Viihde

Top 10 kohahduttavimmat visailuohjelmien skandaalit – huijareita, päättyneitä parisuhteita ja murhaajia

Julkaistu

Erilaiset visailuohjelmat ovat lähes maasta riippumatta katsojien suosikkeja. Ne myös kuumentavat tunteita ja voivat jopa aiheuttaa skandaaleja.

Skandaalit ovat hyvin eri asteisia: huijaamista, etsittyjä rikollisia ja jopa murhaajia. Mukaan pääsee myös yksi Suomessakin kohua aiheuttanut visailuohjelma. Arvaatko mistä ohjelmasta on kyse?

Nyt siis herkkua kaikille tietovisojen ystäville, Listafriikki on ehdottomasti yksi niistä! Ja on muuten aina hyvin tietäväinen ruudun ääressä kotisohvalla 😉

Tämä on laajempi ja päivitetty versio heinäkuussa 2020 julkaistusta listasta.

Adriana Abenia

Aloitetaan lista vähemmän vakavalla skandaalilla. Mennään Espanjaan ja Pasapalabra-visailuohjelmaan, jossa kussakin jaksossa kaksi henkilöä kisaavat rahapalkinnosta toisiaan vastaan. Kisassa on useita osia, joissa osallistujat saavat avukseen vaihtuvia julkkiksia.

Advertisement

Vuonna 2014 malli Adriana Abenia oli yksi julkkisavustajista. Kun tultiin osioon, jossa kisaajien pitää tunnistaa studiossa soitettava kappale ja sen esittäjä, sai ohjelman juontaja Abenian kiinni vilpistä. Nainen oli pitänyt puhelintaan piilossa jalkojensa välissä ja avannut sen näytölle Shazam-sovelluksen, joka tunnistaa kappaleita lyhyen kuuntelun jälkeen.

Abenia väitti hävenneensä omaa, surkeaa musiikkitietämystään ja päätynyt siksi vilppiin. Kaikki vaikuttivat olevan tilanteesta huvittuneita ja kotiyleisökin oli äänestänyt kyseisen jakson kaikkien aikojen viihdyttävimmäksi. Pienimuotoisen skandaalin se kuitenkin aiheutti, sillä vaikka julkkisosallistujat eivät visasta mitään voittaneetkaan, nousivat varsinaisten kisaajien voittamat summat huimiksi. Vuonna 2006 Pasapalabra jakoi yhden visailuohjelmien suurimmista päävoitoista: 2 190 000 euroa.

Michael Larson

Yhdysvaltalaisen Press Your Luck -visailuohjelman alkuperäinen tuotanto pyöri televisiossa vuosina 1983–1986. Päällimmäisenä tuosta ohjelmasta on kaikille jäänyt mieleen Michael Larson.

Larson osallistui visaan vuonna 1984 voittaen yli 110 000 dollarin arvosta käteistä ja muita palkintoja. Se oli siihen mennessä visailuohjelmien historian suurin yhtenä päivänä voitettu kokonaispotti. Voittiko Larson puhtain paperein vai ei? Se on kaikkien itse arvioitava, sillä kirjaimellisen huijaamisen sijaan Larson oli vain löytänyt pelistä porsaanreiän.

Jäätelöautonkuljettajana toiminut Larson oli ollut Press You Luck -pelin suuri fani ja ohjelmaa katsoessaan hän oli havainnut, että pelitaulussa vaikutti toistuvan tiettyjä kaavoja. Hän oli opiskellut ankarasti ja katsonut nauhoitettuja jaksoja pysäytellen ja kelaillen. Hiljalleen teoria toistuvista kaavoista oli vahvistunut ja Larson painoi kuviot mieleensä.

Epäily huijaamisesta heräsi, kun Larson vaikutti tuulettavan aina pikkuriikkisen liian aikaisin; aivan kuin hän olisi tiennyt, että jotain mahtavaa olisi tiedossa. Lisäksi oli äärimmäisen kummallista, että mies osui jokaisella kierroksella bonuslaatikkoon, ja onnistui aina välttämään kaikki voitot vievän WHAMMYn.

Advertisement

Teknisesti Larson ei rikkonut pelin sääntöjä, joten tuotantoyhtiön oli pitkin hampain maksettava palkintosumma hänelle. Jälkeenpäin tuotantoyhtiö otti asiakseen lisätä taulun satunnaisuutta, ettei kukaan muu käyttäisi Larsonin lanseeraamaa strategiaa.

