Yhteiskunta

10 palkkamurhaa, jotka menivät eeppisellä tavalla pieleen – tekijän kannalta

Julkaistu

Palkkamurha tarkoittaa yleensä uhrin kannalta melko ikävää lopputulosta. Näissä kymmenessä tapauksessa pilkka osuu kuitenkin rahoittajapuolen nilkkaan.

Listafriikki esittelee nyt palkkamurhia, joista vain yhdessä (toki sekin on yksi liikaa) murhan suunnittelija ja tilaaja sai mitä halusi – eli uhrin hengiltä. Siinäkään tapauksessa tekijä ei kuitenkaan täysin onnistunut tavoitteessaan.

Näissä palkkamurhissa syyt vaihtelevat mustasukkaisuudesta talousongelmiin; niin kovin usein lähipiirissä himoitaan henkivakuutusrahoja. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana kenet ja kuinka palkkamurhaajan pestaa, vaikka uskon ja toivon tietysti kovasti, että kukaan lukijoista ei sellaista suunnittele!

Ruumispussiin päätyikin aviomiehen palkkaama murhaaja 

Kun yhdysvaltalainen Susan Kuhnhausen, nykyään Walters, tuli syyskuun 6. päivänä vuonna 2006 töistä kotiin Portlandissa, Oregonissa, oli häntä vastassa elämänsä yllätys – pimeässä makuuhuoneessa vaani hänet vasaralla tappamaan tullut tuntematon mies.

Mies kävi Kuhnhausenin kimppuun ja onnistui lyömään naista työkalulla päähän. Vuosikymmeniä sairaalan ensiavussa hoitajana työskennellyt Kuhnhausen oli käynyt läpi useita itsepuolustuskursseja ja oli työssään joutunut kamppailemaan hankalien potilaiden kanssa, mutta koskaan kukaan ei kuitenkaan ollut yrittänyt tarkoituksella saada häntä hengiltä. 

Maatessaan maassa verta vuotavana ja odottaen seuraavaa vasaran iskua, Susan Kuhnhausen päätti, että ”ei tänään”. Hän alkoi taistella vastaan, sai väännettyä vasaran itselleen ja huitaistua sillä hyökkääjää päähän. Paini jatkui vartin verran, kunnes Kuhhausen sai tunkeilijan kuristusotteeseen. Kuhnhausenilla oli selvästi ajatus siitä, mistä yllättävässä hyökkäyksessä oli kyse, sillä hän huusi violetiksi muuttuvalle miehelle: ”Kerro kuka sinut lähetti, niin lupaan soittaa ambulanssin”. Mies vain murisi ja lysähti pian elottomaksi. 

Advertisement

Naapuriin pakoon juossut Kuhnhausen kertoi hätäkeskukselle kuristaneensa juuri jonkun kuoliaaksi. Hän oli oikeassa. Edward Haffey todettiin kuolleeksi.

Haffey osoittautui taparikolliseksi, joka oli tutustunut Susan Kuhnhausenin mieheen Mike Kuhnhausenin tämän aikuisvideobisneksen kautta. Kuhnhausenit olivat keskellä eroprosessia ja Mike oli menettänyt työnsä; hän tarvitsi rahaa. Susan oli merkinnyt henkivakuutuksensa edunsaajaksi veljensä, mutta kuolemantapauksessa pariskunnan talo jäisi Mikelle. Niinpä tämä maksoi Haffeylle 50 000 dollaria vaimonsa tappamisesta. Haffeyn hallusta löytyi tarpeeksi todistusaineistoa, jonka perusteella Mike Kuhnhausen tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen vaimonsa palkkamurhan suunnittelusta. Hän kuoli syöpään vain kolme kuukautta ennen vapautumistaan. 

Vaimo halusi vakuutusrahat – menivätkin miehen ex-vaimolle

Kesällä 2013 juhlittiin Clevelandissa, Yhdysvalloissa, Uloma Walker-Curryn ja William Walkerin häitä. Vain neljä kuukautta myöhemmin tuoreen vaimon rahatilanne oli heikolla mallilla ja hän oli suurissa veloissa. Walker-Curry totesi helpoimman ulospääsyn olevan palomiehenä työskentelevän aviomiehensä henkivakuutusrahat, joiden saamisen esteenä oli tietenkin se, että Walker oli hengissä.

