kanssa, ja he saivat kaksi lasta: prinsessat Beatricen ja Eugenien. Avioliitto kuitenkin päättyi eroon vuonna 1996.
Yorkin herttuapari oli jo julkisesti asumuserossa, mutta avioero ei ollut vielä virallinen, kun esiin nousi kuvia, joissa Sarah on lomailemassa liikemies John Bryanin kanssa. Paparazzit saivat napattua kuvia Bryanista imeskelemässä herttuattaren varpaita ja keltainen lehdistö otti kuvista kaiken ilon irti. Sanomattakin lienee selvää, että Sarah ei tämän jälkeen ollut prinssi Andrew’n vanhempien suosiossa; prinssi Philip kantaa kaunaa vielä tänäkin päivänä perheensä maineen tahrimisesta. Onneksi Philip itse on niin puhtoinen…
Vuonna 2010 Sarah jäi rysän päältä kiinni, kun hän kauppasi valeasuun pukeutuneelle toimittajalle puolen miljoonan punnan hinnalla tapaamista prinssi Andrew’n kanssa. Hän on nolona pahoitellut tapausta ja sanonut olleensa taloudellisen kuilun partaalla eikä ajatellut järkevästi. Kuningattaren ja prinssi Philipin kauhuksi ex-pariskunta on sittemmin lämmitellyt välejään ja ovat vähintäänkin hyviä ystäviä keskenään.
Edvard VIII ja Wallis Simpson
Kun kuningas Yrjö V kuoli, nousi valtaistuimelle hänen vanhin poikansa Edward. Edvard VIII:n hallitsijakautta ei kestänyt kauaakaan, koska tuore kuningas valitsi ennenkuulumattomasti rakkauden kruunun sijasta.
Edvard oli rakastunut yhdysvaltalaiseen kahdesti naimisissa olleeseen Wallis Simpsoniin jo ennen kuninkaaksi nousuaan. Englannin kirkossa ei katsottu suopeasti naimisiinmenoa eron jälkeen, eikä hallitus uskonut kansan lämpeevän kuningatar Wallisille, varsinkin kun maan hallitsija oli (ja on) kirkon ylin johtaja. Joten Edvard päätti luopua kruunustaan.
Edvard ehti olla kuningas alle vuoden, kun hänen seuraajakseen nousi vastahakoisesti nuorempi veli Albert. Yrjö VI nimen valinnut kuningas ja tämän vaimo kuningatar Elisabet, myöhemmin kuningataräitinä tunnettu, olivat ennen vallan vaihtoa saaneet kaksi tytärtä: prinsessa Elizabethin ja prinsessa Margaretin. Vanhimmasta tyttärestä oli setänsä kruunusta luopumisen takia tuleva kuningatar Elisabet II, Yhdistyneen kuningaskunnan pitkäikäisin ja -aikaisin hallitsija.
Edvardista ja Wallisista vielä sen verran, että tämä Windsorin herttuapari vieraili juuri ennen toisen maailmansodan puhkeamista Saksassa, jossa he olivat kutsuttuina Adolf Hitlerin yksityisasunnolle. Edvard jakoi Hitlerin maailmankatsomuksen valkoisesta ylivallasta, ja hänestä on kuvia opettamassa tietämättömälle veljentyttärelleen prinsessa Elizabethille natsitervehdystä.
Yhteydenpito omaan perheeseen viileni ratkaisevasti natsiyhteyksien takia, ja Edvard tapasi sukulaisiaan vain harvoissa hautajaisissa tai erityisissä juhlatilaisuuksissa. Sekä Edvard että Simpsons ovat kuitenkin haudattuina kuninkaalliselle hautausmaalle, kuningattaren ja muiden kuningasperheen jäsenien ollessa läsnä molemmissa hautajaisissa.
Prinsessa Margaretin vauhdikas elämä
Kuningatar Elisabetin nuorempi sisko, prinsessa Margaret, oli räiskyvä ja juhlimista rakastava. Joidenkin mielestä taas pilalle hemmoteltu snobi ja Britannian kuningashuoneen häpeäpilkku.