Nolona tuottajat kuitenkin myönsivät, että taulussa toistettiin vain viittä vaihtelevaa kaavaa, jotka oli kehitetty kokeiluluontoista pilottijaksoa varten. Tarkoitus oli ollut lisätä pelin satunnaisuutta, mutta kukaan ei ennen Larsonin tempausta ollut vaivautunut tekemään sitä.

Khaled El-Katateny

Onko tämä nyt sitten huijaamista vai ei? Skandaali se joka tapauksessa oli.

Khaled El-Katateny, 19-vuotias oikeustieteen opiskelija, osallistui australialaiseen Millionaire Hot Seat -ohjelmaan, joka on mukailtu versio perinteisestä Haluatko miljonääriksi? -visasta. Siinä kisaajat vastailevat vuorollaan tietyn aikarajan puitteissa, ja väärästä vastauksesta vuoro vaihtuu seuraavalle.

El-Katateny pääsi vastaamaan samalla kierroksella kahteen eri otteeseen ja voitti pääpalkinnon, 100 000 dollaria. Voittonsa jälkeen El-Katateny kertoi avoimesti haastatteluissa, että ei tosiaankaan tiennyt kaikkia oikeita vastauksia vaan valitsi viidessä kohdassa vastauksensa perustuen juontaja Eddie McGuiren ja yleisön ilmeisiin ja kehonkieleen.

Advertisement

Sekä McGuire että tuottajat ovat pitäneet väitettä naurettavana, ja El-Katateny sai kaikesta kohusta huolimatta pitää voittosummansa, sillä mikään säännöissä ei kiellä muiden ihmisten eleiden tulkintaa.

Million Dollar Money Drop

Million Dollar Money Drop oli yhdysvaltalainen visailuohjelma, jossa osallistujat aloittivat kisan miljoona dollaria hallussaan. Pelin aikana kisaajan oli riskeerattava kysymyssarjan aikana koko summa ja palkinto oli se, mitä lopuksi jäi jäljellä.

Ohjelmaa tehtiin vain yhden tuotantokauden ajan vuonna 2010, ja jo ensimmäinen jakso sai kohun aikaan. Formaatti sinänsä on simppeli: voit vastata oikein tai väärin, niin kuin kai useimmissa visailuohjelmissa on tapana…

Pariskunta Gabe Okoye ja Brittany Mayti menetti 800 000 dollaria vastattuaan väärin kysymykseen: Mitä näistä myytiin ensimmäisenä kaupoissa? Macintosh-tietokoneita, Post-it-muistilappuja vai Sony Walkman -soittimia. Okoye ja Mayti valitsivat muistilaput, mutta tuomarin mukaan oikea vastaus oli Sony Walkman.

Walkman julkaistiin Japanin markkinoille vuonna 1979 ja muistilaput vuotta myöhemmin. Tämä oli tuotantoyhtiön vastaus.

Advertisement

Se oli kuitenkin väärin, sillä Post-it-laput olivat olleet myynnissä neljässä kaupungissa jo kaksi vuotta ennen sitä. Ne olivat vuonna 1977 kulkeneet nimellä Press & Peel, mutta tuote oli täysin sama.

Tuottaja pahoitteli virhettä ja tarjosi Okoyelle ja Maytille mahdollisuutta tulla pelaamaan uudelleen. Mutta kuten jo sanottua, ohjelma loppui ensimmäiseen kauteen.

Onnenpyörä

Onnenpyörässä, samoin kuin sen ulkomaisissa versioissa, on nähty monia myötähäpeää aiheuttavia hetkiä. Toki kotisohvalta on niin kovin helppo arvostella parhaimmillaan miljoonayleisön eteen joutuvia kilpailijoita, joilla on harteillaan sekä paine voittaa palkintoja ja rahaa, että pelko joutua noloon tilanteeseen.

Meille suomalaisille suomenkielisten sanojen lausuminen on suurimmaksi osaksi yksinkertaista, sillä sanat sanotaan niin kuin ne kirjoitetaan. Toista on englannin kielessä. Moni on menettänyt palkintosumman lausuttuaan taululla näkyviä sanoja väärin.

