Tiede
10 pääsiäismunaa: Piilotetut viestit ja vitsit viihdemaailmassa
Pääsiäisen kunniaksi paljastamme teille pääsiäismunia. Elokuvien, pelien ja nettisivujen piilotetut viestit ja vitsit tunnetaan tuolla suklaisella lempinimellä.
Pääsiäismuna nimityksen nuo piilotetut viestit ovat saaneet perinteisestä pääsiäismunajahdista. Piilotettuja munia etsitään kotona sisältä tai maastosta. Samalla idealla yllättäviä pääsiäismunia löytyy eri medioista.
Nyt Listafriikki on koonnut hauskoja piilotettuja vitsejä videopeleistä, nettisivuilta, musiikin maailmasta ja elokuvista. Osalla voi mukavasti saada ajan kulumaan!
Lisäkappaleet albumeilla
Nykypäivän digitaalinen musiikki ei anna mahdollisuutta tällaisiin hienouksiin, mutta kun vielä oli CD-levyt, niin muusikot tykkäsivät pilailla kuulijoidensa kustannuksella.
Piilovitsejä voi löytyä levynkansivihosta, siis siitä, mistä ennen nettiä luettiin kappaleiden sanat. Yksi hauskimmista, ja melko yleisistä musiikin pääsiäismunista, on ollut lisätä kappaleita albumien loppuun. Näistä ei ole mitään tietoa etukäteen eikä kappaleita ole listattu muiden joukkoon. Ekstran löysi vain jos ”viimeisen” kappaleen jälkeen jäi odottamaan, että pysähtyykö levy vai jatkaako se pyörimistä. Tässä pari esimerkkiä: Nirvanan Nevermind-albumilla Endless, Nameless -kappaletta sai odottaa 10 minuuttia. Beyoncen B’Day-albumilla oli kolme piilotettua kappaletta, jotka toki alkavat heti viimeiseksi merkityn biisin loputtua.
Piilotettujen kappaleiden kuningas taitaa olla Robbie Williams, sillä niitä löytyy miehen usealta albumilta. Välillä odotusta on ollut alle 10 minuuttia, joskus puoli tuntia. Kappaleen sijaan Williams on myös lausunut runoja ja jättänyt viestin entiselle opettajalleen. Faneille ikävin temppu oli kuitenkin Sing when you’re winning -levyn 24 minuutin odotus, jonka jälkeen Williams sanoo ”No I’m not doing one on this album” (suom. ”Ei, en tee sitä tällä levyllä”).
Youtuben strobovalot
Pieni, mutta hauska pääsiäismuna Youtube-videoissa. Normaalistihan videon aikapalkki juoksee tylsästi punaisena. Palkin saa kuitenkin muutettua vilkkumaan kaikissa neonväreissä, kun laittaa hiiren osoittimen videon päälle ja näppäilee awesome. Vilkkuvalon saa pois samalla komennolla.
Google Mapsin muuttuva ukkeli
Google on piilottanut lukuisia pääsiäismunia sivuilleen. Nämä ovat hyvin lähellä niitä aprillipiloja, joista Listafriikki kirjoitti huhtikuun 1. päivänä.
Tällä kertaa piilotetut viestit ja vitsit ovat edellisistä poiketen koko ajan löydettävissä. Tiesitkö muuten, että saat valittua Googlen kieleksi merirosvojen kielen?
GoogleMapsissa on ukkeli, Pegman, jonka voi pudottaa kartalla paikasta toiseen ja siten saada katukuvan näkyviin. Loch Ness -järvellä Pegman muuttuu merihirviöksi, Buckinghamin palatsilla voi liikuttaa kuningatar Elisabetia, Floridassa ukkeli on merenneito ja Area 51:llä tietenkin lentävä lautanen. Jos aika käy pitkäksi, niin siitä vaan käymään maailmankarttaa läpi ja katsomaan, minkälaisia muita pääsiäismunia löytyy.
Googlen perinteisellä hakusivultakin löytyy hauskoja vitsejä. Yksi esimerkki on, kun kirjoitat hakukenttään ”Google gravity” ja klikkaat ensimmäistä hakutulosta. Saat nähdä painovoiman vaikutuksen silmiesi edessä.
Otetaan vielä toinen: Koita nyt kirjoittaa hakukenttään ”Do a Barrel Roll”.
