Viihde

Lukijan pyynnöstä: Top 10 yhdestä elokuvasta eniten tienanneet näyttelijät

Julkaistu

Ketkä ovat yhdestä elokuvasta eniten tienanneet näyttelijät? Listafriikki tekee katsauksen viihdemaailmaan ja elokuvissa virtaaviin rahamääriin.

Maailmanhistorian kallein koskaan tuotettu elokuva on vuonna 2011 valmistunut Pirates of The Caribbean: Vierailla vesillä, jonka kokonaisbudjetti oli huimat 368,7 miljoonaa euroa. Kyseessä oli myös äärimmäisen tuottoisa elokuva, sillä tämä Pirates of The Caribbean -elokuvasarjan neljäs tuotos ylsi elokuvateattereissa noin 937,4 miljoonan euron lipputuloihin.

Vierailla vesillä -elokuva sijoittuu myös koko elokuvahistorian mittakaavassa varsin korkealle lipputulojen osalta, tarkalleen ottaen 37. sijalle. Piikkipaikkaa pitää hallussaan Avengers: Endgame, jonka lipputulot olivat käsittämättömät 2,508 miljardia euroa.

Mutta, miten paljon sitten yksittäiset näyttelijät ovat tienanneet enimmillään?

Hollywoodin arvostetuimmat näyttelijät tienaavat parhaimmillaan melkoisia rahasummia – jopa tähtitieteellisiä sellaisia – pelkästään yhdestä elokuvasta ja seuraavassa Listafriikki.com julkaisee Top 10 -näyttelijät, jotka ovat tienanneet kaikkien aikojen suurimmat rahasummat yksittäisistä elokuvista.

Advertisement

Tälle listalle pääsee muun muassa Johnny Depp, joka näytteli pääosaa tuossa historian kalleimmassa elokuvassa, mutta kärkeen hänellä on melkoisesti matkaa, sillä hän yltää listalla vasta sijalle kymmenen; toisaalta hän löytyy listalta kahteen eri otteeseen.

Kaikkien aikojen eniten yksittäisistä roolisuorituksista tienanneet näyttelijät:

10. Johnny Depp (Jack Sparrow)

Kuten todettua, Pirates of The Caribbean: Vierailla vesillä -elokuva on historian kallein koskaan tehty elokuva. Niinpä tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, että koko elokuvasarjan ajan päähahmona toimivaa Jack Sparrowia näyttelevä Johnny Depp löytyy tältä listalta juuri tuon Vierailla vesillä -elokuvan tienesteillään.

Mutta, miten paljon Depp sitten oikein kuittasi tuosta elokuvan tuotantoon käytetystä hulppeasta 368,7 miljoonan euron budjetista? 49,3 miljoonaa euroa eli toisin sanoen hän nappasi koko budjetista itselleen noin 13,4 prosenttia.

Sinällään Walt Disneyn ei ole tarvinnut katua päätöstään maksaa näin käsittämätön summa Deppille, vaikka tällä onkin ollut tuotantojen aikana omat henkilökohtaiset ongelmansa ja Disney on joutunut esimerkiksi hillitsemään miehen alkoholinkäyttöä, sillä elokuva teki pelkästään lipputuloilla voittoa 568,7 miljoonaa euroa. Kun tähän lisätään vielä kaikenlaisten oheistuotteiden myynti, unohtamatta DVD- ja Blue Ray -julkaisuja, on Depp tuonut rahansa enemmän kuin takaisin; harmi vain, että miehellä itsellään on ollut vaikeuksia pitää rahoistaan kiinni.

9. Tom Hanks (Forrest Gump)

Tästä maailmasta tuskin löytyy ainoatakaan ihmistä, joka ei olisi katsonut Forrest Gump -elokuvaa vähintään kerran elämässään: itse asiassa kyseessä on yksi niistä elokuvista, jonka voi katsoa ties miten monta kertaa tahansa, koskaan kyllästymättä siihen.

Tarina itsessään on hieno, mutta Forrest Gumpin rooli vaatii poikkeuksellisen näyttelijän, jollainen Tom Hanks eittämättä on; on itse asiassa totaalisen vaikea kuvitella, että muut näyttelijät kykenisivät vangitsemaan katsojia näyttöpäätteiden ääreen kerta toisensa jälkeen Forrest Gumpin roolissa – samalla tavalla kuin Hanks.

