Viihde

Top 10 pelottavimmat kauhuelokuvat – Mikä nostattaa eniten sydämensykettä?

Julkaistu

Onko tälle illalle vielä leffa valitsematta? Nyt on tulossa monta hyvää ja sykettä nostattavaa vaihtoehtoa, kun listataan top 10 pelottavimmat kauhuelokuvat.

Broadbandchoices -sivusto on tehnyt jo perinteeksi muodostuneen – toista kertaa peräkkäin – tutkimuksen, jonka tarkoitus oli löytää kaikkein pelottavimmat kauhuelokuvat. Se, mikä on kenenkin mielestä pelottavaa, on tietenkin yksilöllistä: Toisia pelottaa silmitön silpominen, toisia yliluonnolliset tapahtumat ja jotkut menettävät yöunensa sellaisten elokuvien vuoksi, joissa ihmiset joutuvat paholaisen riivaamiksi.

Makuasioista ei siis voi kiistellä, joten kauhuelokuvien, tai elokuvien yleensäkään, paremmuusjärjestykseen laittaminen on aina subjektiivinen näkemys.

Mutta Broadbandchoices on ottanut lähes mahdottomaan tehtävään avuksi tieteen. Vuonna 2020 Science of Scare -projekti mittasi 50 hengen yleisöltä sydämensykettä, kun nämä katsoivat yhteensä 120 tuntia historian parhaita kauhuelokuvia. Koska tutkimus ja sen tulokset herättivät laajaa kiinnostusta, päätettiin vuonna 2021 tehdä vielä laajempi selvitys.

Broadbandchoices kutsui 250 henkilöä katsomaan 40 maailman pelottavinta kauhuelokuvaa. ”Uhrit” katsoivat elokuvat useamman viikon aikana lääkäreiden valvonnassa ja tutkimuksessa mitattiin jälleen sydämensykettä. Sykkeitä verrattiin koehenkilöiden leposykkeistä laskettuun keskiarvoon: 64 lyöntiä minuutissa. Elokuvat laitettiin järjestykseen sen mukaan, mikä yleisön keskisyke oli ollut elokuvan aikana.

Advertisement

Tässä siis tulevat yhdellä tavalla mitattuna maailman pelottavimmat kauhuelokuvat. Juonipaljastuksia Listafriikki ei tee, joten voit huoletta käydä listan pariin, vaikka et näitä elokuvia olisi katsonutkaan!

10. Kirottu 2


Australialaisen James Wanin ohjaama ja vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Kirottu 2 on jatko-osa myöhemmin tällä listalla sykkeitä nostattavaan Kirottu-elokuvaan.

Paranormaaleja ilmiöitä tutkiva, Vera Farmigan ja Patrick Wilsonin esittämä pariskunta matkaa Lontooseen auttamaan yksinhuoltajaäitiä, joka elää pahojen henkien riivaamassa talossa neljän lapsensa kanssa. Klassinen kauhuleffojen juoni ei petä koskaan.

Elokuvan aikana katsojien syke oli keskimäärin 79 lyöntiä minuutissa ja korkeimmillaan syke nousi 116 lyöntiin minuutissa.

9. Paranormal Activity


Vuonna 2007 julkaistu Paranormal Activity on pitkälti israelilaisen Oren Pelin käsialaa. Erittäin pienellä 15 000 dollarin budjetilla valmistunut ja viikossa kuvattu kauhuelokuva pääsi maailmanlaajuiseen levitykseen muutamaa vuotta myöhemmin, kun Paramount Pictures -tuotantoyhtiö hankki sen oikeudet ja muutti elokuvan lopun.

Advertisement

Paranormal Activity kertoo nuoresta pariskunnasta, Katiesta ja Micahista, jotka ryhtyvät selvittämään kodissaan tapahtuvia yliluonnollisia asioita. Dokumentin tyylisesti tehtyä elokuvaa on monesti nimitetty kaikkien aikojen pelottavimmaksi kauhuelokuvaksi.

Tuohon väitteeseen nähden testiyleisön sykkeet pysyivät varsin maltillisina, sillä keskisyke elokuvan aikana oli 80 lyöntiä minuutissa ja korkeinkin piikki oli vain 115 lyöntiä minuutissa.

8. Hiljainen paikka osa 2


John Krasinskin ohjaama ja Emily Bluntin tähdittämä, post-apokalyptiseen maailmaan sijoittuva Hiljainen paikka osa 2 sai maailmanensi-iltansa vuonna 2020, mutta päätyi koronapandemian vuoksi teatteriesitykseen vasta kesällä 2021.