Margaret oli nuorena naisena rakastunut isänsä, kuningas Yrjö VI:n, ylitallimestariin Peter Townsendiin. Tunne oli molemminpuolinen, ja hävittäjälentäjänä kuninkaallisissa ilmavoimissa toisen maailmansodan aikana palvellut Townsend olisi teoriassa ollut ihannekumppani kuninkaan tyttärelle. Matkassa oli pieni mutta. Townsend oli suhteen alkaessa naimissa ja vaikka hän vuonna 1952 erosi vaimostaan, ei hovissa tai Englannin kirkossa hyväksytty tuolloin uudelleen naimisiinmenoa, jos eronneen entinen puoliso oli elossa. Sen takia prinsessa olisi menettänyt tittelinsä ja paikkansa kruununperimysjärjestyksessä. Margaret päätyi lopulta erilaiseen ratkaisuun kuin setänsä Edvard; hän päätti suhteen ja julkisessa tiedonannossa kertoi päätöksensä pohjautuvan velvollisuudentuntoon kruunua kohtaan ja kirkon opetusten kunnioittamiseen.
Margaret meni vuonna 1960 naimisiin valokuvaaja Antony Armstrong-Jonesin kanssa, ja nuo häät olivat maailman ensimmäiset televisioidut kuninkaalliset häät. Avioliitto päättyi virallisesti eroon vuonna 1978, vaikka ongelmista oli tiedetty jo yli vuosikymmenen verran. Margaretilla oli useita liiton ulkopuolisia suhteita tunnettuihin julkisuudenhenkilöihin ja hän kamppaili alkoholiongelman kanssa. Hänen on myös kerrottu käyttäneen tottuneesti kokaiinia Rolling Stonesin konsertissa 1967; Mick Jagger oli muuten yksi niistä suhdejuorujen kohteista.
Margaret menehtyi vuonna 2002 vuosia jatkuneiden sairastelujen jälkeen. Elämäntyyli oli jättänyt prinsessaan jälkensä.
Kuningatar Viktorian suhde palvelijaansa
Euroopan isoäidiksi nimitetyllä kuningatar Viktorialla oli yhdeksän lasta, jotka menivät naimisiin Euroopan muiden siniveristen kanssa. Samalla kaavalla jatkoivat 42 lastenlasta ja tämän takia monet Euroopan kuningashuoneiden jäsenet ovat tänä päivänäkin sukua toisilleen. Kuningatar Viktorian lasten kautta myös verenvuototaudiksi kutsuttu hemofilia periytyi eri kuningasperheiden jäsenille.
Viktoria oli naimisissa serkkunsa prinssi Albertin kanssa, joka kuoli yllättäen vain 42-vuotiaana eikä Viktoria koskaan päässyt yli surustaan. Kuningattarella kuitenkin oli leskeksi jäätyään suhteita, ja lähtemättömimmän vaikutuksen oli tehnyt hänen skotlantilainen palvelijansa John Brown. Brownin ja Viktorian kerrottiin olevan vain erittäin läheiset ystävät, mutta aikalaisetkin olivat sitä mieltä, että kyse oli jostain vakavammasta. Erään papin on jopa kuolinvuoteellaan sanottu kertoneen, että hän oli vihkinyt Viktorian ja Brownin, mutta virallisesti kuningatar ei koskaan mennyt uudelleen naimisiin.
Kuningatar Viktoria kuoli 81-vuotiaana, vuonna 1901. Kun Viktoria haudattiin miehensä Albertin viereen, hänen lähin palvelusväkensä toteutti kuningattarensa viimeisen toiveen salaa tämän lapsilta. Viktorian sormeen pujotettiin 18 vuotta aiemmin menehtyneen John Brownin äidiltään saama sormus ja arkkuun laitettiin mukaan lisäksi kuva Brownista, tämän hiustupsu ja kankainen nenäliina. Ei kuulosta ihan platoniselta ystävyyssuhteelta.