Nykyisin 63-vuotias Hanks sai tästä vuonna 1994 julkaistusta elokuvasta täysin ansaitusti varsin hulppean korvauksen, joka on sitä luokkaa, että se yltää muutoin tähän pääosin 2010-luvun elokuvien värittämään listaan. Hanksin sopimus Forrest Gumpin roolin osalta oli suoritusperusteinen eli se oli sidottu kiinni itse elokuvan menetykseen, ja kun elokuva menestyi äärimmäisen hyvin, näkyi se myös tämän yhdysvaltalaisnäyttelijän palkkakuitissa: Hanks tienasi roolisuorituksestaan peräti 53,9 miljoonaa euroa.

Advertisement

Forrest Gump on ennen 2000-lukua julkaistuista elokuvista kaikkien aikojen kahdeksanneksi kovimmat lipputulot kerännyt elokuva (noin 609 miljoonaa euroa).

8. Adam Sandler (Netflix-elokuvat)

Adam Sandleria parjataan näyttelijänä lähes roolin kuin roolin jälkeen. Hän on ollut peräti 11 kertaa ehdolla vuoden huonoimmalle näyttelijälle ojennettavan Golden Raspberry -palkinnon ”voittajaksi” ja itse asiassa hän on voittanut kyseisen palkinnon kolmesti uransa aikana. Ainoastaan Sylvester Stallonella on enemmän Golden Raspberry -palkintoja (neljä) ja Sandlerin kanssa toista sijaa jakaa Kevin Costner.

Vaikka Sandlerin näyttelijänlahjoja ei juurikaan arvosteta, on hän äärimmäisen menestynyt työssään. Tästä kertoo esimerkiksi hänen vuonna 2014 solmima sopimus Netflixin kanssa, joka takasi hänelle 224,6 miljoonan euron tulot. Sopimus kattoi neljä elokuvaa, josta kustakin Sandler tienasi 56,15 miljoonaa euroa.

Vaikka Sandlerin Netflix-elokuvat eivät ole varsinaisesti olleet mitään elokuvien riemujuhlaa – pahimmillaan ne ovat olleet jopa ala-arvoisia – päätti Netflix allekirjoittaa vuonna 2017 Sandlerin kanssa uuden sopimuksen, niin ikään neljästä elokuvasta. Kuluvan vuoden tammikuussa Netflix puolestaan julkaisi niin sanotun jatkosopimuksen jatkosopimuksen, kun se tilasi Sandlerilta jälleen neljä elokuvaa lisää.

Näiden kahden tuoreimman sopimuksen arvosta ei ole sen tarkempaa tietoa, mutta satavarmaa on se, että ne ovat vähintään yhtä arvokkaita kuin ensimmäinen sopimus Netflixin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että Sandler on näiden neljän tulevan elokuvan myötä saanut Netflixiltä roolisuorituksistaan vähintään noin 0,7 miljardia euroa; ei ihme, että näyttelijät kokevat Netflixin nykyisin melkoisena kultakaivoksena.

7. Harrison Ford (Indiana Jones)

Kun kysytään, mistä rooleista näyttelijät tunnetaan kaikkein parhaiten, Harrison Fordin kohdalla esiin nousee kaksi roolihahmoa ylitse muiden: Han Solo (Star Wars) sekä Indiana Jones.

Kolme ensimmäistä Indiana Jones -elokuvaa julkaistiin 1980-luvulla, joista viimeisin tuli ulos vuonna 1989. Tuosta kolmannesta osasta ehti kulua peräti 19 vuotta, kunnes Indiana Jones kaivettiin komerosta pölyttymästä valkokankaalle ja julkaistiin elokuvasarjan neljäs osa ”Kristallikallon valtakunta”. Elokuvan tekeminen ei ollut kuitenkaan mikään läpihuutojuttu, sillä Harrison Fordin houkutteleminen takaisin Indiana Jonesin roolin vaati paljon. Ford oli vetäytynyt näyttelijän työstä osittain eläkkeelle ja lopulta hänet saatiin houkuteltua mukaan puhtaasti rahalla.

Advertisement

Elokuvan tuottanut Paramount suostui jakamaan valtaosan elokuvan tuotosta Fordille, ohjaaja Steven Spielbergille ja elokuvasarjan luoneelle George Lucasille tuotantokulujen kattamisen jälkeen; tämä oli ainoa tapa saada niin sanottu Dream Team kasaan. Ford tienasi elokuvasta 58,32 miljoonaa euroa ja tuolla summalla hän yltää tällä listalla sijalle seitsemän.

