Viihde

Tiesitkö, kuka on Kirkossa-laulun kosteakiharainen pikkupoika? 10 kuuluisaa kappaletta, jotka perustuvat todelliseen henkilöön – osa 2

Julkaistu

Tällä listalla käydään läpi kuuluisia kappaleita, jotka ovat syntyneet todellisten henkilöiden inspiroimina. Joskus yhteys on ilmiselvä, mutta toisinaan taustatarinaa täytyy tekijän puolesta avata. Suomalaistakin väriä saadaan mukaan, kun selviää Kirkossa-laulun kosteakiharaisen pikkupojan henkilöllisyys.

Taiteilijat ovat ammoisista ajoista lähtien ammentaneet inspiraatiota omasta elämästään, eivätkä lauluntekijät ole tässä suhteessa poikkeus. Inspiraation lähteenä toimineet henkilöt ovat suhtautuneet sanoituksiin hyvin eri tavoin, mutta pitivät he siitä tai ei, niin heidät on ikuistettu laulujen sanoihin.

Monet näistä listan kappaleista ovat suuria hittejä ja niiden mukana on laulettu useita vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Seuraavan kerran, kun jokin näistä kajahtaa soimaan ja laulat kurkku suorana mukana, niin muista, että hoilotat ihan oikeasta ihmisestä.

Lista julkaistaan kahdessa osassa, joista tämä on jälkimmäinen. Ensimmäisen osan voit lukea tästä:
Kolmiodraamaa ja ihastumista kaverin mummoon: 10 kuuluisaa kappaletta, jotka perustuvat todelliseen henkilöön – osa 1.

Kirkossa

Advertisement

Kirkossa on suomalaisten rakastama hengellinen laulu, jota ainakin jokainen rippikoulun käynyt on laulanut. Laulu alkaa sanoin ”tuli kirkkoon mies ja lapsi” ja kappaleen edetessä käy ilmi, ettei pieni poika jaksaisi kuunnella pitkää saarnaa. Hän haluaisi kotiin, koska häntä väsyttää.

Tuo kosteakiharainen pikkupoika on todellinen henkilö, nimittäin lääkäri ja poliitikko Pekka Puska. Kansanedustajauransa lisäksi Puska tunnetaan ehkä parhaiten merkittävästä roolistaan suomalaisten terveyttä edistävän Pohjois-Karjala-projektin johtajana. Hän on toiminut myös muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajana.

Mutta pienenä poikana Puska ikuistettiin runon sanoihin. Runoilija Mirjami Lähteenkorva sattui istumaan aikoinaan noin nelivuotiaan Puskan ja tämän isän takana kirkossa Vaasassa. Hän seurasi parivaljakkoa tarkasti ja inspiroitui kaksikon kommunikoinnista.

Jälkeenpäin Lähteenkorva kertoi Puskan vanhemmille istuneensa isän ja pojan lähellä kirkossa. Myöhemmin kirkkoherra Tapani Nuutinen teki runoon sävellyksen ja näin syntyi kaikkien tuntema ja rakastama laulu.

Pekka Puska on muistelmakirjassaan kertonut pienenä poikana hävenneensä kiharaista tukkaansa, joka veti aikuisia puoleensa silittelemään ja ihastelemaan. Haaveissa oli suora tukka. Aikuisikään tullessa harmitus oli jo kaikonnut ja nykyään Puska herkistyy aina kuullessaan kappaleen radiossa.

Advertisement

Tunnereaktiota ei varmastikaan laimenna se, että Kirkossa soitettiin ja laulettiin Puskan isän hautajaisissa. Tuolloin oli kesäkuun alku ja ”ulkona vehreää”.

Heart-Shaped Box

Kurt Cobainin ja Courtney Loven parisuhde oli lyhyt, myrskyisä ja päihteiden kyllästämä. Pienen tyttären vanhempien avioliitto päättyi Cobainin itsemurhaan huhtikuussa 1994.

Cobain ja Love toimivat toinen toistensa inspiraation lähteinä, joten sekä Nirvanan että Holen tuotannosta löytyy useita kappaleita, jotka on tehty nimenomaan jommallekummalle.

Nirvanan kappaleista Heart-Shaped Box taitaa olla se tunnetuin, joka on kirjoitettu Courtney Love mielessä. Ja vieläpä tietty ruumiinosa mielessä, sillä ”sydämenmuotoinen rasia” on viittaus naisen sukupuolielimeen.

Advertisement

Love on tästä faktasta myös muistutellut sosiaalisessa mediassa. Vuonna 2012 Lana Del Rey esitti cover-version tuosta Nirvanan klassikosta esiintyessään Australian Sydneyssä.

Pian Courtney Love kyseli Twitterissä, että tietäähän Del Rey kappaleen kertovan hänen vaginastaan: ”Seuraavan kerran kun laulat sen, niin mietithän alapäätäni?”. Twiitti on sittemmin poistettu.

I Walk The Line

I Walk The Line oli countrylaulaja Johnny Cashin ensimmäinen listaykkönen ja massiivinen hitti. Cashin elämästä kertovassa vuoden 2005 Walk The Line -elokuvassa kappale kietoutuu tiiviisti hänen ja June Carterin rakkaustarinan ympärille, mutta todellisuudessa vuonna 1956 kirjoitettu laulu oli omistettu ensimmäiselle vaimolle.

