Viihde

10 julkkismyyttiä, jotka pysyvät sinnikkäästi pinnalla

Julkaistu

Seuraavassa käymme läpi kymmenen julkkismyyttiä, jotka pysyvät sinnikkäästi pinnalla vuodesta toiseen, vaikka ne eivät pidä paikkansa.

Siellä missä julkisuuden henkilö, siellä myös puhetta.

Paljon puhetta.

Julkkisten kohdalla osa niin sanotun ammatin varjopuolia ovat jatkuvat huhut, liittyen käytännössä ottaen kaikkeen mahdolliseen, mitä ihmisen elämään vain voi liittyä.

Täysin oma kategoriansa ovat kuitenkin julkkiksiin liittyvät myytit, jotka tuntuvat kestävän aikaa täysin käsittämättömällä tavalla, vaikka ne ovat siis sanalla sanoen myyttejä eli ne eivät pidä paikkansa.

Advertisement

Listafriikki käy nyt läpi 10 kuolematonta myyttiä julkisuuden henkilöihin liittyen.

Jennifer Lopez vakuutti takamuksensa jättisummalla

51-vuotias Jennifer Lopez on niin laulaja, tanssija, näyttelijä, tuottaja, muotisuunnittelija ja bisnesnainen. Hänet siis tunnetaan laajalti monella saralla ja uskomattomien lahjojensa ohella hän on varsin kuuluisa myös takamuksensa osalta.

Ihmisten keskuudessa on levinnyt pitkään myytti, jonka mukaan Lopez olisi vakuuttanut takamuksensa miljardin dollarin eli noin 850 miljoonan euron edestä. Tämä myytti on pitänyt pintansa useamman vuosikymmenen ajan, mutta vuonna 2016 Lopez kumosi tuon myytin omatoimisesti toteamalla Carpool Karaoke -ohjelmassa: ”Mitään sellaista vakuutusta ei ole olemassa. Tiedän, että joitain ruumiinosia voi vakuuttaa omassa kotimaassaan, olen kuullut siitä. Ja mitä takamukselleni tapahtuisi? Se katoaisi? Joku varastaisi sen?”

Vaikka tämä noin 400 miljoonan dollarin nettovarallisuuden omaava supernainen on siis kiistänyt väitteet takamuksensa vakuuttamisesta, tämä myytti pysyy siitä huolimatta vuodesta toiseen pinnalla.

Stevie Wonder ei ole menettänyt näkökykyään

Stevie Wonder syntyi 13. toukokuuta, vuonna 1950. Hän oli michiganilaisperheen kolmas lapsi ja kaiken kaikkiaan sisaruksia on kuusi. Wonder syntyi kuusi viikkoa etuajassa ja se, yhdistettynä sairaalan liian happirikkaaseen keskoskaappiin, johti keskosilla tavattavaan verkkokalvosairauteen eli retinopatiaan; toisin sanoen Wonder on ollut koko elämänsä ajan sokea.

Salaliittoteoreetikkojen mukaan näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, vaan he uskovat vakaasti, ettei Wonder ole oikeasti sokea. Perusteluina tälle on käytetty sitä, että Wonder käy muun muassa katsomassa koripallo-otteluita paikan päällä ja hän omistaa television. Kaikkein vakuuttavimpana todisteena siitä, että Wonder kykenee oikeasti näkemään, pidetään erästä konserttia, jossa mikrofoni kaatuu ison joukon artisteja ollessa lavalla ja Wonder nappaa hiljaisella nopeudella kaatuvan mikkitelineen kiinni.

Salaliittoteoreetikoilla on ollut ongelmia selittää sitä, miksi ihmeessä ihminen eläisi 70 vuotta teeskennellen sokeaa, mutta tästä huolimatta tämä myytti elää käsittämättömän vahvana.

Advertisement

Walt Disney syväjäädytti itsensä

Moni meistä on varmasti kuullut siitä, miten rikkaat ihmiset syväjäädyttäisivät itsensä ennen kuolemaansa – siinä toivossa, että jossain vaiheessa tulevaisuudessa heidät kyettäisiin herättämään syväjäästä ja sen jälkeen lääkärit osaisivat vielä parantaa heidät siitä sairaudesta, joka ylipäätään vei heidät kuoleman porteille.