Rasistinen Kentin prinsessa Marie Christine
Kuningatar Elisabetin serkun vaimo, Kentin prinsessa Marie Christine, on moneen otteeseen ollut ongelmissa rasististen kommenttiensa takia. Hän on muun muassa sanonut kanssaan samassa ravintolassa syöneille tummaihoisille ihmisille, että heidän pitäisi ”palata siirtokuntiin”. Rasismista syytetty prinsessa oli tuohtunut väitöksistä ja sanoi, ettei ole missään nimessä rasisti ja kertoi rakastavansa afrikkalaisia ja (nyt lainaan suoraan) ”Afrikassa ollessaan jopa värjänneensä hiuksensa mustiksi ja esittäneensä puoliveristä afrikkalaista, mutta vaaleat silmät olivat paljastaneet”. Vahvasti meni se puolustuspuhe!
Prinsessa on myös aikoinaan nimennyt kaksi omistamaansa mustaa lammasta tennistähtien Venus ja Serena Williamsin mukaan. Viimeisin kohu nousi, kun Marie Christine meni vuonna 2017 kuningattaren järjestämälle joululounaalle asusteenaan suuri blackamoor-rintakoru. Rasistisena pidetyissä koruissa on yleensä afrikkalainen tummaihoinen mies, harvemmin nainen, eikä vuosisatoja sitten suosittuja koruja pidetä enää hyväksyttävinä. Myös termi ”blackamoor” itsessään on solvaava.
Kansa tulistui prinsessan korusta, eikä vähiten siksi, että vain viikkoja aiemmin prinssi Harryn kanssa kihlautunut Meghan Markle osallistui kyseiselle lounaalle, ja oli juuri samana vuonna avoimesti kertonut kohdanneensa niin lapsena kuin aikuisenakin rasismia. Hän on myös kertonut olleensa yllättynyt, miten osa briteistä oli suhtautunut niin negatiivisesti hänen ihonväriinsä suhteen tultua julki.
Prinssi Andrew ja ystävänsä Jeffrey Epstein
Sussexin herttuaparin ilmoitus väistyä kuninkaallisista tehtävistään ja sitä seuranneet otsikot, ovat mukavasti lakaisseet kuin maton alle valovuosia vakavamman, prinssi Andrewta koskevan kohun.
Andrew oli vuosia ollut Jeffrey Epsteinin, yhdysvaltalaisen liikemiehen ja tuomitun seksuaalirikollisen, ystävä. Hän oli maksanut Epsteinin velkoja ja oli 2010-luvun alussa kovan kritiikin kohteena vietettyään aikaa nuoria tyttöjä raiskanneen ja prostituoiduiksi myyneen miehen kanssa.
Vuonna 2015 Virginia Guiffre kertoi olleensa vain 17-vuotias, kun hänet oli pakotettu seksiin Andrew’n kanssa, ja sama oli toistunut kaksi muutakin kertaa. Andrew kuitenkin selvisi ilman seuraamuksia, mutta vuonna 2019, kun Epstein jälleen tuomittiin ihmiskaupasta ja alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä, nousi prinssin yhteydet prostituutiorinkiin uudestaan tapetille. Tällä kertaa hän ei enää päässytkään kuin koira veräjästä, ja vaikka hän kuorossa muun hovin kanssa kieltää edes nähneensä tai tienneensä mitään Epsteinin touhuista saati sitten itse ollut osallisena, kertovat kuva- ja videotodisteet toista tarinaa.
Prinssi Andrew siirrettiin joulukuussa 2019 sivuun hovista ja hän menetti myös jäsenille kuuluvan taloudellisen tuen. Hän on myös luvannut auttaa virkavaltaa parhaimman kykynsä mukaan, jotta sellissään pidätettynä menehtyneen Epsteinin johtama rikosvyyhti saadaan selvitettyä. Toivottavasti näin käy, ja rikoksiin osallistuneet, Andrew mukaan lukien, saadaan vastuuseen teoistaan!
Meghanin ja Harryn halu elää itsenäisinä ja ilman kuninkaallisia velvoitteita on kaukana skandaalista tämän rinnalla!
💁♀️ Kiinnostaako kuninkaallisten vaiheet sinua? Tuleeko mieleesi muita Britannian kuningashuoneen skandaaleja, jotka jäivät listalta pois? Kerro kommenttikentässä tai somekanavissamme mitä mieltä olet siitä, että Harry ja Meghan jättävän hovin ⬇⬇