Walker-Curry palkkasi alaikäisen tyttärensä ja tämän poikaystävän Chad Padgettin hoitamaan aviomiehensä tapon, ja maksoi näille 1000 dollaria ennakkoa. Padgettilla oli ilmeisesti kontaktit kunnossa, sillä hän ulkoisti homman serkulleen Christopher Heinille. Hein epäonnistui murhayrityksessä ja päätti suosiolla siirtää likaisen työn Ryan Dortylle, joka ampui William Walkeria neljä kertaa, kuolettavasti. 

Walker-Curry poksautteli jo kuohuvaa 100 000 dollarin kunniaksi, mutta suunnitelma ei sujunutkaan niin kuin Strömsössä, sillä hänen tietämättään aviomiehen edunsaajana oli edelleen tämän entinen vaimo. Lisäksi virkavalta selvitti koko palkkamurhavyyhdin, ja kaikki nuoret miehet tekivät syyttäjän kanssa sopimuksen ja todistivat oikeudessa Walker-Currya vastaa. Padgett sai 28 vuotta, Hein 18 vuotta ja Dorty 23 vuotta vankeutta. Walker-Curry tuomittiin elinkautisen ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen.

Advertisement

Kiinalainen palkkamurhan väistely -ruletti

Tämä tarina on kuin sketsi huonosta komediasarjasta. Paitsi että tämä on totta.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2013, kun kiinalainen kiinteistöbisneksessä mukana ollut Tan Youhui riitaantui kilpailijansa herra Wein kanssa. Wei nosti Tania vastaan siviilikanteen, mikä tietysti kismitti miestä entuudestaan.

Lokakuussa 2013 Tan palkkasi Xi Guanganin murhaamaan Wein, koska pelkäsi kiistojen vievän häneltä bisnekset. Tan lupasi maksaa Xille 2 miljoonaa renminbiä eli noin 250 000 euroa (muunnan summat tästä eteenpäin selvyyden vuoksi suoraan euroiksi). Xi kuitenkin siirsi homman Mo Tianxiangille 125 000 euron summaa vastaan ja pyysi Tanilta lisää rahaa kerättyään uhrista ensin tietoja. Tan lupasi maksaa, kun Wei oli murhattu.

Mo ei myöskään aikonut tahrata käsiään itse, vaan otti yhteyttä Yang Kangshengiin, joka lupasi hoidella Wein päiviltä vajaalla 100 000 eurolla. Mutta ruletti ei päättynyt siihen, vaan Yang Kangsheng palkkasi Yang Guangshengin suorittamaan murhan 88 000 euron palkkiolla.

Yang Guangsheng pestasi murhaan Ling Xiansin, ja lupasi tälle vaivaiset 12 000 euroa Wein tappamisesta. Ling oli viides murhaan palkattu mies.

Huhtikuun 28. päivänä vuonna 2014 Ling tapasi Wein, kertoi olevansa palkkamurhaaja ja paljasti, että Wein taposta oli tiedossa 12 000 euron palkkio (vaikka todellisuudessa hinta oli 250 000 euroa). Miehet punoivat suunnitelman ja lavastivat Wein sieppauksen ja murhan. Puhelimella kuvattu todistusaineisto toimitettiin Yang Guangshengille.

Advertisement

Wei piilotteli sukulaistensa luona peloissaan kuukausikaupalla ja yritti ensin itse selvittää, kuka kumma oikein halusi hänet hengiltä. Lopulta hän otti yhteyttä virkavaltaan ja ketju alkoi purkautumaan.

Kaikki kuusi miestä – Tan, Xi, Mo, Yang, Yang ja Ling – tuomittiin kukin vuosia kestäneen oikeuskamppailun jälkeen muutaman vuoden vankeustuomioihin lokakuussa 2019.

Huono valinta palkkamurhaajaksi

Heinäkuun 20. päivänä vuonna 2015 teksasilainen Maria Sosa tapasi erään urheiluvälinekaupan pihassa miehen, johon hän oli aiemmin ottanut yhteyttä sopiakseen työkeikasta. Tuo työ oli hänen aviomiehensä, Ramon Sosan, tappaminen. Parkkipaikalla kaksikko sopi käytännön järjestelyistä, ja Maria lupasi maksaa miehelle 2000 dollaria ja antaa vielä tulevan uhrin lava-auton vaivanpalkaksi. Mies kysyi, riittäisikö pelkkä pahoinpitely, johon Maria vastasi: ”Ei, haluan että hän kuolee.”.