Kiertue-elämä ja sen houkutukset koettelivat nuorta laulajatähteä ja näihin kokemuksiin perustuen hän teki kappaleen Vivian Libertolle, jonka kanssa oli pari vuotta aiemmin avioitunut. Laulun sanat ovat rakkaudentunnustus ja julistus uskollisuudesta.

Advertisement

Lopulta avioliitto kuitenkin päättyi Cashin jatkuvan uskottomuuden ja alkoholiongelman vuoksi, mutta legendaksi noussut kappale jäi elämään ja kertomaan pariskunnan hyvistä ajoista.

Uptown Girl

Onkohan mikään muu kappale ikinä aiheuttanut samanlaista epäselvyyttä muusasta, kuin Billy Joelin Uptown Girl!? Vuoden 1983 hitti nousi ryminällä listojen ykköseksi Atlantin molemmin puolin, mutta kuka olikaan tuo ”rikas tyttö”, jota köyhistä oloista tuleva mies laulussa kosiskelee?

Musiikkivideolla pyörähtelee huippumalli Christie Brinkley, jonka kanssa Joel tuolloin seurusteli ja menivätpä he muutama vuosi myöhemmin naimisiinkin. Voisi siis vetää mutkat suoriksi ja päätellä, että inspiraation lähteenä oli toiminut juuri Brinkley.

Mutta Joel on lukuisissa haastatteluissa kertonut, että kirjoitti kappaleen alunperin suhteestaan Elle Macphersoniin – huippumalli hänkin. Tuo suhde kuitenkin päättyi ja uusi alkoi Brinkleyn kanssa, joten laulu vaihtuikin koskemaan uutta tyttöystävää. Toisaalta Joel on kertonut laulun perustuneen lukuisiin eri naisiin yhtä aikaa.

Advertisement

Brinkley on kuitenkin varsin hiljattain (vuonna 2015) kumonnut entisen aviomiehensä väitteet. Hän kertoi Howard Sternin radiohaastattelussa, että kappale ei koskaan kertonut Macphersonista, vaan hänestä itsestään. Brinkleyn mukaan he kaikki kolme olivat ennen laulun valmistumista tavanneet ja viettäneet iltaa Karibialla sijaitsevalla Saint-Barthélemyn luksussaarella; mukana menossa oli myös vielä omaa menestystään odottava Whitney Houston. Joel ja Macpherson eivät tuolloin vielä seurustelleet.

Brinkley kertoo, miten Joel oli vokotellut häntä musiikillaan jo tuolloin, mutta hän ei ollut vielä lämmennyt; inspiraatio kappaleeseen iski kuitenkin tuolla reissulla. Brinkley toki myöntää Joelin päätyneen Macphersonin kanssa yhteen, mutta jos Uptown Girl todella kertoisi jostakin toisesta naisesta kuin hänestä, ”niin miksi Macpherson ei esiinny musiikkivideolla?”.

Hey There Delilah

Kun Plain White T’s julkaisi Hey There Delilah -singlen vuonna 2006, ei siitä tullut välitöntä hittiä. Hiljalleen se kuitenkin levisi kaiken maailman tietoisuuteen ja iski täysillä läpi seuraavana vuonna. Kansainvälisen suosion myötä heräsi kysymys, kuka on laulun Delilah?

Kysyjille vastattiin arkailematta. Inspiraation lähde oli Delilah DiCrescenzo, jonka yhtyeen laulaja ja lauluntekijä Tom Higgenson oli muutama vuosi aiemmin tavannut yhteisen tutun kautta. Vaikka sanoissa viitataan kaukosuhteeseen, eivät Higgenson ja DiCrescenzo olleet koskaan seurustelleet.

Advertisement

Tapaamisaikana DiCrescenzo oli parisuhteessa, mutta sehän ei Higgensonia hidastanut. Hän kirjoitti ihastukselleen rakkauslaulun. Tunteet eivät saaneet vastakaikua, mistä DiCrescenzo on toisinaan potenut huonoa omaatuntoa: ”Pelkäsin tuottavani Tomin faneille pettymyksen, koska minulla on poikaystävä. Jokaisen tytön haave on, että hänestä kirjoitetaan laulu, ja arvelin fanien pitävän minua kiittämättömänä ja töykeänä”.

Vuoden hittisingle oli tietenkin jatkuvassa radiosoitossa, joten DiCrescenzo kuuli sitä taukoamatta: ”Se soi ollessani kuntosalilla, se soi ollessani uimahallissa. Osa minusta halusi huutaa, että tämä laulu kertoo minusta. Toinen puoli taas halusi mennä piiloon ja kieltää kaiken.”.

DiCrescenzo ei kuitenkaan ollut totaalisen näreissään kaikesta huomiosta, sillä hän saapui bändin – ja Higgensonin – seurassa vuoden 2008 Grammy-gaalaan. ESPN-kanavan haastattelussa nainen kommentoi kappaletta ja muusana toimimista diplomaattisin sanakääntein: ”Jos se en olisi ollut minä, niin ihan varmasti Tom olisi inspiroitunut jostakin toisesta tytöstä ja kirjoittanut tästä mahtavan kappaleen.”.

Suosiota niittäneen nimikkobiisinsä lisäksi DiCrescenzo on menestynyt kestävyysjuoksija. Hän oli lähellä päästä edustamaan maataan 3000 metrin estejuoksussa vuosien 2008 ja 2012 kesäolympialaisissa, mutta jäi karsinnoissa kolmen parhaan ulkopuolelle. Sittemmin hän on siirtynyt maratoonariksi.

Lue myös:

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version