Advertisement

Vuonna 2012 Yhdysvaltain laivaston tiedusteluasiantuntija Renee Durette osallistui Wheel of Fortune -kisaan. Hän halusi arvata ”Seven Swans A-Swimming” -lauseen, joka meni oikein, mutta puhuessaan floridalaisella aksentilla, hän jätti viimeisen g-kirjaimen lausumatta. Hänen arvauksensa hylättiin. Ja sekös ei kansaa miellyttänyt.

Durette menetti 3850 dollarin summan, ja vaikka palauteboksi lauloi, pysyivät ohjelman tuottajat jyrkkinä: säännöissä ei hyväksytä puhekieltä. Nainen oli luonnollisesti myös itse kovin harmissaan, varsinkin kun oli pyytänyt hieman aiemmin kyseisen g-kirjaimen, joten hän tiesi sen olevan lauseessa mukana. ”Minä vain puhun eri tavalla”, sanoi Durette ohjelman jälkeisessä haastattelussa.

Terry Kniess

The Price is Right -ohjelmassa arvaillaan erilaisten esineiden hintoja. Paras osuus on lopussa, kun kaksi pelaajaa kamppailee toisiaan vastaan pähkäillen vitriineihin kasattujen sattumanvaraisten esineiden yhteissummaa. Lähimmäksi vastannut voittaa vitriinin sisällön itselleen. Kukaanhan ei voi tietää tasan tarkkaan mikä kokonaissumma on, eihän?

Saanko esitellä Terry Kniessin, joka onnistui arvaamaan vitriinin hinnan dollarilleen nappiin vuonna 2008. Sitä ei ollut tapahtunut ohjelman lähes nelikymmenvuotisessa historiassa vielä kertaakaan aiemmin. Koska se on mahdotonta!

Advertisement

Miten Kniess onnistui siinä? Huijaamallako? Ei, vaan harjoittelemalla.

Hän oli vaimonsa Lindan kanssa opiskellut ja katsonut ohjelmaa tiiviisti neljän kuukauden ajan, ja yhdessä he olivat huomanneet jaksojen seuraavan tiettyä kaavaa. Lähes jokainen ohjelmassa käytetty tuote toistuu uudelleen ja uudelleen. Joten Kniess vain yksinkertaisesti opetteli ulkoa kaikkien hinnat.

Kniessin peli kulkikin sujuvasti ja hän selvisi viimeiselle kierrokselle: ultimaattiselle vitriinille. Siinä kohdassa tultiin pieneen ongelmaan, sillä vitriinin sisältö vaihteli jatkuvasti. Usein se kuitenkin oli 24 000 dollarin kieppeillä, ja koska Kniess ei halunnut mennä summasta yli (se johti häviämiseen), arvasi hän hinnaksi 23 743 dollaria. Kolme viimeistä lukua tulivat hänen ja Lindan hääpäivästä (7. huhtikuuta) ja Lindan syntymäkuukaudesta, maaliskuusta.

Se oli täysin oikea summa.

Ohjelman juontaja ei iloinnut, koska hän epäili vahvasti, että Kniess oli käyttänyt vilpillisiä keinoja. Niin ei kuitenkaan ollut, sillä mitään sääntöjen vastaista ei ollut tapahtunut. Kniess lähti kotiin muun muassa neljän luksusloman kanssa.

Advertisement

Patrick Quinn/Kerry Ketchem

Muuan Patrick Quinn osallistui vuonna 1988 yhdysvaltalaiseen Super Password -ohjelmaan, joka toimi hieman Alias-lautapelin tapaan. Vihjeenantaja sai jokaisella kierroksella sanoa ainoastaan yhden sanan, jonka perusteella toisen täytyi arvata salasana, ohjelman nimen mukaisesti. Kisaajat muodostivat kahden hengen joukkueita vaihtuvien julkisuuden henkilöiden kanssa.

Quinn voitti neljän päivän aikana 58 600 dollaria, mikä sinänsä ei aiheuttanut sen suurempaa kohua, vaikka voittosumma sisälsikin ohjelman historian suurimman yksittäisen täyspotin, 55 000 dollaria.

Skandaali seurasi siitä, kun selvisi, että Quinn oli etsintäkuulutettu rikollinen. Hänen rötöksiinsä kuului muun muassa vakuutuspetos: hän oli lavastanut vaimonsa kuoleman ja lunastanut 100 000 dollarin henkivakuutusrahat.

