Viihde

Elokuvien pääsiäismunat: 10 hauskaa piiloviestiä

Julkaistu

Piiloviestit, sisäpiirin vitsit ja katsojalta helposti ohimenevät hauskuudet ovat virtuaalimaailman pääsiäismunia. 

Teimme aiemmin listan monien erilaisten medioiden kätketyistä huvituksista (voit käydä lukemassa sen tämän linkin kautta), mutta nyt suunnataan katseet kapeammalle osa-alueelle ja sukelletaan elokuvamaailmaan. Minkälaisia hauskoja ja salamyhkäisiä piiloviestejä sieltä löytyy? Oletko bongannut näitä ennemmin?

Vuonna 1999 ensi-iltaan tulleessa Tähtien sota: Episodi I – Pimeän uhka -elokuvassa on hatunnosto toiselle tieteisfiktio elokuvalle: vuonna 1982 valmistuneelle E.T:lle. 

Kun George Lucas loi koko Tähtien sota -maailman, täytyi hänen keksiä lukuisia erilaisia avaruusolioita täyttämään universumin eri kolkat. Suurin osa noista olioista mainitaan ja näytetään jo aiemmissa elokuvissa, mutta Episodi I:n Galaktisen senaatin istunnossa on läsnä aivan uusi laji. Ainakin Tähtien sotaan, sillä muualla heidät on kyllä nähty. 

Advertisement

Yhdessä kapselissa on nimittäin ryhmä Steven Spielbergin luoman E.T:n lajitovereita. Ehkä siellä on itse E.T. perheineen?

Tässä pääsiäismunassa hauskinta on se, että heidän johtajansa nimi on Grebleips. Ja nyt lue nimi lopusta alkaen. 

Pysyttäydytään vielä toisen kohdan ajan Tähtien sodassa. Kuten jo mainittua, tuo legendaarinen universumi on George Lucasin luoma. Lucas on yhdessä opiskelukaverinsa Steven Spielbergin kanssa vastuussa myös toisesta tunnetusta elokuvasarjasta: Indiana Jones -leffoista.

Mitä muuta yhteistä Tähtien sodalla ja Indiana Jonesilla on?

Advertisement

Näyttelijä Harrison Ford. Hän ei kuitenkaan ole se piiloviesti. 

Vaikka Lucas aluksi vastustelikin Fordin palkkaamista rooliin juuri yhteisen historian vuoksi, niin onneksi hän myöntyi Spielbergin painostukseen. Vastaanpaneminen kuitenkin vaihtui pääsiäismuniksi ja Indiana Jones -elokuvissa on useita viittauksia Tähtien sotaan.

Aivan ensimmäisessä osassa, Kadonneen aarteen metsästäjät, Indy on penkomassa salaista hautaholvia (kuten hänellä arkeologina on tapana tehdä). Katsojan silmät osuvat kohtauksessa todennäköisesti himoittuun Liitonarkkiin, mutta seinillä ja hautakammion pylväissä on mielenkiintoisia hieroglyfejä. Kuvissa esiintyvät Tähtien sodasta tutut C3PO ja R2-D2.

Toinen hauska piiloviesti löytyy Indiana Jones ja tuomion temppeli -elokuvasta, jossa hahmot kiihdyttävät autolla ohi yökerhon, jonka nimi on ”Club Obi Wan”. Jälleen viittaus Tähtien sotaan.

Advertisement

Steven Lisbergerin vuonna 1982 käsikirjoittama ja ohjaama Tron tiputtelee pääsiäismunia suoraan silmien eteen, mutta ne voivat silti helposti mennä ohi. 

Suurimmaksi osaksi tietokoneavusteisesti tehty Tron päätyi Disneyn tuottamaksi (pienehkö skandaali aikanaan), joten eräässä kohtauksessa näkyvä Mikki Hiiren pään siluetti ei ole mikään kummajainen, sillä mikkejä on kaikissa Disneyn elokuvissa

Paljon hauskempi piilovitsi löytyy kohtauksessa, jossa tietokoneohjelmistoon jumiin jääneet henkilöt yrittävät kommunikoida ohjelman kanssa päästäkseen pakoon. Ruudulla voi nähdä Pac-Manin kiertävän labyrintissään.

Englantilainen elokuvaohjaaja ja -tuottaja Alfred Hitchcock ei juuri esittelyjä kaipaa. Paitsi ehkä siinä mielessä, että hän oli ensimmäisiä elokuvantekijöitä, jotka panivat pääsiäismunia valkokankaalle. Silloin kun niitä ei tuolla nimellä vielä edes kutsuttu.

Advertisement

Hitchcock teki yli viisikymmentä elokuvaa, joista 39:ssä hän tekee pienen cameoroolin. Kaikkia esiintymisiä yhdistävät tietyt teemat: Hitchcock kantaa usein jotain instrumenttia tai on matkustajana julkisessa kulkuvälineessä. Ikinä hänellä ei ole vuorosanoja.

Hitchcockin varmasti tunnetuin elokuva on Linnut, jossa hän astuu ulos lemmikkikaupasta kahden valkoisen koiran kanssa. Nuo hauvelit olivat hänen omia koiriaan. 

Kohtalokkaat X-merkit

Jos et ole katsonut Martin Scorsesen ohjaamaa, vuonna 2006 ensi-iltansa saanutta The Departed -elokuvaa, niin skippaa tämä kohta tai varaudu juonipaljastuksiin.

