Viihde

10 huippunäyttelijää, jotka saivat rooleistaan naurettavan pienen palkan

Julkaistu

Tehdään heti alkuun selväksi: Jos sanotaan, että Hollywood-näyttelijällä oli pieni palkka, niin puhutaan joka tapauksessa suurista summista. Mutta verrattuna kollegoihin, ovat näiden tähtien palkkiot olleet taskurahoja.

Lienee sanomattakin selvää, että kymmenien miljoonien palkkiot elokuvaroolista tai miljoonakorvaus yhdestä jaksosta televisiosarjassa ovat täysin käsittämättömiä tienestejä, mutta ”that’s showbiz!”. Joskus työehtosopimuksista ja muista neuvotteluista huolimatta rooli jättimäisessä elokuvassa ei tarkoitakaan omaisuuden tekemistä. Pieni palkka voi johtua näyttelijän tietämättömyydestä, joka taas on yleistä varsinkin uusilla tulokkailla. Toisinaan jokin rooli on niin houkutteleva, että näyttelijä on valmis ottamaan työn vastaan palkasta välittämättä.

Pieni palkka ei kuitenkaan tarkoita ohimenevää sivuroolia, vaan monesti nämä näyttelijät, joiden palkkio ei ole edes pintaraapaisu elokuvan kokonaisbudjetista, saavat rooleistaan ylistystä ja palkintoja. Tällä listalla heitä on useampi.

Tässä siis 10 näyttelijää, joiden palkkapussi ei revennyt liitoksistaan kuuluisan roolisuorituksen jälkeen.

Hilary Swank – Boys Don’t Cry


Useampia miljoonia yksittäisistä elokuvarooleista myöhemmällä urallaan tahkonut Hilary Swank oletti 1990-luvun lopulla, että näyttelijän hommista ei taida tulla mitään. Flopanneet elokuvat ja potkut tv-sarjoista olivat varmasti osasyynä siihen, että hän hyväksyi naurettavan 3000 dollarin palkkatarjouksen pääroolista vuoden 1999 Boys Don’t Cry -elokuvassa.

Advertisement

Elokuva perustuu tositapahtumiin: nuoren transmiehen Brandon Teenan tarinaan. Teenan miespuoliset ystävät raiskasivat ja murhasivat hänet, kun heille selvisi, että tämä oli transsukupuolinen. Swank uppoutui vaativaan rooliinsa jopa terveytensä uhalla: hän eli siviilissä ”miehenä” kuukausien ajan ja laihdutti itsensä vaaralliseen kuntoon. Kuvausten aikana Swankin rasvaprosentti oli vain seitsemän.

Rooli kuitenkin nosti Swankin uran valtaisaan nousukiitoon ja hän voitti kaikki merkittävimmät palkinnot, mukaan lukien Oscarin parhaasta naispääosasta.

Elokuvasta saatu pieni palkka jäi kuitenkin kummittelemaan ja hankaloitti Swankin elämää yllättävällä tavalla. Kun hän meni lääkärille uusimaan erästä reseptiään, ilmoitti klinikka hinnaksi 160 dollaria. Swank oli ihmeissään ja kysyi olivatko he tarkastaneet hänen sairausvakuutustaan. Kävi ilmi, että työsopimukseen kuuluvan vakuutuksen saamiseksi olisi pitänyt tienata 5000 dollaria. ”Minulla oli Oscar-palkinto, mutta ei sairausvakuutusta”, kertoi Swank People-lehdelle vuonna 2016.

Brad Pitt – Thelma ja Louise


Niinhän se menee, että kaikkien on aloitettava jostain. Monesti näyttelijät tekevät vuosien ajan pienempiä rooleja kasvattaen jatkuvasti nimeään ja samalla palkkapussiaan. Mutta joskus harvoin yksi hetki voi muuttaa totaalisesti uran suunnan: näin kävi Brad Pittille, kun hän esiintyi sivuroolissa vuoden 1991 Thelma ja Louise -kulttileffassa. Elokuvan päärooleissa nähdään tietenkin uriensa huipulla olleet Susan Sarandon ja Geena Davis.