Todellisuudessa mies ei edes ollut Patrick Quinn, vaan Kerry Ketchmen. Quinn oli yksi huijarin yliopistoaikaisista professoreista. Vaikka mies esiintyikin kansallisessa televisiossa peitenimellä, ei hän voinut kasvoilleen mitään. Aikamoinen riski. Eräs pankkivirkailija tunnisti pidätystä pakoilevan Ketchmenin jaksoa katsoessaan ja ilmoitti karkurista salaiselle palvelulle.

Pian voittonsa jälkeen Ketchmen pyysi puhelimitse ohjelman tuottajilta josko hän voisi tulla hakemaan palkintorahansa paikan päältä, koska oli lähdössä kuukausien mittaiselle työmatkalle Turkkiin eikä halunnut odottaa yleensä postitse lähetettävää sekkiä. Pyyntöön suostuttiin, sillä miehen oikea henkilöllisyys oli jo selvinnyt niin tuotantoyhtiölle kuin virkavallallekin.

Advertisement

Ketchem pidätettiin heti, kun hän saapui studiolle. Voittorahoja hän ei saanut pitää, sillä ohjelman säännöissä kielletään väärän henkilöllisyyden käyttäminen. Sen sijaan Ketchem sai palkkioksi viiden vuoden kakun.

Charles Ingram

Charles Ingramin esiintyminen Iso-Britannian Haluatko miljonääriksi? -ohjelmassa on ehkä listan tunnetuin tapaus.

Syyskuussa 2001 esitetyssä jaksossa Ingram pärjäsi loistavasti ja voitti lopulta miljoonan punnan pääpalkinnon. Hän ei missään pelin vaiheessa vaikuttanut kovinkaan itsevarmalta ja vaihteli vastaustaan viimeiseen saakka. Jotenkin hän kuitenkin aina onnistui päätymään oikeaan vaihtoehtoon.

Ingramin menestyksen takana olivat hänen kaksi yleisössä istuvaa avustajaansa: yliopisto-opettaja Tecwen Whittock ja oma vaimo Diana Ingram, joka oli aiemmin voittanut ohjelmasta 32 000 puntaa.

Advertisement

Kolmikon taktiikkaan kuului, että Ingram pallotteli vaihtoehdoilla. Kun hän mutisi oikean vastauksen yskäisi Whittock tai Diana siinä kohdalla. Ohjelman tuottajat aloittivat jaksosta ja Ingramin toimista tutkinnan ja lopulta asia vietiin oikeuteen asti.

Oikeudessa ääniin perehtynyt asiantuntija todisti, että nauhoituksen aikana studiossa oli yskäisty 192 kertaa, joista 32 oli todennäköisesti peräisin Whittockilta. Whittock myönsi valan alla, että hän oli yskinyt ainakin 19 kertaa, mutta kiisti jyrkästi huijauksen. Kuten on tehnyt Ingramin pariskuntakin.

Oikeus kuitenkin totesi kolmikon syyllisiksi, ja miljoonan punnan sekin lunastamisen sijaan Ingram tuomittiin petoksesta ja määrättiin maksamaan sakkoja sekä oikeudenkäyntikulut. Myöhemmin hän on ajautunut konkurssiin ja menettänyt työpaikkansa armeijassa.

Ingram on yli kahden vuosikymmenen ajan ollut yksi Ison-Britannian vihatuimmista miehistä. Hän on muun muassa saanut tappouhkauksia ja hänen lemmikkiensä kimppuun on hyökätty. Aikamoista ylireagointia, sillä kyse oli loppu viimeksi kuitenkin vain rahasta. Joita hän ei edes koskaan saanut.

Mitä mieltä olet? Yllä oleva video lähtee pyörimään viimeisestä, miljoonan punnan pähkäilystä, mutta halutessasi voit katsoa vaikka koko jakson!

Advertisement

Totuuden hetki

Kolumbialaiseen formaattiin perustuva Totuuden hetki aiheutti kohua useissa maissa, joissa sitä esitettiin 2000-luvun lopulla.

Alussa kilpailijoille tehtiin valheenpaljastuskoe, josta varsinaiseen ohjelmaan valittiin esitettäväksi 21 kysymystä. Tarkoitus oli vastata totuudenmukaisesti, ja samalla, kun voitettava rahasumma kasvoi, muuttuivat kysymykset henkilökohtaisemmiksi.