Teoria siitä, että rikkaat ihmiset todella toimivat näin, on lähtenyt mitä luultavimmin muuan Walt Disneystä. Hän menehtyi vuonna 1966, 65 vuoden iässä, ja puheet syväjäädytyksestä lähtivät lähestulkoon välittömästi sen jälkeen. Nyt tuosta hetkestä on kulunut lähes 54 vuotta ja edelleen monet uskovat, että Walt Disney ei ole lepäämässä haudassa, vaan hän on odottamassa jäädytettynä jossain päivää parempaa.

Tämä myytti sai alkunsa, kun The National Spotliten toimittajana työskennellyt henkilö kertoi livahtaneensa Burbankissa, Kaliforniassa, sijaitsevaan St. Joseph’s Hospital -sairaalaan. Siellä hän oli kertomuksensa mukaan nähnyt, miten muun muassa Aku Ankan ja Mikki Hiiren luonut Walt Disney laitettiin syväjäädyttimenä toimineeseen metalliseen sylinteriin. Tästä kyseisen toimittajan väitteestä syntyi liuta uusia tarinoita, joiden mukaan Walt Disney olisi valmistautunut tähän jo aiemmin 1960-luvun aikana.

Disneyn tytäron kuitenkin kiistänyt tällaisten väitteiden paikkansapitävyyden ja sanonut, ettei hän usko isänsä edes tienneen tuolloin moisesta teknologiasta.

Michael Jackson on edelleen elossa

Oli sitä sitten Michael Jacksonista ja häneen liittyvistä seksuaalispainotteisista syytteistä sekä epäilyistä mitä mieltä tahansa, laittoi hänen kuolemansa vain 50 vuoden iässä koko maailman polvilleen.

Vaan kuoliko Michael Jackson oikeasti?

Huhu siitä, että hän olisi edelleen elossa – yli 11 vuotta kuolemansa jälkeen – ovat pitäneet pintansa tähän päivään saakka. Internetissä on julkaistu paljon erilaisia kuvia ja videoita, joissa hänen uskotaan olevan ja siten todistavan, että hän on edelleen hengissä. Hänen väitetään olleen muun muassa paikan päällä sisarenpoikansa häissä vuonna 2017 ja aiheesta julkaistulla videolla nähtävän parrakkaan iäkkäämmän miehen uskotaan olevan Jackson valeasussa.

Advertisement

Jackson ei ole suinkaan ainoa muusikko, jonka uskotaan olevan yhä elossa, vaikka todellisuudessa he ovat olleet poissa jo pitkän aikaa. Tämä tuntuu olevan yleinen ajatusmalli musiikkimaailmaa voimakkaasti muuttaneiden legendojen kohdalla, sillä myös Elviksen, Tupac Shakurin ja Kurt Cobainin väitetään olevan edelleen elossa.

Prince Charles ei ole prinssi Harryn isä

Britannian kuningashuone on vuosien varrella rypenyt jos jonkinlaisissa skandaaleissa. Eikä loppua ole näköpiirissä. Osa ihmisten ja median levittämistä tarinoista on kuitenkin täyttä valhetta, mutta silti jotkut juorut pysyvät väsymättä voimissaan vähintäänkin netin keskustelupalstoilla.

Erityisesti vuonna 1997 traagisesti menehtyneen prinsessa Dianan ympärillä vellovat salaliittoteoriat, edelleen. Yksi kohahduttavimmista väitteistä on ollut teoria Dianan nuorimman pojan isyydestä. Prinssi Harryn isän väitetään olevan armeijan kapteeni James Hewitt eikä suinkaan prinssi Charles.

Aikoinaan sekä Hewitt että Diana myönsivät olleensa suhteessa vuosina 1986-1991, mutta kummatkin kielsivät jyrkästi isyysväitteet vedoten siihen yksinkertaiseen seikkaan, että kaksikko tapasi ensimmäisen kerran vasta kaksi vuotta Harryn syntymän jälkeen.

Tuo vastaus ei kuitenkaan kaikille ole riittänyt, vaan Hewittiä piinataan aiheesta tasaisin väliajoin. Tärkein ”todiste” on Harryn väritys: hänellä on punaiset hiukset, kuten Hewittilläkin. Diana sen sijaan oli vaalea ja Charles on tumma.