Idiana Jones -elokuvasarjan viides osa julkaistaan vuonna 2021. Ford nähdään myös tuossa elokuvassa tutussa roolissaan, mutta sen sijaan Spielberg ei ole mukana elokuvan tekemisessä.

6. Johnny Depp (The Mad Hatter)

Johnny Depp on tehnyt näyttelijän uransa aikana melkoiset määrät rahaa, mistä kertoo muun muassa se, että hän esiintyy tässä kaikkien aikojen tuottoisimpien roolisuoritusten listalla kahdesti. Etenkin 2010-luku oli hänelle äärimmäisen tuottoisa.

Depp tienasi, kuten edellä todettua, pelkästään Pirates of The Caribbean -elokuvasarjan neljännestä osasta 49,3 miljoonaa euroa, mutta se ei ole hänen kaikkien aikojen tuottoisin roolisuoritus. Depp oli vuosi ennen kyseisen elokuvan julkaisua mukana Liisa Ihmemaassa -elokuvassa, jossa hän näytteli Hullua Hatuntekijää ja tuosta roolisuorituksestaan hänen pankkitililleen kilahti vihreyttä peräti 61 miljoonan euron verran.

Onkin täysin käsittämätöntä ymmärtää, että 2010-luvulla pelkästään kahdesta elokuvasta 110,3 miljoonaa euroa tienannut Depp on ajanut itsensä pahoihin talousvaikeuksiin; kaiken kukkuraksi nämä kaksi elokuvaa eivät ole todellakaan hänen ainoita roolisuorituksiaan viime vuosikymmeneltä, saati uran varrelta.

5. Sandra Bullock (Dr. Ryan Stone)

Gravity-elokuvaan nimetyt näyttelijät olivat melkoisen nimekkäitä, kun päärooleihin valikoituivat Sandra Bullock ja George Clooney.

Tästä näyttelijäkaksikosta Bullock teki elokuvan tuottaneen Warner Brosin kanssa sopimuksen, joka takasi hänelle noin 18 miljoonan euron tulot etukäteen. Loppuosa palkasta perustui puolestaan siihen, miten hyvin elokuva toimii lippuluukuilla ja hyvinhän se toimi: lipputuloja tuli noin 649 miljoonaa euroa.

Advertisement

Bullockin palkkion loppuosa perustui siis kyseiseen summaan, sillä hänelle luvattiin 15 prosentin osuus tiettyjen vähennysten jälkeen; näihin vähennyksiin lukeutui muun muassa tuo etukäteen maksettu 18 miljoonaa euroa. Lopulta Bullockin nettoama rahasumma nousi lipputulojen myötä 62,8 miljoonaan euroon, mikä tekee hänestä selkeästi kaikkien aikojen parhaiten palkatun naisnäyttelijän, yksittäisten roolien osalta. Lähimmäksi häntä pääsee Cameron Diaz, jolle maksettiin Bad Teacher -elokuvasta 37,7 miljoonaa euroa.

Siitä, miten paljon Clooney tienasi roolistaan elokuvassa, ei ole tietoa, mutta Bullockin lukuihin hän ei yltänyt.

4. Tom Cruise (Ethan Hunt)

Hollywoodin nimekkäimpiin näyttelijöihin lukeutuva Tom Cruise on näytellyt urallaan peräti kuusi kertaa Mission Impossible -elokuvissa (suomeksi Vaarallinen tehtävä), Ethan Huntin roolissa, ja seitsemäs osa tästä elokuvasarjasta julkaistaan vuonna 2021. Lisäksi hän on toiminut jokaisessa elokuvassa myös tuottajan roolissa ja tulee toimimaan myös tuossa seitsemännessä osassa.

Kaikkein muhkeimman tilin Cruiselle on tuonut toistaiseksi vuonna 2012 julkaistu Mission Impossible: Ghost Protocol. Omat ”stunttinsa” elokuvissa tekevä Cruise tienasi tuosta historian neljännestä Mission Impossible -elokuvasta 67,3 miljoonaa euroa ja pelkästään jo tuollaisen rahasumman myötä omaa pankkitiliä ei tarvitse ihan hirveän usein tuijotella laskujen varalle.

Kuten todettua, Mission Impossible -elokuvia on julkaistu tähän päivään mennessä kuusi, joten Cruise on ottanut niistä kotiin useiden satojen miljoonien eurojen potin.