Sosa ei kuitenkaan tiennyt, että henkilö, jonka hän oli palkannut murhaamaan aviomiehensä, oli peitetehtävissä toiminut poliisi. Ramon Sosaa informoitiin suunnitelmasta ja yhdessä poliisin kanssa hän punoi juonen: he päättivät lavastaa murhan. Ramon poseerasi kuvissa kuin häntä olisi ammuttu päähän (voit katsoa todentuntuiset otokset tämän linkin kautta). 

Peitepoliisi toimitti valokuvat Marialle, joka oli niin tyytyväinen lopputulokseen, että maksoi miehelle 1000 dollaria ylimääräistä. Sittemmin Maria Sosa tuomittiin 20 vuoden vankeuteen palkkamurhan suunnittelusta. Sosat myös päätyivät avioeroon, mikä ei olosuhteet huomioon ottaen ollut kovinkaan yllättävä ratkaisu.

Mies palkkasi poliisin tappamaan poliisin

Houstonissa, Teksasissa, asunut Mohammed Mohamed oli vuonna 2018 lopen kyllästynyt yhteen ja samaan poliisiin, joka sakotti häntä jatkuvasti. Sakkoihin oli kyllä syynsä: Mohamedin omistaman kuljetusfirman pihassa oli liikaa ajoneuvoja suhteessa parkkipaikan kokoon ja voimassaoleviin parkkilupiin. 

Sen sijaan, että Mohamed olisi tehnyt ”kymmeniä tuhansia dollareita” maksavan muutoksen menestyvän yrityksensä pihassa, päätti hän sijoittaa 2000 dollaria palkkamurhaajan rekrytointiin. Alunperin Mohamed suunnitteli, että hänen palkkaamansa hyökkääjä heittäisi happoa poliisin kasvoille, mutta muutti kuitenkin mielensä. Hän tajusi, että poliisi todennäköisesti selviäisi happoiskusta hengissä ja olisi pian, luoja paratkoon, taas sakottamassa häntä.

Advertisement

Mohamed maksoi palkkaamalleen miehelle 500 dollaria etukäteen, mutta pyysi tätä odottamaan murhan kanssa ramadanin, muslimien paastokuukauden, yli. Joku raja nyt kuitenkin. Mohamedin harmiksi palkkamurhaaja oli peitetehtävissä ollut poliisi, joka suunnitelman kohteena olleen kollegansa kanssa lavasti tämän murhan.

Kun todistusaineistoa toimitettiin murhan tilaajalle, odotti valokuvia murhatusta poliisista ja päätepistettä piinaavalle sakotukselle. Kävikin niin, että poliisin SWAT-ryhmä noukki Mohamedin ja hänen taskussaan olleet 1500 dollaria talteen telkien taakse. 

Palkkamurhaajat olivat periaatteen miehiä

Kuuma vinkki: Jos palkkaat jonkun tekemään murhan, niin tarkista etukäteen, onko hänellä jotain moraalisia periaatteita. Balenga Kalala ei niin tehnyt.

Helmikuussa vuonna 2015 Australiassa asuva Noela Rukundo matkusti kotimaahansa Burundiin rakkaan äitipuolensa hautajaisiin. Muutenkin ikävä matka muuttui vielä kauheammaksi, kun hänet siepattiin aseella uhaten. Kidnappaajat alkoivat kyselemään Rukundolta, mitä tämä oli tehnyt aviomiehelleen, eikä nainen ymmärtänyt tilanteesta yhtään mitään. Sieppaajat kuitenkin kertoivat aviomies Kalalan maksaneen vaimonsa murhasta ja odottavan hetkenä minä hyvänsä puhelinsoittoa onnistuneesta operaatiosta. Rukundo ei suostunut uskomaan miehiä; muuta kuin siinä vaiheessa, kun nämä soittivat Kalalalle ja Rukundo kuuli aviomiehensä sanat: ”Tappakaa hänet!”.

Palkkamurhaajat kuitenkin lohduttivat Rukundoa, tämä tulisi selviämään hengissä, sillä heidän periaatteisiinsa ei kuulunut naisten tai lasten tappaminen. He lypsivät Kalalalta lisää rahaa, yhteensä 7000 dollaria, ja ilmoittivat lopulta homman olevan hoidossa. Kalalan arvaamatta Rukundo päästettiin vapaaksi mukanaan nauhoitteita puhelinkeskusteluista ja kuitteja palkkamurhan maksusta. Nainen matkasi todistusaineistonsa kanssa takaisin Australiaan valmiina toimittamaan aviomiehensä telkien taakse.