Häkellyttävän pieni palkka, vain 6000 dollaria, saattoi pänniä Pittiä juuri tuolla hetkellä, mutta rooli jätti lähtemättömän vaikutuksen katsojiin ja sitä myötä avasi monia ovia. Muutaman vuoden kuluttua matalapalkkaiset sivuroolit olivatkin historiaa. Pitt nousi nopeasti yhdeksi elokuvamaailman suurimmista tähdistä ja nykyisin hän laskuttaa keskimäärin 20 miljoonaa dollaria elokuvalta.

Advertisement

Jonah Hill – The Wolf of Wall Street


Ehkäpä tunnetuin tapaus pienestä palkasta ja jättimäisestä leffasta on Jonah Hillin työskentely vuonna 2013 ensi-iltansa saaneessa The Wolf of Wall Street -elokuvassa. Hill oli jo tunnettu nimi ja isoissa Hollywood-tuotannoissa työskennellyt näyttelijä, jonka palkka oli kuusi- tai seitsemännumeroinen.

The Wolf of Wall Streetin ohjannut Martin Scorsese on Hollywood-piireissä legenda omassa luokassaan ja kaikki haluavat työskennellä hänen kanssaan. Hill ei ollut poikkeus ja kun hänen agenttinsa esitteli 60 000 dollarin palkkatarjouksen, joka oli alhaisin mahdollinen summa, jonka SAG-AFTRA-ammattiliitto salli roolin vaatimalla työmäärällä ja elokuvan kokonaisbudjetilla, ei Hill epäröinyt hetkeäkään.

Se oli heidän tarjouksensa ja sanoin agentilleni, että allekirjoitan sopimuksen tänä iltana”, kertoi Hill radiojuontaja ja mediapersoona Howard Sternin haastattelussa tammikuussa 2014. Hän sanoi halunneensa lyödä asian lukkoon ja saada mustaa valkoisella ennen kuin meni tuona iltana nukkumaan, jotta toinen osapuoli ei voinut enää laillisesti muuttaa mieltään. Hill ei ole katunut päätöstään eikä ole ollut katkera siitä, että työkaveri Leonardo DiCaprio lohkaisi samasta elokuvasta 10 miljoonan dollarin palkkion: ”Tekisin saman diilin koska vain uudestaan”. Itse asiassa Hill oli jo aikaisemmin urallaan maininnut, että olisi valmis myymään talonsa ja antamaan kaikki rahansa päästäkseen työskentelemään Scorsesen kanssa, joten siinä mielessä jokainen sentti 60 000 dollarista taisi olla plussaa.

Hill sai roolistaan paljon kiitosta ja Oscar-ehdokkuuden.

Jamie Dornan ja Dakota Johnson – Fifty Shades of Grey


Mistään elokuvasta ei tokikaan voi tietää, paljonko se tulee tuottamaan vai jäädäänkö kenties tappiolle. Mutta Fifty Shades of Grey -elokuvan tulevasta suosiosta olisi voinut päätellä jotain sen perusteella, minkälainen maailmanmenestys Fifty Shades- kirjasarja oli ollut.

Advertisement

Päärooleissa nähtävät Jamie Dornan ja Dakota Johnson saivat kumpikin kuitenkin vain 250 000 dollaria, koska eroottinen elokuva oli ilmeinen riskinotto tuotantoyhtiölle. Sekä Johnson että Dornan olivat aiemmin melko tuntemattomia nimiä, joten pieni palkka oli myös sillä perusteltavissa. Kumpikin teki sopimuksen kaikkien kolmen kirjan filmatisointiin, mutta onneksi palkka oli lyöty lukkoon vain ensimmäisen osalta.