Hiljainen paikka -elokuvan jatko-osassa yritetään edelleen selvitä hengissä sokeiden avaruusolioiden valtaamassa maailmassa. Vaikka nuo verenhimoiset oliot eivät näe, on niillä erittäin herkkä kuulo, joten ihmisten on oltava hiirenhiljaa pysyäkseen hengissä.

Keskisyke Broadbandchoices-sivuston tutkimuksessa oli 80 lyöntiä minuutissa ja sydämet pomppasivat kurkkuun kovimmillaan 123 lyönnin minuuttivauhtia.

Advertisement

7. It Follows


Ensimmäisen kerran Cannesin elokuvajuhlilla 2014 esitetty It Follows on pienellä budjetilla tehty arvostelumenestys. David Robert Mitchellin käsikirjoittamaa ja ohjaamaa elokuvaa on kiitelty sen omaperäisyydestä ja modernista näkökulmasta.

Elokuvassa muotoaan muuttava demoni, ”Se”, piinaa aina yhtä henkilöä kerrallaan, eikä sen tappavasta kirouksesta pääse eroon kuin harrastamalla seksiä ja siirtämällä pahuuden siten eteenpäin.

It Follows -elokuvan tunnelma ei ole samalla tavalla säikäyttelevä kuin monen muun tämän listan kauhuelokuvan, mistä kertoo myös selvästi matalin sykepiikki, vain 96 lyöntiä minuutissa. Toisaalta se pitää jännitystä tasaisesti yllä, sillä keskisyke oli matalasta piikistä huolimatta 81 lyöntiä minuutissa, jolla ansaitsee seitsemännen paikan kaikkein pelottavimpien kauhuelokuvien listalla.

It Followsin tulokset syketestissä olivat hyvin samanlaiset myös vuonna 2020, jolloin se nousi listalla yhtä sijaa korkeammalle. Silloinkin kaikkein korkein syke oli vain 93 lyöntiä minuutissa, mutta keskisyke huiteli 81 lyöntiä minuutissa.

6. Kauhua Buenos Airesissa


Kuudennelle sijalle maailman pelottavimmat kauhuelokuvat -listalla nousee Demián Rugnan ohjaama, vuonna 2017 ensi-iltansa saanut Kauhua Buenos Airesissa. Argentiinalainen kauhufantasia määrittää tahtinsa heti ensimmäisestä kohtauksesta lähtien, kun yliluonnolliset ilmiöt pitävät buenosairesilaista naapurustoa kauhun vallassa.

Advertisement

Kauhun vallassa saavat olla myös katsojat ja tämä espanjankielinen kauhuleffa nostatti testiyleisön sykkeet kovimmillaan 122 lyöntiin minuutissa ja keskimäärin pumput hakkasivat 82 lyöntiä minuutissa.

5. Hereditary – pahan perintö

Ari Asterin käsikirjoittama ja ohjaama Hereditary – pahan perintö on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva, joka on niittänyt menestystä niin kriitikoiden silmissä kuin kaupallisestikin.

Toni Colletten tähdittämä psykologinen kauhuelokuva kertoo erään perheen elämästä suvun matriarkan kuoleman jälkeen ja siitä, miten perheen taustasta alkaa paljastua toinen toistaan pelottavampia salaisuuksia. Kauhukerroin on taattu!

Hereditary – pahan perintö -elokuva piti yleisöä jännityksessä tasaisesti koko ajan, sillä keskisykkeeksi saatiin 82 lyöntiä minuutissa. Toisaalta se aiheutti vain 104 lyöntiä minuutissa olleen maksimisykähdyksen, mikä on suhteellisen matala näinkin korkealle pelottavimpien kauhuleffojen listalla kivunneelle elokuvalle.

4. Kirottu


Listan ensimmäisessä kohdassa luvattiin palata Kirottu-elokuvaan ja nyt on tuon vuonna 2013 ensi-iltansa saaneen leffan vuoro. Samalla tavoin kuin jatko-osassa, myös elokuvasarjan ensimmäisessä osassa seikkailee paranormaaleja ilmiöitä tutkiva demonologipariskunta. Kirotun on niin ikään ohjannut James Wan.

Advertisement

Vaikka Kirottu on listalla ”vasta” neljännellä sijalla, 82 lyöntiä minuutissa lasketun keskisykkeen mukaan, aiheutti se kaikista katsotuista elokuvista toiseksi korkeimman sykepiikin. Eräs kohtaus nimittäin aiheutti sellaiset sydämentykytykset testiyleisössä, että huippu nousi 132 lyöntiin minuutissa. Siinä on todella jo saanut säikähtää!