Yllätys! Olen elossa!”, julisti Rukundo noustessaan kotipihassaan autosta. Kalala luuli näkevänsä aaveen. Hengissä ollut vaimo saapui kotiin hieman huonoon aikaan, sillä Kalala isännöi juuri vieraita, jotka olivat tulleet surunvalittelukäynnille; mies oli ehtinyt innokkaasti levittää sanomaa vaimonsa kohtalosta.

Advertisement

Kalala tunnusti tilanneensa Rukundo murhan, koska arveli naisen haluavan avioeron, ja hänet tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen. 

Nykyään on hankala löytää luotettavaa palkkamurhaajaa

Nova Scotian provinssissa, Kanadassa, opettajana työskennellyt Nicole Ryan päätti vuodenvaihteessa 2008, että hänen aviomiehensä oli kuoltava. Nicole ja Mike Ryan olivat asumuserossa, mutta edelleen laillisesti naimisissa. Armeijassa palvellut Mike oli puolen miljoonan dollarin eläkkeensä ja kolmen omistusasunnon kanssa arvokas… kuolleena.

Nicole löysi helposti hommaan suostuvan miehen, jolle hän maksoi 25 000 dollaria. Tämä kuitenkin pakeni rahojen kanssa. Myös seuraavat kaksi palkkamurhaaja peruivat keikat viime hetkellä. Neljännellä kerralla Nicolea onnisti, tai niin hän luuli, sillä peitetehtävissä ollut mies kuului Kanadan kuninkaalliseen ratsupoliisiin. 

Poliisi kyseli Nicolelta yksityiskohtaisesti tämän suunnitelmaa. Jos Miken uusi tyttöystävä sattuisi olemaan paikalla, hänet saisi myös listiä. Poliisi tiedusteli pitäisikö Mike hakata, mutta ei, nopea tappaminen ”riittäisi”. Poliisi myös kysyi, mikä naisen motiivina oli ja oliko Mike kenties ollut väkivaltainen. Siihen Nicole vastasi haluavansa vain rahat; mies ei ollut koskaan käynyt häneen käsiksi. Nicole kertoi myös monesta epäonnistuneesta yrityksestään löytää sopiva henkilö murhan suorittamiseen. Kaksikko sopi uuden tapaamisen, johon Nicolen oli määrä tuoda kuvia Mikesta ja ennakkomaksu palkkamurhasta. Valepukuinen poliisi toi paikalle oman ryhmänsä ja Nicole pidätettiin.

Oikeudessa tuomion piti olla läpihuutojuttu. Nicole kuitenkin muutti tarinaansa, ja kertoi todistajanaitiossa olleensa vuosien ajan Miken pahoinpitelemä ja pelänneensä sekä oman että parin yhteisen tyttären hengen puolesta. Nämä asiat eivät olleet tulleet ilmi poliisikuulusteluissa, eivätkä vuosia kestäneessä pariterapiassa tai tyttären huoltajuuskäsittelyssä. Tuomarin päätöksellä Mike Ryan ei päässyt todistamaan eikä oikeudessa kuultu myöskään palkkamurhaan rekrytoitua poliisia. Siitäkin huolimatta, että mitään todisteita väkivallasta ei ollut, hylkäsi oikeus kaikki Nicolea vastaan nostetut syytteet, ja vaikka tapaus eteni lopulta korkeimpaan oikeuteen asti, pääsi nainen pälkähästä. 

Advertisement

Elokuvan arvoisista käänteistä huolimatta Mike Ryan sai Aimee-tyttären huoltajuuden ja elää onnellista elämää kaukana ex-vaimostaan.

Taustatutkimusta romaania varten

Brittiläistä 68-vuotiasta televisiotuottajaa David Harrisia odotti vuonna 2017 valoisa ja onnentäyteinen tulevaisuus uuden naisystävän kanssa. Ainoa ongelma oli kuitenkin Hazel Allinson, hänen puolisonsa 27 vuoden ajalta. Ero ei tullut kysymykseen, koska Allinson oli varakas ja omisti yksin arvokkaan kiinteistön, mutta kuoleman sattuessa Harris perisi ne kaikki.