Wilhelm-huuto
Wilhelm-huuto on valmiiksi äänitetty tehoste, joka on alunperin tehty vuoden 1951 Etäiset rummut -elokuvaan, jossa mies tulee alligaattorin syömäksi. Näyttelijä Sheb Wooleyn huutoa on jälkeenpäin käytetty lukuisissa Hollywood-tuotannoissa ja sisäpiirin vitsi siitä tuli viimeistään siinä vaiheessa, kun se kuului Star Wars -elokuvissa.
Sittemmin Wilhelm-huutoa on käyttänyt muun muassa Quentin Tarantino useissa elokuvissaan, viimeisimpänä Oscar-palkitussa Once Upon a Time in Hollywood -leffassa. Se on esiintynyt monissa piirretyissä ja Taru sormusten herrasta -elokuvasarjassa. Videolla ”pieni” kokoelma Wilhelm-huudoista.
Piilotetut Mikki Hiiret
Disney on tunnettu piilotetuista vitseistä ja viesteistä. Piirrettyjen härskeistä kohtauksista voi käydä lukemassa tämän linkin kautta.
Nyt niihin ei härskeihin vitseihin. Jokaisesta Disneyn elokuvasta voi löytää vähintään yhden piilotetun Mikin. Hahmo voi olla taustalla kellotaulussa ihan kokonaisena (ylläoleva video) tai sitten se voi olla hahmo, jolla on kaksi pientä ympyrää korvina ja yksi iso päänä. Viimeisimmän kaltaisia kuvioita voi bongata muun muassa Tuhkimossa ja Lumikissa saippuakuplina, Lilossa & Stitchissa hedelmien joukossa ja Notre Damen kellonsoittajassa katedraalin arkkitehtuurissa. Frozenissa Mikki-nukke piilottelee kirjahyllyssä ja Aladdinissa Rajah-tiikeri muuttuu hetkeksi Mikin näköiseksi.
Ainakin tuhat piilotettua Mikkiä on myös löydettävissä Disneyn eri huvipuistoissa. Yhtiö ei ole ikinä itse paljastanut, missä Mikit sijaitsevat tai niiden oikeaa lukumäärää. Silmät siis auki, jos joskus Disney Worldissa pääset käymään.
Hupia siihen, kun ei ole nettiyhteyttä
IIIIIIIK!!!! Ei nettiyhteyttä! Mitäs sitten keksitään?
No pelataan dinosauruspeliä tietenkin. Jotta saat pelin näkyviin, täytyy sinulla olla selaimena Google Chrome. Ennen kuin kriisitilanne iskee (eli ei nettiyhteyttä), voit kuivaharjoitella laittamalla itse netin pois. Sitten vain haet mitä tahansa sivua, esimerkiksi Listafriikki.com, niin dino ilmestyy. Pelin saat käyntiin painamalla välilyöntiä ja samalla näppäimellä hypit myös tappavien kaktuksien yli.
Messengerin piilopelit
Lähettääköhän kukaan enää viestejä ilman emojeita (ai että, kun emoji taipuu nätisti suomen kielellä)?
Tähän piilopeliin on voinut törmätä vahingossa, mutta nyt sitä testataan aivan tarkoituksella. Ota puhelin käteen ja mene Messengeriin. Valitse koripallo-emoji ja lähetä kaverille. Sitten näpäytä sormella lähettämäsi pallon kuvaa ja ala heitellä koreja 🏀. Kymmenen onnistumisen jälkeen homma vaikeutuu. Sama toimii jalkapallolla, mutta maalien sijaan tavoitteena on pitää pallo ilmassa pomputtelemalla ⚽️.
Tänään ei vissiin muuta tarvinnutkaan tehdä…
Tutkimuksen mukaan (ihan itse tutkin) tennis-, sulkapallo-, amerikkalainen jalkapallo-, lentopallo-, rugby-, baseball-, pingis-, jousiammunta- tai lätkä-emojit eivät tuota samanlaista ajanvietettä. Tutkimus jatkuu… Aina silloin kun en yritä lyödä kaverin kori- tai pomputtelutulosta.
Vitsikkäät lähdekoodit
Internet-sivujen lähdekoodit ovat tylsää luettavaa, varsinkin sellaisille, jotka eivät ymmärrä tai joita ei kiinnosta ohjelmointi. Lähdekoodi on ohjelman kuvaus tekstimuodossa. Siinä kaikki mitä itse tiedän lähdekoodista eli enpä juuri mitään.
