Viihde
10 elokuvamaailman noloa virhettä: Miten nämä on missattu?
Kymmenien miljoonien budjetit ja tuhansia työntekijöitä. Mokia sattuu kaikille, mutta on uskomatonta, minkälaisia virheitä elokuvat pitävät sisällään.
Elokuvissa ja tv-sarjoissa näkee paljon pieniä mokia, mutta usein ne jäävät huomaamatta. Erittäin yleinen virhe on se, että kohtauksessa juodaan lasista, joka on puolillaan, tyhjänä, täynnä ja taas tyhjänä yhden keskustelun aikana. Asusteiden kanssa näkee myös paljon epäjohdonmukaisuuksia: laukku, miekka, ase tai kahvikuppi vaihtuu kädestä toiseen, takki on vuorotellen auki ja kiinni… Nämä eivät vaikuta katselukokemukseen kovinkaan ratkaisevasti, ellei satu katsomaan elokuvaa jonkun ärsyttävän pikkutarkan virheiden bongailijan kanssa, jonka on pakko kommentoida jokaista mitätöntä mokaa.
Koska Listafriikki.comin toimituksesta löytyy juuri tällainen, kanssaeläjille tuskaa aiheuttava henkilö, päätimme käyttää tätä tietotaitoa hyväksi ja näin syntyi Top 10 lista: Elokuvien noloimmat virheet.
Saa nähdä, löytyykö parin viikon päästä, helmikuun 9.päivä, järjestettävän Oscar-gaalan voittajaelokuvista paljon epäloogisuuksia. Nyt vain virheitä metsästämään; voin luvata, etteivät elokuvat enää koskaan palaa ennalleen. 🧐
10. Neljä joulua yhdessä päivässä
Reese Witherspoonin ja Vince Vaughnin tähdittämä draamakomedia, Neljä joulua yhdessä päivässä, on hyvin klassinen jouluelokuva. Klassisia ovat myös siinä esiintyvät virheet: Witherspoonin esittämä Kate ottaa takin päältään ja avaa paitansa nappeja, mutta seuraavassa klipissä paita on napitettu ja takki on takaisin päällä, ajanottoon käytetyn tiimalasin hiekka ei valu ja pöydällä odottava raskaustesti vaihtaa paikkaa.
Suurin ongelma on kuitenkin pääosaa esittävän Witherspoonin muuttuva ulkonäkö. Hänen hiustensa väri ja otsatukan leikkaus ovat huomattavan erilaiset jopa kohtausten sisällä. Tuosta päätellen kuvauksia on tehty kahtena erillisenä ajankohtana eikä stailauksia ole saatu vastaamaan toisiaan. Mutta ymmärrän toki, että juurikasvu on värjättävä! Videoklipillä on nähtävissä miten hiukset muuttuvat, ja kohdassa 1:13 vertailu onnistuu erityisen hyvin.
Elokuvaa alettiin tekemään joulukuussa 2007 laajan käsikirjoittajien lakon aikaan, jolloin ei ollut sallittua muuttaa käsikirjoituksia. Onkohan käynyt niin, että lakon loputtua on haluttu kuvata kohtauksia uudelleen ja Witherspoonilla on jo ollut erilainen hiustyyli, koska joissain kohdissa hänellä vaikuttaa olevan peruukki.
9. Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Harry Potter ja salaisuuksien kammio on J.K Rowlingin kirjoittaman kirjasarjan ja siihen perustuvan elokuvasarjan toinen osa. Se sai ensi-iltansa vuonna 2002 ja oli maailmanmenestys; kuten muutkin elokuvasarjan osat.
Kaikissa Harry Pottereissa toistuvat samankaltaiset hölmöt virheet: maskeeraus ja puvustus eivät ole aina olleet täydellisiä, lavastuksessa on epäjohdonmukaisuuksia: ympäristö muuttuu kohtauksesta toiseen, ja vaijerit, jotka liikuttavat leijuvia esineitä (tai henkilöitä) ovat turhan usein selvästi nähtävissä.
Elokuvamaailman ehkä yleisin virhe on kuitenkin tuotantohenkilökunnan päätyminen kohtauksiin. Kuvaajia näkyy uskomattoman monessa elokuvassa esimerkiksi ikkunoiden ja peilien heijastuksissa tai kameroidensa kanssa kohtauksien taka-alalla.
Mutta tässä nimenomaisessa Harry Potter ja salaisuuksien kammio -leffassa kuvaaja on paraatipaikalla seuraamassa Harryn (Daniel Radcliffe) ja Malfoyn (Tom Felton) kaksintaistelua. Hänet voi bongata vasemmassa reunassa videoklipin kohdassa 0:44.
8. Gladiaattori
Gladiaattori on Ridley Scottin vuonna 2000 ohjaama elokuva, joka sai huikeat 12 Oscar-ehdokkuutta ja voitti viisi kategoriaa muun muassa parhaan elokuvan ja parhaan miesnäyttelijän (Russell Crowe) palkinnot. Elokuva perustuu löyhästi Rooman valtakunnan todellisiin tapahtumiin noin 200 vuotta eaa.