3. Robert Downey Jr. (Tony Stark/Iron Man)

Robert Downey Junior on Marvelin historian parhain palkattu näyttelijä ja hän on tienannut roolistaan Iron Manina (Tony Stark) yhteensä useita satoja miljoonia euroja.

Vuonna 2018 julkaistu Avengers: Infinity War on tuonut hänelle toistaiseksi koko uransa kovimman rahapotin, sillä Downey Juniorin tiedetään kuitanneen roolisuorituksestaan vähintään 67,3 miljoonaa euroa. Tarkat luvut eivät aina kantaudu julkisuuteen asti, joten todellisuudessa Downey Junior voisi olla tällä listalla vieläkin korkeammalla.

Advertisement

Kaiken kaikkiaan Downey Junior on esiintynyt Iron Manina peräti 11 kertaa, ja vaikka osassa elokuvista hänen hahmonsa on ollut niin sanotusti vierailevana tähtenä, jokainen voi miettiä, miten paljon hän on käärinyt kahisevaa roolisuorituksistaan. Toukokuussa elokuvateattereihin saapuva Black Widow -elokuva tulee olemaan hänelle se edellä mainittu 11:s roolisuoritus Iron Manina.

2. Keanu Reeves (Neo)

Näyttelijä Keanu Reeves tunnetaan Hollywood-piireissä äärimmäisen nöyränä ihmisenä ja todellisena hyväntekijänä. Tähän on eittämättä vaikuttanut hänen tragedioiden täyttämä historia: hänen isänsä on istunut aikanaan vankilassa huumausainerikoksesta, Reeves menetti läheisen ystävänsä, River Phoenixin, huumausaineiden yliannostuksen seurauksena, vuonna 1999 Reevesin Ava-tytär syntyi kuolleena vain kuukausi ennen laskettua aikaa ja 18 kuukautta myöhemmin hänen vaimonsa Jennifer Syme menehtyi liikenneonnettomuudessa.

Reeves tunnetaan näyttelijänä kaikkein parhaiten roolistaan The Matrix -trilogian Neona. Hän tienasi koko trilogiasta eli kolmesta elokuvasta yhteensä 224,5 miljoonaa euroa, joten yhtä elokuvaa kohden potti oli 74,8 miljoonaa euroa; toisin sanoen Reeves voisi olla kolmeen eri otteeseen tällä listalla, perättäisillä sijoilla.

Nykyisin 55-vuotias Reeves on vuosien saatossa lahjoittanut paljon rahaa hyväntekeväisyyteen, kaikessa hiljaisuudessa, kuten hänen tapoihinsa kuuluu.

1. Will Smith (Agent J)

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Will Smith, joka on ollut jo vuosikymmenien ajan yksi kuumimmista nimistä Hollywoodissa, suorastaan dominoi tätä listaa.

Smith on tehnyt useita upeita roolisuorituksia, mutta ehkä kaikkein parhaiten hänet tunnetaan roolistaan Men in Black -elokuvasarjan Agent J:nä. Tähän elokuvasarjaan kuuluu kaiken kaikkiaan neljä elokuvaa, joista viimeisin, Men in Black: International julkaistiin vuonna 2019. Tuo viimeisin tuotos oli selkeästi huonoin: se sai kriitikoilta todella heikot arvostelut ja lipputuloja elokuva keräsi ainoastaan 226,3 miljoonaa euroa – jännä juttu, sillä Smithiä ja toista alkuperäisnäyttelijää, Tommy Lee Jonesia, ei tässä neljännessä osassa nähty.

Sen sijaan elokuvasarjan kolmas osa tuotti mukavat 560,5 miljoonaa euroa ja melkoisen mukava oli myös Smithin potti: hänen pankkitilinsä lihoi nimittäin 100 miljoonalla dollarilla eli noin 89,8 miljoonalla eurolla.

Advertisement

Kuten siis todettua, Smith todella dominoi tätä listaa, sillä ”etumatka” toisena olevaan Reevesiin on peräti 15 miljoonaa euroa.

🤷‍♂ Kuka on sinulle se suosikkinäyttelijä? Tuliko sinulle yllätyksenä, että Will Smith on kaikkien aikojen eniten yhdestä roolista tienannut näyttelijä?!

Kerro mielipiteesi joko alla olevassa ⬇⬇ kommenttikentässä tai sosiaalisen median kanavissamme!

Suosituimmat

Exit mobile version