The Departedissa käytetään kirjaimellisesti piiloviestiä, sillä jokainen elokuvassa kuoleva hahmo esiintyy ruudulla X-merkin kanssa. Joskus merkkiä voi olla hankala löytää, mutta toisinaan, kuten ylläolevassa pätkässä, rasti on suoraan kahden henkilön pään välissä. Ei tarvitse montaa sekuntia mennä elokuvassa eteenpäin, kun molemmat on ammuttu. 

Advertisement

Ainut rastilta säästyvä hahmo on Mark Wahlbergin esittämä poliisi Sean Digman, ja kuinka ollakaan, tämä on myös ainut, joka selviää Bostonin poliisin ja irlantilaismafian välienselvittelystä hengissä.

Herkuleen viitta

Disney kietoo oman universuminsa tiukasti yhteen hauskoilla pääsiäismunilla, joita löytyy jokaisesta yhtiön tekemästä elokuvasta.

Herkules-piirretty sijoittuu antiikin Kreikkaan ja siitä voidaan saada osviittaa yhden toisen, ehkä kaikkien aikojen rakastetuimman animaatioklassikon tapahtuma-ajasta.

Kun Herkules on noussut sankarin asemaan kaupunkeja ja ihmisiä pelastaessaan, halutaan hänestä veistää patsas. Mallina poseeratessaan miehellä on päässään ja harteillaan leijonan nahasta tehty viitta. Ja kukas muukaan se onkaan kuin Leijonakuninkaan pahis: Scar.

Advertisement

Ovatko Nick Fury ja Jules Winnfield sama henkilö?

Marvelin tuottama supersankarielokuva Captain America: The Return of the First Avenger, yhdistää mielenkiintoisella tavalla näyttelijä Samuel L. Jacksonin kaksi hahmoa.

Vuoden 2014 elokuvan loppukohtauksessa Jacksonin esittämä Nick Fury seisoo liittolaisineen omalla haudallaan ja hautakiveen on kaiverrettu ote Raamatusta, tarkemmin sanoen Hesekielin kirjan jakeesta 25:17.

Se kuuluu näin: ”The path of the righteous man…” (vapaasti suomennettuna ”Oikeudenmukaisten miesten polku…”). Syy, miksi tuolle kohdalle ei löydy kunnollista suomennosta, on se, että jae on keksitty. Hesekielin kirjassa ei sanota tuolla tavalla.

Jakeen sepitti aikoinaan elokuvantekijä Quentin Tarantino, joka käytti sitä vuoden 1994 Pulp Fiction -kulttileffassaan. Elokuvassa sanat lausuu kukas muukaan kuin Samuel L. Jacksonin esittämä Jules Winnfield. 

Advertisement

Kummisetä-trilogia ja appelsiinit

Francis Ford Coppolan vuonna 1972 alkunsa saanut Kummisetä-trilogia pitää sisällään yhden vanhimmista ja tunnetuimmista pääsiäismunista. Se on hyvin samanlainen piiloviesti kuin rastit The Departedissa. Coppola vain käytti kuoleman merkkinä appelsiineja. 

Trilogian viimeisessä, vuonna 1990 valmistuneessa osassa appelsiinit ovat esillä hyvin selvästi, mutta kahdessa aiemmassa elokuvassa kohtalokkaat hedelmät on kätketty hieman paremmin. Jos päädyt katsomaan noita kahta klassikkoa, niin kiinnitä huomiota pieniin yksityiskohtiin: drinkkien koristeisiin tai tien varressa näkyvään mainostauluun. Appelsiinien bongailusta voi tehdä vaikka kisan!

Kaksimieliset kengänjäljet Harry Potterissa

Vuonna 2004 ensi-iltansa saaneessa, samannimiseen kirjaan perustuvassa, Harry Potter ja Azkabanin vanki -elokuvassa Harry saa Weasleyn kaksosilta Kelmien kartan.

Advertisement

Se on taiottu kartta Tylypahkan koulusta, ja sen avulla on mahdollista nähdä kaikki linnassa ja sen tiluksilla liikkuvat henkilöt.

Jos olet katsonut elokuvan lopputekstejä, niin olet päässyt näkemään kartan toimintaa: pergamentilla näkyy askeleita, jotka kulkevat ympäri krediittejä. Mutta katsoppa video ja kiinnitä huomiota ruudun vasempaan alakulmaan.

Mitä kummaa siellä nurkassa tapahtuu?

Hohto ja Toy Story

Pixarin tuottamat Toy Story -piirretyt vilisevät pääsiäismunia, mutta yksi elokuva saa noissa animaatioissa hurjan määrän kunnianosoituksia. Lee Unkrich, joka on ollut mukana tekemässä, erinäisissä rooleissa, jokaista neljää elokuvaa, on suunnaton Stanley Kubrick -fani, joten mikäs sen sopivampaa, kuin laittaa piirretyt täyteen viittauksia kauhuelokuva Hohtoon. 

Toy Storyssa leluja kiduttavan Sidin kotona on kuvioinniltaan ja värimaailmaltaan samanlainen matto kuin Hohdon puistattavan hotellin käytävillä, joita pitkin pikkuinen Danny polkee pyörällään.

Advertisement

Unkrichin ohjaamassa Toy Story 3:ssa esiintyy useaan otteeseen numero 237. Roska-auton rekisterinumero on RM237, Woody saa viestin koodinimeä Velocistar237 käyttävältä lelulta ja Sunnysiden päiväkodin turvakameran mallinumero on Overlook R237.

Hohdossa Overlook-hotellin huoneessa numero 237 tapahtuu kaikenlaista hullua.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme oletko löytänyt leffoista jotain muita hauskoja piiloviestejä. 

Suosituimmat

Exit mobile version