Harryn biologisesta isästä jauhavat unohtavat kuitenkin sen seikan, että Dianan veli, Charles Spencer, jakaa saman värityksen sisarenpoikansa kanssa. Diana kutsuikin Harrya usein ”pikku-Spenceriksi”, sillä tämä muistutti lapsena (ja varmasti edelleen) kovasti hänen sukulaisiaan.

Advertisement

Einstein oli huono matematiikassa

Siitäkin huolimatta, että Albert Einstein loi suhteellisuusteorian ja on yksi 1900-luvun merkittävimmistä fyysikoista, on hänen matemaattisia kykyjään kyseenalaistettu jo vuodesta 1935 lähtien.

Einsteinin kerrottiin saaneen koulussa matikasta hylättyjä, mutta väitteet naurattivat miestä itseäänkin aikoinaan ja hän kommentoikin epäilijöille: ”En koskaan reputtanut matematiikkaa. Hallitsin differentiaali- ja integraalilaskennan jo ennen kuin olin 15-vuotias”.

Juorut saivat alkunsa Einsteinin lukion pääsykokeesta, joka ei mennyt aivan nappiin. Matemaattinen osio, luonnollisesti, meni läpi leikiten, mutta esseekysymykset olivat ranskaksi, jossa monitaituri ei ollut niin lahjakas.

Eiköhän tämä myytti ole jo murrettu!?

Laulaja Avril Lavigne kuoli ja hänet korvattiin kaksoisolennolla

Jostakin kumman syystä toiset julkisuuden henkilöt julistetaan muita useammin kuolleiksi. Virheellisesti. Jo teini-ikäisenä maailman suosioon noussut kanadalainen laulaja Avril Lavigne on yksi pinttyneimmän tällaisen juorun uhri.

Väitteen uskotaan lähteneen liikkeelle brasilialaiselta fanisivustolta, josta se levisi nopeasti ja pysäyttämättömästi ympäri maailman. Myytin mukaan Lavinge kuoli vuonna 2004, minkä jälkeen hänen elämänsä, nimensä ja paikkansa julkisuudessa otti kaksoisolento nimeltään Melissa.

Todisteena nuoren naisen vaihtamisesta fanit ovat esittäneet vertailevia kuvia, joissa laulaja on näyttänyt hieman erilaiselta. Koska kukaanhan ei vuosien varrella aikuistuessaan muutu tippaakaan!?

Advertisement

Lavigne itse on ottanut asian rennosti ja kutsunut väitettä vain ”tyhmäksi Internet-juoruksi”. Sen enempää hän ei ole kokenut tarpeelliseksi todistella olleensa koko ajan elossa ja oma itsensä. Ja hyvä niin.

Ensimmäinen kuukävely ja Stanley Kubrick

Kuva: NASA | Public Domain

Ensimmäinen onnistunut kuukävely tapahtui heinäkuussa 1969. Se käänsi koko maailman katseet taivaalle. Kirjoitimme Apollo 11 -avaruuslennosta tapahtuman vuosipäivänä, mutta silloin emme maininneet ohjaaja Stanley Kubrickin osuutta asiaan. Syykin on selvä. Kubrickilla ei ollut mitään tekemistä kuukävelyn kanssa. Kaikki eivät kuitenkaan ole sitä mieltä.

Salaliittoteorioiden mukaan Neil Armstrong ja Edwin Aldrin kävelivät jossain Hollywoodin piilotetuissa lavasteissa, ja Kubrick toimi kaiken kapellimestarina.

Kubrick oli juuri hieman ennen Apollo 11 -kuulentoa tehnyt tieteiselokuvan 2001: Avaruusseikkailu, joten hänet nähtiin kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona saamaan koko huijauksen onnistuneesti maaliin. Hänellä oli välineet ja teknologia siihen. Niiden päitä, jotka uskovat vakaasti siihen salaliittoteoriaan, jonka mukaan ihminen ei ole edelleenkään käynyt Kuussa, on mahdoton saada käännettyä. Tämä myytti tulee olemaan ja pysymään!

Ozzy Osbourne puri tarkoituksella elävän lepakon pään irti

Vaikka metallimusiikki ei välttämättä ole kaikkien mieleen, valtaosa meistä on kuullut muusikosta nimeltä Ozzy Osbourne. Osbourne tunnetaan parhaiten vuosistaan Black Sabbathin laulajana ja noihin aikoihin hän touhusi, jos jonkinlaista – pitkälti päihteiden ”voimaannuttamana”.