Se ei tarkoita sitä, etteivätkö jotkut lähdekoodit olisi hauskoja!
Flickr, kuvien ja videoiden jakamiseen erikoistunut yhteisöpalvelu, rohkaisee työnhakuun lähdekoodissaan. Ilmeisesti se on tarkoitettu niille, jotka ennen piiloviestin julkituloa olivat kiinnostuneita nimenomaan koodaamisesta.
Mozilla-verkkoselain ehdottaa myös omassa koodissaan tutustumaan avoimiin työtehtäviin, kuvan kera tietenkin.
Suklaapatukoistaan tunnetulla KitKatilla on tyylikäs koodi.
Arvostetun yhdysvaltalaisen sarjakuvapiirtäjän Matthew Inmanin nettisivujen lähdekoodi on näistä hauskin (kuvassa). Kiroileva lohikäärme.
Ja miten sen lähdekoodin saa esiin? Helpoiten niin, että painat hiiren oikeaa näppäintä ja valitset ”Näytä sivun lähdekoodi”.
Piilotetut viestit videopeleissä
Videopelien loputtomasta maailmasta löytyy miljoonia nurkkia ja kaukaisia maailmankolkkia, joihin ei tavallinen, peliä vain eteenpäin vievä, pelaaja törmää.
Se, miten esimerkiksi GTA V:ssä on alunperin löydetty Mount Gordo -vuoren kummitus on täysi mysteeri. Nyt siihen on jo ohjeet: Lennä illalla klo 23-00 Los Santosin koilispuolella sijaitsevalle Mount Gordolle. Jos peli on sinulle tuntematon, eivät paikat ja nimet tietysti merkitse mitään, mutta siellä voi nähdä Jolene-Evans Cranleyn, Jock Cranleyn menehtyneen vaimon, haamun. Vuoren lähettyvillä kummituksen voi kuulla myös kiljuvan.
Vielä toinen (nämä kertoo ehkä siitä minkälaisia pelejä meillä on pelattu). Assassin’s Creed II -pelissä seikkaillaan renessanssin ajan Venetsiassa, ja siellä ison, vanhan kirkon alla on hautaholvi. Jos pelin hahmo Ezio katsoo holvissa alaspäin veteen, nousee sieltä valtava mustekalan lonkero. Tarinan kanssa tuolla nilviäisellä ei ole mitään tekemistä.
Fight Club ja kahvikupit
David Fincherin Fight Club -elokuva vuodelta 1999 on noussut kulttimaineeseen. Siinä on yksi elokuvamaailman hauskimmista pääsiäismunista, johon on myös pitänyt laittaa mukaan ajatusta ja aikaa.
Fight Clubin jokaisessa kohtauksessa on nimittäin mukana Starbucks-kahvilaketjun kuppi. Joissain kohtauksissa sitä täytyy hakemalla hakea, niin kuin kunnon pääsiäismunajahdissa konsanaan, mutta niin sen vain jostain pitäisi tulla esiin. Ohjaaja itse on paljastanut tämän piilovitsin, mutta liekö markkinointikikka ja tapa saada ihmiset katsomaan elokuvaa, koska ainakin trailerissa kuppi vilahtaa vain kerran, hyvin sumeasti toimistolla. Toki siinä ei kokonaisia kohtauksia olekaan.
Fincher on sanonut, että Starbucks-kahviloita nousi jossain vaiheessa kuin sieniä sateella ja elokuvaa tehtäessä niitä oli vähintään yksi joka kadunkulmassa. Noutokahvilla menestykseen noussut yhtiö oli suostunut yhteistyöhön, mutta rajoituksella: Fincher ei saanut nimetä elokuvassa räjähtävää kahvilaa Starbucksiksi.
Nyt vain leffa pyörimään ja silmät auki. Samalla voi bongailla, löytyykö Fight Clubista mitään noloja virheitä. Muiden elokuvien mokia voi katsoa tämän linkin kautta.
🤷♀️ Mitä muita pääsiäismunia tiedät? Kinderin? 🤣 Kerro kommenttikentässä ⬇⬇ tai somekanavissamme lähdetkö netin ihmeelliseen maailmaan etsimään lisää piilotettuja vitsejä.