Helmikuussa 2015 ensi-iltaan tullut Fifty Shades of Grey tuotti lipputuloina reippaasti yli puoli miljardia dollaria, josta päänäyttelijät saivat pienet bonukset, mutta niitäkin tärkeämpänä he saivat mukavan valttikortin tulevien elokuvien palkkaneuvotteluihin.

Luotettavien huhujen (onko sellaisia!?) mukaan Johnson ja Dornan saivat elokuvasarjan kahteen jälkimmäiseen osaan mojovat palkankorotukset ja kummankin tilille napsahti lähes 10 miljoonaa per elokuva.

Jeff Daniels – Nuija ja tosinuija


Kun vuoden 1994 Nuija ja tosinuija -elokuvan päärooleihin etsittiin näyttelijöitä, oli kaksikko Jim Carrey ja Jeff Daniels melko erikoinen valinta. Carrey oli vasta uransa alussa ja suurelle yleisölle melko tuntematon ja Daniels oli totuttu näkemään vakavammissa draamaelokuvissa.

Yksi elokuvan käsikirjoittajista, Bobby Farrelly, halusi Danielsin ehdottomasti mukaan, mutta tuotantoyhtiö ei ollut innostunut. Niinpä Danielsille tarjottiin roolista 50 000 dollaria sillä olettamuksella, että noin pieni palkka ei varmasti houkuttelisi nimekästä näyttelijää. Toisin kävi ja kaikkien, myös oman agenttinsa, yllätykseksi Daniels hyväksyi tarjouksen.

Advertisement

Jim Carreylle sen sijaan tarjottiin moninkertainen palkka, 350 000 dollaria, mutta hän halusi pääroolista 400 000 dollaria. Sopimusneuvottelut venyivät ja niiden aikana Carreyn läpimurtoelokuva Ace Ventura – lemmikkidekkari tuli teattereihin. Koska Ace Ventura oli suuri hitti, nousivat Carreyn osakkeet huomattavasti ja lopulta sopimus lyötiin lukkoon: Nuija ja tosinuija -elokuvan kokonaisbudjetti oli 16 miljoonaa dollaria, josta yksistään Jim Carreyn palkka lohkaisi 7 miljoonaa.

Joulukuussa 1994 ensi-iltaan tullut Nuija ja tosinuija räjäytti pankin tuottaen lähes 250 miljoonaa dollaria lipputuloina. Jeff Danielsin 50 tonnin palkka tuntuu siihen nähden melko nihkeältä, vaikka ei edes ottaisi huomioon kollegan 140-kertaista palkkaa.

Jamie Lee Curtis ja Nick Castle – Halloween


Kauhu on perinteisesti ollut se genre, jossa elokuvat tehdään pienellä budjetilla, mutta usein niin sanottu kotikutoinen ote on antanut niille tiettyä taikaa. Pienestä budjetista johtuen myöskään näyttelijöiden tienestit eivät varsinkaan 1970- ja 1980-luvulla olleet päätähuimaavia – päinvastoin.

Vuonna 1978 ensi-iltansa saaneen Halloween – naamioiden yö -elokuvan tuotantobudjetti oli vain 325 000 dollaria ja se kuvattiin muutamassa viikossa purkkiin. John Carpenterin ohjaama kauhuklassikko aloitti yhden kaikkien aikojen menestyneimmän kauhuelokuvasarjan. Suosiosta ei kuitenkaan tekovaiheessa ollut aavistustakaan, joten näyttelijöiden palkat olivat sen mukaiset.

Jamie Lee Curtis tienasi esikoisroolistaan 8000 dollaria ja näyttelijä on itse sanonut, että kyseinen summa oli hänelle tuolloin pieni omaisuus. Curtis, kuten elokuvan muutkin näyttelijät, käyttivät elokuvassa itse ostamiaan ja valitsemiaan vaatteita.