Moni on varmasti kuullut myös siitä, miten vuonna 1982 Osbourne puri elävältä lepakolta pään irti hampaillaan. Tämä ei ole mikään myytti, vaan näin todella kävi, mutta todella monet elävät siinä uskossa, että tämä brittimuusikko teki näin täysin tietoisesti ja tahallaan.

Totuus ei voisi kuitenkaan olla juuri kauempana edellä mainitusta, mitä siis tulee teon tarkoituksellisuuteen. Osbourne nimittäin luuli ottaneensa suuhunsa lepakon, joka oli vain lelu, ja hän tajusi, mitä todellisuudessa tapahtui vasta siinä vaiheessa, kun hän oli hampaillaan puraissut lepakolta pään irti ja sylkäisi lepakon sisälmyksiä suustaan. Tämän myötä häntä alettiin pitämään ihmisten toimesta synkkänä ja täysin sekopäisenä henkilönä.

Advertisement

Osbourne on kertonut muistelmateoksessaan voineensa välittömästi pahoin, kun hän tajusi, mitä hänellä oli suussaan: ”Suuni oli välittömästi täynnä lämmintä ja kokkareista nestettä, jonka jälkimaku oli karmeampi kuin minkään, mitä voitte kuvitella. Tunsin sen, miten se tahrasi hampaani ja valui pitkin leukaani.”

Tupac Shakur ”feikkasi” oman kuolemansa

Jos olet pystynyt välttymään tältä myytiltä, kuulut melkoisen harvalukuiseen joukkoon.

Kuten olemme jo aiemmin tässä tekstissä maininneet, maailman kenties kuuluisin räppäri Tupac Shakur kuuluu niiden muusikkojen joukkoon, joiden uskotaan olevan yhä elossa.

Tupac menehtyi 7. syyskuuta, vuonna 1996, kun häntä ammuttiin neljä kertaa. Hän kuoli näiden luotien seurauksena, mutta jos jotain – kuolema on tehnyt hänestä vain entistä suuremman nimen ja yleisesti ottaen häntä pidetään lyriikoidensa eli sanoitusten osalta ykkösnimenä Hip Hop -piireissä.

Monet eivät suostu kuitenkaan uskomaan koko ampumavälikohtausta, jonka myötä Tupac menehtyi vain 25 vuoden iässä, ja aivan kuten Elviksen kohdalla, hänen uskotaan paenneen Keski- tai Etelä-Amerikkaan elämään hiljaisempaa elämää. Osa salaliittoteorioista perustuu siihen, että hän julkaisi viimeiseksi jääneen albuminsa artistinimellä Makiaveli, joka oli kunnianosoitus italialaiselle filosofille, Niccolò Machiavellille. Machiavelli ”feikkasi” oman kuolemansa ja tästä syystä Tupacin viimeisen albumin kerrotaan olevan selkeä viite sille, että myös hän toimi samalla tavoin.

Lisää bensaa liekkeihin saatiin vuonna 2018, kun Tupacin henkivartijana toiminut Michael Nicen kerrottiin menehtyneen joulukuussa 2018, vain päiviä ennen sitä, kun hänen oli määrä kertoa yksityiskohtaista tietoa siitä, miten Tupac oli kyennyt huijaamaan ihmisiä kuolemallaan. Hän väitti auttaneensa Tupacia feikkaamaan tämän kuoleman ja hän päätti todistaa sen mahdolliseksi feikkaamalla oman kuolemansa; todellisuudessa Nice on siis edelleen elossa.

Advertisement

On kuitenkin melkoisen mahdotonta ajatella, että Tupac olisi edelleen elossa ja kukaan ei olisi lähes 24 vuoden aikana koskaan nähnyt häntä tai ettei joku olisi paljastanut asiaa julkisuuteen. Mikäli siis olisin tässä ajamassa myytinmurtajan tehtävää, sanoisin suositun Myytinmurtajat-televisiosarjan tavoin: ”Myth busted”.

🤷‍♂️ Mitä vastaavanlaisia julkkishuhuja (lue: julkkismyytti) sinä olet kuullut elämäsi aikana ja/tai uskotko näiden edellä olevien myyttien pitävänsä todellisuudessa kutinsa?

Kerro mielipiteesi joko alla olevassa kommenttikentässä ⬇️⬇️ tai sosiaalisen median kanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version