Mutta kuten jo listan edeltävän kohdan menestyksekkäässä elokuvassa, niin Gladiaattorissakin nähdään mokia, jotka olisi ollut helppo välttää. Taisteluvammoja tulee ja katoaa samantien, esineitä häviää kohtauksissa kuin tuhkana tuuleen ja Colosseumin yleisöön on myös eksynyt kuvausryhmän jäsen kameransa kanssa.
Kun Colosseumilla esitetään Zaman taistelua, jossa Rooman armeija oli kukistanut karthagolaiset, kaatuu hevosten vetämä valjakko ja tomupilven takaa paljastuu kaasupullo (videolla kohta 2:14). Ehkä roomalaisten tekniikka ei ollut vielä aivan noin edistynyttä.
7. Tähtien sota
Georgen Lucasin luoma Tähtien sota -saaga on rakastettu, jumaloitu, kuudella vuosikymmenellä jatkunut elokuvasarja, joka ei sekään ole säästynyt virheiltä. Tietysti kun alkuperäisen saagan elokuvia on yhdeksän ja pari erillistä osaa lisänä, on joukkoon pakostakin mahtunut mokia. Tässä kuitenkin legendaariseksi noussut kohtaus ensimmäisestä Tähtien sota -elokuvasta.
Iskusotilaat marssivat joukolla kontrollihuoneeseen, kun yksi heistä lyö epäonnekkaasti päänsä oven yläosaan. Näyttelijä, Laurie Goode, on myöhemmin kertonut jatkaneensa kuin mitään ei olisi tapahtunut; hän oli varma, että kohta leikataan pois lopullisesta elokuvasta. Ensi-illassa hän ei ollut uskoa silmiään, kun vahinko olikin päätynyt valkokankaalle. Kun elokuvasta tehtiin DVD-versio vuonna 2004, lisättiin kohtaukseen äänitehoste korostamaan osumaa.
Lucas myös halusi antaa hassulle sattumalle kunnianosoituksen, ja kirjoitti myöhempään Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys -elokuvaan kohtauksen, jossa palkkionmetsästäjä Jango Fett lyö päänsä oveen.
6. Quantum of Solace
Jos Tähtien sota -saagan 12:ssa elokuvassa on roppakaupalla virheitä, niin miten luulet James Bondin pärjäävän? Arvasit oikein: huonosti. Paljon toistuvia virheitä ovat muun muassa kohtauksissa vaihtuvat asusteet ja esineet, katoavat ihmiset, muuttuvat maisemat… Jokaisesta Bondista saisi tehtyä oman mokailulistansa.
Mutta Quantum of Solacessa on täysin yli ymmärryksen menevä virhe, joka olisi ollut helposti vältettävissä. James Bond (Daniel Craig) istuu moottoripyörän selässä ja hänen takanaan on käynnissä sataman siivoaminen (videon kohta 0:22). Yhtäkkiä voisi veikata, että tuolla tekniikalla ei puhdasta tule. Miten tekijöillä on jäänyt tämä hupaisa virhe huomaamatta? Ja sitten se suurin kysymys: Miksi näyttelijä ei laita harjaa maahan ja lakaise oikeasti?
5. Pirates of the Caribbean: Mustan Helmen kirous
Mustan helmen kirous on valtaisan suosion saaneen Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan ensimmäinen osa vuodelta 2003, ja siinä vilisee typeriä virheitä: Elizabethin (Keira Knightley) kynnet ovat aluksi lyhyet ja pian huiman pitkät (ja tietysti kauniisti muotoillut), Williamin (Orlando Bloom) leukaparta katoaa ja palaa yhden kohtauksen aikana ja Barbossan (Geoffrey Rush) romminpilaamat hampaat ovat välillä täysin kunnossa. Vain murto-osan mainitakseni. Mutta elokuvan loppukohtauksessa saadaan todistaa kaikkein päättömintä virhettä.
Merirosvot ovat kapteeni Jack Sparrow’n (Johnny Depp) johdolla kokoontuneet laivan kannelle. Miehistössä on kuitenkin yksi uusi jäsen. Nopeasti ohi vilahtavan hetken ajan (videon kohta 2:43) laivan keulassa näkyy merelle katseleva mies, joka on sonnustautunut cowboy-hattuun, valkoiseen T-paitaan ja aurinkolaseihin.
Ensinnäkin: Mitä? Ja toiseksi: Antaisiko Jack Sparrow muka jonkun miehistön jäsenen käyttää noin hienoa ja näyttävää hattua?
4. American Sniper
American Sniper on yhdysvaltalaisen tarkka-ampujan Chris Kylen omaelämäkertaan perustuva toimintaelokuva. Sen ohjasi Clint Eastwood vuonna 2014 ja pääosaa siinä esittää Bradley Cooper. Jos joku ei tunne Chris Kylen tarinaa, niin emme sitä tässä ala kertomaan, mutta kirjalle ja elokuvalle ehdottomasti vahva suositus.