Advertisement

Ikonista sarjamurhaajaa Michael Myersia elokuvassa esittänyt Nick Castle sai kuitenkin Curtisiakin surkeampaa palkkaa. Toki rooli ei sinänsä ollut vaativa, mutta Castle tienasi vain 25 dollaria päivässä. Montako unetonta yötä Castlen hahmo on ihmisille aiheuttanut? Kyllä siitä olisi hieman enemmän voinut maksaa… Castle on sittemmin luonut menestyksekkään uran käsikirjoittajana ja ohjaajana.

Lue myös, miten Michael Myersin ikoninen naamio syntyi:
Leffatriviaa: 10 nippelitietoa elokuvista

Barkhad Abdi – Captain Phillips


Vuonna 2013 ensi-iltansa saaneessa, tositapahtumiin perustuvassa Captain Phillips -elokuvassa nimiroolissa nähdään Tom Hanks. Toisessa isossa roolissa esiintyi somalialaissyntyinen Barkhad Abdi, joka valittiin maailmanlaajuisen etsinnän ja 700 ehdokkaan joukosta esittämään kaappareiden johtajaa.

Abdi ei ollut koskaan aiemmin näytellyt ja työskenteli veljensä omistamassa kaupassa Minneapolisissa. Kokemattomuudestaan huolimatta hän otti rooliin haltuun ammattilaisen ottein ja kaiken lisäksi improvisoi yhden elokuvan tunnetuimmista vuorosanoista: ”Look at me. Look at me. I am the captain now.”.

Elokuva oli kassamenestys tuottaen yli 200 miljoonaa dollaria ja lisäksi Abdi oli ehdolla kaikissa tärkeimmissä elokuva-alan palkintogaaloissa. Oscar ja Golden Globe jäivät saamatta, mutta brittiläinen BAFTA jaettiin Abdille.

Advertisement

Menestys ei näkynyt Abdin palkkapussissa, sillä hän sai roolistaan 65 000 palkkion ja palasi elokuvan jälkeen entiseen työhönsä. Toki hän on sittemmin saanut uusia ja varmasti paremmin maksaneita näyttelijätöitä.

Jennifer Lawrence – Winter’s Bone ja American Hustle


Jennifer Lawrence nousi ryminällä elokuvamaailman kirkkaimpien tähtien joukkoon läpimurtoroolillaan vuoden 2010 Winter’s Bone -elokuvassa. Se oli 20-vuotiaan Lawrencen ensimmäinen suuri rooli, mutta työkokemuksen puutteen vuoksi hän sai siitä palkkaa vaivaiset 3000 dollaria. Nuori Lawrence sai Oscar-ehdokkuuden parhaasta naispääosasta ja portti Hollywoodiin ja parempiin tienesteihin oli auki.

Winter’s Bonesta saatu pieni palkka moninkertaistui seuraavien elokuvien myötä ja Lawrence on jokaisen uuden roolin myötä saanut lisätä yhden nollan palkkasummansa perään; nykyään Lawrencen palkkaaminen verottaa budjettia jopa 20 miljoonalla dollarilla. Yksistään Nälkäpeli-elokuvasarjasta saadut tienestit ovat varmistaneet, että Lawrencen ei rahan vuoksi tarvitsisi enää koskaan tehdä töitä.

Palkka-asiat nousivat kuitenkin tapetille vuoden 2013 American Hustle -elokuvan myötä, kun yli 250 miljoonan lipputuloista jaettiin bonuksia elokuvan päätähdille. Christian Bale, Bradley Cooper ja Jeremy Renner saivat kukin 9 prosentin osuuden tuotoista, kun taas Lawrence ja Amy Adams saivat kumpikin 5 prosenttia. Miehet saivat siis melkein tuplaten enemmän! Lawrence on sanonut haastatteluissa, että ei vaadi lisämiljoonia, sillä hän ei niitä tarvitse, mutta pitää hyvin epäreiluna sukupuolten välistä palkkaeroa.

Lue myös elokuva-alan toisesta ääripäästä:
Top 10 yhdestä elokuvasta eniten tienanneet näyttelijät

Advertisement

Suosituimmat

Exit mobile version