Suomessa ohjelmaa esitettiin MTV3:lla yhden tuotantokauden verran syksyllä 2009, eikä kohuilta vältytty. IBM:llä työskennellyt Mikael Sjövall joutui pian oman jaksonsa näyttämisen jälkeen yhtiön lakimiehen kuulusteltavaksi ja sai myöhemmin kenkää. IBM ei ollut innoissaan Sjövallin vastauksista, joissa hän myönsi harrastaneensa seksiä työpaikallaan, varastaneensa työpaikaltaan, kieltäneensä lapsiaan leikkimästä maahanmuuttajataustaisten lasten kanssa ja olevansa rasisti.

Toinen potkujen arvoinen ohjelma nähtiin hieman myöhemmin, kun suuhygienisti ja pappi Ville Kaarima myönsi suunnitelleensa isänsä tappamista ja harrastaneensa seksiä naimisissa olevan naisen kanssa. Työsuhde hammaslääkäriasemalla purettiin vain kaksi päivää jakson esittämisen jälkeen.

Maailmalla on karahtanut kiville monia pari- ja työsuhteita, mutta pisimmälle homma taisi mennä ohjelmaformaatin synnyinmaassa, Kolumbiassa, jossa kilpailija Rosa Maria Solano myönsi vuonna 2007 maksaneensa palkkamurhaajalle aviomiehensä tappamisesta. Ohjelman näyttäminen lopetettiin tuon kyseisen jakson jälkeen.

Advertisement

Solano toki mainitsi keikan epäonnistuneen, ja aviomiehen lähteneen karkuun.

Rodney Alcala – Dating Game -tappaja

Suomessa ”The Dating Game” alkoi sokkotreffimäisesti lähettää pariskuntia lomamatkoille vuonna 1985. Kyseessä on tottakai kaikkien tuntema Napakymppi. Varsinaisestihan kyse ei ole visailuohjelmasta, mutta liippaa tarpeeksi läheltä.

Yhdysvalloissa ohjelmaa alettiin esittää vuonna 1965 ja on ihan ymmärrettävää, että tuolloin kisailijoiden taustojen selvittäminen oli mahdotonta ilman nykyaikaisia välineitä. Siksipä vuonna 1978 The Dating Gamessa pääsi käymään, tai onneksi vain melkein, ehkä listamme pelottavin sattuma.

Kyselijän paikalla ollut Cheryl Bradshaw valitsi sermin takaa ”voittajaksi” Rodney Alcalan, mutta ei kuitenkaan lopulta halunnut lähteä miehen kanssa treffeille. Alcala, joka ohjelmassa esiteltiin menestyneenä valokuvaajana, oli Bradshawn mielestä vaikuttanut ”karmivalta”.

Vaisto osui napakymppiin, sillä Alcala osallistui ohjelman kuvauksiin ollessaan, miten sen nyt sanoisi, aktiivinen sarjamurhaaja. Hän oli jo vuosikymmen aiemmin istunut tuomion seksuaalisesta ahdistelusta, vaikka hänen kyllä tiedettiin raiskanneen ja murhanneen, mutta todisteet eivät olleet riittävät. Silti hän pääsi mukaan treffiohjelmaan.

Puoli vuotta The Dating Gamessa esiintymisensä jälkeen Alcala murhasi 12-vuotiaan tytön, jäi vihdoin kiinni ja tuomittiin kuolemaan.

Advertisement

Vuonna 2003 tehdyn lakimuutoksen perusteella Alcalan DNA-näytettä voitiin käyttää ilman hänen suostumustaan ja julmien rikosten vyyhti alkoi selvitä. Hänet todettiin syylliseksi raiskauksiin ja seitsemään 1970-luvulla tehtyyn murhaan. Todellinen uhriluku saattaa olla paljon korkeampi – joidenkin arvioiden mukaan useissa kymmenissä, jopa yli sadassa.

Alcala menehtyi heinäkuun 24. päivänä vuonna 2021 ollessaan 77-vuotias. Sarjamurhaaja kuoli luonnollisista syistä, vaikka majailikin tuolloin kalifornialaisen vankilan kuolemaantuomittujen selliosastolla teloitusta odottaen.

Lue myös:

Suosituimmat

Exit mobile version