3. Riivattu


Vain pienimmällä mahdollisessa erolla Kirottua pelottavammaksi nousi vuoden 2010 Riivattu. Keskisyke yleisön keskuudessa oli 85 lyöntiä minuutissa ja korkeimmaksi sykkeeksi mitattiin 133 lyöntiä minuutissa.

Tuolla jälkimmäisellä tuloksella Riivattu vei voiton kaikkien kauhuelokuvien korkeimmasta sykkeestä tietyn kohtauksen aikana. Se on hyytävä saavutus 40 kauhuelokuvan joukossa, joten pelästyminen tämän leffan parissa lienee taattua. Myös vuonna 2020 Riivattu vei nimiinsä korkeimman sykkeen samalla 133 lyönnin minuuttivauhdilla.

Jo pariin otteeseen listalla esiintynyt ohjaaja James Wan osaa selkäpiitä karmivan kauhun, sillä Kirottu-elokuvien lisäksi hän on ohjannut myös Riivatun. Myös Saw-elokuvan ohjaajana ja kyseisen elokuvasarjan jatko-osien tuottajana tunnettu Wan joutui 2000-luvulla kritiikin kohteeksi, sillä häntä pidettiin yksipuolisena, veriseen silpomiseen erikoistuneena ohjaajana. Tämä arvostelu johti Riivatun syntymiseen, sillä Wan halusi todistaa osaavansa luoda hyytävää kauhua ilman Saw-elokuvista tuttua verenvuodatusta.

Ja ainakin sydämentykytysten perusteella hän onnistui siinä loistavasti!

Advertisement

2. Sinister


Vuonna 2012 ensi-iltaan tullu Scott Derricksonin ohjaama Sinister on siinä mielessä klassinen kauhuelokuva, että tapahtumat sijoittuvat taloon, jossa on aikoinaan murhattu perhe hyvin raa’asti ja vuosia myöhemmin siellä alkaa tapahtua kummallisia asioita.

Ethan Hawken tähdittämän elokuvan lähtökohta ei ehkä ole omaperäinen, mutta siinä mennään vahvasti yliluonnollisen puolelle ja tiedossa on odottamattomia juonenkäänteitä.

Sinisterin aikana elokuvayleisön keskisyke oli jo suhteellisen korkealla, 86 lyöntiä minuutissa, ja huippu hyppäsi 130 lyöntiin minuutissa. Vielä edellisenä vuotena, kun Broadbandchoices teki sykemittauksen ensimmäisen kerran, Sinister oli piikkipaikalla. Kyseessä on siis epäilemättä erittäin varteenotettava vaihtoehto, jos tavoitteena on löytää mahdollisimman pelottava kauhuelokuva.

1. Host


Sinisteriltä maailman pelottavimman kauhuelokuvan tittelin nappasi vuonna 2020 ilmestynyt Host. Aivan kuin vuosi 2020 ei olisi ollut jo todellisessakin elämässä tarpeeksi pelottava, niin ohjaaja Rob Savage päätti viedä Zoom-tapaamiset aivan uudelle asteelle.

Idea elokuvaan lähti lyhyestä pilavideosta, jonka Savage oli tarkoittanut kavereilleen, mutta pätkä nousi sosiaalisessa mediassa viraaliksi. Niinpä Savage työsti ideaansa ja loi tämän – ainakin sydämentykytyksillä mitattuna – maailman pelottavimman kauhuelokuvan pandemian hengessä.

Advertisement

Hieman vajaan tunnin mittainen jännitysnäytelmä kuvattiin kolmen kuukauden aikana täysin Zoom-pikaviestintäohjelman välityksellä eivätkä videotapaamiset ole tämän elokuvan jälkeen enää koskaan entisellään. Teeman ajankohtaisuus vain lisää pelottavuutta.

Broadbandchoicesin testiyleisön sykkeet olivat keskimäärin 88 lyöntiä minuutissa ja yksittäinen huippukin nousi kärkikahinoihin 130 lyönnillä minuutissa.

🤷‍♀️ Kerro kommenttikentissä ⬇️⬇️ tai somekanavissamme, mikä sinun mielestäsi on kaikkein pelottavin kauhuelokuva. Voin itse aloittaa: En nukkunut noin kahteen kuukauteen kunnolla katsottuani Paranormal Activityn. 

1 Comment

  1. Nimetön

    22.12.2022 at 19:01

    The humans centipede: pelottavin taino ällöttävin elokuva minkä oon nöhny kannattaa kattoo tosi hyvä ainaki se 2 osa!! Ei se ees ollu nii pelottava niiku fr mut mua vaa ällötti siin yhes kohtaa sitä kakkos osaa ni se ku sitä paskaa vaa lens joka paikkaa ja pursus niitten suista😍😍

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version