Hän maksoi kolmelle miehelle 200 000 puntaa Allinsonin murhasta, ja arveli nettoavansa tämän kuolemasta noin 800 000 puntaa, joilla hän voisi elää onnellisena bordellissa tapaamansa liettualaisen, 28-vuotiaan Ugne Cekaviciuten kanssa. Suhde oli jatkunut vuosia, joiden aikana Harris oli kuluttanut kymmeniä tuhansia puntia kalliisiin lahjoihin ja saattanut itsensä roihuavan rakkauden vuoksi pahoihin velkoihin.

Harrisin pahaksi onneksi murhaan palkatut henkilöt olivat poliiseja, jotka olivat nauhoittaneet kaikki keskustelut. Kun Harris pidätettiin, kielsi hän palkkamurhan jyrkästi ja väitti kaiken olleen vain taustatyötä uutta romaania, ”Too Close To Kill”, varten. Selitys ei mennyt oikeudessa läpi ja Harris tuomittiin 17 vuodeksi vankeuteen.

Ole tarkkana, kenelle lähetät viestejä!

Otsikon kehotus on erittäin hyvä muistaa varsinkin silloin, jos suunnittelee palkkamurhaa. Yhdysvaltalainen Jeff Lytle tunaroi puhelimensa kanssa vuonna 2017, kun hän lähetti palkkamurhaajalle tarkoittamansa viestit vahingossa entiselle työnantajalleen.

Kun nimettömänä pysytellyt entinen pomo sai epäilyttävän viestin, ”Muistatko, kun lupasit auttaa minua vaimoni tappamisessa? Aion nyt käyttää tarjouksen.”, otti hän välittömästi yhteyttä Washingtonin osavaltion poliisiin. Shayne-nimiselle henkilölle tarkoitetuissa viesteissä oli tietoja vaimon työvuoroista ja ohjeet siihen, miten murhaajan pitäisi saada tilanne näyttämään ”onnettomuudelta tai eskaloituneelta ryöstöltä”. Lytlen ja Shaynen oli tarkoitus pistää vaimon henkivakuutuksesta tuleva miljoona dollaria puoliksi. Vielä kauheammaksi suunnitelman teki se, että Lytle tekstasi 4-vuotiaan tyttärensä vakuutuksen olevan 500 000 dollarin arvoinen, joten jos palkkamurhaaja halusi enemmän rahaa, olisi tyttärenkin henki kaupan.

Lytle pidätettiin hyvin nopeasti, mutta hän kielsi kaiken. Mies kertoi vain kirjoittaneensa tekstit purkaakseen vähän tunteitaan, mutta väitti ettei ollut tarkoittanut lähettää niitä kenellekään eikä todellakaan ollut suunnitellut perheensä murhaamista. Hän myös yritti vierittää viestien lähettämisen pienen tyttärensä niskoille. 

Advertisement

Juttu ei ole vielä edennyt oikeuteen, mutta oletettavasti Lytlen selitykset eivät tule menemään läpi.

Palkkamurhaaja etsii töitä

Päätetään lista maailmanhistorian surkeimpaan palkkamurhaajaan. Harva varmaankaan tietää, mistä palkkamurhaajaa pitäisi lähteä etsimään, mutta Facebook ei ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen. Sinne oman ilmoituksensa työnhausta kuitenkin laittoi perulainen Jonathan Giraldo

Giraldo kuvaili profiilissa itseään sanoilla ”Most Wanted” ja mainosti olevansa tehokas palkkatappaja. Koulutuksestaan ja työhistoriastaan hän kirjoitti näin: ”Kadulla oppii enemmän kuin koulussa”. Tämä 38-vuotias elämäm koululainen oli fiksusti käyttänyt peitenimeä Tony Garcia ja lisännyt profiilin vielä tappajanimensä Anthrax (suom. pernarutto). Vähemmän fiksusti Giraldo oli käyttänyt omia kuviaan, joissa hän poseeraa täysin tunnistettavasti lukuisten tuliaseiden kanssa.

Poliisi saapui pidättämään Giraldon tämän kotiin, jossa mies oli juuri päivittämässä Facebook-profiiliaan ja lisäämässä infoa rikollisista saavutuksistaan. Poliisi oli melko varma, että Giraldo ei ainakaan palkkamurhaajana ollut aiemmin kunnostautunut, ottaen huomioon hänen välineensä asiakkaiden hankintaan.

Advertisement

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosituimmat

Exit mobile version