Eastwoodin elokuvaa on laajasti pidetty hyvin totuudenmukaisena ja historiallisesti tarkkana kuvauksena Irakin sodasta. Mutta tässä Chris Kylen ja vaimonsa Tayan kotona tapahtuvassa kohtauksessa on jokin pahasti pielessä. Tämä ei sinänsä ole virhe, mutta jonkunlainen kömmähdys tuotannossa kuitenkin. Pariskunnan vauva on nukke! Vaikka kuvauksissa oli mukana kaksi ihan oikeaa vauvaa, ei kumpikaan heistä ollut tuolla hetkellä ”töissä”. Cooper on myöhemmin haastatteluissa kertonut kohtauksen kuvauksen olleen erittäin kummallinen, ja kömpelöltä se kaikin puolin näyttääkin!
3. Terminator 3: Koneiden kapina
T3: Koneiden kapina on nimensä mukaisesti kolmas osa Arnold Schwarzeneggerin tähdittämässä Terminator -elokuvasarjassa. Se oli myös viimeinen elokuva, jossa Schwarzenegger näytteli ennen valintaansa Kalifornian kuvernööriksi. Sittemmin hän on, kahden virkakauden jälkeen vuonna 2011, palannut vanhaan ammattiinsa.
Elokuvan julkaisuvuonna 2003 pystyttiin jo tekemään tyydyttäviä tehosteita digitaalisesti, mutta tässä nolossa huolimattomuusvirheessä ei ole kyse huonosta erikoisefektien käytöstä. John Connor (Nick Stahl) on pakenemassa pienkoneella, joka odottaa lentokonehallissa. Koneen kyljessä näkyy tunnistenumero N3035C, mutta vaikuttaa kuin kulkuväline olisi kiitoradalla vaihtunut. Kun kone liitää korkeuksissa, on numero eri: N3973F.
Fun fact: Tuolla kyseisellä koneella on ainakin vielä viime vuonna lennetty. Se on CESSNA 172 -mallin pienkone, joka on rekisteröity numerolla N3973F.
2. Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta
Quentin Tarantinon vuonna 1994 käsikirjoittama ja ohjaama Pulp Fiction mainitaan oikeastaan aina, kun maailman parhaita elokuvia listataan. Elokuva sai Oscar-ehdokkuuksia useissa kategorioissa ja se toi Tarantinolle parhaan käsikirjoituksen palkinnon. Tarantino on tunnettu perfektionismistaan, mutta kyllä hänenkin töihinsä on eksynyt huolimattomuusvirheitä. Pulp Fictionissa nähdään esimerkiksi, kun Bruce Willisin hahmon, Butchin, autonlasit ovat ulkoapäin kirkkaat, mutta auton sisällä niistä ei näe läpi. Lisäksi Uma Thurmanin esittämän Mian rintaan piirretty punainen merkki katoaa, ilmestyy ja katoaa uudelleen.
Ehkäpä näkyvin virhe on kohtauksessa, jossa Vincent (John Travolta) ja Jules (Samuel L. Jackson) kokevat ”ihmeen”, eivätkä loukkaannu, vaikka heitä kohti ammutaan. Moka on sattunut siinä, että jo ennen ampumista kaksikon takana voidaan selvästi nähdä kaksi luodinreikää seinässä. Tarantino ja jotkut vannoutuneet fanit ovat selittäneet asiaa jälkeenpäin sillä, että jäljet olivat vanhoja. Mutta miksi luodinreikiä on ampumisen jälkeen kuusi kappaletta?
Ylläolevalla videolla kohdassa 1:26 voi nähdä (varsinkin, jos sitä hidastaa), että luoteja ammutaan kuusi. Jos reiät seinässä olivat siellä tarkoituksella etukäteen, niin eikö niitä nopealla yhteenlaskulla pitäisi lopussa olla kahdeksan.
1. Braveheart – taipumaton
Mel Gibsonin vuonna 1995 ohjaama sotaelokuva Braveheart – taipumaton oli Oscar-gaalassa ehdolla 10 kategoriassa ja voitti viisi; mukaan lukien parhaan ohjauksen ja parhaan elokuvan palkinnot. Ohjaamisen lisäksi Gibson toimi elokuvassa tuottajana ja pääosan esittäjänä.
Elokuvassa nähdään vaikka mitä hauskuuksia, muun muassa muovinen suihkupullo täynnä tekoverta, kuvausryhmän jäseniä sekä patja, jolle hevosen selästä tippuva näyttelijä voi pehmeästi laskeutua.
Mutta ehkä hulvattomin kameralle tallentunut virhe on eräässä hyökkäyskohtauksessa, kun sotajoukon taka-alalla; kuvaruudun vasemmassa alareunassa näkyy valkoinen auto. Käsittääkseni 1200-luvun Skotlannissa, tai sen puoleen missään muuallakaan, ei huristeltu moottoriajoneuvoilla…